• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    MOODYCAT:
    CMLKA: klasika...když to někdo okrájí a hodí do obyváku na svůl, tak toho sežeru kilo, ale jít si pro to do kuchyně? Nikdy:))
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MOODYCAT: ze jo!!
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CMLKA: Jo, a taky bych jedla mnohem vic zeleniny, kdyby mi ji nekdo nakrajel, mne vlastne hlavne vadi to crcani kolem.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CMLKA: V tom Icelandu maj treba i nakrajenej tribarevnej mix paprik, to mi opeceny na panvi vylozene chutna, i treba s tim spenatem, maj tam vsechno, kvetak, brokolici, mrkev...i ruzny houby treba. Vyhovuje mi zpusob, ze si kousek vysypu z pytle, necham povolit, hodim na panev a prace nula nula nic.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MOODYCAT: Jo, mozna s tim prestanu bojovat a pujdu touhle cestou, aj tu mrazenou zeleninu mam vylozene rada :))

    a taky me asi nejak stve si ji pripravovat...jako je to fakt zahada, kdykoliv mi to nekdo naserviruje pod nos, tak to spucnu raz dva...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CMLKA: Me zelenina sere a nevim, jestli je to odpoved na tvoji otazku, ale prave diky tomu, ze tepla me sere min, tak si delam jako “vedlejsak” k jidlu zeleninu na panvi, Iceland ma super packy uz nakrajeny zmrazeny zeleniny, taky kupuju pytle baby spenatu a proste vzdycky neco vysypu na panev...
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    MAR_TINA: kýta byla čirá improvizace (jako už tady všechno :D) dělala jsem ji klasika na cibulku plátky opéct, pak jsem tam dala malou lžičku mouky na zahuštění a velkou lžíci plnotučné horčice (hodila jsem tam teda i trošku drcených hub pro chuť :) a dusila jsem to, dokud to nebylo udušený :D Dělávám tak i kuřecí, je to takový vhodný pro děti :)

    Tofu nakrájím na kostky a peču to stejně dlouho. Jen bacha na tvrdou zeleninu typu mrkev, celer, ta se neupeče.. chce to tam dát takový nějak trošku podobně tvrdý zeleniny :) peču to na 200 stupnů nevím.. 40 minut? v pekáčku otevřeným na pečpapíře. Občas to prohrábnu a zkontroluju :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    APRILMOUSE: jak děláš kýtu v hořčičné omáčce?
    a to tofu pečeš se zeleninou stejně dlouho?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    a tohle byla moje včerejší zeleninová pečená večeře :) ve směsi je: hlíva ústřičná, lilek, paprika, lahůdkové tofu, česnek, brokolice.

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    .. a tady jedno nedávný jídlo, jak nacpat do sebe zeleninu :D vepřová kýta v hořčičné omáčce, glazovaná brokolice, příloha je směs vařených krup a mungo fazolek (dodal mrazák) a do toho jsem ještě nacpala pořádný kus pórku, jakože víc zeleniny :)

    FAITH
    FAITH --- ---
    SARAJ: Ked zacina uvadat, ale este neni uplne sucha, tak ju namocim do vody, ona sa napije. Na hodku, dve. Potom mam mechanicku odstredivku na salat a zbavim ju prebytocnej vody a je krasne chrumkava.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    CMLKA: já nikdy zeleninu moc nejedla. Syrová mi prostě nejede, ani když se zaleje sebelepší zálivkou, vařenou sním, ale nikdy jsem na tom nic moc extra neviděla, že bych si to jako musela nějak extra jako dělat. Nicméně v rámci hubnutí z fakt velký váhy jsem ji musela vzít na milost a objevila pánev :D Kořeněnou zeleninu pohoněnou na pánvi prostě miluju. Ty tvrdší druhy (mrkev, celer..) nejdřív velmi krátce hodím do vařící vody, aby se udělaly dřív. Jinak na pánev hážu snad úplně všechno :D Dneska tam mám cuketu na trošce másla s česnekem - to je jedna z mých nejmilejších variant. Ke každému obědu mám čtvrt talíře nějak upravené zeleniny. V nejhorším případě se dá i vyklepnout zmrazená zelenina na to máslo a trošku to pohonit :) nejčastěji používám: cuketu, mrkev, celer, hrášek, brokolici, květák. Vůbec se nebojím to přidat na talíř k jakýmukoliv jídlu, klidně k rajské :D prostě účel světí prostředky, musím ji jíst.

    2 varianta - prostě to upéct. Dělávám poměrně často k večeři :) co je, naházím do pekáčku na kostky, okoření, zakápnu olejem, přidám kousek nějaké bílkoviny (tofu...) a upeču. Je z toho hromada teplé kořeněné zeleniny, která i dobře ucpe žaludek :D

    3 varianta - jednoduchý zelný salát. Ten je skvělý a může zůstat v lednici i na další den, a vůbec se nebojím ho dát i k jakémukoliv jídlu :D na 400 g čerstvě nakrouhaného zelí (nebo + mrkev, paprika... třeba dělám) 3 rovné lžíce cukru, 1,5 lžíce octu, 0,5 lžičky soli a 1 lžička oliváče. Promíchat, nechat chvíli odstát. Potom rukama umačkat, až do jakoby pustí šťávu.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    CMLKA: Souhlas, recepty od Grusovky jsou top.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: jasne, delam...vzpomenu si, ale chci i inspiraci, ale odkazy od Illuze jsou fajn, tam se neco najde...možná všeobecně se dívat u paleo
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    CMLKA: Mrkvovej, kedlubnovej salát nebo ze syrové červené řepy v lednici nějaký den vydrží a navíc se zaleží a je lepší.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: Presne! Ja ji mam fakt rada, ale muzu se snazit jak chci, ukladat ji do lednice s mokrym ubrouskem, aby nezavadla a stejne vzdycky kus toho baleni musim vyhodit:/
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GEISHA: Problem, no mě třeba v zimě jen samotná nakrájená zelenina neba, ale kdykoliv dostanu v restauraci malej salatek, tak sem nadsena, takze treba mrkvovej, zelnej, clovek to muze mit v lednici i vic dni, nejde o to, aby to byla instagramovka, spis mi jde o ty kombinace nebo hlavne zalivky, ktery me budou bavit to jist...

    jinak s listovejma to mam dost podobne...pak kamaradi udelaj blbej ledovej salat s olivacem a olivama a jako hmmm...hned je ta chut jina, hned me to listi vic bavi...ale nenapadne me to


    KASUMI: jj presne zalivky...to co pises, vetsinou taky tocim furt dokola, proste vinaigrette v ruznych upravach...
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MAR_TINA: tak fakt je, že jen přísně zeleninový (tedy bez bílkovin formou sýrů, vejce, masa, tofu atd) je hladový. To nejde. Zrovna jim z hlediska následného ne-hladu vyladeny salat: domácí hlávkový, jarní cibulka, kukuřice z konzervy, tunak, balkánský sýr a klasická zalivka vinaigrette (ta je fakt vyrobená v mziku a přitom salát dost pozvedne).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GEISHA: obávám se, že pánbu zamýšlel žací stroj, pak si to nějak rozmyslel a narodila jsem se já. :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MAR_TINA: tak urcite
    nutit se k necemu, co mi nejede, je nesmysl.. pokud nejde o zivot..a i pak se to da casto resit jinak
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GEISHA: no já si k tomu musím dát i tu večeři. Pokusy s jenom zeleninou jsem vzdala.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASUMI: já tím myslím, že část lidí možná nevědomky bojuje s jedením zeleniny saláty, které jim vlastně nevyhovují.
    My teď budeme dva týdny jíst ředkvičky, než vykvetou. Ke konci už se mi nebude chtít a za dva měsíce budou chybět. Teď jíme lolo salát, ten kudrnatý, ale těšíme s ena sobotu, to už bude hlávkový. Pestrost bych hodnotila za kalendářní rok, ne za dva týdny. Jíst "pořád" to samý není hřích.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam