KUBIIK: Hele, to je těžký.. ty seš tajemnej jak hrad v karpatech. Tak řekni rovnou, že si myslíš, že ty, co spáchali tu tabulku jsou přizdisráči a měli být přinejmenším mnohem otevřenější. Ale to ne... ty na otázku odpovíš otázkou ale co si teda myslíš pořád nevíme, jak si to představuješ ty pořád nevíme a jaká je tvoje motivace to řešit nevíme už vůbec (a OK, jsem schopný jako motivaci přijmout i třeba to, že sice osobně v tom nijak zainteresovaný nejsi ale prostě ti to připadá málo... )
Takhle mi ale nějak čím dál víc přijde, že ti tam zastřelili strýčka, a ty máš pocit, že by se ti za to svět měl na kolenou omluvit....
Ale tys na začátku mluvil obecně o tom, že s minulostí je třeba se vyrovnat a já chtěl jen zjistit, jak si (obecně, bez vazby na nějakou konkrétní událost) to vyrovnávání představuješ a se kterou minulostí se ještě vyrovnávat chceš a se kterou už to za nutný nepovažuješ. A pořád to netuším, i když by mě to zajímalo, třeba máš nějakej vhodnej přístup k dispozici ale pořád nám ho nechceš říct.
Tak já ti nevím... já na to nahlížím tak, že události, které se staly desítky let před tím, než jsem se narodil se prostě staly, nejdou odestát, je dobré o nich vědět a mít k dispozici otevřený popis ale nevidím žádný důvod, abych je já osobně otevíral a nějak se s nima vyrovnával. Neměl jsem vliv na ty události jako takový, s největší pravděpodobností ani nikdo z mých předků, alespoň o kterých vím, nevidím osobní podíl na nějaké historické křivdě ani necítím, že by mi bylo historicky ukřivděno a hotovo. Nebudu soudit někoho, kdo se účastnil například divokýho odsunu po válce, nebo třeba rekatolizace po bílý hoře ani bojovat za vybudování nebo naopak stržení pomníku.
Ale třeba to vidím špatně a tvůj pohled je lepší, ale těžko se nad ním zamyslím, když ho odmítáš sdělit.