• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: pred milionem let nezili lidi, tak jak je dneska zname, a prostorove rozsireni lidoopu/hominidu (pokud se tim mysli to "lidstvo prezije") bylo dost omezene. I kdyz tropicka/rovnikova Afrika asi nema o moc mensi rozlohu nez Evropa, coz je ve srovnani s dnesnimi globalne rozsirenymi osadami dost malo. Cim dale do minulosti jdes tim mensi smysl ma delat "globalni" teplotou z pohledu cloveka, jako spise z pohledu planety jako prvku struktury vesmiru, pri hledani ruzne starych kamennych planet v obyvatelne zone.
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: super, supr by bylo, kdyby to nekdo udelal na rozmezi posledniho milionu let
    CONTINUITY:naopak, vsichni vedi, co je potreba udelat, a jediny co delame, ze se o tom bavime
    a hned jak v zime zapnem uhelny elektrarny a kotlich budeme palit kdeco, bude lip :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Italy declares state of emergency for drought-stricken north | Reuters
    https://www.reuters.com/world/europe/italy-declares-state-emergency-drought-stricken-north-2022-07-04/

    ROME, July 4 (Reuters) - Italy on Monday declared a state of emergency for areas surrounding the river Po, which accounts for roughly a third of the country's agricultural production and is suffering its worst drought for 70 years.

    The government decree will allow authorities to cut through red tape and take action immediately if they think it necessary, such as to impose water rationing for homes and businesses.

    TADEAS:
    TADEAS:
    TADEAS:
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    20220705-181651
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    J Rockstrom
    https://twitter.com/jrockstrom/status/1544280479041568768?s=19

    Brand new PIK research: #Jetstream alterations are a key part of why Western Europe is seeing more and more scorching #heatwaves - 3-4 times more than the rest of northern mid-latitudes.

    Increase in heatwaves in western Europe linked to changes in the jet stream — Potsdam Institute for Climate Impact Research
    https://www.pik-potsdam.de/en/news/latest-news/increase-in-heatwaves-in-western-europe-linked-to-changes-in-the-jet-stream
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CONTINUITY: tak nejako to mozno vyplynie aj prirodzene, staci sa pozriet na cipovu krizu, spomalila sa produkcia automobilov aj mobilov, takze staci nejaka zaplava v tovarni TSMC alebo poziar a cela ekonomika zasa trochu spomali
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PER2: Jo, a o tom, co by bylo OPRAVDU potřeba dělat, tedy omezit naprosto nesmyslnou spotřebu a naprosto nesmyslnou výrobu, se stále nechce bavit NIKDO :(( A zřejmě ani nebude chtít, takže je třeba připravit se na katastrofu full power :(
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO: jo, to me taky pobavilo
    ale nastesti za par let budoumit po problemech, pac tam uz zadnej led nebude, no problema :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Aneb jak se vysmat globalnimu oteplovani. Ledovcova turistika v top 10

    Chvili sme tu evolucni selekci natahovali, ale stary casy se pomalu vraceji.

    "Odtával." Detailní záběry ukazují alpský ledovec den před jeho tragickým pádem - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/odtaval-horolezci-zverejnili-zabery-porizene-den-pred-tragic/r~9622cd98fb9711ec8b4e0cc47ab5f122/

    Po jeho nedělním sesuvu zahynuly dvě desítky lidí, mezi nimi je i jedna oběť z Česka, tvrdí italská média. Agentura ANSA napsala, že mezi pohřešovanými jsou další čtyři Češi.

    Na vrcholu Marmolady, která je s 3343 metry nad mořem nejvyšší horou Dolomit, byl v sobotu naměřen teplotní rekord deset stupňů Celsia. "To je extrémní vedro," řekl italské státní televizi RAI alpský záchranář Walter Milan.

    Je to "nepředstavitelná katastrofa, takový masakr, že bude obtížné určit přesnou totožnost obětí, protože těla byla roztrhána proudem ledu a kamení," sdělili agentuře ANSA vyšetřovatelé. Masa ledu a kamení se po úbočí hory řítila rychlostí až 300 kilometrů za hodinu, napsal list Il Messaggero.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DZODZO: este trochu s komentarom aj ked ma zarazilo: „Je jasné, že jde o meteorologickou záležitost, kterou nedokážou předpovědět ani ti nejlepší průvodci,“

    kolko sme tych najteplejsich rokov za celu historiu merania uz mali

    Jedna z obětí sesuvu ledovce v Alpách je z Česka - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/jedna-z-obeti-sesuvu-ledovce-v-alpach-je-z-ceska-40402024
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/TWOweather/status/1542943429499445248?s=19

    This is the FIRST time I've EVER seen 40C modelled in the UK by a GEFS run. Remember it is only 1 out of 30 perturbations plus the control and operational. Nonetheless, a historic moment IMO.

    It's not a forecast. It is one possibility from a range of scenarios. The chance of it happening is very low. But the significance is that the physics suggests 40C is now a realistic possibility in the UK summer

    20220702-194112
    PER2
    PER2 --- ---
    The dangers of climate change are mounting so rapidly that they could soon overwhelm the ability of both nature and humanity to adapt unless greenhouse gas emissions are quickly reduced, according to a UN report by 270 researchers from 67 countries.
    https://twitter.com/nytimes/status/1542734799814774789?s=20
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    The US supreme court has declared war on the Earth’s future | Kate Aronoff | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/jul/01/the-us-supreme-court-just-declared-war-on-the-earths-future
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: kez by to spojili s jejich milion mile lasting battery prohlasenim z minulyho roku. Spalovakum by nadobro odzvonilo jeste pred 2025 :)

    Community energy update v CR - zatim jen na urovni obci a mest jak jsem pochopil, pripadne s nutnou jejich plnou spolupraci, pokud soukromnik chce.

    Od 1.1.2023 zakon na usnadneni sdileni elektriny v ramci sdilenych spolecenstvi, predpokladam SVJ

    Startuje první etapa komunitní energetiky. Svaz moderní energetiky nabízí obcím manuál, jak úspěšně posílit energetickou nezávislost – Svaz moderní energetiky
    https://www.modernienergetika.cz/aktuality/startuje-prvni-etapa-komunitni-energetiky-svaz-moderni-energetiky-nabizi-obcim-manual-jak-uspesne-posilit-energetickou-nezavislost/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    faktaoklimatu.cz
    @faktaoklimatu
    ·
    5h
    Čínská firma CATL (největší světový výrobce baterek do elektroaut) představila baterie, na které budou mít elektromobily dojezd až 1000 km a z 10 na 80 % se mohou dobít za 10 minut!
    PER2
    PER2 --- ---
    t has been widely believed that a 35°C wet-bulb temperature (equal to 95°F at 100% humidity or 115°F at 50% humidity) was the maximum a human could endure before they could no longer adequately regulate their body temperature, which would potentially cause heat stroke or death over a prolonged exposure.

    But in their new study, the researchers found that the actual maximum wet-bulb temperature is lower — about 31°C wet-bulb or 87°F at 100% humidity — even for young, healthy subjects. The temperature for older populations, who are more vulnerable to heat, is likely even lower.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Pokud se bavíme konkrétně o případu globálního rozvratu v důsledku klimatické krize, dostupné scénáře ukazují opravdu dramatické dopady. Je nutné brát v úvahu, že na klimatu je závislé světové zemědělství a s ním i dostupnost potravin, dostupnost pitné vody, v některých oblastech může mít klimatická změna katastrofální zdravotní a bezpečnostní důsledky – například úmrtí během vln horka nebo zvýšený výskyt extrémů počasí a požárů. S těmito jevy souvisí i riziko masových přesunů obyvatel, bojů o zdroje a dopadů na světové mocenské uspořádání. V případě klimatického rozpadu se tedy jedná o dopady na člověka skrze základní potřeby, jako jsou potraviny, voda a snesitelná teplota, ale také o související společenské, bezpečnostní a politické krize.

    Jak vypadá vědecká debata o postkolapsních scénářích? Rozhovor se Zuzanou Harmáčkovou – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/06/jak-vypada-vedecka-debata-o-postkolapsnich-scenarich-rozhovor-se-zuzanou-harmackovou/
    TUHO
    TUHO --- ---
    The Environmental Protection Agency’s ability to regulate carbon dioxide and other greenhouse-gas emissions was dealt a massive blow by the US Supreme Court today.

    The US Supreme Court just gutted federal climate policy | MIT Technology Review
    https://www.technologyreview.com/2022/06/30/1055272/supreme-court-climate-policy-epa/
    KEB
    KEB --- ---
    PETER_PAN: navrhuji snížit odpar plovoucí fotovoltaikou, páč jedna rána dvě mouchy

    Btw prý horko a vysoké teploty škodí korálům a četl jsem,nad nimi chtějí rozprašovat vodu atd. Proč je nezastinit tímhle? Je to plovoucí, v případě potřeby to jde odtáhnout bokem, stranou, jinam.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Zatím se o tom moc nemluví, ale Čína má nahodnocenou populaci o 130M a Nigerie o nízké desítky mega a některé další státy na tom budou podobně. Říká se že letos, nejpozději příští rok překonáme 8 miliard, ale myslím že to bude až v roce 2024, pokud ne až 2025.

    Maximum se kdysi odhadovalo na 11 mld v 2100, pak 9,7 mld v 2060 a teď to vypadá na lehce přes 9 mld v roce 2050
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam