• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    italové řekám

    The longest river in Italy is drying up. What does this mean for those who rely on it for food? | Euronews
    https://www.euronews.com/green/2022/05/14/the-longest-river-in-italy-is-drying-up-what-does-this-mean-for-those-who-rely-on-it-for-f

    Italy’s Po River flows some 650km from the snowy Alps in the northwest to the wild Po Delta in the east before rushing out into the Adriatic Sea.

    During its course, the great waterway nourishes the expansive fertile plains of northern Italy where farmers have thrived for generations. Dubbed Italy’s breadbasket, these flatlands covered with crops are responsible for some 40 per cent of Italy's GDP.

    ...

    The problems start, however, in the mountains, where snowfall has been at its lowest for 20 years measuring 50 per cent less than the seasonal average. The glaciers of the Alps, which act as reservoirs to feed the river, are also shrinking each year. On Monte Viso, a mountain close to the French border where the Po River originates, the permafrost is melting and causing chunks of rock to crumble away.

    The situation has set alarm bells ringing about the effects climate change could have on an area so heavily dependent upon the river’s waters.

    This season has already been a stark warning that the warming planet may turn Italy's fertile farmlands and nutrient-rich Delta into a salty wasteland, while putting hundreds of thousands of livelihoods at risk. “It is a 360-degree disaster,” says Mantovani.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #hope #hydrogen #ccs

    Carbon-negative hydrogen. Z bioplynu vodik a biouhel jako odpadni produkt. Co vic si prat. Snaz uz jen nizsi cenu

    New method could potentially produce hydrogen from biogas for $2/kg – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2022/05/19/new-method-could-potentially-produce-hydrogen-from-biogas-for-2-kg/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #vysvedceni

    Životní prostředí v Česku je podle analýzy páté nejhorší v Evropské unii - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zivotni-prostredi-v-cesku-je-podle-analyzy-pate-nejhorsi-v-evropske-unii

    Kůrovcová kalamita u nás způsobila, že naše lesy a orná půda neabsorbují CO2, ale naopak jej produkují. V tomto ukazateli jsme podobně jako v případě sucha na posledním místě v EU,"
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #doomed

    WMO: Důležité indikátory klimatické změny jsou na rekordní úrovni - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wmo-dulezite-indikatory-klimaticke-zmeny-jsou-na-rekordni-urovni

    Podle zprávy koncentrace skleníkových plynů v ovzduší dosáhla v roce 2020 rekordních 413,2 ppm (částic na jeden milion). Údaj z loňského roku ještě není k dispozici, ale měřicí stanice na hoře Mona Loa na Havajských ostrovech v dubnu 2020 naměřila 416,45 ppm, loni v dubnu 419,05 ppm a letos v dubnu už 420,23 ppm.

    Pokud jde o kyselost moří, oceány podle WMO vstřebávají zhruba 23 procent skleníkových plynů pocházejících z lidské činnosti. Tyto plyny reagují s vodou, což vede k zakyselení, které ohrožuje nejen mořský ekosystém. Kromě toho platí, že čím kyselejší voda je, tím menší je kapacita přijímat další CO2. Mezivládní panel OSN pro změny klimatu (IPCC) nedávno uvedl, že hodnota pH udávající kyselost (čím nižší, tím kyselejší) je na hladině oceánů nyní s velkou pravděpodobností na nejnižší úrovni za nejméně 26.000 let.

    Experti se shodují, že v posledních desítkách let roste také množství tepla v oceánech, zvlášť výrazně od roku 2016. Stoupá také hladina moří, k čemuž přispívá tepelná expanze samotné mořské vody i nárůst objemu vody z tání ledu na pevnině. Mezi roky 1993 a 2002 podle WMO stoupala hladina moří o zhruba 2,1 milimetru ročně a mezi lety 2013 a 2021 už to bylo o 4,5 milimetru ročně.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: nesleduju to... radsi se pripravuju na takeover az se tohle fosilni podnikani zhrouti svoji vlastni vahou
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #setback

    Mel by treba Tadeas nazor?

    Petici žádající změnu zemědělských dotací podepsalo téměř 19.000 lidí - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/petici-zadajici-zmenu-zemedelskych-dotaci-podepsalo-temer-19.000-lidi
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #thanks_god_for_eu

    Az na to mozny navyseni emisnich povolenek..

    Brusel chce více obnovitelných zdrojů a úspor energie, investuje 300 miliard eur - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brusel-chce-vice-obnovitelnych-zdroju-a-uspor-energie-investuje-300-miliard-eur

    Rychlejší přechod na obnovitelné zdroje energie, zvýšení energetické účinnosti a úspory či společné nákupy plynu od nových dodavatelů. To jsou hlavní součásti zveřejněné strategie, s níž chce Evropská komise v příštích letech ukončit závislost EU na energiích dovážených z Ruska. Komise počítá s tím, že tento přechod bude do roku 2030 vyžadovat investice ve výši téměř 300 miliard eur (7,4 bilionu korun).
    ...
    Unijní exekutiva chce v rámci zveřejněného balíčku zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie do roku 2030 na 45 procent místo dosud plánovaných 40 procent. Má k tomu přispět zdvojnásobení kapacity solárních elektráren v příštích třech letech spojené například s povinnou instalací solárních panelů na všechny nové veřejné, komerční a později i obytné budovy. Zdvojnásobit se má i počet využívaných tepelných čerpadel.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Indii sužují vlny veder, které trvají už týdny - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/indii-suzuji-vlny-veder-ktere-trvaji-uz-tydny/r~e1c6b4b6d5eb11ec8c6f0cc47ab5f122/

    Media si zacinaji vsimat poctu obeti ..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: vidis v tom rozhovoru nejakou odpoved? prijde mi, ze problem je toto: antropolog rekne, ze muzes mit vztahy s max 250 lidma (nebo kolik, dunbar). Nase hyperzrychlena civilizace ale uvadi do vztahu tisice miliony lidi. Predseda vlady podepise Turow a je uprimne stastny ze mame s polskem lepsi vztahy nez driv. Je "spatny"? Neni. Ale nezname zadnej principialni zpusob jak budovat vztahy ve velkych spolecnostech. Najizdi drahota. Exekutorum hlava nebere, jak je mozny, ze nekdo neni schopen zaplatit pokutu 2000. V jejich bubline je to nepredstavitelny. A tak dale. Zit pritomne a vnimave svoje vztahy, to mohl byt fajn recept na zivot pred Velkym Zrychlenim. Ted ale potrebujeme predat rozhodovani od koroporatnich algoritmu nekomu jinemu (komu??) a vyresit dalsi podobne neresitelny problemy. Tim ze budu prohlubovat svoje vztahy to nevyresim

    Pripada mi ze musi prijit neco mnohem vic revolucniho, nejaky novy nabozenstvi ktery stmeluje davy, nejaka ta totalita proti ktere se ona vymezuje, nebo nevim.

    Vsichni jsou fajn lidi, Dan Kretinsky je urcite taky fajn clovek. A vsichni tady umreme

    tak nevim
    TUHO
    TUHO --- ---
    Among the private-sector net-zero targets, those of the financial industry have the highest capacity to mobilise capital and direct it towards climate solutions. Yet there has been a lack of detailed sectoral information on what a net-zero aligned investment decision should look like.
    Our new research sets out energy-related carbon budgets for each of 12 key industry and service sectors, including aluminium, power, cement, steel and aviation. The work, for the European Climate Foundation and the UN-convened Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA), representing 71 institutional investors with over $10.4tn in assets, shows for the first time how much carbon dioxide (CO2) each sector can emit while likely keeping warming below 1.5C.

    Guest post: How 12 key industries can cut emissions in line with 1.5C - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/guest-post-how-12-key-industries-can-cut-emissions-in-line-with-1-5c/
    TUHO
    TUHO --- ---
    mimochodem alici koubovou znate?

    Svou knihu o performativní filosofii jste nazvala Myslet z druhého místa. V čem takové myšlení spočívá?
    Vychází především z pozornosti vůči zkušenostem, které nelze myslet přímo, ale které jsou přítomné v myšlení skrze své působení. Filosofie nemůže některé skutečnosti myslet jako svůj předmět, nemá je před očima, ačkoli tyto skutečnosti myšlením hýbou a mění ho.

    Mně se to téma otevřelo v rámci dlouhodobého kontaktu s uměním, především s divadlem a spontánním tancem. Obdobně na mě ale působilo i mnohaměsíční těsné a šťastné sepětí s mými novorozenými dětmi, zážitky tiché dlouhé osamocené chůze, specifické propojení v setkávání s pomalu umírající kamarádkou, trvalá bolest po úraze a operacích nebo prožívání úzkosti v silně normativizované společnosti.

    Jak se v takovém myšlení proměňuje vnímání vlastní subjektivity?
    Úplně zásadně oproti představě subjektivity, kterou by měla charakterizovat soběstačnost vlastního uvažování, autonomie či průzračnost vlastní identity. Myšlení performativity, jako mnoho dalších směrů 20. století, odhaluje takovou představu jako dost ničivou iluzi. K našemu životu totiž patří i to, že sami sobě nerozumíme, máme různé slepé skvrny, děláme věci, které se do nás vepsaly dřív, než jsme si stačili všimnout, zažíváme fascinace a nevíme čím, jsme tělesně i emočně připoutáni k okolí bez možnosti to změnit, naše hranice jsou porézní a my zranitelní.

    Jak může performativní hledisko přispět k nalezení nových východisek v dnešní situaci antropocénu?
    Antropocén je geologická epocha, ve které je zemský ekosystém určován primárně lidskou činností. Zjednodušeně řečeno se nám před očima zhmotňují důsledky přesvědčení, podle kterého máme jako autonomní, soběstačné a svobodné bytosti právo přisvojit si, ovládat a bezhraničně využívat přírodní zdroje. Klimatický rozvrat nám dává fyzicky zakusit, že tenhle sebevýklad nás může stát život.

    Johan Rockström, spoluautor koncepce devíti planetárních mezí, identifikuje, obdobně jako Winnicott na úrovni psychologie, jakýsi herní prostor pro lidské aktivity a jeho hranice. Pokud překročíme tyto planetární prahy, nestaneme se coby lidstvo svobodnějšími, autonomnějšími a šťastnějšími, nýbrž jen rychleji zanikneme.

    Jen sám za sebe žít nelze, říká filosofka Alice Koubová - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/kultura/salon/clanek/jen-sam-za-sebe-zit-nelze-rika-filosofka-alice-koubova-40396009
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nie je, bude to taka nejaka kombinacia mnoheho, niekde sa implementuju carbon capture, niekde to budu zachytavat regenerativnym hospodarstvom, cosi spravi prechod na OZE a pripadne male jadro ak sa ho niekedy komercne dockame a cosi spravi kriza a nejake tie ozbrojene konflikty, imo dost pomoze aj trend singles vo vyspelych ekonomikach, predsalen nenarodeny clovek na zapade nespotrebuje tolko zdrojov ako narodeny v afrike
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DZODZO: ano, samozrejme, jedno z reseni je, ze bude lidstvo ve velkem vymirat. Neviditelna ruka prirodniho trhu.

    Nastesti to neni jedina alternativa.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: degrowth sposobeny ekonomickou krizou, no vidis ze free market vsetko vyriesi, aj tie emisie, akurat to bude taky naraz do betonovej zdi
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak takhle nejak asi vypada hardcut fosilu bez strukturalni transition. Zacalo to vcera

    Mitigace skrz tisk penez, ale pokud by fosil nebyl dostupnej uz vubec, do par dnu bez leku a potravin by predpokladam zacali masove umirat, jak prirozenou smrti, tak celonarodnim riotem ve stylu madmaxe

    Srí Lanka na suchu. V zemi chybí paliva i léky, v nouzi tiskne peníze - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/sri-lanka-palivo-benzin-ekonomicka-krize.A220517_125455_eko-zahranicni_ven
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #local #agrivoltaics

    Ministerstva chtějí umožnit postavit ve vinicích a sadech fotovoltaické panely - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstva-chteji-umoznit-postavit-ve-vinicich-a-sadech-fotovoltaicke-panely
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #pyrolisis #biochar

    Sice zadny zavratny mnozstvi, ale poprve to vidim v prumyslovym meritku. Offset emisi timhle zpusobem by byl trackovatelnej a biouhel dal vyuzitelnej, i kdyz otazka transportu dreva/biouhlu, vybudovani tovarny atd.

    Carbonfuture Partners With Bioenergie to Cut 17,500 Tons of Carbon
    https://cleantechnica.com/2022/05/16/carbonfuture-partners-with-bioenergie-for-17500-tonnes-of-carbon-removal/
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Dneska premiera dokumenatrni serie "Black gold" o globalni konspiraci ropnyho prumyslu, ktera ma za cil zabranit regulaci spotreby fosilnich paliv. Produkuje Daren Aronofsky. Koukam, ze na torrentech uz jsou vsechny tri dily.

    Black Gold - Aronofsky Documentary 2022
    https://www.youtube.com/watch?v=2xdZdyS83oI
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam