• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Snídaně / svačina: amolety z rozmixovaného bílku se špenátem a 1/2 mozzarelly (osmahnout na pánvi pírkem potřené olivovým olejem), plněné Lučinou s 1 lžící mléka, čerstvou paprikou a šunkou.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Lilek plněný mletým vepřovým masem (ideálně si doma namlít třeba krkovičku nebo plecko, podusit na cibulce a lžíci oleje, okořenit oregánem a solí, přidat protlak nebo ještě lépe passatu, zalít troškou vody a dusit cca 30 min). V mezičase nechat vypotit lilek (vykrájet a dužinu posypat solí), nakrájet zeleninu (třeba rajčata a papriku) - dužinu smíchat s ostatní zeleninou.
    Maso se zeleninou vložit do lilku, postříkat olivovým olejem a nechat zapéct v troubě (cca 25-30 min). V závěru posypat parmezánem.
    Podává se se salátem.

    (na fotce před vložením do trouby)

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Svačina - vychlazený meloun, pár prohřátých jahod od sluníčka ze zahrady, máta a Feta sýr (výborná je i kombinace s Balkánským sýrem).

    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    přitvrzuješ. poslední 3 recepty jsou fantastické.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Večeře nebo svačina: nakrájený uzený losos, dip z kozího sýru a kysané smetany s Hollandií, studené zeleninové hranolky a čerstvé okurky.

    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ILLUZE: tak tohle bych mohl do sebe rvát až bych prostě na tom gauči explodoval...

    ...já třeba nemusim sladký, ale tohle!
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: Jo a to maso je pak ještě dušené v drcených rajčatech s nakrájenou bazalkou.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Na večeři - salát z červené řepy (povařit nebo upéct červenou řepu a nadrobno ji nastrouhat, ochutit solí, bílým pepřem, kysanou smetanou / Lučinou a kapkou balzamica), na peroutkou potřeném pekáčku olivovým olejem opéct vypocenou cuketu s drobnými plátky slaniny / šunky, ozdobit petrželkou.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    No a když už "prasit", tak to své ,-) Jednoduché, rychlé... na páteční večer... ,-)

    Oloupané osolené mandle opražené na olivovém oleji.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Jednoduchá svačina - šunka plněná mrkvovocelerovou pomazánkou (nastrouhaná mrkev se spařeným nastrouhaným celerem, Lučina, sůl a bílý pepř), ozdobená plátky vajíčka a černými olivami.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A tady už jedna z variací - zeleninové hranolky s dipem z kozího sýru, k tomu vepřová kotleta (na lžíci oleje opražit nadrobno nakrájenou cibuli a opražit maso okořeněné kmínem, solí a černým pepřem, zalít vodou a dusit na mírném ohni cca 1,5 hod.).

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Poslední dobou těžce ujíždím na zeleninových hranolcích - co se prostě doma najde - mrkev, bílá ředkev, celer, petržel, paprika, batát (ten je jakože fakt výborný) - nakrájet na proužky, zalít olivovým / sezamovým olejem (pár kapek) a troškou vody, okořenit (tady zase - co zahrada dá nebo JUST Italy mix koření) a nechat odstát v zakryté misce cca 1-2 hod.
    Celé to vylít na plech pokrytý papírem a péct cca 20 - 25 min.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Večeře/oběd: pečené kuře (ochucené solí a červenou paprikou a na špičku nože másla, jinak dušeno ve vodě cca 1 a 1/4 hod., posledních 20 min. dopečeno v otevřeném pekáči), salát z nastrouhané okurky do špaget, posypaný sezamem a salát se žlutou paprikou, s pár kapkami olivového oleje.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Další z jednoduchých svačin - Pražská šunka (95 % ?), plněná Lučinou, k tomu salát z nakrájené čerstvé okurky, žluté papriky a jogurtu se lžičkou kysané smetany a čtvrt lžičkou naloženého česneku v olivovém oleji a soli.

    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ELIZHANNAH: na livance je bozi livanecnik z Orionu
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ILLUZE: jakou pánev používáš? My měli prastarou litinovou, ta byla dobrá, ale už jaksi dosloužila (dřevěné držadlo nevydrželo tolikeré zahřívání a začalo uhelnatět, takže upadávalo a nebylo ji za co držet), teď váhám, jaká je na palačinky a lívance dobrá. Teflon prý časem začne oprýskávat a dostává se do jídla a v tom jídle je zdraví škodlivý.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Já právě naopak jím (nebo jsem jedla, teď je to bída) low fat/high carb (úměrně potřebám těla, samozřejmě). Takže prozkoumané tučné varianty jako holandská omáčka apod. bohužel nemůžu.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ARGANNAH: Některé omáčky se už v základu dají vařit tak, aby nebylo třeba je zahušťovat, hmoty k rozmixování je dost. :-)
    Já jím hodně tuku, takže základ bílých omáček je mascarpone a nejtučnější smetana. S přídavkem sušeného i čerstvého česneku tím zalívám třeba i krátce podušený špenát k lososu.
    V LC kuchyni se taky zahušťuje rozmixovanou cuketou nebo kešu ořechy.
    Guláš z Crock - Potu na spoustě hodně udělané cibule a troše protlaku taky nemusím hustit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam