• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Unmodified video stills transmitted via Starlink

TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ARAON
    ARAON --- ---
    KAERO: Me se normalne nacetla cela. Vsechny stranky. Problem je nejspise na tvem prijimaci.
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: ale tahle verze je asi nejlepsi:
    Ignition!: An informal history of liquid rocket propellants | John Drury Clark | download on Z-Library
    https://z-library.sk/book/3676352/dd15d7/ignition-an-informal-history-of-liquid-rocket-propellants.html
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: treba tady je ta kniha cela, ale je to sken ktery ani neni rozrezany na stranky a je nevystredeny, na cteni nic moc:
    Library Genesis
    http://libgen.li/ads.php?md5=4ACE426B937741B4ACFFFC81F658ED99
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: a zobrazi ti to vsechny stranky? Strana 7 knihy? Me to blbne. Proto jsem se ptal jestli s tim ostatni maji problemy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: to je zvláštní, mě se normálně otevře přímo v browseru...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: to je ten samy odkaz jako v PES (na kteryzto prispevek jsi mimochodem reagoval i ty). Ten soubor se mi ukazuje jako vadny, viz KAERO.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XBAHNO: helium udrzi tlak nad kapalnym ... v zemske gravitaci. coz je zrychleni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no nepraktičnosti výroby a skladování vodíku se s Elonem celkem shodnu... na Zemi i v kosmu :-)

XBAHNO: asi jo. mě vždycky nějaká takováhle drobnost připomene, jak je to vlastně ehm... raketová věda :-) Dokonce i můj aktuální oblíbený alternativní pohon pro horní stupně, tedy solárně-termální motor, by nejspíš byl slušná raketová věda, pokud bych se se specifickým impulsem chtěl dostat na lepší číslo, než u kryogenních motorů...

pořád mi teda není jasné, jakými zásadami se ve stavu beztíže řídí velikost a tvar bubliny plynu, resp. tvar kapalinového blobu. něco se díky povrchovému napětí bude chtít minimalizovat... asi rozhraní plyn - kapalina? - a to povede k tomu, že se bude kapalina snažit přisednout na stěny nádrže, dokud to aspoň trochu půjde? vlastně se začínám divit, že rakety ve stavu beztíže vůbec fungujou :-)

KAERO: no, nejsem velký guru, ale napsal jsem do googlu "ignition download pdf" a našlo mi to:
    https://library.sciencemadness.org/library/books/ignition.pdf

:-)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: vodík nechceš ani kvůli ostatním problémům...
    ... musí být tuze zchlazený na kapalinu
    ... obecně je také dost korozivní
    ... a hlavně difunduje jako nejmenší (de-facto atomární molekula) prakticky čímkoliv (prakticky nikdy dokonale neutěsníš)

Proti tomu je metan CH4 dost obří na utěsnění, je dostatečně reaktivní na spalování a zároveň ten uhlík si ty 4 vodíky "drží", že nezdrhnou jako v případě H2
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ANDELIN_GZEMI: skoda, ze nam SpaceX neukazuje tah Raproru v 50 odstinech sedi :D
    Kdyz tedy vime, v jakem velkem rozsahu se daji Raptory regulovat.

XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    XCHAOS: Hlavně helium je jediný, který udrží tlak i nad kapalným...no vlastně čímkoliv. Levný dusík by nad podchlazeným kyslíkem zkapalněl. Ale imho tam stejně bude nějaký "pytel".
    Ignition! rozhodně není jen o hypergolických palivech, tomu je tam věnována jedna kapitola, byť vcelku bohatá. Ale zrovna kryogenní paliva se tam řeší poměrně hodně do detailů.
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: a ty mas tu knihu Ignition! v nejake citelne verzi?
    ANDELIN_GZEMI
    ANDELIN_GZEMI --- ---
    SEJDA: Dobrej postřeh. Podle mně to může být i frekvenční interference mezi kamerou a motorama - něco jako když natáčíš zářivku.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: helium neni samospasne a taky funguje jenom pri nenulovem zrychleni.
    Helium tlaci na kapalinu, ale jakmile sa ta odlepi odedna, zacne se helium s kapalinou michat.
    Takze das male zrychleni, a pockas az dokud se kapalina nepresune a helium neuvolni a odseparuje mimo nasavani.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KOUDY: vypada to, jako kdyby nektere raptory jiny nater anebo mensi tah
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XBAHNO: jako je to přesně ta věda, jak jsem říkal, akorát jsem o tom samozřejmě nevěděl nic. ve hře jsou věci jako povrchová tenze nebo smáčivost (ta má vliv na úhel hladiny vůči povrchu nádrže. něco na tom zkoumají tady:
    https://elib.dlr.de/145431/1/MA_vonR%C3%BCden_2021-Pressurization_Behavior_of_a_Cryogenic_Propellant_Tank_in_Microgravity.pdf
    jinak tady to rozebírají na stránce 5:
    https://ntrs.nasa.gov/api/citations/20120011680/downloads/20120011680.pdf

V té doporučované kníže Ignition! se o tomhle zas tolik nepíše, ta je z 90% o hypergolických palivech, včetně těch, které se v průběhu 60tých let ukázaly jako exotické a byly opuštěny. Zjevnou výhodou hydrazinu a jeho okysličovadla je, že nejsou kryogenní, pozici bubliny v nádržích teda sice je potřeba řešit, ale můžou pustit z hlavy např. bublinky plynného vodíku v kapalném vodíku... no, když se Elon rozhodl místo vodíku pracovat s metanem, tak teda zjevně věděl, co dělá...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XBAHNO: no, jak vlastně je možné, že při tlakování heliem se ta hladina ve stavu beztíže udrží, to je detail, na kterým jsem nikdy nepřemýšlel. Helium se používá, protože je lehké; jak přesně se dosáhne toho, že ve stavu beztíže neudělá náhodnou bublinu, kterou nasají čerpadla motorů, to popravdě netuším.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam