Doki Doki Literature Club! (2017) / Steam Deck / 4,5 hodiny / #dohranoTo bylo tak: čtu právě mangu
Ach, vy dívky mládím zmítané, což je série, která se točí kolem čtenářského kroužku a různých "dobrodružství", která na střední škole zažívají jeho členky. Koukám do Steam backlogu a říkám si - hele, to je ale náhodička! Vizuální novela z toho samého prostředí? Není dlouhá, podle screenshotů vypadá dostatečně
kawaii a je dokonce free? Tak do toho jdu, aspoň udržím v hlavě jedno téma a bude to určitě sranda, stejně jako ta manga...
No, nemohl jsem se víc splést :-) Místo "jednoho tématu" mám v hlavě docela bordel a že by to byla úplně sranda, o tom by se dalo polemizovat. Ano, je to roztomilá vizuální novela, aspoň teda tak první dvě hodiny gameplaye. Potom se věci dají do pohybu trochu šejdrem, ale nerad bych naznačoval víc, než by bylo nutné... Přirovnal bych to třeba k
Inscryption nebo
Immortality: jsou prostě hry, které se hrají nejlépe, když o nich dopředu vůbec nic nevíte. A přesně to se víceméně náhodou přihodilo mě s DDLC. To jsem měl ale štěstí!
Hra má víc konců a i její samotný průběh se může měnit, takže bych potřeboval ještě aspoň jeden průchod a pár dalších hodin navíc, abych viděl všechno. Ale už do toho nepůjdu, protože s touhle hrou je to jako s některými filmy. Však to znáte, třeba takový
Šestý smysl - když ho vidíte podruhé, už to nějak není ono. Tahle původní free verze nakonec nemá ani achievementy, kvůli kterým bych se obětoval, takže se nebudu znovu nervovat. Existuje ještě komerční
Plus! verze, která má nějaké další dějové liniie a právě i trofeje, ale prostě ne. Jednou stačilo.
Btw. celou dobu jsem si říkal, jak jsou ti Japonci divní. Teprve na konci jsem zjistil, že hra je americká a má ji celou na svědomí v podstatě jeden člověk. A to prosím včetně hudby, která je bezva. Zvažuju zakoupení
soundtracku a wallpaperů, což je jedna z možností, jak lze vývojáři přispět bez toho, aniž bych musel zbytečně kupovat
Plus! verzi. To mi přijde jako oboustranně sympatické.