• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BERUSKA_CA: a ta ptíca byla co? Kivi?
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    I tady byl ptak. BBQ marinada a pecena zelenina.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    U nás byla k obědu taky drůbež. Krůtí stehno jsem marinovala dva dny v kefíru s česnekem, opekla na pánvi a vrzla do trouby. K tomu kaše z brambor, celeru a zbytku mrkve - příloha hlavně pro muže. Já jsem dala přednost smetanové kedlubně s řapíkem s koprem, muškátovým ořechem a kedlubnovými listy.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOC256: tescoma řada azza, používám spíš větší kusy než menší. Muž mi je pravidelně brousí, tedy jsou velmi ostré. Když po letech už nejdou srovnat, přesunou se na zahradu a koupíme si nový.
    Dražší nechci, občas mi spadne na podlahu apod. a nechci chodit po špičkách okolo nástroje.
    Myju v ruce.
    KASUMI: pinzeta! naprosto nepostradatelná věc.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ACIDQA: Tyjo, tenhle tvar noze je zrovna presne ten, kterej hrozne nemam rada :) je to stejne sranda, jak delame vsichni v podstate totez, ale tihneme kazdy k necemu jinemu :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    A k obedu jsem upekla kure. Normalni nadivanou klasiku s kasi a okurkovym salatem.

    (Ta kase je tak zluta, protoze kdyz si sleham mliko na kasi, pridam do nej trosku praskovy kurkumy. Nechutna nijak, ale kasi da pritazlivou barvu.)



    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Mam nozu spoustu, ale dva asi 15+ let stary Victorinox beru s sebou vzdycky, kdyz neco/nekoho opoustim. :) Nejsou asi nic extra, ale vlastne zadny jiny nepouzivam.

    (O malicko mensi bracha tohohle je zrovna v supliku.)



    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ILLUZE: já jsem na tom úplně přesně stejně :D část nostalgicky používám ještě z dob, kdy jsme je měli na chalupě a pak mezitím je pár jednorázovek z Ikei a podobně, které se staly stálou tupou výstavou mé kuchyně :D vždycky nadávám, ale koupit si pořádný nůž nejsem schopna.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KOC256: Mam dva profi noze z japonska za tisice a stejne mam nejradsi tesomu sonic za 150kc:))))


    KOC256
    KOC256 --- ---
    Si pamatuji, jak mi rodice meli takove ultra vybrousene pizlaky. A doted s nimi kraji vsechno.

    Ja mam takovou nudnou sbirku. Porad uvazuji, zda ma smysl nejaky extra nuz. Porad mi chybi ve sbirce nejaky ten siroky japonsky nuz.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOCHANSKA_CH: Já sem nemůžu naše fotky “s příběhem” dát :))
    Nožík s dřevěnou rukojetí je snad i po pradědečkovi a musím ho po umytí hned utírat, protože pouští rez.
    Nůž na pečivo a rajčata je klasický socialistický plasťák se žlutou rukojetí, ale má také kolem padesáti let.
    Mám moc ráda jeden keramický - ten je na ovoce zeleninu k nezaplacení.


    No ale odbočím - od včera rozdýchávám zjištění, že kdosi mi přiložil k oblíbenému válu vlhkou desku do trouby, a to se vyboulilo :-((
    Nechci se ho vzdát :-//
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Já mám kudly s příběhem, jak je dnes v módě. Nebo to až tak příběh není. :-)
    Nebožka bývalá tchyňa byla prodavačkou v brněnských domácích potřebách a tak mi sehnala v roce 1991 německý nože, tenkrát asi lepších nebylo. Používám je, bez přestávky, do dnes. Občas je nechám nabrousit u profíka. Logo fabriky Solingen už je téměř setřeno.
    Nůž japonského tvaru Nakiri mám v ruce pořád, protože zeleninu krájím do všeho. Druhý nůž Santoku je, ovšem, taky výborný. Už jim vypadly nýty, kamarád slibuje, že mi je doplní. Ale to bych se jich musela na nějakou dobu vzdát! :-)
    Muž tu má i kvalitní drahý kudly Zwilling, v nejhorším bych chvíli pižlala s jejich pomocí, ale není to ono. Jsou vyvážené pro chlapskou ruku, víc mi sedí ti moji staříci, jsou menší.
    Pro rychlý snadný krájení jsou dobrý ostrý nože a stabilní těžká deska základ. Máme bambusovou z Tescomy ve velikosti, která se ještě vejde do dřezu. Když jsem ztratila jednu silikonovou nožkou, poslali mi, na požádání, zdarma celou sadu. :-)





    KOC256
    KOC256 --- ---
    BAAL:
    Ja prave chtel praxi z kuchyni lidi co vari. Teorie o krasnych nozi h jsou plne jutuby :)
    BAAL
    BAAL --- ---
    SAMOUT: Nakonec to nebylo takove zlo, jak jsem cekal dal jsem ze strachu jen pulku a bylo to na levelu vindaloo z curry housu na palmovce, takze s trochou opoceneho obliceje to slo:-)


    KOC256: K tomuto nemám moc co říct nejsem žadný specialista na nože, na to bych tě odkázal na ID HENNYVILLE do audítka nože, který mi jednou dělal nyx workshop jak nakrájet cibul a taky má prima youtube

    Kanehiro AS Nakiri 165mm
    https://www.youtube.com/watch?v=O-NZo_4c_5Y


    Díky nutnosti značnépéče a cen těch nožů jsem nikdy ke kvalitním nožům nedospěl. Nicméně vzal jsem si z toho jedno a to, že nuž musí být uzkej aby se s ním dobře pracovalo, toto konkrétně je pseudo Santoku z ebaye za asi 500kc a mám ho moc rád i když je to čína, pracuje se mi s ním lépe než s nějakoukoli kudlou do té doby. Je to neco takoveho:

    Japanese Tojiro DP A1 3-Layers VG10 Santoku Kitchen Knife 170, 140mm Japan Knife | eBay
    https://www.ebay.com/...DP-A1-3-Layers-VG10-Santoku-Kitchen-Knife-170-140mm-Japan-Knife/221491857581
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Nechcete jako odpocinkove tema vyfotit svuj TOP nuz co pouzivate? Pokud to je neco extra, tak i nejake doplnkove info k tomu. Ja osobne jedu na vlne nejakych obyc nozu koupenych pred lety v nejakem mainstream obchodaku :).
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    BAAL: Uprimnou soustrast pozustalym. Budeme vzpominat, na nyxich seslostech jste byli prijemnymi spolecniky :-).
    BAAL
    BAAL --- ---
    Draha rika, nechces udelat curry?

    Baal: jasne

    To bude jizda

    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Špíz

    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MAR_TINA: Zimolez! To zni jako z Harryho Pottera :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ja jim nejradsi tatak samotnej. bez chleba, bez prilohy.

    kdyz sem si ho v hospode davala naposledy, nakonec sem jako prilohu zvolila fazolky s cesnekem a slaninou. nebylo to spatny, naka zelenina se k tomu masu hodi, ale samotnej mi stejne chutna vic (zatim nejvic).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Bílý jogurt, pohankové lupínky a zimolez kamčatský

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam