Batman: Arkham Asylum (2009) @ Return to Arkham (2016) / PS5+Portal / 17 hodin / #dohranoMám takový ošklivý zlozvyk - série většinou hraju od konce, případně aspoň na přeskáčku :-) A tak ani
Batman: Arkham není žádnou výjimkou: poslední díl
Arkham Knight z roku 2015 jsem
dohrál v roce 2021 a letos jsem se rozhodl dojet zbytek, protože
na Infinite Backlog je na to challenge. Takže jsem
Arkham Asylum a
Arkham City pořídil v remasterované edici
Return to Arkham na PS4 (a hraju na PS5...), oproti tomu
Arkham Origins budu hrát na PS3, protože je locknutá v téhle generaci (je tu ještě PC, ale chtěl jsem zůstat aspoň na jedné platformě).
Bylo super začít hrár
Asylum a hned vidět, že je to opravdu přímý pra-předchůdce
Knighta. Většina herních mechanik je buďto stejných, a nebo jim chybí jen to málo, co se v průběhu série dotáhlo k dokonalosti. Byl jsem prostě jako ryba ve vodě a to mi průchod asi trochu urychlilo. Samozřejmě - není to openworld, ostrov je vlastně docela maličký, velkých prostor v budovách (kde se dá užít můj oblíbený útok z výšky) je jen pár a většinu času tak trávíte v různých chodbách, jeskyních a místnostech... De facto je to celé takový jeden sice chytře vymyšlený, ale přece jen koridor :-) Nevadilo mi to a užíval jsem si bitky nablízko, hledání Riddlerových hádanek, hackování ovládacích panelů a další obvyklé skopičiny. A že v téhle hře není potřeba ovládat Batmobil, to mi jedině vyhovovalo.
Perfektní jsou dvě nebo tři halucinační mezihry se Scarecrowem, stejně jako opatrné našlapování ve vodním hnízdě Killer Crocse - obojí ve správnou chvíli osvěží gameplay, když by mohl začít sklouzávat k jednotvárnosti. Stejně tak strategicky vhodně jsou v příběhu umístění menší bossové. Ovšem i když jsem hrál na mou obvyklou prostřední "normální" obtížnost, tak mi těch pár bossfightů dalo docela zabrat. Každý jsem musel několikrát opakovat (Poison Ivy... ty děvko jedna zelená!) a nakonec jsem pravidelně končil sice úspěšně, ale s milimetrem healthbaru. Hra má naštěstí příčetně rozmístěné checkpointy a dokonce ani vícefázové bossy nemusíte v případě neúspěchu dělat znovu celé od začátku, což je balzám na moje nervy.
Finální souboj s Jokerem (asi to není žádný spoiler, protože Batman vs. Joker je trademark téhle série resp. Batmana obecně) oproti tomu zas tak těžký nebyl. Během hry jsem se naučil využívat všechna Batmaní udělátka, takže stačilo jen ve správnou chvíli použít tu Batarang, tu Batclaw - a Joker nakonec skončil zpátky v cele. Až mi ten konec přišel takový nezvykle rychlý (dočetl jsem se sice, že je konců víc, ale dál jsem to nezkoumal). Po dokončení hlavního příběhu jsem si ještě nasbíral pár trofejí (proletět vzduchem víc než sto metrů, chytit svůj vlastní Batarang atd.) a našel 55 % Riddlerových hádanek (za to je taky trofej). To mi zabralo asi další hodinu nebo dvě, ale víc už tomu nedám. Na sto procent všeho jako v případě
Arkham Knighta, ve kterém jsem kvůli tomu strávil skoro 80 hodin, už jsem moc starý :-)
Docela se teď těším na
Arkham City, což by měl být už opeworld a prý nejlepší díl celé sírie. Tak uvidíme!
Batman: Arkham Asylum (2009) / Return to Arkham (2016) @ PS5/Portal - Bigger Banghttps://www.youtube.com/watch?v=kWYcY7YTv3g