• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    Na nástěnce najdete pravidla klubu, informace o textech zdejších autorů jinde, poetické kluby některých zdejších přispěvatelů a také další kluby, zabývající se literární tvorbou.
    Tamtéž si přečtete také rady a postřehy o psaní, kritice a nutnosti autorské práce. Přečíst si nástěnku se velmi doporučuje.


    The best of tohoto klubu (jak ho vidí někteří zdejší autoři a kritikové) najdete zde: Autorská poezie - výběr Můžete také nominovat.
    Pokud píšete hodně emotivně a vaše texty jsou spíše prožitkové, můžete zvážit uveřejnění v klubu Emotivní poezie
    V případě, že nemáte zájem o kritiku a chcete se hlavně podělit o svoje zážitky, doporučujeme klub Azyl pro věčné romantiky
    Obtížné aspekty poetova života a všemožné drby z oboru zpracovává Těžký život básníkův
    Pokud vás klub Autorská poezie všemožně rozčiluje, navštivte opoziční autorský klub Poesie bez pranic a tkanic
    Technická poznámka: klub je zpřístupněn ke čtení i pro off-Nyx čtenáře.
    rozbalit záhlaví
    FIN
    FIN --- ---
    JANEQ: jak u koho. mě v nedávné době potěšil výskyt a pokusy id BUCHVI a NATALI_E (s jedním z nich proběhla delší diskuse, a to nikoliv nekritická a bezvýhradně přijímající), kteréžto výskyty představovaly z déledobějšího hlediska koncentraci téměř obohacenou, takže jsem spokojen :-)
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    nálada zřejmě hluboko pod bodem jezevčíka
    FIN
    FIN --- ---
    CELESTIUS: tak já ti to "nejhorší" rozvedu slovy - si? a pak už žádné blbé držkování... takže, v té básni mě zaujalo: 0. chyby, jichž se autor dopustil, byly: četné. výsledek? "au".
    FIN
    FIN --- ---
    ELEMENT_CEZET: jinými slovy, z toho, cos právě napsal a jaks to právě napsal, je zřejmé, že kritiku neuneseš. a unésti kritiku máš přesně zapotřebí.

    nyní několik faktických poznámek:
    - každý kritik je vlastně samozvaný, protože nikde neexistuje instituce jmenující nějaké certifikované a 100%ně správné kritiky. leda tak u soudruhů komunistů se zaváděly takové věci, ovšem smrdělo to sírou jako vše od soudruhů. a stálo zrovna tak za starou belu.
    - když už je tedy každý kritik samozvaný, musíme si vybírat, na které z těch všech samozvaných kritiků dáme a proč právě na ně. v rámci toho bys zjistil, že zrovna ti, kdo zareagovali, až tak úplně samozvaní nejsou, jisté povědomí mají a již sami něco čitelného stvořili. a když se jim zrovna nevedlo, dali jim to kolegové samozvaní kritici taky pořádně sežrat.
    - kdyby to nenapsali oni, napsal bych to "au" já. kdysi jsem býval z prvních zde, kdo se takto vyjadřovali, nyní již nemám potřebu plýtvat ani jouly na to "au". (na vysvětlení, které právě vysvětluji, ovšem ano, to smysl má.) sorry, cos sem vložil, vážně stálo za starou bačkoru. celkově. a asi to sám tušíš, když svou báseň označuješ jako "vogonskou", ne? tak jakýž div pak...?
    - kdybys byl pozorný a přečetl si záhlaví a nástěnku klubu, rovnou bys věděl, na čem jsi - takže bys ty nám ušetřil tuto zbytečnost - ne my tobě (v kterémžto tónu se mylně nese tvá reakce), neboť pravidla hry jsou zde dána a dokonce celkem jasně popsána. je to asi jako zajít na procházku na chuchelské závodiště a pak se divit, že jsou tam lidi a koně.
    - vědomí veškeré nedokonalosti, viz výše, bylo zřejmě nedostatečně vyvinuto. udělej s tím něco.
    - to je sporné. pokud by ses choval při pokusu se naučit psát takhle, ani bych se ti nevěnoval a řekl ti, ať napřed absolvuješ základy, včetně zkrocení ega, aby uneslo kritiku (a když někdo napíše něco fakt špatného, je kritika i stručné "au"), a pak přijdeš. věřím ti, že třeba umíš učit lidi hrát - ale psát (pokud bych vůbec soudil dle té jediné věci, cos ji už smazal) moc ne a nést reakci taky ne. žes eventuálně dobrým učitelem nijak negarantuje, žes taky dobrým žákem. to není totéž.
    CELESTIUS
    CELESTIUS --- ---
    bohužel má Element_Cezet pravdu v tom, že se mu místo kritiky dostalo jenom toho, že je to (přeneseně) nejhorší poezie ve vesmíru, a že tam to má směřovat (zatímco to, co mi napsal Leon, nebylo sice nijak obsáhlé, ale aspoň to byla kritika, ne jenom reakce)
    BUCHVI
    BUCHVI --- ---
    ELEMENT_CEZET: Je potřeba, aby lidi byli upřímní. Pokud byla Tvoje básnička (nevím, nestihl jsem ji přečíst) taková, že vyprovokovala lidi k takovým reakcím, asi si to zasloužila - byla prostě špatná. Kdyby měla nějaký potenciál, oni by Ti to taky řekli, chovali by se k Tobě jinak. Nemůžeš ale po lidech chtít, aby byli neupřímní - aby, když se jim něco opravdu nelíbí, Ti říkali "jo, je to dobrý, ale..." to bychom se pak (jako lidi) nikdy nikam nedostali. To bychom ještě pořád (když to přeženu) poslouchali jazz :)
    ELEMENT_CEZET
    ELEMENT_CEZET --- ---
    FIN: nechci být vtipný, jen mě sere, když někdo něco zkusí, tak je odpovědí samozvancýh soudců jen posměch...

    ...po dlouhých letech jsem v sobě objevil chuť psát, a přestože poezie rozhodně není mým řemeslem, tak jsem něco zkusil...s vědomím veškeré nedokonalosti jsem to sem dal, abych slyšel kritiku, ze které se něco dozvím, která mě třeba dovede o kousek dál...místo toho jen bezduchá hloupost...

    ...to je ten důvod proč jsem svojí wogonskou báseň stáhnul...tuhle nadřazenost vážně nemám zapotřebí...

    ...btw: jsem naučil pár lidí hrát...pokud bych se choval takhle, tak ty lidi nyní muziku nenávidí...mějte se tu dobře...
    BUCHVI
    BUCHVI --- ---
    NATASHA: Neodpustím si rýpnout... právě že to JE k ničemu ;)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    CELESTIUS:
    ELEMENT_CEZET:

    To je škoda, že hned po prvním nepřijetí svoje texty stahujete - pak se to tu rozpadá na sled výroků bez vazby, což není k ničemu.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    TOMASZ: Ta hrana mě na tom textu rozčiluje, kruciš. Jako bys tam pro mě doplnil nějaký "těžší význam", symbol, a už je to na sílu, víš. Přitom on ten text by působil i bez toho.
    FIN
    FIN --- ---
    ELEMENT_CEZET: názor, že když na kritiku/nepřijetí svého počinu zareaguji vtipným ostrým odseknutím, tak budu vtipný, je mylný: nebudu. a taky nejsi. a dokud tomuto neporozumíš, dobře nenapíšeš. taky se měj :-)
    CELESTIUS
    CELESTIUS --- ---
    LEON_CHAMEAU: říkal jsem si prostě: "co jednou zkusit hip hop bez nadhledu?". Kdo říká, že to musí mít nadhled? Nadhled není od postmodernismu ničím jiným, než vyhýbáním se kritice. Vždycky, skrytí za jeho rameny, můžeme říct, že to, co píšeme, vlastně nemyslíme úplně vážně, a že to není nutné brát vážně, jenom proto, že je poměrně bolestivé, bereme-li něco vážně a někdo nám to strhá. Bohužel je to pak zdrojem krize víry ve věc

    tím nemyslím, že by ten můj pokus byl bůhvíjak úspěšný, ale kdyby se nezkoušelo kráčet tam, kam jiný nevkročil (v 90% do hoven), tak se nepohneme z neoklasicismu
    ELEMENT_CEZET
    ELEMENT_CEZET --- ---
    měl-li bych parafrázovat známý nápis na hajzlech:

    polibte mi prdel, voní jako růže
    nač otevírat ústa, je to stejná kůže...

    mějte se:)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    ELEMENT_CEZET: Jo, my máme taky velikou radost, že sis zakřičel. Příště ale raději sem [ Nejhorsi poezie ve vesmiru ] Děkuji.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Au.
    CELESTIUS
    CELESTIUS --- ---
    v tom případě se omlouvám
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    CELESTIUS: Na to, aby to bol kvalitny hip-hop, tomu chyba nadhlad.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---

    NOČNÍ VLAK
    je most

    odněkud někam
    od někoho k někomu
    natáhneme úsměvy

    a nejistá hrana

    zazvoní ráno
    kohouti
    zvonečky proti usínání

    v jinačí zemi

    BUCHVI
    BUCHVI --- ---
    FIN: Pár věcí mám na Písmáku, nick Bůchví, trochu více je toho na Liter.cz pod stejným nickem, tam jsou i docela starý věci, některý už bych dneska radši ani nehodnotil, ale některý se mi pořád líbí.

    MAEROR: Viditelně se na to díváme oba trochu jinak. Jestli tomu dobře rozumím, tak pro Tebe je volný verš to, že prostě vezmu větu a tím, že ji "rozsekám" na verše v ní zdůrazním něco jiného, než bylo zdůrazněno v próze?
    Takhle já to z toho, co říkáš, chápu. Já to ale vidím trochu jinak, pro mě to nemusí být věta, stačí jakási pseudověta a nebo ani to ne, a přesto to může mít... asi pro to není slovo - rytmus, plynulost, spád... To už je pak ale taky na čtenáři, žejo.
    NATALI_E
    NATALI_E --- ---
    Děkuju moc, vždycky potřebuju třetí názor...Je to pravda, s tím posledním, jojo.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    NATALI_E: souhlas s Finem. Pěkné, sevřené a ten poslední verš to úplně rozbíjí. Zní to skoro jako dyja dyja dá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam