úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Sous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
Sous-vide
(z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.
Hlavní výhody metody sous-vide
- Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
- Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
- Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
- Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
- Ekonomický provoz – nízké náklady na energie
rozbalit záhlaví
KASUMI
---
---
13:57:53 12.3.2018
+1
VOY
: ja kupuju tyto
Fólie do vakuovačky Guzzanti 28 x 600 cm 2 role - Chefshop.cz
https://www.chefshop.cz/folie-do-vakuovacky-guzzanti-28x600-cm-2-role/
je to tunylek, co si zavaruju velikost podle potreby
a pak jsem koupila sacky se zaviranim, na veci, kde je tekutina
neco takovyho, nevim presne ktery
https://www.chefshop.cz/sacky-sous-vide-supreme-se-zipem-30-5-x-20-3-cm-25-ks/
WITTGENSTEIN
---
---
13:16:48 12.3.2018
1 odpověď
VOY
: Tak právě ty levný se v teplotách nad 80 stupňů rády rozkládají :(
(Jsem jediný, kdo přemýšlí nad koupí komorové vakuovačky?)
VOY
---
---
13:09:12 12.3.2018
2 odpovědi
A co levny dobry sacky do tech vakuovacek, na ty chodite kam? Jinak vakuovacku mam tu zakladni od SilverCrestu cca za 50 euro.
SARRI
---
---
10:47:32 12.3.2018
ELPASO
: ja chtela prave foodsaver na doporuceni .. a tenhle model ma i nastavec na odvadeni pripadne tekutiny, takze muzes vakuovat i suroviny s marinadou .. akorat tady v cechach za nesmysl, koupila jsem ji pres nemeckej amazon skoro za polovinu v akci
KASUMI
---
---
9:06:03 12.3.2018
2 odpovědi
ELPASO
: A proc jsou pruser ti rekli?..
ELPASO
---
---
8:54:24 12.3.2018
2 odpovědi
Ten foodsaver vypada super jak ma tu folii primo v sobe. Me prave vsichni kamaradi z gastra varujou ze ty domaci vakuovacky jsou nejvetsi pruser suvicka... ale jestli vam to funguje tak asi dobry :)
Dovedu si i predstavit ze bych pouzival rovnou zavakuovane mase na miru jak to treba dela Kyncl liden v MeatMarketu v Karline
NECRO_BUTCHER
---
---
0:21:22 12.3.2018
KASUMI
: heh, v textu v linku píšou o sous vide přípravě hub - někdo nějaký zkušenosti pls?
NECRO_BUTCHER
---
---
0:13:37 12.3.2018
ELPASO
:
https://www.alza.cz/maxxo-vm5000-vakuova-balicka-potravin-d4476351.htm
ted sem koupil tudle a dobrý, s tekutý věci ale nasává.. dá s k tomu sehnat nějakej nástavec na krabičky.. , zaznamenal jsem měnší problém s rolí sáčku.. ke konci byla lehce pomačkaná a zastavovalo mi to vakuování.. ale kusový pytlíky bez problému..
KASUMI
---
---
19:26:09 11.3.2018
1 odpověď
ELPASO
:
https://www.chefshop.cz/...nti-gz-300/?gclid=EAIaIQobChMI2svps_Lk2QIVA9wZCh3FmwO0EAQYAyABEgIrwvD_BwE
Je k ni pry i nastavec na tekutiny, ale ten nemam
Chci:)
ASACHI
---
---
19:11:09 11.3.2018
ELPASO
: ja mam todle a je cajk
Steba VK 5 - Vakuovačka | Alza.cz
https://www.alza.cz/steba-vk-5-d2169143.htm?o=10
Sous vide mam od Anova Culinary
SARRI
---
---
15:25:55 10.3.2018
ELPASO
:
https://www.bionaire.cz/foodsaver/ffs016x.htm
ELPASO
---
---
13:55:44 10.3.2018
4 odpovědi
Muzete please nahazet linky na vakuovacky co pouzivate? Thx
SARRI
---
---
12:25:37 10.3.2018
+1
ja radsi svarim pytel na dvakrat a pouzivam foodsaver pytle co byly k vakuovacce
ICE
---
---
8:38:01 10.3.2018
+1
Ahoj ve spolek! necht je vase teplota stala a sacek neprotrzeny ;)
ad drzeni sacku u dna. Pouzivam tycovej suvidovac a velkej hrnec (klasicky na vyvar) a delsi sacky, takze jejich vrsek mi "drzi" poklicka a tim pomaha ten sacek udrzovat ve svisly poloze. a davam tam minimalne dva.
+takovy postreh, sacky z makra nevydrzej vyssi teploty a delsi casy, maj tendenci se rozlepovat. chobotnice na 82°C s 8 hodinovym casem vystrci chapadla. ;) -s kvalitnima italskyma sackama bez problemu.
DEVIL
---
---
17:44:32 8.3.2018
VOY
: das na ten vak treba talirek nebo sponku s par lzicema svazanejch v gumicce
KLAAR
---
---
15:19:48 8.3.2018
+2
SARRI
: viz předchozí a ne, není rozdíl pytel-dva, jen si dej záležet aby byly pěkně vedle sebe a neprekryvaly se, vakuum defofrmuje tvar.
Mám nejradši kombinaci tymián a pomeranč
KLAAR
---
---
15:18:00 8.3.2018
ASACHI
: zatáhnout na pánvi zprudka, sv 68°C 20 minut, pak zprudka kůži do křupava.
KLAAR
---
---
15:16:46 8.3.2018
BUNDA
: ano, všechny mají vrtulku
SMOKY
---
---
15:15:59 8.3.2018
+2
VOY
: Mně teda zavakuovany maso neplave
KLAAR
---
---
15:15:58 8.3.2018
+1
KLAAR
: anova, ne daňová, samozřejmě Autocorrect, sry
VOY
---
---
15:14:56 8.3.2018
2 odpovědi
Povezte jak drzite ty zavakuovany veci u dna? I kdyz se maso zavakuuje ma tendenci vyplavavat. Jedno reseni co jsem videl je pripevnit k sackum pribor a pak to klesne ke dnu. Ale ten pribor ma tendenci se uvolnit a idealni to neni.
SMOKY
---
---
14:58:08 8.3.2018
SIOLA
: To nevím, jaký v nich je rozdíl. Já mám nějakou starší, už to mám min. 2 roky.
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam