• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    MINER
    MINER --- ---
    SHEFIK: Ty chaty jsou ± 20 km. To fakt neni 2h, ale ± 10 min.
    Heliport maj přímo na vlaku v Zermattu. Moc nedává smysl vozit to odjinad, když to násobně levněji dopravíš vlakem a zásobovat potřebují nejen chaty, ale všechny hotely a penziony, kam to jen dovezeš EV náklaďákem.

    Jestli to chceš zkusit spočítat, musíš si nejdřív zkalibrovat parametry. V této úvaze je máš řádově špatně.

    Přidaná hodnota není ožralej turista, ale perfektně fungující region.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BESH: ale chapes ze slo o priklad a jeho pointu?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    A vzhledem k tomu, ze poptavka po energii (vcetne projekci do budoucna) nestaci tempu budovani renewables, pak je na miste i setrit a ne se tu placat po ramenou, ze energy waste je vlastne uplne cajk, pac mame vetsi problemy
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MINER: jenze overconsumption a neefektivni alokace resources je za soucasneho energetickeho mixu podstatnou soucasti problemu.
    MINER
    MINER --- ---
    SHEFIK: Na to je právě potřeba porovnat ten dopad.

    Ty chaty zásobují komplet, nejen pivem, ale všim. Jinak by tam nikdo nenavečeřel a tedy ani nechodil. Jsou tam od konce devatenáctýho století.
    Jasně, můžeme všechno zavřít a všichni zůstat doma a nic nedělat.
    V případě Zermattu by to mimo jiné zrušilo celé město a ekonomiku a zaměstnanost regionu, protože ty lidi tam jezdí kvůli tomu.
    To taky můžem vypnout počítače, protože taky žerou energii.

    Cokoliv člověk dělá, produkuje emise. Ani jídlo neumíme zajistit bez emisí.

    Chápu tvojí výhradu, že si myslíš, že je to waste, ale je právě potřeba posoudit ten vliv.
    Je tohle fakt tak emisně náročné? Pokud je to vostrej emisní zářez, asi to stojí za to řešit a zrušit celý region. Pokud ne, asi je lepší zaměřit se jinam.
    Ty chaty se zásobujou fakt ± tak jednou týdně. I když má vrtulník velké emise na km, děje se to málo často.

    Doomed jsme, pokud nejsme schopni vyřešit ty velké problémy.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Pro predstavu heli s nakladem v ridkem vzduchu (vysoke vysky) si vezme az 100l na hodinu. Se vletem a pristani a vzdalenosti heliportu to mame 2 hodiny na zasobovani na jednu chatu, pac se musi vratit zpet pro naklad. Sudu tam meli na 14 dnu, max mesic. To mas 200 litru paliva na chatu za mesic.

    3 plne nadrze auta na 800km per chata per rekneme 3 tydny.

    Pridana hodnota pro lidstvo? Ozralej turista.

    How to Calculate the Full Cost of Owning a Helicopter  - HeliTrader
    https://helitrader.com/how-to-calculate-the-full-cost-of-owning-a-helicopter/
    BESH
    BESH --- ---
    SHEFIK: Pivo na alpskych chatach nas fakt nikam nezene. To sis nasel hodne hloupej priklad.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MINER: tady nebyla vubec pointa co se vyplati vic z pohledu emisi, i kdyz si myslim ze vic sezere porad ta helikoptera. Pointou bylo, ze si lide proste musi dat to toceny pivo i ve spatne pristupnych mistech. Co dal? Vezmem soudek do vesmiru?

    Je to nesmyslna, primo idiotska alokace resources, v relaci k nejakym prinosum lidstva (vcetne ohledu na efektivitu). Tohle je presne to, co nas zene do chrtanu klimaticke zmeny plnou parou

    Dokud si tohle lidi nezacnou uvedomovat, tak jsme porad na ceste k #doomed

    ...

    Uz vubec nebudu komentovat zakaz zasobovani autem (klidne elektromobilem) a povoleni vrtulnikem na mistech pristupnych.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: ještě jsem dál promýšlela to téma jestli je problém v tom, že lidi potřebují stále větší telku. Maslow ještě používá vrstvu "esteem", kterou jsem nezmiňovala. "Kreativita" což jsem napsala já působí tak mírumilovně a volitelně a neproblematicky.

    Ale "esteem" (něco jsem dokázal, lidi si myslí, že jsem něco dokázal, jsem hodnotný člověk, jsem k něčemu, ...) to mi teď aktuálně připadá, že je to klíčové co tzv nefunguje. Nejsou rozpracovaný mechanismy, jak by si lidi mohli naplňovat tuto potřebu tak aby to celkově bylo pro greater good. Hodně energie jde do boje mezi lidma a do získávání achievements, které jsou problematické. (Symbolické statusové chování a pod.)

    "Esteem" přitom působí zrovna jako něco, v čem by mohli být humans dobře programovatelní - najít narativy, ve kterých určité mise a cíle a struggle kolem nich jsou atraktivní a vysoko společensky rozpoznávaný. A přitom to stabilizuje ekosystém atd.

    Peníze jsou jen prostředek k naplnění potřeb.
    MINER
    MINER --- ---
    OT_: Helikoptéra to netransportovala do obce, ale na horský chaty kolem. Jsou jich tam desítky, a některé jsou dostupné jen přes ledovec s rizikem pádu do trhliny. Včetně nejvýše položené budovy v Evropě vůbec, Margherita, 4554 m nad mořem. To je předpokládám případ i SHEFIK:

    Do Zermattu je zákaz vjezdu nejen ICE, ale všech soukromých aut.
    Dopravu do obce maj vyřešenou, maj i EV náklaďáky a jede tam i vlak.

    Můžete spočítat, kolik emisí udělá zásobování horských chat jednou týdně na pár kilometrů helikoptérou a porovnat to s tím, kolik emisí ušetří jedno z mála měst, které zakázalo vjezd autům. Každopádně vrtulníkem nezásobují město, ale nedostupné chaty kolem čtyřtisícovek.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    YMLADRIS: Tam je spatna vazba, velky bussiness ti spatne ovplyvnuje zakonodarstvo/regulatoriku, prave preto ze ma kopu $$ (u nas napr. kretensky, CEZ, PRE, ...)
    OT_
    OT_ --- ---
    SHEFIK: Já jsem nejvíc zíral před pár lety v Zermattu. Do obce je zákaz vjezdu ICE vozidel, takže náklaďáky složily tvárnice, cement apod. u cedule začátek obce a posledních 200 metrů na staveniště ten materiál transportovala helikoptéra:)
    PER2
    PER2 --- ---
    jedno fotbalove hriste za vterinu :)

    The #ParkFire has grown to a mind-boggling 348,370 acres in less than 72 hours, becoming one of the fastest-growing wildfires in California history.
    The fire has been spreading at an average pace of over 60 football fields per minute since it began.

    Fire allegedly started when a man pushed a flaming car into a gully in a Northern California park on Wednesday has quickly ballooned into the West’s largest fire burning right now and one of the largest in state history.

    Mapy Google
    https://www.google.com/maps/@40.1405942,-121.8348833,9.13z/data=!4m2!21m1!1s%2Fg%2F11lf0czdwd!5m1!1e8?entry=ttu
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Jedno male okenko, proc si lide trochu toho globalniho horka zaslouzi. Zasobovani pivem v alpach...

    x.com
    https://x.com/gunsnrosesgirl3/status/1816471476779798920?t=1JIFISdSDij3YIPnEqKw4A&s=19
    TUHO
    TUHO --- ---
    Economics for Sustainable Prosperity
    Book
    © 2018

    The central argument of this book is that the foundations for sustainable prosperity lie in an approach to economic management based on modern monetary theory and a job guarantee. This approach builds on the work of Keynes, Kalecki, Minsky, Davidson, Godley and other Post- Keynesian economists—as well as research by behavioral economists including Simon, Kahneman and Loewenstein—to explore the role that a permanent, equitable job guarantee could play in building an inclusive, participatory and just society. Orthodox (neoclassical) economics, in its various forms, has failed to deliver sustainable prosperity. An important reason for this failure is its lack of realistic foundations. It misrepresents both human nature and economic institutions, and its use as a frame for the development and assessment of economic policy proposals has had disastrous consequences for social inclusion and the quality of life of millions of people. This book discusses an alternative, more realistic and moreuseful set of economic foundations, which could deliver the opportunity of a decent quality of life with dignity to all.

    Economics for Sustainable Prosperity | SpringerLink
    https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-319-90981-3
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    The Unbearable Anthropocentrism of Our World in Data - CounterPunch.org
    https://www.counterpunch.org/2024/07/26/the-unbearable-anthropocentrism-of-our-world-in-data/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: keen a dalsi pracujou na tech systemovejch modelech, nejsou to zadny verbalni modely ala pocatky sociologie :)

    The Macrofoundations of Macroeconomics - by Steve Keen
    https://profstevekeen.substack.com/p/the-macrofoundations-of-macroeconomics-310

    Minsky download | SourceForge.net
    https://sourceforge.net/projects/minsky/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ja to tak nevidim. To jsou nejaky dva nejznamejsi proudy, jak ovlivnovat trh na makro urovni, ale tech dalsich nastroju je milion. Od vyse urokovejch sazeb, zdaneni exportu, stahovani penez z ekonomiky, dotaci, dani, socialnich prispevku, minimalni mzdy. Jsou rozdily i v nuancich - tisk penez na umoreni statniho dluhu ma uplne jinej efekt, nez tisk penez na stavbu hladovy zdi.

    Kazda aplikace ma svy misto a taky svy vedlejsi efekty. Blabolit se kolem toho da vecne, ale ty principy fungovani trhu se nemeni, ta base layer (principy/ramec/reakce hracu na trhu) funguje porad stejne - jako kdyz v praveku menili pazourky za ovci kuzi.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: SSP chapu jinak. Jako ze

    KDYZ

    "The world shifts gradually, but pervasively, toward a more sustainable path, emphasizing more inclusive development that respects predicted environmental boundaries. Management of the global commons slowly improves, educational and health investments accelerate..."

    nejak zaridis toto, TAK se udrzi 1.6 stupne atd.

    nejsou to konkretni politiky ani analyzy zda je lepsi na to tisknout penize nebo jak to udelat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: a neni to tak ze uz sto let jsou dva pristupy - tisknout penize (pobidky atd) versus netisknout? jako ze tohle. tj MMT rika aby vlada penize pouzivala jakkoliv, jen kdyz udrzi inflaci pod kontrolou. Keynes a jeho intervence, versus Hayek volny trh. A jako kazda takova polarita, ale je potreba delat oboje, nejak

    Fear the Boom and Bust: Keynes vs. Hayek - The Original Economics Rap Battle!
    https://www.youtube.com/watch?v=d0nERTFo-Sk
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam