• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    YMLADRIS: Ony to nejsou až tak možnosti, jako omezení, která trvají, dokud něco nepřekonáme. A já nemluvím až o puberťácích, já si myslím, že by to mělo plynule navazovat úplně od začátku, něco za něco, práva s povinnostmi. Například mi nepřijde v pořádku, že si někteří lidé respektující výchovu představují tak, že na výlet se pojede, jen když s tím budou souhlasit všichni členové rodiny včetně tříletého dítěte - tohle je věc, ve které má mít poradní hlas až člověk znatelně starší - až tehdy, kdy prokáže určité rozumové schopnosti ke zhodnocení celé problematiky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TAPINA: nerozumim tomu bodu kdy batole usiluje protoze z toho ma moznosti, skolak cte protoze z toho ma moznosti. Ale pubertak+ uz neusiluje, moznosti ho nezajimaji, pouze video. Prece sedet cely zivot na netu je strasny stereotyp. Muze byt ze techto lidi je hodne, ale ja je mam v kategorii "rozbiti lide".

    Ale ok, to jsou proste veci zalozene na virach o podstate lidske povahy.

    Jeste kdyz o tom uvazuju, tak varianta ze by decko prozilo zivot na davkach mne blahem nenaplnuje, ale pokud by bylo SPOKOJENY tak holt jeho volba. Ja naopak mam kolem sebe fakt strasne moc lidi, kteri se stale usiluji ale neumi to propojit na spokojenost. Jsou vychovani se snazit, ale nikam to nevede. Rozvody, antidepresiva, psycha, cokoliv. Cili chci dat velky pozor na vychovu "musis se snazit a snaha te ucini stastnym", protoze tak to taky neni.

    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    YMLADRIS: To by ses divila, kolik takových lidí je.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SANCHA: ja to chapu takto
    - klice od auta dostanes az odmaturujes
    - bydlet sama muzes az budes mit svou praci
    - chodit dom po 22 muzes az budes mit za sebou svou prvni brigadu
    - a t d

    proste motivovat dite aby prekouslo vstavani/usilovani/zodpovednost tim, ze mu das urcity privilegia az prokaze, ze je dostatecne dospele. aby melo motivaci se usilovat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    YMLADRIS: Jako kdyby neexistovali lidé, co sedí desítky let na netu a koukají na blbosti, protože jim sociální dávky ty základní potřeby pokryjí a o nic jiného není třeba usilovat. A právě tohle je výchovou, my usilujeme, protože jsme byli vychovaní v tom, že usilovat pořád o něco navíc je normální.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TAPINA: evropa zacina experimentovat se zakladnim nepodminenym prijmem. Pokud by ti nekdo platil tolik ze by pokrylo neco jako mama hotel (jidlo, telefon ...), tak uz bys nic dalsiho nedelala, sedela bys desitky let na netu a koukala na blbosti? ( = predstava o pubertakovi)

    Mne to pripada neverohodne.

    Ja furt chci neco zazivat, nejak ovlivnovat svet. Namahat se a pak vychutnavat plody.

    Nevim no.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    YMLADRIS: Dítě chce chodit, protože vidí, že chodící mají víc možností, než nechodící. Totéž s mluvením, totéž třeba s čtením. Jenže tyhle přirozené motory pokroku skončí ještě před pubertou, pokud se nenastaví uměle nějaká ta privilegia, která jsou jen pro velké.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    souhlasím, že je to otázka víry. pokud si dítě od mala může o sobě rozhodovat a jsou plneny jeho potřeby, a nic ho nenutí se "uživit", proč by mělo se snažit.
    já věřím, že člověk chce se realizovat ve světě, něco dělat, tvořit. ze je to jako když dítě chodí a mluví aniž by "za to" něco získalo.

    ale to má asi každej jinak
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MULTICAT: Moje generace to tak úplně není, ale ano, už u nás se ty liberální trendy začaly prosazovat a plynule platí, že čím více bývalý děti "drženy zkrátka", tím dříve byly dospělé.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    TAPINA: pockej, ale vzdyt ti tricatnici, o kterych mluvis, to je vlastne nase generace a ta zrovna oblackovou vychovu nemela...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mluvím celou dobu o tom, že když děti nebudou mít vizi "až vyrostou, tak budu moct dělat spoustu věcí, co teď nesmím", tak je vlastně nic moc nemotivuje dospívat a osamostatňovat se, přijímat za sebe zodpovědnost. A skutečně přibývá lidí, kteří ještě ve třiceti dospělí nejsou. Je to náhoda, že se to děje zároveň s trendem "proč by jako dítě nemělo mít stejná práva, jako dospělí"?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TAPINA: /vyvalenej smajlik/?? Tak ted uz to vubec nechapu. Jakoze se ma clovek narodit do utrpeni a z toho se vlastni pili vyhrabat na oblacek radosti?
    Ja vychazim z toho, ze stesti je nastaveni mysli. A zakladni nastaveni mysli se vytvari prave zkraje zivota. Kdyz se to nastavi blbe hned na zacatku, tak je v dospelosti velka drina to prenastavit.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    TAPINA: a jak se teda vystyla oblacek? Ja to asi furt nechapu...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Protože to má být CÍL, ne výchozí stav. člověk by se měl o to nějak sám zasloužit, ne že mu obláček vystelou rodiče, a až nebudou k dispozici, ... tak co?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MULTICAT: zrovna jsem to chtela napsat. I vyrazny projevovani kladnejch emoci neni moc prijmany.
    A dospeli to skoro nedelaj...

    Z toho, co tu nekteri pisou, mam dojem, ze by clovek mel vzit zivot jako nutny zlo plny nespravedlnisti a neprijemnejch povinnosti, tvarit se neutralne a hlavne nikoho neobtezovat svym prozivanim.
    Hlaska "dite nemuze bejt na ruzovym oblacku" je dost smutna. Zivot na oblacku je muj cil! Jako proc ne, pro boha?
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    TORUVIEL: slycham to furt - hystericka tehotna, neprehanej, ovladej se... ani prilisna radost, ani prilisny smutek nejsou cajk :) ty jo, takze vlastne jak? Netusim.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    TORUVIEL: naprosty souhlas. Ale o to vic me to mrzi u deti :/
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MULTICAT: Ono i v dospělosti se projev nějakých nelibých emocí (pláč, smutek, vztek) bere jako slabost, nezvládnutí sebe, situace. Přitom je to stejně přirozené, jako třeba smích, radost.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    KOTENCE: ja se pripojim, ulevim si - vis, co me mrzi asi nejvic (scena - nevyvadej), ze se detem nedava vubec sance, aby byly detmi, hned je chceme krotit a chceme, aby se chovali jako dospeli a to uz v tak nizkym veku, jako jsou dva tri roky. Takze detstvi teda nema bejt utrpeni, ale vlastne nemuzes svobodne nic, protoze ani nemuzes vyjadrit vztek, smutek, radost. To je totiz obtezujici. Hned je z tebe rozmazlenec. A kluci jsou na tom asi hur, protoze pokud teda, nedejboze, placou, jsou to slabosi. Slycham to dost casto, na muj vkus az prilis.
    Ja se dost casto bojim vyjit s ditetem nekam mezi lidi, pac kdyz vidim ty pohledy, kdyz se syn normalne - adekvatne veku - projevi, je mi z toho smutno. Napriklad na pediatrii, jeste, ze uz jsem vymenila...
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    Já si skoro myslím, že ta určitá rebelie v pubertě je dost důležitá. Sám jsem proti rodičům otevřeně vystupoval jen vyjímečně, neproběhla u mne žádná pubertální vzpoura. A vedlo to IMHO k tomu, že mi trvalo dost dlouho zjistit, že rodiče mají chyby, že jsou vlastně v mnoha ohledech "hrozní". Možná kdybych si to prožil v pubertě, měl bych k nim v dospělosti zdravější vztah.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam