• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOCHANSKA_CH: Já sem nemůžu naše fotky “s příběhem” dát :))
    Nožík s dřevěnou rukojetí je snad i po pradědečkovi a musím ho po umytí hned utírat, protože pouští rez.
    Nůž na pečivo a rajčata je klasický socialistický plasťák se žlutou rukojetí, ale má také kolem padesáti let.
    Mám moc ráda jeden keramický - ten je na ovoce zeleninu k nezaplacení.


    No ale odbočím - od včera rozdýchávám zjištění, že kdosi mi přiložil k oblíbenému válu vlhkou desku do trouby, a to se vyboulilo :-((
    Nechci se ho vzdát :-//
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Já mám kudly s příběhem, jak je dnes v módě. Nebo to až tak příběh není. :-)
    Nebožka bývalá tchyňa byla prodavačkou v brněnských domácích potřebách a tak mi sehnala v roce 1991 německý nože, tenkrát asi lepších nebylo. Používám je, bez přestávky, do dnes. Občas je nechám nabrousit u profíka. Logo fabriky Solingen už je téměř setřeno.
    Nůž japonského tvaru Nakiri mám v ruce pořád, protože zeleninu krájím do všeho. Druhý nůž Santoku je, ovšem, taky výborný. Už jim vypadly nýty, kamarád slibuje, že mi je doplní. Ale to bych se jich musela na nějakou dobu vzdát! :-)
    Muž tu má i kvalitní drahý kudly Zwilling, v nejhorším bych chvíli pižlala s jejich pomocí, ale není to ono. Jsou vyvážené pro chlapskou ruku, víc mi sedí ti moji staříci, jsou menší.
    Pro rychlý snadný krájení jsou dobrý ostrý nože a stabilní těžká deska základ. Máme bambusovou z Tescomy ve velikosti, která se ještě vejde do dřezu. Když jsem ztratila jednu silikonovou nožkou, poslali mi, na požádání, zdarma celou sadu. :-)





    KOC256
    KOC256 --- ---
    BAAL:
    Ja prave chtel praxi z kuchyni lidi co vari. Teorie o krasnych nozi h jsou plne jutuby :)
    BAAL
    BAAL --- ---
    SAMOUT: Nakonec to nebylo takove zlo, jak jsem cekal dal jsem ze strachu jen pulku a bylo to na levelu vindaloo z curry housu na palmovce, takze s trochou opoceneho obliceje to slo:-)


    KOC256: K tomuto nemám moc co říct nejsem žadný specialista na nože, na to bych tě odkázal na ID HENNYVILLE do audítka nože, který mi jednou dělal nyx workshop jak nakrájet cibul a taky má prima youtube

    Kanehiro AS Nakiri 165mm
    https://www.youtube.com/watch?v=O-NZo_4c_5Y


    Díky nutnosti značnépéče a cen těch nožů jsem nikdy ke kvalitním nožům nedospěl. Nicméně vzal jsem si z toho jedno a to, že nuž musí být uzkej aby se s ním dobře pracovalo, toto konkrétně je pseudo Santoku z ebaye za asi 500kc a mám ho moc rád i když je to čína, pracuje se mi s ním lépe než s nějakoukoli kudlou do té doby. Je to neco takoveho:

    Japanese Tojiro DP A1 3-Layers VG10 Santoku Kitchen Knife 170, 140mm Japan Knife | eBay
    https://www.ebay.com/...DP-A1-3-Layers-VG10-Santoku-Kitchen-Knife-170-140mm-Japan-Knife/221491857581
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Nechcete jako odpocinkove tema vyfotit svuj TOP nuz co pouzivate? Pokud to je neco extra, tak i nejake doplnkove info k tomu. Ja osobne jedu na vlne nejakych obyc nozu koupenych pred lety v nejakem mainstream obchodaku :).
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    BAAL: Uprimnou soustrast pozustalym. Budeme vzpominat, na nyxich seslostech jste byli prijemnymi spolecniky :-).
    BAAL
    BAAL --- ---
    Draha rika, nechces udelat curry?

    Baal: jasne

    To bude jizda

    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Špíz

    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MAR_TINA: Zimolez! To zni jako z Harryho Pottera :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ja jim nejradsi tatak samotnej. bez chleba, bez prilohy.

    kdyz sem si ho v hospode davala naposledy, nakonec sem jako prilohu zvolila fazolky s cesnekem a slaninou. nebylo to spatny, naka zelenina se k tomu masu hodi, ale samotnej mi stejne chutna vic (zatim nejvic).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Bílý jogurt, pohankové lupínky a zimolez kamčatský

    KOC256
    KOC256 --- ---
    HOWKING:
    me to jen napadlo s tim tatarakem, ze vetsinou jsou nesmiritelne tabory nudlaru vs rýžařů...

    Ta vaječina se dělá snad k omáčce jsem si nakonec uvědomil...

    Knedlíčky, proč ne... to se i do omáčky dělá běžně...
    SLASTE
    SLASTE --- ---
    KOCHANSKA_CH: to je skvělá kombinace
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Jahody a rebarbora.

    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KOC256: (nejsem vařič, snad to dobře nazvu) Knedlíčky (játrové, nebo hovězí)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KOC256: Je nejvyšší čas uvařit zase rajskou polívku. :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GRESHI: taky jsem si hned vzpomněla na Kopec :))
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GRESHI: tento recept je inspirovan tou samou restauraci. Mne ti ten klasickej samo chutna, ze namam problem dat s nekym v Lokalu, ale doma ho delat nebudu :)
    GRESHI
    GRESHI --- ---
    KOC256: POHODAVOLE: Za mne nejlepsi kombinace, poprve jsem ho mel v restauraci na Kopci, fakt vymazlenej tatarak(spis francouzska verze), kterej prave servirujou se steakovejma hranolema. mel jsem i ceskou variantu s hranama a taky to nebylo spatny, ale spolustolovnici na me koukali, jestli jsem normalni... lol za topinku bych uz asi nemenil ;)
    KOC256
    KOC256 --- ---

    Do rajské polévky...

    60 hlasy od 46 respondentů

      POHODAVOLE
      POHODAVOLE --- ---
      KOC256: ja to ale taky nemyslel ve zlym. Je to naprosto bezna reakce, ktera me neprekvapi. Vic by me prekvapilo, kdyby si to ta osoba myslela i po ochutnani. Takovyho cloveka jsem jeste nepotkal :D
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam