YMLADRIS: to co popisujes na tvem prikladu neni degrowth. Muze to byt pravy opak. Popisujes priklad efektivitu utilizace uspor/penezni zasoby.
Pokud jsem spravne pochopil degrowth (a tady muze byt chyba na me strane), jde o opak ekonomickeho rustu. Uz ale neresi, kde mam pokles - jestli na emisnich, nebo bezemisnich aktivitach. Ale dobre, predpokladejme, ze ted jsou emise spojene se vsim.
Paralelou s tvym prikladem:
Pokud mi pada dum na hlavu a mam s nim spojene stale vetsi problemy (napriklad riziko zraneni), tak pro me urcite nebude lepsi zacit vydelavat min penez. Mam nejake provozni naklady jak s domem (aby opravdu neslad, abych mohl svitit na opravy, abych neumrzl), tak s obzivou my rodiny a ty sou nemeny, mozna v case kvuli inflaci stoupaji. Takze potrebuju bud:
A) vydelavat vic (rust)
B) usporit na nesmyslnych aktivitach (optimalizace nakladu, tohle enni degrowth, protoze penize stejne utratim)
C) pujcit si (boost investic, pac pak se mi sbizi provozni naklady s domem, tedy i rizika)
Nikdy ale nebude to spravne reseni vydelavat mene (plosny degrowth), nebo opravy protahnout na co jejdelsi obdobi (pac pak mam provozni naklady rozlozene na vic let a utratim vyrazne vice nez kdybych to stih pujckou za rok)