• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: naleješ do horkého topeniště studenou vodu? To může bejt dost drasťárna, navíc pokud nemáš vodu z řádu skončíš na podobném řešení co jsem popisoval prve
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: jo jak už jsem psal tohle mě nenapadlo, to zní mnohem jednodušeji a funkčněji
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: "2200709056" Takže je to vlastně ještě mnohem horší Prostě v kvalitně postaveném novém malém RD nemůžeš jen tak posílat do vzduchu 3kW ještě k tomu 2 dny v kuse. Proto o tom píšu. O kamnech opravdu moc nevím, ale mám jistotu že ta hromada energie prostě bude v takovém domě problém. Pokud se pletu, tak mi to prosím vyvrať nějakým konkrétním příkladem. Podle mě jsi spojil mnoho různých informací z různých staveb dohromady.
    Ve starém venkovském stavení udělat těžká akumulační kamna bude třeba super (pokud pominu nepohodlí oproti AN). Protože tam ty 3kW výkonu potřebuješ na krytí ztrát většinu topné sezóny, ale nikoli u dobře navržených novostaveb. Přikládat 3x denně by se mi nechtělo, ale ani vstávat o několik hodin dříve, když existujou mnohem lepší možnosti (teď vůbec nemluvím o podlahovce, kterou nijak nehájím).
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Možná sem to špaťně formuloval. Tady je kus z manualu kotle: Dojde-li k prohoření paliva do podavače (teplota na podavači dosáhne 95 oC), ventil BVTS nebo TS 130 nebo STS 20 otevře přívod studené vody do násypky a dojde k uhašení hořícího paliva a po poklesu teploty na čidle o 6 oC zastavení přívodu vody
    ZORB
    ZORB --- ---
    PISTA1:Mně u automatu při výpadku hlavně přestane foukat větrník a je po ohni. Já u automatu nemám přímo u kotle nějaký vychlazovací, hasicí zařízení. Hlídá teplota šneku, když prudce vzroste (když by palivo hořelo ve šneku podavače) tak to hrne tak dlouho, dokud teplota nespadne a když to přesáhne tuším 100 stupňu sepne pojištovák, co pustí to vodu z řádu nebo kanďáku rovnou do spodní části zásobníku a do podavače.. Proti přetopení kotle je tam dvojí hlídání. Elektronicky to hlídá řízení kotle a pak je tam mechanickej bimetalový relátko, který vypne celej ten cirkus odpojením od sítě.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: jo otevřená expanzka bývá pod střechou, prostě vysoko
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: o tom, že to jede dva dny sem psal hned v prvním příspěvkuDOKKTOR: jinak souhlasím, že to nemusí mít uplně význam. jinak jak píše MATT: to jádro má cca kolem 400 stupnů a regulovat se to samozřejmě nedá. regulace probíhá pouze na základě rozdílů teplot kamen a okolí, čím větší rozdíl, tím rychlej kamna chládnou - to je ale základní vlastnost každého topného systému, takže místo abys otočil kolečkem na termostatu, tak zatopíš o dvě hodiny dřív než jindy a zkrátí se perioda, atd. to ti vadí víc, když chodíš přikádat 3x denně než když jednou za dva dny zatopíš a necháš kamna, ať si dělají co umí. jasně, neni to pohodlné, jako každé topení dřevem. zas tady ten typ kamen je asi, co se obsluhy týče, nejbezobslužnější.
    CUKI: konstrukce těch kamen je zhruba taková, že máš jádro, kam se akumuluje energie, izolační vrstvu (tipicky vzduchpvá mezera, ale nevidím problém použít třeba mezivrstvu sibralu nebo neco podobného) abys omezil vyzařování a pak plášt, který taky dle materiáu může mít různou teplotu. jakou si navrhneš. a kamna vyzařujou tak dlouho, jaká je okolní teplota.
    těžké kachlové kamna s výměníkem neni moc efektivní řešení, složitější návrh a kce, víc věcí k posrání a hlavně proč dva způsoby akumulace? to spíš dou do mody sporáky s výměníkem, což je defacto to samé jak krbovky s výměníkem, kotel apod. čili zas takový fór to neni.
    CUKI: možná celá ta mejlka od začátku vznikla u mě, když sem si špatně interpretoval ty plky v tom vlákně na tzb-info, kde lidi psali jak mají 2-3kw kamna a je to strašně fajn. moc jsem to nečetl, hledal jsem vzorečky, možná to jenom dává 3kw do vzduchu, což by bylo logičtější. protože abys naakumuloval potřebné množství energie do toho jádra na jedno zatopení, tak samozřejmě potřebuješ tu hmotu v jádru, co to pojme, ale hlavně musíš spálit tolik dřeva, které vyhoří poměrně rychle, což teda jsou uplně jiné kilowatty.
    abych to celé uzavřel, nelobbuju tu ani za těžké kamna, ani za kotle ani za elektrickou podlahovku. každé má svoje výhody a nevýhody. kamna nestavím. nicméně kamna v nízkoenergetickém domě mi nepřijdou jako nesmysl, protože sou konstrukčně variabilní, dají se navrhnout doslova na míru a sou skoro bezúdržbové (jednou/2x za rok vymést tahy), bezpečná (nehrozí havárie) a celkově dost blbuvzdorné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1:
    Tak to pak nechápu, jak to funguje to je 6m vodního sloupce, to ta nádrž je tak vysoko? Nebo jak to že ta voda nevyleze horem ani za běžných podmínek?
    S tou nádrží máš pravdu, asi by musela bejt dost velká, ale to ucpání mě taky nenapadlo. To je asi nejednodušší varianta.
    Srovnání s fíčkem ale není zrovna na místě, protože pokud je vadný tak spíš vyhodí okruh dříve, což stejně tlačítkem na odzkoušení nezjistíš... Zato mohlo způsobit právě to odstavení, protože je tam spínanej zdroj :-D

    Já se snažím vymejšlet systém právě odolný lidské chybě. Čím víc věcí musíš kontrolovat tím větší problémy můžou nastat. Nemusím chodit daleko. Sic dávám z důvodu bezpečnosti všude ledničku na samostatný fíčko, tak už se mi 2x podařilo při odjezdu vypnou daný okruh. Jednou mi rozmrzlo v mrazáku konopí (do teď je mrazák stále zelenej) a po druhý jsem rozmrazil plnej mrazák bedel... Obojí dobrá chuťovka uklízet :-D.
    Takže třeba i vodní okruh mám udělanej tak aby při dlouhodobé nepřítomnosti promrznul a tedy vypustil vodu ze systému v místě kde nezpůsobí velkou škodu. Dům naštěstí nepromrzne i když tu nebudu celou zimu....
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: Tak tak ti nevím, mám na kotli 0,6 atm. to mě přijde jako slušnej tlak, a čerpadla mám taky, letos sem přidával 3 ;)

    Ano řeší se to když přestane jít čerpadlo, jak ochladit kotel aby nebouch.
    Ono i s tou nádržej to nebude nějak růžový, potřebuješ jí dát dost vysoko aby jsi měl alspoň nějakej spád a pochybuju, že by na vychlazení rozjetýho kotle stačilo nejakejch 200litříků vody který projedou tím šnekem. U automatu je to vpohodě, tam je v případě prohoření vosková ucpávka a nějakej 20L kanďák kterým zaleješ podavač a co tam je tak zhasne. To už bych radši měl připravenej u kotle práškovej hasičák kterým nouzově uhasíš oheň.

    UPSka rozhodně není nahouby. Jen se na ní nesmíš vykašlat a před topnou sezonou vyzkoušet jestli funguje a jak na tom je baterka.
    Mimochodem, stejně tak by jsi měl každý dva měsíce vyzkoušet proudový chrániče v rozvaděči. Jenže kdo to dělá ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: To chápu, ale pak jde tedy o beztlakej systém. Já měl pocit, že se řeší tlakovej systém kde je oběhové čerpadlo a tedy jeho ochrana při výpadku proudu.
    To co jsem popisoval já by fungovalo právě v tomto případě (jen jako pojistka a jen jednou))

    i když se v prvním případě mluví o "otevřeném systému" ten druhý uzavřen v případě havárie není a to je podle mě podstatné.

    Ten druhý případ že by se to chladilo dalším okruhem ně nenapadl, to by jistě bylo nejednodušší pokud jsou na to kamna konstruována

    Ta UPSka je v omto případě podle mě na houby, protože pak tu UPSku musíš trvale napájet i když jseš dlouhodobě pryč :-( Takhle kámošovi odešli kamna za 60k. Odjel na cestu a než přijel nastěhoval tam jinýho kamaráda co zrovna řešil provizorní bydlení. Bohužel mezitím něco vyhodlilo jistič s UPSkou (nebo ho nerad vypul před cestou) a došlo k hlubokému vybití baterie, která se už neprobrala k životu. Jeho kamarád to nezaregistroval a po plánovaném vypnutí proudu distributorem došlo k havárce. Než zjistil co se stalo bylo už pozdě.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: tady je to pěkně vysvětlený
    http://www.topin.cz/download.php?idx=70335&di=7
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: Boužel jsi trošku mimo ;)
    Je buď otevřená expanzka která je na nejvyšším místě otopný soustavy kterám má volnou vodní hladinu a povětšinou přepad ven mimo barák. Pokud přetopíš kotel tak pára probublá trubkama a vyfoukne se ven. Nepotřebuješ tedy žádný pojišťovák a ni dochlazovací smyčku.
    http://dum.laydakk.net/topeni/64_expanzka.JPG

    Pak je uzavřená (tlaková) soustava kde je expanzka uzavřená takže nemá při přetopení pára kam samovolně uniknout. Proto musíš mít pojišťovák kterej přebytečnej tlak odpustí. A také zapojenou chladící smyčku která ti ten kotel ochladí. Což by u mě byl třeba problém protože nemám do sklepa dotaženou vodu.
    Taky hlavně nepouštíš studenou vodu topnýho okruhu, ale do trubky v kotli kterou proteče a vyteče ohřátá ven. ;)
    http://www.vodateplo.cz/editor/image/eshop_products/517_dor%20nakres_l.jpg
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: Tak otevřený jsou ze své podstaty snad všechny systémy ohřevu vody, ne?
    Vždy je tam pojišták. Problém je podle v tom že pak ten materiál hodně pracuje a má tedy kratší životnost. Nehledě na to, že ty hořící kamna ti doma udělají názornou ukázku jak vypadala lokomotiva ve století páry v Anglii :-D
    Ta nádoba se studenou vodou a trochu větším tlakem by při překročení kritické teploty mohla rozpohybovat samotíž.

    ZORB: ten větší tlak je tam jako pojistka aby se ta horká voda tlakem nedostávala směrem z5 do nádoby, aby ten bimetal fungoval za všech situací stejně. A taky k překonání prvotního tlaku.
    AN bude na 6 Atm tak ta nádoba třeba na 8? To by neměl být problém.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ZORB: z toho důvodu jsem rád za otevřenej systém. Když už je nejhůř, tak si probublá ven. Je to super, jak kdyby někdo do trubek mlátil hasákem, člověk pak bere schody do sklepa po 4 :D
    Ale letos snad už budu mít klid, pokud teda neodejde čerpadlo u kotle, loni se mě pár přetopení povedlo, ale mouchy už sem snad vychytal ;)
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    cuki ted už skoro není vidět a je hotová, ale nemám ji tam na koukání. s čakrami je to na delší debatu. Obecně - někteří je vidí, dlouhými věky se nějak ustálilo pojmenování toho co vidí. Počet je taky různý, ale když se držím jen toho prostého základu tak je to odspodu červená, oranžová, žlutá, zelená nebo růžová,v různých systémech, pak modrá, fialová , bílá.
    Zorb zkusím to nadhodit zatím máme zkušenost , že to šlo uchladit jen tím, že jsme přestali přikládat.
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: No a nebo může ten bimetal ovládat ventil co pustí studenou do chladící smyčky, nebo v případě automatu, když by prohořelo palivo do zásobniku, tak to pustí vodu do spodní části toho zásobníku..
    ZORB
    ZORB --- ---
    RAHANUR: A když odejde čerpadlo, bude plně naloženo, roztopeno? Zažil sem dvakrát, když odešlo čerpadlo a pak jde fakt o vteřiny a ve chvilku kdy upusti pojistnej tlakovej ventil, tak je člověk najednou v pární lázni a není nic vidět, v tom si zachovat chladnou hlavu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: no klasickej pojišták ti roztažností vody pustí horkou vodu ven, ale ne studenou dovnitř. Nebo jak jsi to myslel?
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI:Není třeba nic tlakovat, stačí samospát jak sem psal o tom kanystru-sudu, ten bimetal je v tom pojistném ventilu :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: pěkná mozaika, to musí bejt piplačka...
    jen pro zajímavost jakou barvu mají čakry? a jak se na ty barvy přišlo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam