• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

    Hlavní výhody metody sous-vide
    - Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
    - Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
    - Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
    - Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
    - Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

    rozbalit záhlaví
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ELPASO: tavi to dobre

    na odsati vzduchu to ma dva mody na normal a jemnejsi silu, plus je tam nastaveni na dry/moist veci
    kdyz to delam klasicky, tze nejaky "suchy maso" na plnej vykon, je to uplne ok (z meho pohledu)
    obcas mi to zahapruje, kdyz tam mam vic tekutiny na jemno a moist, tak to nekdy "nezavakuuju", jen trochu odtahnu vzduch (ne uplne na dren,a le ani zadnou vzduchovou bublinu, co by mi nedovolila to ponorit) a zatavim a rovnou procesuji.. pripadne to dam do sacku a vzduch upustim ve vode.. takove veci ale hned konzumuji, nenechavam v lednici
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    KASUMI: Nevykonny. Spatne zataveny. Nedostatecny. Ale je to uz par let co jsem to resil
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    VOY: Zatím ne. Já vývar mrazím a rychle spotřebuju.
    SARRI
    SARRI --- ---
    VOY: vakuujes vyvar jen do lednice nebo ho mrazis?
    VOY
    VOY --- ---
    WITTGENSTEIN: Pak mi dava smysl mi na vetsinu vareni kurat atd. ty levny z lidlu a na nejaky vetsi heavy duty vyvareni ty drahy.

    Komorova vakuovacka me laka dost, protoze bych pak mohl vakuovat napr. vyvary velice efektivne. Ale zacina bohuzel nekde kolem 500 euro a to mi za vec v podstate zbytecnou prijde jako hodne. Proste mi to za ten luxus nestoji.

    Je teda nejaky rozumny workaround na vakuovani vyvaru co by nestal 20 tisic? :-)
    SARRI
    SARRI --- ---
    Tak mam za sebou dalsi pokus .. tentokrat s lososem podle receptu z sous vide at home knihy (nejdriv v lednici ve vodni lazni ze soli a cukru a pak zavakuovat a 30min na 52C).
    Tentokrat uspech, moc dobrej byl
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    VOY: ja kupuju tyto
    Fólie do vakuovačky Guzzanti 28 x 600 cm 2 role - Chefshop.cz
    https://www.chefshop.cz/folie-do-vakuovacky-guzzanti-28x600-cm-2-role/
    je to tunylek, co si zavaruju velikost podle potreby
    a pak jsem koupila sacky se zaviranim, na veci, kde je tekutina
    neco takovyho, nevim presne ktery
    https://www.chefshop.cz/sacky-sous-vide-supreme-se-zipem-30-5-x-20-3-cm-25-ks/
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    VOY: Tak právě ty levný se v teplotách nad 80 stupňů rády rozkládají :(

    (Jsem jediný, kdo přemýšlí nad koupí komorové vakuovačky?)
    VOY
    VOY --- ---
    A co levny dobry sacky do tech vakuovacek, na ty chodite kam? Jinak vakuovacku mam tu zakladni od SilverCrestu cca za 50 euro.
    SARRI
    SARRI --- ---
    ELPASO: ja chtela prave foodsaver na doporuceni .. a tenhle model ma i nastavec na odvadeni pripadne tekutiny, takze muzes vakuovat i suroviny s marinadou .. akorat tady v cechach za nesmysl, koupila jsem ji pres nemeckej amazon skoro za polovinu v akci
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ELPASO: A proc jsou pruser ti rekli?..
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    Ten foodsaver vypada super jak ma tu folii primo v sobe. Me prave vsichni kamaradi z gastra varujou ze ty domaci vakuovacky jsou nejvetsi pruser suvicka... ale jestli vam to funguje tak asi dobry :)

    Dovedu si i predstavit ze bych pouzival rovnou zavakuovane mase na miru jak to treba dela Kyncl liden v MeatMarketu v Karline
    NECRO_BUTCHER
    NECRO_BUTCHER --- ---
    KASUMI: heh, v textu v linku píšou o sous vide přípravě hub - někdo nějaký zkušenosti pls?
    NECRO_BUTCHER
    NECRO_BUTCHER --- ---
    ELPASO: https://www.alza.cz/maxxo-vm5000-vakuova-balicka-potravin-d4476351.htm ted sem koupil tudle a dobrý, s tekutý věci ale nasává.. dá s k tomu sehnat nějakej nástavec na krabičky.. , zaznamenal jsem měnší problém s rolí sáčku.. ke konci byla lehce pomačkaná a zastavovalo mi to vakuování.. ale kusový pytlíky bez problému..
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    ELPASO: ja mam todle a je cajk
    Steba VK 5 - Vakuovačka | Alza.cz
    https://www.alza.cz/steba-vk-5-d2169143.htm?o=10

    Sous vide mam od Anova Culinary
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    Muzete please nahazet linky na vakuovacky co pouzivate? Thx
    SARRI
    SARRI --- ---
    ja radsi svarim pytel na dvakrat a pouzivam foodsaver pytle co byly k vakuovacce
    ICE
    ICE --- ---
    Ahoj ve spolek! necht je vase teplota stala a sacek neprotrzeny ;)
    ad drzeni sacku u dna. Pouzivam tycovej suvidovac a velkej hrnec (klasicky na vyvar) a delsi sacky, takze jejich vrsek mi "drzi" poklicka a tim pomaha ten sacek udrzovat ve svisly poloze. a davam tam minimalne dva.

    +takovy postreh, sacky z makra nevydrzej vyssi teploty a delsi casy, maj tendenci se rozlepovat. chobotnice na 82°C s 8 hodinovym casem vystrci chapadla. ;) -s kvalitnima italskyma sackama bez problemu.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VOY: das na ten vak treba talirek nebo sponku s par lzicema svazanejch v gumicce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam