• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    TMA
    TMA --- ---
    Když jsem byl malý, tak jsem knížku Malého Prince počmáral.
    Když jsem byl větší, tak jsem ji konečně pořádně přečetl a doufám, že i pochopil.
    Před docela nedávnem jsem si pořídil výtisk ve francouzštině, protože je to dost jednoduchý text na učení.

    A moje nejoblíbenější pasáž je setkání Malého Prince s pijákem.

    A Coelho mne neoslovil. Je to hezky řemeslně udělaný "hluboký" text. Takovéhle "hluboké" moudra mne bavilo vymýšlet na střední, ale nebyl jsem tak trpělivý, aby z toho byla kniha, takže je z toho někde ztracená malinkatá knížečka "aforismů." (Celkový rozsah asi jedna A4.)
    EKG
    EKG --- ---
    EKG: Ehm ... lidi, nejenom Zidu
    EKG
    EKG --- ---
    ZUULUU: Ale ode me je magor vyrazem uznani. Ze se mi mistruv styl tak uplne nezamlouva, to uz je vec druha. Snazim se nemichat osobni antipatie do nazoru na profesionalni uroven druhych. Je to po pravde mnohem snazsi, nez nemichat do profesinalniho hodnoceni osobni sympatie. Hned nam pripada lepsi, co se nam libi osobne.

    Coz je treba pripadem toho blba od C. Spousta jidi se pokousi "carovat", nebo aspon tomu "desne rozumet", tak holt maji radost, ze nekdo pouziva ve svych knihach jejich oblibene symboly. A ani si nevsimnou, jak povrchni cteni to je, deti, inu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUULUU: Hlavně mě prosimtě neber moc vážně. Měla to bejt nadsázka ironizující moje původní zobecnění s tim nešťastnym Malým princip.
    EKG
    EKG --- ---
    ZUULUU: Ale zajiste! Lidi kolem sebe mas na to, aby te naucili dulezite dovednosti. Treba mit je na haku;)
    EKG
    EKG --- ---
    ZUULUU: Nekteri lide zlato nemaji radi;)
    EKG
    EKG --- ---
    NEI: Ale kdepak.


    HWLLFFRDD: Komari jsou hlubsi, nez by se mohlo zdat. Namatkou:

    Well
    2.srpna 2016 22:39:43
    Nabízí se nicméně i jiný výklad. Komáři představují židy/lidstvo a první sloka je obrazem svatby v Káně Galilejské, kde také "kapku vína neměli".

    Slavíček přinášející víno je Duch svatý, takto Boží přítomnost.

    Zajímavý je způsob, jakým je pak v písni svatba v Káně rovnou spojena s příběhem Poslední večeře a navazujícími kapitolami novozákonního narativu. Ježíš, který je ovšemže sám jedním z komárů, a zároveň "slavíčkem", rozdává víno – svoji krev. Uvědomme si sílu toho obrazu: komár, který krev nesaje, nýbrž dává! Lidé/komáři se však darem zpíjejí – "až komára zabili".

    Jeho tělo pak leží "v komoře" (skalní hrob), plačící muška v textu jasně zastupuje tři truchlící Marie.

    Z komárovy/Ježíšovy smrti někomu plyne krátkodechý užitek: "sádlo z něho vybrali, za pět zlatých prodali" je odkazem na Jidášových třicet stříbrných (posouzení historicity kurzu 1 zlatý = 6 stříbrných ponechávám na jiných).

    Zde píseň končí. Nebo ne? Vraťme se k jedinému (!) bodu v celém textu, kde je přímo oslovována jedna z postav (kým?): "Neplač muško, co ti je, bzum, bzum, co ti je, vždyť ti komár ožije, bzum, bzum, ožije." Tato naděje trvá – i přes "muščiny" pochyby, i přes "vybrání sádla". Ano, snadno si domyslíme triumfální osmou sloku, kde se tajemný a zdánlivě nelogický příslib zúročuje. Nelze ani vyloučit, že taková verze skladby skutečně kdysi existovala.

    Předkládám tedy myšlenku, že píseň Komáři se ženili, na první pohled "morbidní" či "žertovná", je v jádru pozoruhodným novozákonním apokryfem.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Přiznávám, za svoje ad hominem sem si to zasloužil. Ale je mi líto, nemůžu si pomoct, je to stejnej mechanismus, jako když začnu podezřívat z nižší inteligence někoho, kdo řeší fotbal, protože fotbal považuju za blbej.
    EKG
    EKG --- ---
    SALAMAN:
    SALVATOR: Tak ale pardon, panove! Exupery byl magor, ale kdyz uz nic jinyho, tak aspon pracoval. Delal postaka v Africe, to znamena, ze kazde rano sedl do letadla a rekl si, ze by bylo pekne, kdyby se i dnes dozil vecera. Ostatne i dej Maleho Prince se odehrava v situaci, kdy to letadlo prestalo bavit uprostred pouste, a to se uprostred noci, kdy se ani neda poradne opravovat motor, holt mozek snazi zamestnat necim, lepe receno cimkoliv. Chtel bych videt vase zapisky po noci s vyhledem na brzkou dehydrataci a nasledne dost blbe umirani vedouci pres delirium az k smrti. No tak holt slon v hroznysi, autor nam s pokorou hned na zacatku priznava, ze neumi nejen psat, ale ani kreslit. Coz te postave s kosou bude docela uprimne jedno, kdyz o tom tak premyslim. Citadela je daleko horsi peklo.

    Naproti tomu Coelho je proste zasranej urednik z vydavatelstvi nebo co to bylo, zpovykanej spratek, a za tech pet minut, nez jsem prolitl jeho "zivoto"pis, tak za tech pet minut myho zivota mi zaplatite krvi. BTW kdyz uz jsme u tohohle debila, kazdy otrapa, ktery se honosi jakymsi "duchovnim presahem", ale neumi lecit, je proste na hovno pretender.



    ZUULUU: No jasne, davat si pozor, abys nespadla do propasti, kdyz jsi daleko od propasti, to nema z treningoveho hlediska zadnou hodnotu;)



    KOVOVAMINCE: No a timhle bych s dovolenim udelal takove resume. Nejde o spatne vnimani v tom smyslu, ze jsi zla a bezcitna, proste se na to divas spatne v tomto smyslu. Neni to zadna snaha uchopit podstatu vesmiru do jedne ruky, smysl zivota do druhe a mackat je vsi silou, dokud se na sebe navzajem radsi nezacnou usmivat. Proste tam borec sedel a cekal, jestli tam zhebne, nebo to rano, az na to aspon uvidi, dokaze opravit. Prijde na cloveka obcas takova chvile, ze se neda delat nic, nez vymyslet kraviny a snazit se nejak ustat napor vlastni smrtelnosti.

    Proste se ti nelibi, jakyma kravinama se udrzoval pri pricetnosti v tezke chvili zrovna Exupery. No ja se ti nedivim, znovu uz bych to radsi necetl. Rad bych si udrzel ten dojem, ze se tolik lidi rozplyva nad knizkou, ktera ma aspon neco do sebe.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    NEI: A teď mi prosimtě vysvětli podobně názorně, co za kanibalistickej bestiální terror se stal v tom příběhu z Komáři se ženili
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    NEI: Já bych o tomhle uvažovala asi s trochou nadsázky, než aby ve mně budilo emoce (a navíc negativní), že cizímu člověku přijdu podezřelá. Takže to furt moc nechápu... :))
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    NEI: Ale ty nenapadáš myšlenky. Ty rovnou říkáš oponentovi, co si má myslet. :D
    ZUULUU: Tak vážnš bych to zase nebrala...

    A teda moje pseudopřiznání asi je, že nechápu, když si kritiku oblíbený knížky/filmu/whatever někdo bere takhle osobně. Vůbec k tomu nevidím důvod.
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    NEI: Nejde o jiný názor nebo oobhajobu oblíbený knížky. Jde o naznačování špatnýho vnímání, nebo že když tam nevidí nic zajímavýho, tak je to proto, že nechce a ne jen jinym vkusem. Hodnocení koho co sere, taky nespadá do běžný obhajoby oblíbenců nebo diskuze o názorech.
    Tohle tomu dává dodává tu nesympatii.
    FAT
    FAT --- ---
    NEI: Ohledně bulváru se s Tebou asi shodnou všichni.
    :-DDD
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    NEI: Hele proč se někoho tak moc snažíš přesvědčit o tom, jak to má vnímat "správně"?
    To ti zbytečný nepřijde? Je to značně nesympatický. :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    NEI: Muzu, ale Harry Potter umi namalovat beranka normalne :).
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    stejne jsem mel jako malej (a dokonce i jako vetsi)radsi Gulliverovy cesty od Swifta:p
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KOVOVAMINCE: Nakresli mi beranka!
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    MOODYCAT: A má nezdravej vztah k nafrněný kytce..
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    NEI: Krome bedynky je tam jeste dement, co mluvi s liskou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam