• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

    Hlavní výhody metody sous-vide
    - Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
    - Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
    - Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
    - Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
    - Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

    rozbalit záhlaví
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KASUMI: ja sous viduju jen v ziploc heavy duty pytlikach, ktery se daj vymejt a znova pouzit. kdyz potrebuju neco vaknout, du do bejvaly prace kde je komorova vakuovacka.
    tu domaci vakuovacku co mas, tak ty vetsinou odejde po nakym case ten motor. bude ztracet na vykonu a pak je to na novej stroj...
    imho takova hracicka a hlavne drahy krmivo v podobe tech pytliku a hodne casto to i pres dvojity vaknuti stejne povoli. ziploc heavy duty a kancelarsky svorky je imho velice efektivni
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    KASUMI: Nevykonny. Spatne zataveny. Nedostatecny. Ale je to uz par let co jsem to resil
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ELPASO: A proc jsou pruser ti rekli?..
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    Ten foodsaver vypada super jak ma tu folii primo v sobe. Me prave vsichni kamaradi z gastra varujou ze ty domaci vakuovacky jsou nejvetsi pruser suvicka... ale jestli vam to funguje tak asi dobry :)

    Dovedu si i predstavit ze bych pouzival rovnou zavakuovane mase na miru jak to treba dela Kyncl liden v MeatMarketu v Karline
    NECRO_BUTCHER
    NECRO_BUTCHER --- ---
    KASUMI: heh, v textu v linku píšou o sous vide přípravě hub - někdo nějaký zkušenosti pls?
    NECRO_BUTCHER
    NECRO_BUTCHER --- ---
    ELPASO: https://www.alza.cz/maxxo-vm5000-vakuova-balicka-potravin-d4476351.htm ted sem koupil tudle a dobrý, s tekutý věci ale nasává.. dá s k tomu sehnat nějakej nástavec na krabičky.. , zaznamenal jsem měnší problém s rolí sáčku.. ke konci byla lehce pomačkaná a zastavovalo mi to vakuování.. ale kusový pytlíky bez problému..
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    ELPASO: ja mam todle a je cajk
    Steba VK 5 - Vakuovačka | Alza.cz
    https://www.alza.cz/steba-vk-5-d2169143.htm?o=10

    Sous vide mam od Anova Culinary
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    Muzete please nahazet linky na vakuovacky co pouzivate? Thx
    SARRI
    SARRI --- ---
    ja radsi svarim pytel na dvakrat a pouzivam foodsaver pytle co byly k vakuovacce
    ICE
    ICE --- ---
    Ahoj ve spolek! necht je vase teplota stala a sacek neprotrzeny ;)
    ad drzeni sacku u dna. Pouzivam tycovej suvidovac a velkej hrnec (klasicky na vyvar) a delsi sacky, takze jejich vrsek mi "drzi" poklicka a tim pomaha ten sacek udrzovat ve svisly poloze. a davam tam minimalne dva.

    +takovy postreh, sacky z makra nevydrzej vyssi teploty a delsi casy, maj tendenci se rozlepovat. chobotnice na 82°C s 8 hodinovym casem vystrci chapadla. ;) -s kvalitnima italskyma sackama bez problemu.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VOY: das na ten vak treba talirek nebo sponku s par lzicema svazanejch v gumicce
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    SARRI: viz předchozí a ne, není rozdíl pytel-dva, jen si dej záležet aby byly pěkně vedle sebe a neprekryvaly se, vakuum defofrmuje tvar.
    Mám nejradši kombinaci tymián a pomeranč
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    ASACHI: zatáhnout na pánvi zprudka, sv 68°C 20 minut, pak zprudka kůži do křupava.
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    BUNDA: ano, všechny mají vrtulku
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    VOY: Mně teda zavakuovany maso neplave
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    KLAAR: anova, ne daňová, samozřejmě Autocorrect, sry
    VOY
    VOY --- ---
    Povezte jak drzite ty zavakuovany veci u dna? I kdyz se maso zavakuuje ma tendenci vyplavavat. Jedno reseni co jsem videl je pripevnit k sackum pribor a pak to klesne ke dnu. Ale ten pribor ma tendenci se uvolnit a idealni to neni.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    SIOLA: To nevím, jaký v nich je rozdíl. Já mám nějakou starší, už to mám min. 2 roky.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    zeptám se možná blbě, ta Steba zabezpečí cirkulaci jak? Má integrovaný motorek s vrtulkou?
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    SIOLA: Nemám přímo tento, ale asi nějakou předchozí verzi z Lidlu. Funguje to, teplota není IMHO moc přesná . Problém je, že voda necirkuluje, takže v různých castich lázně se teplota liší. Zahřívání trvá hodně dlouho, dělám to většinou tak, že si připravím vodu o něco nižší teplotě než je cílová (stačí horká z vodovodu a pak přilít vařící nebo studenou podle potřeby) pomocí teploměru. Výsledky z toho jsou podle mě po pár pokusech ok, na občasný použití to stačí, pokud to nevadí, že to nebudeš dělat přesně při 54.3 stupně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam