• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KOTENCE: mas typ, jak primet dite nechat si ostrihat nehty? batole mam starsi nez ty -1,5 roku, ale zajim jedina sance jak mu ostrihat nehty, je pri kojeni..rady vitany :-)
    KOTENCE: taky jsem tu zjistila, ze doma hrajeme mocenske hry, jen jsem to doposud netusila, proste to vzdy tak nejak vyplyne :-)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    A hry hrajete pořád ty stejný? Je v tom nějaký přínos? Já to takhle nedělám a ani neumím, ale teď jsem tady zjistila, že mocenských her hrajeme spoustu :-)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    LYDI: udělej hry z toho, co se u vás přirozeně vyvine. Příklady zde popsané bych bral hlavně pro inspiraci, že z každé všední situace může vznikou příležitost nechat dítěti projevit moc.
    LYDI
    LYDI --- ---
    KERRAY:
    KOTENCE: no ja zas ted tolik toho nemam, kam by bylo fakt potreba spechat. a kdyz je neco duleziteho, tak stejne funguju tak, ze mam na to dost casu pripravy. hry treba s radiem nebo s nosem moc nedavam, bud treba na to zapomenu kdyz mi to dela nebo si nepamatuju ten zvuk nebo neco... zatim je mi to jaksi moc neprirozeny ... a muselo se to asi dostat pred jednu "barieru" aby si uvedomila ze to "pusti" a ja zaroven na to nezapomenu... (coz u oblekani tolik ne to, tam spis ted nemam mc na hry energie :D) ale taky to budu asi delat vecer kdyz je na to prilezitost...
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    LYDI: my jsme zrovna včera řešili, že udělat hru z útěku při oblékání dost dobře nemůžeme, protože když je čas jít, je čas jít - ale zjistili jsme, že při večerním vysvlékání a převlékání do pyžama to zas tak moc nevadí, takže si zablbneme...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LYDI: Tak tohle si já naopak hlídám a nikdy neustupuju. Oblíkání, přebalování a stříhání nehtů. Když se brání, tak jí pevně držím, říkám vydrž a chlácholím, ale nikdy ji nedovolím utíkat. To by mi asi hráblo, kdyby si na to zvykla jako na hru. Obzvlášť, když spěchám na minutu na autobus nebo tak něco, to mám pak problém oblíknout sama sebe a ještě se prát s děckem...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YMLADRIS: Jo, no já taky nechtěla děti, dítě si mě však našlo samo. A já už jsem víc sebestředná než moje mamka, takže si s dítětem i studuju a dělám všechno co mě baví, ale někdy mám takový stavy, kdy bych to nejradši všechno zahodila a věnovala se jen tomu dítěti (mám pocit, že ji zanedbávám, když s ní nejsem 100% času - když je třeba na hlídání u babičky kvůli mým zkouškám). Jindy si zas říkám, že chci, aby ve mně měla Bára trochu vzor, co se týká studia a dosahování svých cílů, sama vim, jak je těžký překonat dosažené vzdělání svých rodičů (ne proto, že bych na to neměla intelekt, ale prostě proto, že to předčasně vzdávám kvůli rozhrkané hlavě).
    Mamka mi taky říká, že ve svém věku se už nezmění, od chlapa, se kterým celý život byla jen "kvůli rodině" taky neodejde, už to vzdala mi přijde...a s tím já se nějak nemůžu smířit. Furt mám dojem, že by od něj měla odejít, žít ještě, však není tak stará (55). Ale ona mi řekne, že jí to tam nevadí, že si zvykla, je s tím smířená že to tak mělo být, že si to asi potřebovala prožít.
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    YMLADRIS:
    INUSHKA: jj to přesně znám. to sebeobětování na dítě automaticky přenáší pocit viny za nešťastnej život rodiče a s tím se sakra těžko žije
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS:tak to potěš koště, jestli takhle působím. Přesně jak píšeš, jak se vyhrabu z těch patálilí, tak zas budu mít energii i na svoje koníčky apod.

    YMLADRIS: Muž to četl, něco i používá, ale jak se vytočí, což je často a rychle, sklouzne do starých vzorců. On to nebojkotuje, on se neumí ovládat. Zkouší s tím něco dělat, meditovat, zklidňovat apod.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: mne na tom osobne stve ze jak je clovek (tedy ja) odpojeny od tech svych realnych potreb, tak stridam vlny kdy mrznu v rozpadlych kozackach s vlnami nakupniho silenstvi (hracky na aliexpresu, udajne "pro dite"), protoze mam zablokovanou cestu k nejakemu rozumnemu pocitovani miry. No snad to casem nejak dam :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: No jo, net holt klame, protože tam to co píšu filtruju přes rozum a rozumově to mám dobře srovnané. Ale ve chvílích, kdy vládu přebírají emoce a zažité vzorce z dětství je to jinak. A přesně vím, odkud to pramení - od moji mámy, která tohle sebemrskačství dokáže dotáhnout až k citovému vyděračství. Kolikrát já jako dítě slyšela, že má rozpadlé kozačky a je jí v nich zima, ale nemůže si koupit nové, protože... xy nesmyslných důvodů. A letos v zimě co myslíš? Chtěla jsem si koupit barefoot kozačky, ale nemohla jsem prostě říct "chci je a za ty prachy mi stojí", musela jsem si tak dlouho stěžovat, že bych je chtěla, ale... (xy nesmyslných důvodů), až vyprodali moji velikost.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    (aldort newsletter)

    • Listen to new interview which has basics as well as new perspectives on empowering
    children, validating without drama and much more:
    Naomi Aldort - Raising Our Children, Raising Ourselves
    https://www.youtube.com/watch?v=VUcFiKeaPjY&feature=youtu.be


    • Article on children’s social needs:
    http://www.nurtureparentingmagazine.com.au/social-skills-learned-with-parents-first/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: Byt sama sebou, hrda nezavisla = to je super. Vykladala jsem si te mylne tak, ze jsi jako ze paradoxne zavisla na ostatnich (zijes skrze ne -- hlavne aby dite neprochladlo, ... ...), takovej ten typ co az deti odejdou z baraku zacne pit.

    tak to je prima, staci jen videt ze cim vic zdravi tim vic nezavislosti :) a urcite uz budes s energii hospodarit dobre
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    debata o vychove

    Napisu, jak jsme to pojali my. Pro pripad ze ti vasi partneri co se s vama o tom nechteji bavit, tak kdyz by treba v tomto rezimu chteli.
    - aldort atd uz mne zaujala davno, celej zivot resim jak se odprogramovat z rodicovskych vzorcu a ona vypada slibne
    - ale davat lidem cist knihu nefungovalo (babicky: "no to je takova americka blbost, co ti mam na to rict"), partner za pul roku neprecetl nic, po narozeni ditete pak uz nebyl na nic cas
    - dala jsem to muzi tedy jako PRIORITU, ze se staram o jeho dite, tak POTREBUJU se ujistit ze jsme ideove schopni byt na podobne lodi. Dohodli jsme se, ze kazdej den pred spanim precte dve stranky a dalsi den mi odvyklada ty case studies
    - chodili jsme hodne s deckem na nosici vychazky a tam debatovali nad tim, co zase zasili Moše a Rebeka (aldort pouziva ruzny zidovsky jmena, ale pro nas to byl dycky Moše :-)), postupně si vykladali ruzny historky o Mošem (o nas z detstvi), kritizovali aldortove reseni, navrhovali lepsi, vzpominali jakej jsme meli vztah k lechtani atd atd
    - no a zaver byl, ze by to slo (teda prevzit ten princip upravit zivot tak, aby decko mohlo v tom volne povlavat a disciplinovat ho zvolna a hlavne vlastnim prikladem). Cili nebylo to ani "ja chci vychovu dle Aldort!" ani "tak mi konecne rekni jak to decko budes vychovavat!" ani nic takoveho neporesitelneho, a fungovalo to takhle po kapkach pro nas dobre. Plus jsme tu knihu mnohem lepe asi vstrebali, nez precist stylem nalit vylit zapomenout.

    Nejde o Aldort. S tou lze souhlasit nebo ne. Ale urcite ma pravdu v osach co popisuje: laska, sebevyjadreni, emocni bezpeci, moc/samostatnost, sebevedomi a dle te knizky to lze projit jako podle osnovy. Vedome se zamyslet, jak to decku umoznovat, jak z nej nedelat debila bud na tu ci druhou stranu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: Tak u nás to až takhle není, muž vaří, o domácnost se dělíme. A teď, jak mi bývá hodně špatně, tak se o mě stará. Být žena - být sama sebou, být hrdá, být nezávislá.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: neznam te, ale na staveni se na posledni misto bych te netipovala dle netu. Proc to delas? Co z toho mas? K cemu ti to slouzi? Kde jsi to videla? K cemu to funguje? Budes spokojena, kdyz to dcera zopakuje?

    to te jako neprudim, ale kdyz by ti to k necemu mohlo byt...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: Tonda se identifikuje s tatou, ale dej bacha jaky vzor davas Alence. Kdyz to takle pojedes dal, nebudes se stacit divit jak rychle pobere ze "byt zena = byt ta posledni". At uz to bude zit, nebo se vuci tomu zurive vymezovat, oboji je blby.

    Co bys chtela aby pro tvou dceru znamenalo "byt zena"?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: citis-li to jako dulezity (dokazat se obejmout a dovolit si pocity), tak muzes zkusit Dvorakovo http://obchod.portal.cz/obejmete-sve-vnitrni-dite/
    on na to jde pomalicku, pres ruzny bezproblemovy vizualizace, ktere nemaji presny cil. Uvadi, ze je neuveritelny, jak moc to poreseni vnitrniho decka lidem v zivote pomaha, ze uplne rozkvetou a uvolni se jim ohromne zasoby laskavosti k rozdavani do okoli
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LYDI: popis presne situaci, ktera ti nejde

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LYDI: musis to ale naplanovat na doby kdy nespechas, plus ji muze mast ze jindy spechas..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam