CMLKA: já nikdy zeleninu moc nejedla. Syrová mi prostě nejede, ani když se zaleje sebelepší zálivkou, vařenou sním, ale nikdy jsem na tom nic moc extra neviděla, že bych si to jako musela nějak extra jako dělat. Nicméně v rámci hubnutí z fakt velký váhy jsem ji musela vzít na milost a objevila pánev :D Kořeněnou zeleninu pohoněnou na pánvi prostě miluju. Ty tvrdší druhy (mrkev, celer..) nejdřív velmi krátce hodím do vařící vody, aby se udělaly dřív. Jinak na pánev hážu snad úplně všechno :D Dneska tam mám cuketu na trošce másla s česnekem - to je jedna z mých nejmilejších variant. Ke každému obědu mám čtvrt talíře nějak upravené zeleniny. V nejhorším případě se dá i vyklepnout zmrazená zelenina na to máslo a trošku to pohonit :) nejčastěji používám: cuketu, mrkev, celer, hrášek, brokolici, květák. Vůbec se nebojím to přidat na talíř k jakýmukoliv jídlu, klidně k rajské :D prostě účel světí prostředky, musím ji jíst.
2 varianta - prostě to upéct. Dělávám poměrně často k večeři :) co je, naházím do pekáčku na kostky, okoření, zakápnu olejem, přidám kousek nějaké bílkoviny (tofu...) a upeču. Je z toho hromada teplé kořeněné zeleniny, která i dobře ucpe žaludek :D
3 varianta - jednoduchý zelný salát. Ten je skvělý a může zůstat v lednici i na další den, a vůbec se nebojím ho dát i k jakémukoliv jídlu :D na 400 g čerstvě nakrouhaného zelí (nebo + mrkev, paprika... třeba dělám) 3 rovné lžíce cukru, 1,5 lžíce octu, 0,5 lžičky soli a 1 lžička oliváče. Promíchat, nechat chvíli odstát. Potom rukama umačkat, až do jakoby pustí šťávu.