Octopath Traveler 2 / 110 hodin / PS5 / #dohranoOctopath Traveler me uplne minul a tak roky po vydani jsem si poridil dvojku v prubehu autumn sale. Spousta lidi mi rekla, ze hra je dobra, ale vic jsem se toho nedozvedel tak jsem nevedel moc do ceho jdu, krome toho, ze je tam osm postav a osm pribehu. Po precteni backgroundu vsech postav me zaujala jen Castti a tak jsem se vydal se na dlouhou cestu hledani jejich vzpominek.
Jedna se o klasicke 2d tahove JRPG avsak graficky modernejsi, se spoustou animaci a pohyby kamery. Je take z vetsi casti namluvene. Nicmene textu, co clovek musi nejak precist nebo vstrebat je ve hre opravdu hodne. Hudba mi prisla super.
Hned na zacatku hry se dozvite o path akcich, ktere se daji pouzit za dne nebo v noci a kdyz je pouzijete v pripade Castti neuvazene muze vas to locknout na pekne dlouho. Kazda z postav ma tudiz dve, ale dohromady se jedna o ability, ktere plni jednu ze ctyr funkci - najmuti postavy, sebrani jejich itemu, ziskani informaci a docasneho omraceni. Na tohle jsem prisel az kdyz jsem posbiral prvni 4 postavy, ale i tak mi prislo, ze nektere questy se nedaly udelat.
A bylo to opravdu tak. Nekteri umi totiz jedno nebo druhe ve dne a dalsi v noci. NPCcka jsou na ruznych mistech ve dne a v noci. Den/noc se da prepinat podle libosti.
Povolani postav je 8 plus dalsi ctyri, na ktere narazite. Kazda postava muze mit secondary job, ale je treba ziskat licenci na kazdou postavu max. 3 - az na ty special, ktere jsou proste jednou. Kazde povolani ma 4 passivni ability, ktere muzete pouzivat po nauceni at uz mate jakekoliv povolani (a tak je dobre se naucit vse).
Combat pouziva system BPcek. Kazda postava muze zvysit silu akce, co udela za pouziti max 3 BPcek. Kazde kolo, pokud nepouzila BP, tak jedno dostane. V combatu se s tim daji delat divy.
Druhou veci jsou skryte weakness body potvor a stity. Po rozbiti stitu je potvora na kolo omracena a ma snizene staty. Stity se bouraji pouzitim toho, na co je potvora slaba. Najit spravnou kombinaci nekdy chvili trva a nejsou vylozene jednoznacne. Jako takovy ice elemental nebo weakness na fire. Nicmene krome toho, ze to neni obvykle moc logicke tak to neni uplne random a ikonky jdou v konkretnim poradi, coz usnadnuje hledani.
Combat system mi prisel super a byla to sranda dokud jsem nepotkal Ochette (moje posladni postava), ktera cely system uplne rozebrala. Ma schopnost chytat monstera a pouzivat je v combatu a po dohrani jejiho pribehu to dokaze az 6krat. Vzal jsem tuto slecnu na 5tem levelu do 50tkoveho dungeonu a pochytal par 9/10 a 10/10 monster a ty realne vystaci na vsechno, co clovek potka. (bossove jsou trochu vyjimka). Tohle mi prislo trochu skoda. Rozbit system je fajn, ale ne az takhle moc. (zbytek byl max level 20).
Coz me privadi k levelum. Leveluje se tak nejak normalne jako vsude jinde. Kazda kapitola a oblast kam se muzete vydat ma doporuceny level. Nicmene ve hre level realne moc neznamena pokud mate dobre staty z itemu a vite, co delate. Takze na nizkem levelu je mozne vse prozkoumat nebo hru dohrat. Od levelu 25 jsem veskera varovani ignoroval a proste jsem pokracoval ve hre.
Co se story tyce, tak se mi libily vesmes vsechny az na Agneu - tanecnici, co se vydala na cestu stat se hvezdou. I ten jeji boss fight byl hroznej. Resp. strasne dlouhej a o nicem. (Nicmene bez jeji ultimatni ability bych nezabil secret bosse). Nektere story se vicemene lehce prolinaji a nektere maji v sobe zakomponovanou main story, takova predehra, co muzete delat az to dohrajete. To mi prislo dobre.
Ve hre je 67 side questu, ktere mi teda daly zabrat. Chtelo si to pamatovat, kdo co rekl a o x hodin pozdeji narazit na to, co by mohl quest vyresit. Nektere side questy maji pokracovani a maji take vliv na okoli, po main story, nektere NPCcka maji 'a co se stalo pote', coz jsem ocenil.
Posledni vec, co bych chtel zminit je finalni skryty boss. Po dokonceni jedne quest liny se dostanete na ostruvek, kde vas ceka Galdera. A mam takovy pocit, ze tohle zabit normalnim zpusobem nejde a je to takovy test toho jestli jste pochopili jak hra funguje. Ja jsem o nekterych vecech ve hre dozvedel az skoro uplne na konci, protoze spoustu abilit jsem ani nepouzil nebo nenasel (napr. jsem byl slepej a nevsimnul jsem si, ze muzu delat concoctions, co ublizuji - hlavni abilita Castti) a pak nektere ability maji za urcitych podminek take jiny efekt nez bych cekal. Nektere popisky u itemu nebo schopnosti jsou take dost krypticke, takze jsem s vecma experimentoval na bossech. A na tomhle nejvic. Nicmene dnes jsem to zabil a pak dlouho po mape hledal posledni side quest, abych dostal posledni achievement.
Hra mi prisla naprosto super po vsech strankach. Jen teda musim rict, ze random encounters jsou fakt caste a clerica, co je umi snizovat jsem naverboval az jako sedmeho. Bat se toho, ze bez encounteru nebudete mit expy neni treba. Vlastne vysoky level neni treba (i kdyz teda podle meho screenshotu jsem byl na vysokem levelu - hral jsem si s jednou random abilitou, co umi treba zestonasobit EXP z combatu).