• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

    Hlavní výhody metody sous-vide
    - Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
    - Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
    - Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
    - Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
    - Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

    rozbalit záhlaví
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    TOM_HOST: Krasny to mas, jen bacha s timdle varenim na indukci ... pac indukce, jak je vypla, tak se nechladi a je v ni dost elektroniky. Znama si takhle jednu uz oddelala slow cookerem :)
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    Jezisek :) zatim jsem teda nadseny

    SARRI
    SARRI --- ---
    long time no see ;)

    VENIKA: jak pise KASUMI, vakuovacku pouzivam vic nez souvidovac, nejlip do mrazaku ci lednice ci na kavu. Mam k ni i hadicku a krabicky takze treba cerstve maso davam do lednice zavakuovane.

    KURE: tabulky dam na home/do zahlavi

    KELDA: pouzivam velkej nerez hrnec, pripadne anovu pridelam do instantpotu 8l nebo vujimecne i ikeackou SAMLU, malou. V praci jsme jednou pouzili na party i obrovskou s dvema Anovama najednou. Na steaky pred grilovanim. Blby jenom je, ze neni stavena na takovy mnozstvi vody a deformuje se. U male je to jedno, ta vydrzi. Kazdopadne Samla moc neizoluje

    MR_DAN: ikeacky zip locky mam ozkouseny kdyz jsem nemela vakuovacku nebo mi dosla do ni napln, pricjytavam ale svorkou k okraji nadoby

    MOODYCAT: zeleny chrest s maslem je pecka
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    WITTGENSTEIN: asi zalezi kdo dela jakej rez. Ja delam sousvide jen ty horni hrbety a do 46 st. nahraty lazne hazim na cca pul hodku sacek se 4ma nejlepsima kusama kazdej +- 160g
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DEVIL: Na jak dlouho ten losos?
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: urcite. i klidne jen pres noc.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: ma brine smysl na jeden den? treba 24 hodin?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KELDA: zalezi jak konzervativni rodinu mas. jestli chces stavnaty naruzovely veprovy a nikoho to nedoradi, proc ne. v pripade ze ne a chces to mit ala pulled pork 'na suchy trasne' neni na pork imho sous vide moc treba.
    podle me nejlip udelas kdyz kterykoliv maso napichas jednduchym brine podle ruhlamana. ja to tak delam. jakykoliv jiny marinovani nema imho cenu, pokud neochuti maso skrz na skrz.
    brine recept je: 4l vody, 225g sul, 125g cukr, 30g pepr, cibule, par bay leaves, tarragon/parsley. svaris, vychladis a napichas maso/nalozis na par dni. ja napichavam, protoze je to rychlejsi a muzes tak lehce upravit maso na kostech, cely turkey, kurata, na co vzpomenes.
    na veprovou krkovici na gril je nejlepsi nalozit na par hodin do ananas nebo kiwi stavy, ktery tenderizujou bromelainem a actidinem nebo neco takovyho.
    doporucoval bych v tom pripade to kruti. to je levny, brinovanim mu absolutne zvednes moralku a jestli ho budes delat sous vide, kde jde jednduse kontrolovat teplota upravy, taks uz predem vyhral. delal bych teda vykosteny a svazany stehna s dovnitr nakou bylinou s citronem treba (ten tarragon nebo naka asijska bazalka by tomu dala smrnc) nebo i prso svazat a udelat stejne. nevim kdo kolik sezere, ale pocitej treba 2 platky kazdej. tak bych dal 2 stehna jedno prso nebo naopak jestli maj radi bily maso. na konci, nevim jestli mas letlampu, to muzes sezehnout a nebo se s tim nesrat a dat to zhnednout na panev a mocne to polejt nakym grand marnier a zaflambovat, aby videli zac je toho loket :D

    kureci je na sous vide moc nizky, pokud nedelas nakou high class function o 30ti exekutivech a potrebujes stavnaty chicken supreme... na zbytek kurete je tu trouba...
    KELDA
    KELDA --- ---
    DEVIL: izotyp ale pravdu mi to chybí grilovací tečka na konci. Jde o zajímavé menu avšak pro malou rodinnou párty nebudu připravovat stolování jako na svatbě to si nezaslouží :)

    Ideální je pro mě klasicky připravit maso Sweet a pak ho rychle ohřát na grilu nebo spíš mu udělat kůrku. Právě nějaké větší kusy masa to je téma otázky. Co tak nějaký velký kus například krůtí stehno s kostí nebo kuřecí paličky nebo ramínko vepřové. Avšak kdyby byl nějaký vyzkoušený typ na naložení apřípravu bylo by super


    Naposledy jsem dělal právě paličky kuřecí a byl jsem překvapený jaké byly bohužel kuřecí paličky v kvalitě kvalitního kuřecího masa nelze koupit nebo alespoň nemám k tomu přístup
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUTHLESS: ja sem jednou delal 'lamb shanks' 48 hodin na 65C v mirepoix, vyvaru a koreni a jedna se asi spatne vaknula nebo tam zustala bublina, nevim co se presne stalo, ale proste sem prisel po dvou dnech do skladu, kde to ve velkym zafacovanym kastrolu jelo a ten jeden pytlik byl upne nafouklej. tak sem vyndal a rozriznul ho a vyvalil se fakt smrad a nepohodicka. tak sem zaplakal, protoze sem do toho dal takovyho usily a cekani... no proste traga

    ja si myslim ze u vajec to bude jinaci nez u masa proste, ale to je jen my prani. kazdopadne ja nemam doma troubu, kdyz nepocitam ninja foodi, takze brulee delam ve vodni lazni v mini zavarovackach a muzu ti rict, jak se zpiva 'dneska sem se ze spenatu jeste neposral carara...'
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: poslani ke dnu neresim, t oje easy (treba nejaky klipy, jak se davaj na ubrus, aby neulitl). Me zajimalo fakt to, proc tam ten vzduch vlastne nema byt a kdyz to delas ve sklenici, tak tam je a je to v pohode. Ale zacinam rozumet, ze kdyz je to "tekutina" jako na tu holandskou, tak to teplo to prohreje cely, ale kdyby to bylo tak, ze strcis kus masa do plastovy krabicky a das do vody s urcitou teplotou, tak to fungovat nebude.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUTHLESS: tak vzdusna bublina treba na mase zabranuje kontaktu s vodou a asi muze zpusobit zustani toho masa v nebezpecny teplote 4C - 60C delsi nez unosnou dobu a kyslik je jednim ze 4 veci, co bakterie k rustu potrebujou (kyslik, spravnou teplotu, spravne ph, vlhkost).
    dalsi je to problem s tim, jak to poslat ke dnu (zatizeni talirem treba), nebo pouziti naky svorky, co to podrzi u hrany nadoby, atp
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: a proc je teda jinak vzduch problem? ze by to plavaloa to je resitelne tim sklem, jde ke dnu? Ja si nejak myslel, ze ten vzduch tam muze udelat nejakou neplechu a proto se odsava.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUTHLESS: tomu nevadi ten vzduch tam, tam jde o to prohrati ty tekutiny, ktera se prohreje tim kontaktem s horkou vodou. potrebujes tepelne upravit ty vejce a to splnis
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: nicmene s emi libi ten tip se zavarovackou. To je fakt oka? Proste misto pytliku a vakua to prsknes do sklenicky a zavres vicko? nehrozi nejaka ujma? A ten vzduch tam... proc to vlastne jinak ma byt vakuum?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: zase na druhou stranu jsi popsal skvelou grilovacku bez.... grilu a ohne :-D to si tak trochu myslim, ze byl prave spis cil. nahazet do SV do pytlu maso a pak to dorazit narychlo na grilu.

    Hlava mi to moc nebere, proc by to clovek delala, ale pokud jet akovy zadani...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KELDA: ja sem nekde videl naky video (snad fb), jak bylo zavakuovany namarinovany kureci prso s nakejma bylinama, vedle toho blansirovana zelenina, brambory v masle a stava a bylo takhle 5 archu, co arch, to porce. seslo se 5 rozesmatejch veselejch lidi, 5 archu dali jakoby do hotpotu uprostred stolu, coz nahradil profi sous vide vana. rychly strihy jak se bavej a pak vedle prostrenejch taliru a priboru nuzky, a pak kazdej vyndal jeden arch, nuzkama roztrihl a daval na talir. na zaver zrychleny prejezdy statickyho nacancanyho zradla, par zaberu tocicich se taliru a spokojene grimasy hercu u jidla.
    osobne mi to pride fakt zlo takhle plejtvat plastem, no ale co uz s tim udelam.

    ja osobne mam rad salmon na 45 stupnu. po vyndani ze ziplocu kuzi oloupam a misto ni na maso nalepim nori rasu, da tomu takovou dobrou chut.
    k tomu mam vejce 60C na 60 minut a do 'kase' k nemu hollandaise ze sous vide sklenice podle tohohle. to je fakt nejvic easy recept na holandskou. nalejes vsechno do zavarovacky, zasroubujes a vhodis do vody. nakonec vyndas, otevres, rozmixujes ponornym mixem, dochutis a lejes.
    Easy Sous Vide Hollandaise
    https://www.youtube.com/watch?v=p5hsqGJNrAU&ab_channel=ChelseaCole.

    v takovejch tech mini zavarovackach taky delam creme brulee. umichas to, nalejes, zavres vicka a do lazne. pak vyndas do vody s ledem a po castecnym vychladnuti jen zazehnes cukr letlampou.

    osobne bych se vyvaroval vsech veci, ktery pak musis po vyndani jeste na panvi nejak zkrupovatet. to se z toho pro 15 lidi poseres.
    nejvdecnejsi sou vejce. ty pak jdou jen rozklepnout na konec na kazdej talir a zalejt tou holandskou.
    zrovna v ve vedlejsim klubu sem radil udelat z veprovy pecene roladu s xy naplni. plnena veprova rolada predem na panvi zatazena do hneda s nakym maslem pak vlozena do pytle a dodedelana do stavnata v sous vide, k tomu vejce s holandskou omacku, naky blansirovany zeleniny v sacku s maslem jen doohraty v lazni. prilohu vem oloupany brambory s cesnekem, smetanou a maslem, bilym peprem a soli, dej to do sacku a nakonec to zmixuj jak tu holandskou a mas dobrou kasi. dezert das creme brulee a nechas parchanty poradne se popalit s letlampama u zehu cukru...
    vomacku udelej predem z kostky bujonu, vody mouky smetany a pepre a ve vetsi zavarovacce nech v lazni spolecne s 'pecenou roladou'.
    na zacatek udelej nakej fresh predkrm, treba melon,feta,mint talir jednohubek s nakym toustem a mas vystarano
    KELDA
    KELDA --- ---
    Hojte nějaký tip na grilovačku pro 10 stravniku a 5 děti? Nějaký tip na něco co máte osobně vyzkoušeno a zní zajímavě? Samozřejmě přes Sous Vide
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: neni to lepsi. proste to das do sacku, nastavis teplotu a cas a jdes do prdele. vratis se, vyndas, hodis do panve na maslo a mas hotovo...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MUTHA: No a jak chutna takova sousvidovana mrkev :)? V cem je lepsi?
    Maso uz jsem mela, tam mi prijde, ze rozdil poznam.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MOODYCAT: jablka. Nemam ted po ruce recept, ale v kostce to das do pytliku, pridas maslo, skorici, citronovou stavu, cukr. Varis. Pak to sezeres s vanilkovou zmrzlinou :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam