• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #climateFail

    Zato z americkyho soudku...

    Prezident Biden znovu otevřel těžbě ropy miliony hektarů v Mexickém zálivu - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-biden-znovu-otevrel-tezbe-ropy-miliony-hektaru-v-mexickem-zalivu

    V únoru se hovořilo o tom, jak americká vláda hodlá zmrazit všechny probíhající procesy navázané na pronájem veřejné či státní půdy (včetně příbřežních vod) se záměrem těžby zemního plynu nebo ropy. A také bylo přijato moratorium, zákaz pronájmu půdy za účelem těžby ropy a zemního plynu v aljašské chráněné oblasti. Na konci srpna ale Biden schválil, zcela v rozporu s předchozím programem, zpřístupnění průzkumu a otevření těžby ropy a zemního plynu na 80 milionech akrů v oblasti Mexického zálivu. S tím, že na souši, „federální“ půdě, se připravuje pronájem dalších stovek milionů akrů potenciálně těžitelné půdy. Není to první přestřel, kontroverzní schválení k těžbě ropy a zemního plynu na Aljašce vydal už v květnu a jeho rozhodnutí skončilo po žalobách environmentalistů u soudu.

    ...

    Spojené státy americké se sice s nástupem Joe Bidena na prezidentský post navrátily k Pařížské dohodě, ale v současnosti jsou jejímu naplnění dál než za Trumpa.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #climateLeaders #hope

    Fajn, ze neni tak tupej jak Trump.

    Lidstvo musí dospět a dělat víc pro ochranu klimatu, řekl Johnson v OSN - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidstvo-musi-dospet-a-delat-vic-pro-ochranu-klimatu-rekl-johnson-v-osn

    "Musíme ukázat, že jsme schopni se učit a dospívat a nakonec převzít odpovědnost za destrukci, kterou způsobujeme, nejen na naší planetě, ale i sobě samým. Je načase, aby lidstvo dospělo," řekl Johnson. Lidstvo zároveň přirovnal k 16letému člověku. "Dostali jsme se do toho osudového věku, kdy zhruba umíme řídit a víme, jak odemknout skříňku s alkoholem a věnovat se všem druhům aktivit, které jsou nejen potenciálně trapné, ale také mohou pro nás i pro ostatní představovat konečnou," podotkl.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Pekny mapy shrnujici mozne budoucnosti
    Probable Futures
    https://probablefutures.org
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    klimaticka uzkost

    Avaaz - Briefing: What is climate anxiety?
    https://secure.avaaz.org/campaign/en/climate_anxiety_briefing_2021/?bMuYslb
    TUHO
    TUHO --- ---
    „Norové žijící v prostředí, kde jste vydaní živlům, mají navíc hodně silný vztah k přírodě. Studená a suchá zima je pro ně důležitá, rádi nad sebou mají 24 hodin hvězdy a polární záři. A najednou, když přijde během polární noci liják, je to pro ně psychicky náročné ustát,“ popisuje antropoložka.
    O životě v Longyearbyenu, dopadech změny klimatu nebo environmentálním žalu se v rozhovoru rozpovídala antropoložka Zdenka Sokolíčková.

    Jak se žije ve světě, který lidem taje pod nohama? Sbírala svědectví stovek lidí
    https://www.universitas.cz/osobnosti/7498-jak-se-zije-ve-svete-ktery-lidem-taje-pod-nohama-sbirala-svedectvi-stovek-lidi
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #related

    Asi takhle nejak to bude se zachranou klimatu a nekterymi zememi za 40 let...

    Ozonová díra nad jižním pólem je větší než obvykle – svými rozměry překonala Antarktidu – VTM.cz
    https://m.vtm.zive.cz/ozonova-dira-nad-jiznim-polem-je-vetsi-nez-obvykle--svymi-rozmery-prekonala-antarktidu/a-212364

    Le­toš­ní dí­ra je ak­tu­ál­ně vět­ší než tři čtvr­ti­ny dří­věj­ších ozo­no­vých děr po­zo­ro­va­ných v tom­to ob­do­bí od roku 1979. Ne­ní však jas­né, proč se zvět­ši­la ví­ce než bý­vá ob­vyk­lé. Na po­čát­ku loňské­ho říj­na do­sáh­la ma­xi­ma o roz­lo­ze při­bliž­ně 24 mi­li­o­nů km2 (tj. asi 300× vět­ší, než je úze­mí Čes­ka), te­dy ví­ce než v před­cho­zích le­tech.

    ...

    Věd­ci před­po­ví­da­li, že se ozo­no­vá vrst­va pl­ně ob­no­ví do roku 2060. Nej­no­věj­ší mě­ře­ní však na­zna­ču­jí, že se ozdrav­ný pro­ces zpo­ma­lu­je a že úpl­nou ob­no­vu lze oče­ká­vat nejdří­ve v ro­ce 2070. Ně­kte­ré ze­mě totiž bo­hu­žel na­dá­le po­kra­ču­jí v ne­le­gál­ním po­u­ží­vá­ní a vy­pouš­tě­ní za­ká­za­ných lá­tek.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #china #progress

    Žádné nové uhelné elektrárny v zahraničí. Čína to slíbila v OSN
    https://forbes.cz/zadne-nove-uhelne-elektrarny-v-zahranici-cina-to-slibila-v-osn/

    Čínský prezident Si Ťin-pching slíbil ve svém projevu na Valném shromáždění OSN, že jeho země nebude budovat nové uhelné elektrárny v zahraničí. Ve své řeči potvrdil závazek, že Čína dosáhne uhlíkové neutrality před rokem 2060, uvedla agentura Reuters.

    „Čína podpoří rozvojové země v budování zeleného a nízkoemisního hospodářství a nebude budovat nové uhelné elektrárny v zahraničí,“ řekl Si. Rozhodnutí může vést k výraznému omezení financování nových uhelných elektráren v chudších zemích. Podobný závazek před rokem ohlásily Japonsko a Jižní Korea. Peking byl pod mezinárodním tlakem, aby přijal podobné opatření.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: tak ty parkoviště mi dávaj největší smysl, leda na nich v zimě hrozí námraza :-) to natírání nabílo mimochodem jako mitigation strategii navrhoval už Billl Clinton. Fakt je to až tak jednoduché, že pokud je oteplování reálné a pokud spousta oteplování je z energie, kterou spotřebují klimatizace, tak ten efekt je zajímavý: vezmi si, že klimatizace zdaleka nemají 100% účinnost, spíš tak něco jako 70% a uhelné elektrárny asi 30%, takže na každý 10 W/m2, který nemusíš klimatizovat, můžeš klině ušetřit nějakých 50W vyrobené elektřiny... a v širším smyslu jsou problém tepelné ostrovy měst jako takových (navíc ty tepelné ostrovy ti dál zhoršují účinnost klimatizací, takže ty negativní zpětné vazby se tam na sebe vrství)

    ztráty kvůli bílé barvě mi v zimě přijdou z logiky věci menší, než zisky v létě: vezmi si, že za normální zimy dokonce na těch rovnných střechách leží sníh, takže to je to samé (sníh teda aspoň izoluje). ale hlavně osvit v zimě je daleko nižší, takže to, co tím ztratíš, je zanedbatelné oproti tomu, co ušetříš v léta na klimatizaci.... navíc, vytápět lze odpaním teplem, zatímco stěží budeš klimatizovat "odpadním chladem" (jo, můžeš mít odpadní teplo z klimatizace a "odpadní chlad" z tepelného čerpadla, akokrát v létě nepotřebuješ topit, takže tím leda ohřeješ vodu do sprch v klimatizovaných hotelech, ale to je tak vše)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Standa Biler: Je úpadek v úpadku? O krizi debatování nad koncem světa – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/09/standa-biler-je-upadek-v-upadku-o-krizi-debatovani-nad-koncem-sveta/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    neal stephenson (popularni autor vedecke sci-fi) vydava roman, řeší tam síru

    Climate change is real. It’s going to be devastating. It already is devastating, but it’s only getting warmed up,” says author Neal Stephenson, speaking from his home in Seattle on an especially hot day.

    Global warming is at the heart of the 61-year-old science fiction author’s new novel, Termination Shock (Morrow, Nov.). The techno thriller is set in the not-too-distant future, when the effects of climate change—roaming droves of feral pigs, superstorms, global pandemics—have become so devastating that something drastic has to be done, immediately. Eccentric billionaire T.R. Schmidt, owner of a monstrously successful chain of truck stop restaurants, believes he’s just the man for the job. So, in an attempt to mitigate the problem, he builds a giant gun to shoot the cache of sulfur he’s been hoarding into space. That’s when things get weird.

    ..

    For Termination Shock, though, Stephenson wanted to do more than predict a possible future: he wanted to shed light on an almost certain one—a future in which climate change has devastated the planet. Speaking just days after the UN released a report validating the novel’s premise—that humans are indisputably to blame for climate change and are also the only ones who can stop it—the author explained why writing about this topic felt so pressing.

    “Climate change is going to lead to war,” he says. “It’s going to lead to refugee movements on a huge scale, and to mass extinctions, and all kinds of other disasters. These are all real possibilities that I think need to be kind of dragged out into the open and made part of our conversation.”

    To ensure Termination Shock would have its intended impact, Stephenson chose the novel’s setting carefully. If it feels like the dystopia depicted could just as easily be tomorrow as a century into the future, that’s by design. Stephenson aims to set his stories in a sweet spot that feels futuristic yet contemporary.

    ...

    With Termination Shock, Stephenson was faced with another balancing act. He had to juggle the overwhelming notion that we’ve essentially destroyed the planet beyond repair, while presenting a possible solution. To do so, he had to find a way to address, for the layperson, the potential benefits of using the solar geo-engineering technology discussed in the book. He wanted to distill the theoretical benefits of actually engaging that technology, and the potentially dire consequences of halting it.

    As with all of the complex subjects Stephenson tackles, he was up for the challenge. “We’re in this predicament with climate change: it’s such a vast topic that it’s hard even for experts to wrap their heads around,” he says. “So to the extent that I can raise some questions and tell some stories around it, in a hopefully approachable way, maybe that has some value.”

    Termination Shock: A Novel - Kindle edition by Stephenson, Neal. Literature & Fiction Kindle eBooks @ Amazon.com.
    https://www.amazon.com/dp/B0941WBTYL/
    KEB
    KEB --- ---
    PER2: přesně tak, to určitě ochraně klimatu pomůže, řeči o chudobě a šetření :-D

    Já v paneláku si to čtu a nudou zivám, nám stačí bytovku vytopit jednou a pak to drží.
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO: chudy lidi zase radi poslocuhaj o utahovani opasku, oni to primo milujou ;)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    jo strasenie energetickou chudobou pochopia masy hlupakov lahsie ako argument "teraz si na par rokov utiahneme opasky, nez vybudujeme infrastrukturu vdaka ktorej ceny elektriny klesnu"

    o setreni bezny clovek nerad pocuje, potrebuje sa mat dobre teraz a nie az za 5-10 rokov
    PER2
    PER2 --- ---
    to bude konecne ta spravna revoluce a podpora zelenych energii od prosteho lidu

    Analytici odhadují, že ceny energií pro české domácnosti porostou v následujících měsících nejen u elektřiny a plynu, ale například také u uhlí. U elektřiny a plynu očekávají nejpozději na podzim kvůli vysokým velkoobchodním cenám růst cen u nezafixovaných produktů řádově až o 20 procent, což může znamenat, že lidé si připlatí až tisíce korun.

    Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda uvedl, že situaci na trhu ovlivní evropská politika, mimo jiné evropská zelená dohoda (Green Deal). „Evropská komise v balíčku, který navrhuje od července, uvádí, že v důsledku těchto politik by mohla padnout do energetické chudoby třetina obyvatel EU, tj. přes sto milionů lidí. V Česku by se tak mohlo jednat až o 3,5 milionu lidí,“ dodal.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    PER2: mohli bychom vsude vysazet lesy a ty stromy pak natrit tou zazracnou bilou!!
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tu som nasiel nejaku projekciu vyvoja spotreby z OTE:

    https://www.ote-cr.cz/cs/o-spolecnosti/soubory-vyrocni-zprava-ote/oddr-2020-souhrn.pdf

    nahrada uhlia plynom vypada na narast nejakych 25-30% do elektriny
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: data z EU ma moc nezaujimaju, ked sa bavime o CR
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO: netopi hodne lidi elektrinou? nenahrazuje plyn uhli?

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: to je z toho clanku o chladnych zimach zejo, pozri sa ako za posledne roky stupla priemerna teplota v zimnych mesiacoch, pozri si aj kolko sa v CR vyskytuje dni s priemernou teplotou nizsou ako 0 stupnov, ono sa to tak doplna

    Průměrná teplota v ČR v jednotlivých měsících
    https://faktaoklimatu.cz/infografiky/teplota-cr-mesice

    mne rok od roku spotreba zemneho plynu klesa viz. graf, 2016 som k 3-e presiel, tak je neuplny a 2021 je tiez neuplny, lebo robia odecty v dubnu

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: tak nakonec to nevidime tak odlisne a ano, jednou vsichni umreme :)

    Bez soucasnejch technologii by ale mnozi z nas byli davno mrtvi, nebo se ani nenarodili.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam