• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOC256: tescoma řada azza, používám spíš větší kusy než menší. Muž mi je pravidelně brousí, tedy jsou velmi ostré. Když po letech už nejdou srovnat, přesunou se na zahradu a koupíme si nový.
    Dražší nechci, občas mi spadne na podlahu apod. a nechci chodit po špičkách okolo nástroje.
    Myju v ruce.
    KASUMI: pinzeta! naprosto nepostradatelná věc.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    BAAL:
    Ja prave chtel praxi z kuchyni lidi co vari. Teorie o krasnych nozi h jsou plne jutuby :)
    BAAL
    BAAL --- ---
    SAMOUT: Nakonec to nebylo takove zlo, jak jsem cekal dal jsem ze strachu jen pulku a bylo to na levelu vindaloo z curry housu na palmovce, takze s trochou opoceneho obliceje to slo:-)


    KOC256: K tomuto nemám moc co říct nejsem žadný specialista na nože, na to bych tě odkázal na ID HENNYVILLE do audítka nože, který mi jednou dělal nyx workshop jak nakrájet cibul a taky má prima youtube

    Kanehiro AS Nakiri 165mm
    https://www.youtube.com/watch?v=O-NZo_4c_5Y


    Díky nutnosti značnépéče a cen těch nožů jsem nikdy ke kvalitním nožům nedospěl. Nicméně vzal jsem si z toho jedno a to, že nuž musí být uzkej aby se s ním dobře pracovalo, toto konkrétně je pseudo Santoku z ebaye za asi 500kc a mám ho moc rád i když je to čína, pracuje se mi s ním lépe než s nějakoukoli kudlou do té doby. Je to neco takoveho:

    Japanese Tojiro DP A1 3-Layers VG10 Santoku Kitchen Knife 170, 140mm Japan Knife | eBay
    https://www.ebay.com/...DP-A1-3-Layers-VG10-Santoku-Kitchen-Knife-170-140mm-Japan-Knife/221491857581
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Nechcete jako odpocinkove tema vyfotit svuj TOP nuz co pouzivate? Pokud to je neco extra, tak i nejake doplnkove info k tomu. Ja osobne jedu na vlne nejakych obyc nozu koupenych pred lety v nejakem mainstream obchodaku :).
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    BAAL: Uprimnou soustrast pozustalym. Budeme vzpominat, na nyxich seslostech jste byli prijemnymi spolecniky :-).
    BAAL
    BAAL --- ---
    Draha rika, nechces udelat curry?

    Baal: jasne

    To bude jizda

    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Špíz

    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MAR_TINA: Zimolez! To zni jako z Harryho Pottera :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ja jim nejradsi tatak samotnej. bez chleba, bez prilohy.

    kdyz sem si ho v hospode davala naposledy, nakonec sem jako prilohu zvolila fazolky s cesnekem a slaninou. nebylo to spatny, naka zelenina se k tomu masu hodi, ale samotnej mi stejne chutna vic (zatim nejvic).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Bílý jogurt, pohankové lupínky a zimolez kamčatský

    KOC256
    KOC256 --- ---
    HOWKING:
    me to jen napadlo s tim tatarakem, ze vetsinou jsou nesmiritelne tabory nudlaru vs rýžařů...

    Ta vaječina se dělá snad k omáčce jsem si nakonec uvědomil...

    Knedlíčky, proč ne... to se i do omáčky dělá běžně...
    SLASTE
    SLASTE --- ---
    KOCHANSKA_CH: to je skvělá kombinace
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Jahody a rebarbora.

    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KOC256: (nejsem vařič, snad to dobře nazvu) Knedlíčky (játrové, nebo hovězí)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KOC256: Je nejvyšší čas uvařit zase rajskou polívku. :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GRESHI: taky jsem si hned vzpomněla na Kopec :))
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GRESHI: tento recept je inspirovan tou samou restauraci. Mne ti ten klasickej samo chutna, ze namam problem dat s nekym v Lokalu, ale doma ho delat nebudu :)
    GRESHI
    GRESHI --- ---
    KOC256: POHODAVOLE: Za mne nejlepsi kombinace, poprve jsem ho mel v restauraci na Kopci, fakt vymazlenej tatarak(spis francouzska verze), kterej prave servirujou se steakovejma hranolema. mel jsem i ceskou variantu s hranama a taky to nebylo spatny, ale spolustolovnici na me koukali, jestli jsem normalni... lol za topinku bych uz asi nemenil ;)
    KOC256
    KOC256 --- ---

    Do rajské polévky...

    60 hlasy od 46 respondentů

      POHODAVOLE
      POHODAVOLE --- ---
      KOC256: ja to ale taky nemyslel ve zlym. Je to naprosto bezna reakce, ktera me neprekvapi. Vic by me prekvapilo, kdyby si to ta osoba myslela i po ochutnani. Takovyho cloveka jsem jeste nepotkal :D
      KOC256
      KOC256 --- ---
      POHODAVOLE:
      nemyslel jsem to zle. Jsem první kdo nehledí na stereotypy. jen mě to zaujalo :)
      POHODAVOLE
      POHODAVOLE --- ---
      KOC256: chapu, ze pro hodne lidi je ta kombinace nepochopitelna, ale pro me rozhodne lepsi nez klasicka receptura s topinkou. Ten bych doma ani nedelal :)
      KOC256
      KOC256 --- ---
      POHODAVOLE:
      Tatarák s hranolkama jsem ještě nejedl :)
      POHODAVOLE
      POHODAVOLE --- ---
      Vcera jsem delal belgickej tatarak podle menu domu. Potesilo, ze ho zacala jist i zena.

      KOCHANSKA_CH
      KOCHANSKA_CH --- ---
      Vepřový hřeben s kapustou.
      Do vepřové plece jsem vyrobila pravidelné zářezy, nasolila a vložila plátky voňavého farmářského uzeného boku. Svázané jsem to dala zvolna péct podložené zbytkem špeku. Z kapustových listů jsem vykrájela tuhá žebra, oblanšírovala a nakrájené na kousky uložila do chladu. Dnes jsem orestovala mrkev a ředkvičky na másle, kapustu jsem prohřála na restovaných jarních cibulkách s česnekem.
      Trochu práce s tím bylo, ale výsledek se dočkal hlasité chvály. :-)

      KOCHANSKA_CH
      KOCHANSKA_CH --- ---
      Hráškový krém se slaninou. Furt ty žabinec polívky statečně fotím. :-)

      KOCHANSKA_CH
      KOCHANSKA_CH --- ---
      POHODAVOLE: Cibule na půlkolečka, mrkev na plátky, paprika na proužky, začneš zeleninu restovat na oblíbeném omastku. Pak na tom zarestuješ zprudka kousky jater, osolíš, zastříkneš libovolnou umami babicárnou (kvalitní worčestr, sojovka), zaliješ trochou passaty, když je to moc kyselé, dosladíš a necháš probublávat zasypané sezamem. Muž to dostal, klasicky, s rýží, já si k brokolici ještě přichystala kedlubnové hranoly.
      Já se škrobu vyhýbám, ale asi by tomu nevadilo, kdyby játra byla lehce zaprášená třeba tapiokou.
      POHODAVOLE
      POHODAVOLE --- ---
      KOCHANSKA_CH: jak prosim na takovy jatra? :)

      Diky!
      KOCHANSKA_CH
      KOCHANSKA_CH --- ---
      APRILMOUSE: Taky játra, trochu na asijský způsob. Se zeleninou

      APRILMOUSE
      APRILMOUSE --- ---
      GENEVIEVE: hele to bylo takový hrstka sem, hrstka tam :D Na cibulku jsem dala nastrouhanou mrkev nahrubo + nakrájený řapíkatý celer na kousíčky. Opekla, na to červenou čočku, zalila vodou a hodila jsem tam kus výpeku z ledničky :D (místo vývaru jakože), uvařila, mírně mixla tyčákem jen tak, aby to udělalo víc výplně, ale zůstaly tam i kousky. Ochutila: sůl, pepř, kurkuma pro barvu, zázvor, trošku chilli. Pak kokosové mléko a libeček :)
      GENEVIEVE
      GENEVIEVE --- ---
      APRILMOUSE: recept na polévku prosím prosím! vypadá to skvěle :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam