• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHEWBACCADohrál jsem ...... (PC,XBOX,PS,NS games) HALL of Game na nástěnce!!!
    NYX #dohrano 2024
    https://static.freedomconnection.cz/nyx-dohrano/

Vyfoť a sdílej fotku závěrečných titulků/finalbosse/trofeje ze hry, kterou jsi aktuálně dohrál + přidej popisek o jakou hru se jedná a kolik hodin ti cca trvalo dohrání + #dohrano .
    Př. Half Life/10 hodin/#dohrano

Všichni v diskuzi budeme rádi, když napíšeš i tvoje dojmy z hraní.

dceřiná diskuze: [Dohrál jsem ..... Akorát, že vůbec! Hall of Loosers není ani na nástěnce (vím, má to být "losers", ale už to nejde změnit)] [Dohrál jsem ..... Akorát, že vůbec! Hall of Losers není ani na nástěnce]
    rozbalit záhlaví
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    SWAMP_ASS: rozehrál jsem to několikrát na všech možných platformách ale ještě nikdy nedohrál, tak snad někdy:-)
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    SWAMP_ASS: level design je podľa mňa na Controle jedna z najlepších vecí :)
    uvidíme, ako na tom bude pokračovanie, videá ma teda moc nepresvedčili
    SWAMP_ASS
    SWAMP_ASS --- ---
    CONTROL / PC / 27 hodin / #dohrano

Až napotřetí se mi podařilo tenhle počin dohrát. Spousta věcí je dotažených, skvělých a jednoduše fungujících. Kombat baví, okamžiky překvapení, styl vyprávění, tohle všechno šlape bezva, ale ty vole ten leveldesign je nesnesitelnej.

_
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    DEEFHA: pro zajímavost takhle vypadá ten Tree Tops. Jako zkusil jsem to, ale hned ty téčka na začátku pro mě byly nepřekonatelný. https://youtu.be/j4ABP3MFRnY?is=QaXO3EkuUUFT5Iw8
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    ELHO_CID: Klobouček! Já to zkoušel dohrát několikrát na různých platformách a ani za prase. Tyhle věci mi prostě nejdou :⁠-⁠) Ale setting bavil hodně.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    A keďže hrám niekoľko hier naraz, dorazil som aj
    Shadow Tactics: Aiko's Choice / PS5 / 8 hodin / #dohrano

Veľmi pekné rozlúčenie s top tier taktickou akciou od Mimimi. Síce sú to len tri veľké a dve malé misie + epilóg, ale je to znovu príjemne strávený čas s obsadením pôvodnej hry. Veľké misie sú veľmi tuhé, zvlášť tá posledná, ale to sa dá od (standalone) DLC k tomuto typu hier čakať. Každopádne, pre fanúšikov žánru a pôvodného Shadow Tactics je to povinnosť. Škoda, že developer skrachoval, plnohodnotný druhý diel by som si dal s chuťou.

ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    ELHO_CID: pardon zapomněl jsem na tag. Takže
    Guacamelee / xbox /18h / #dohrano
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    Guacamelee: Super Turbo Championship Edition / xbox / 18h
    Před necelými deseti lety jsem zašel na pivo s kamarádem, kterému se nedávno narodila dcera. A protože moje žena byla taky v očekávání, čekal jsem různé rady. No a poradil mi, abych si koupil herní konzoli a hru Guacamelee.
    Určitě to myslel dobře, ale Guacamelee je fakt těžká hra. Je to metroidvania ve které je kladen důraz na boj zblízka, pomocí chvatů, komb a rozbíjení krytů a kde je notoricky těžký platforming.
    Takže tehdy jsem fakt neměl skill, abych to dokončil. Po pěti letech taky ne. A minulý týden jsem si řekl, že nemůžu zůstat pořád kasuár gamer a musím dát aspoň základní konec. Ta obtížnost je fér, ale nekompromisní.
    Povedlo se mi to, i když celkový čas jsem za ta léta naakumuloval o dost delší, než by normálně bylo nutné.
    Takže jsem se sebou spokojený, jeden hodně dlouhý rest jsem uzavřel.
    Hra je tak strašně mexická, že už to snad víc nejde. Hraje se za prostého pěstitele agáve, kterého zlý Calaca zabije a unese jeho milou. Juan se vrátí z pekla jako luchador s nadpřirozenými schopnostmi a musí porazit armádu kostlivců, chupakaber a oživlých kaktusů, aby zabránil Calacovi propojit na den mrtvých svět a podsvětí. Nechybí mrťe hlášek, u kterých jsem se dost nasmál.
    Až mě u titulků překvapilo, že hra je vlastně kanadská.
    A true ending fakt nedám, na to bych musel překonat Treetops, jednu z nejtěžších úrovní v historii hraní.

CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Splinter Cell: Conviction / XSX / 8 hodin / #dohrano

Eh. Kedysi som to dohral na PC a vtedy sa mi to teda ľúbilo viac. Takto s odstupom je to slabé - s prehľadom najslabší diel série, a to počítam aj dosť rozpačitého Double Agenta. Rešpektujem, že sa Ubisoft Montréal (čo sú inak veľmi talentovaní vývojári) pokúsili urobiť so sériou niečo nové, rozprávať viac gritty a urban DIY tacticool príbeh (miesto kamery rozbité spätné zrkadlo z auta, Sam strávi celú hru v svetri miesto svojho trademarkového hi tech ninja latexu alebo čo to je), a kvitujem nové animácie point tactical shootingu, ktorý o pár rokov neskôr spopularizoval John Wick, ale... nie je to moc Splinter Cell. Je to viac akčná hra, čo rýchlo nastaví asi druhá misia, ktorá sa odohráva niekde v Iraku ako flashback a je to podpriemerná lineárna strieľačka s nekonečnom nábojov.

Som rád, že týmto séria neskončila, a že nasledoval slušný Blacklist, ktorý sa zase trochu vrátil ku koreňom. 6/10 would not replay again.

CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    CHEWBACCA: Children of Morta je naozaj super, kedysi som to dohral na Gamepasse.
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    Children of Morta / XSX / 25 hodin / #dohrano

Skvělá pixelart záležitost. 9/10 ve většině recenzí naprosto souhlasí. Vrátil jsem se k tomu po třetí a dnes konečně dohrál. Celkově 83,8 hodin skvělého hraní.

Children of Morta jsou velice návykovou hrou, přesně takovou, ke které si jednou sednete a nedokážete se od ní odpoutat, dokud ji nedohrajete nebo alespoň neporazíte toho bosse, který vás už tolikrát zničil. Je zde navíc velký prostor pro znovuhratelnost, protože dungeony jsou vždy náhodně generované a vy neustále objevujete nové události, takže i po dohrání příběhové kampaně máte stále co dělat.

A když už nic, tak alespoň chcete nechat běžet dění v domě Bergsonových jako spořič obrazovky, protože vás prostě bude bavit se na ně dívat. Hra si bere to nejlepší ze svých předchůdců a i přes poněkud typický fantasy příběh je zatraceně zábavná. A když k tomu přidáte možnost hrát v kooperaci, výsledkem je něco skoro dokonalého.

MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    AZRAEL: Když už na to přišla řeč... Celou hru vybírám primárně takové dialogové možnosti, které mi pěstují jednu hlavní vlastnost, třeba Witt. Pak stojím před checkem na Witt, který má obtížnost 20, a já mám Witt 22 a ty náhodně tažené tarotové karty dávají +1 až +10 nebo tak nějak. Takže pohoda. Ale vytáhnu si tu jednu kartu, která dává -100, takže automatický neúspěch. Něco tak brutálně neuspokojivého a nesmyslně punishing jsem ve hře už dlouho nezažil. :-) (Neštvalo mě to jen proto, že, jak už jsem popsal, je to vlastně jedno, o nic zásadního jsem nepřišel, nic důležitého se mi nezamklo.)

Celá ta hra na mě působí dojmem, že to bylo malé studio, které mělo spoustu zajímavých nápadů a omezený rozpočet. Nadšenci by to ladili 8 let po večerech, ale tihle si rozvrhli práci podle rozpočtu a po jeho vyčerpání měli hotovo. Ta hra je víceméně funkční, ale strašně moc by jí prospělo ji celou ještě dvakrát nebo třikrát od základu projít a doladit.
    AZRAEL
    AZRAEL --- ---
    MATEEJ: no s tymi major arcanami to bolo dost obskurne. jeden som napriklad dostal za to ze som dal sirote cigaretu :D
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    AZRAEL: Mě taky překvapilo, jak obecně pozitivní ohlas ta hra má. :-) Playthrough jsem dal jedno.

Můj dojem z herních mechanik byl opačný - i když jsem v něčem relativně zásadním selhal (vytáhl jsem si tarotovou kartu -100), tak mi nepřišlo, že by se děj výrazně odchýlil nebo že by se mi uzavřela nějaká příběhová cestička. Možná se tak stalo, ale hra to nedala najevo.

Že má ta underlying mechanika vůbec nějaký smysl, mi přišlo jenom u odemykání traits (Brutal, Secretive...), potažmo u Temperamentu (kondice, Hope). Ale stejně netuším, jestli pro odemčení traitu Secretive jsem se musel zachovat tajnůstkářsky v jednom konkrétním rozhovoru, nebo jestli jsem musel nasbírat aspoň 3 skryté body tajnůstkářství v různých rozhovorech.
    Ale i tak, když jsem pak ve hře viděl zamčenou dialogovou variantu, která vyžadovala určitý trait nebo vysoký/nízký Temperament, tak vedle ní tam byly dialogové možnosti, které na mě působily dojmem, že mě k cíli (informaci, předmětu, posunu v ději) dovedou stejně.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    AZRAEL: vedľajšie questy ("tajné", tj objavuješ ich dôkladnou exploráciou) a samozrejme combat
    AZRAEL
    AZRAEL --- ---
    CLAVEN: Su tam aj nejake vedlajsie aktivity, alebo je 43 hodin pribehova jazda?
    AZRAEL
    AZRAEL --- ---
    MATEEJ: Nie som si isty ci sme hrali tu istu hru. Mne sa naopak zdalo, ze takmer vsetky dice checky mali dost zasadne ucinky na dej a jeho rozvoj.

Dal si viac runov?
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Death Howl / XSX / 43 hodin / #dohrano

Nálož, umelecká, herná a nečakane aj emocionálna. Príbeh o strate a tým, ako sa s ňou snažíme (a odmietame) zmieriť, je síce podaný stručne, ale o to autentickejšie, a pre mňa bol bohužiaľ skoro až príliš osobný.
    V tomto škandinávskom indie geme sa snúbi nádherný vizuál, skromný, ale znepokojivý soundtrack a vybrúsená hrateľnosť do niečoho, čo som nebol schopný odložiť, aj keď na papieri znie popis "soulslike deck builder s hororovými prvkami" ako zbierka mojich osobných herných red flags.
    A nielenže som to nebol schopný odložiť, ale dokonca som to dal aj na plný počet trofejí, čo naozaj nezvyknem.

Tento rok som už hral pár naozaj dobrých hier, ale táto je zatiaľ moja najobľúbenejšia. 10/10

MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Sovereign Syndicate / 19 h / PC / #dohrano

Narativní disco-lite RPG.

Stručně: Tohle se moc nepovedlo.

Nestručně:
    Nápad se třemi hlavními postavami, mezi kterými hra přeskakuje, nefunguje hned z několika důvodů dobře. Omluvou by bylo, kdyby z toho nápadu autoři aspoň vytěžili něco originálního, ale to se nestalo.

Disco-like RPG systém je vlastně zbytečný, protože s použitím různých dialogových možností se nepojí žádné postihy nebo výhody, ani mechanické, ani narativní. Prostě tu mohly být jenom dialogové možnosti bez házení kostkami (v tomto případě bez tahání tarotových karet).

Samotná konstrukce dialogů je nedotažená, je v ní spousta drobných nekonzistencí typu „NPC z nějakého důvodu předpokládá, že je vám nějaká informace známá, ale ona není“.

Svět je divně nedotažený. Proč jsou v té viktoriánské Anglii fantasy/mytologické postavy? Působí to naprosto samoúčelně, vůbec se s tím nepracuje, ani narativně, ani po stránce world buildingu. NPCčka si stěžují na předsudky většinové společnosti vůči fantasy rasám i reálným etnikům, ale hra se přitom odehrává ve velmi inkluzivní světě, ve kterém jsou černoši, asiati, kyklopové i kentauři přítomni ve všech sociálních vrstvách a ne jen na okraji společnosti.

Side questy – z velké většiny fetch questy. V narativním RPG. To mě poser.

Nejzábavnější složkou hry byly asi hlavní questy, kvůli nim jsem to ostatně dohrál až do konce, ale i v nich byla spousta nedotažeností.

1674920-20260327202933-1
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    KLEINZACH: Nevim, hral jsem to na Xboxu a mel jsem zapnuty quick resume, takze jsem mohl kdykoli vypnout a objevil jsem se na stejnym miste. Bavilo me to strasne moc, dokonce jsem si i vysbiral vsechny ajchy.
    ZOMBO: Nejen zensky, v nekterych levelech zpivali i chlapi. Povedlo se jim sehnat docela hvezdne hosty, zpival tam i Mikael Stanne.
    ZOMBO
    ZOMBO --- ---
    KLEINZACH: Mám za to, že se uprostřed levelu ukládat nedá. Na nižší obtížnost máš možnost se párkrát oživit, ale pak tě to po smrti hodí na začátek.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    ZOMBO: prosimte jak a kdy se to uklada? udelal jsem asi tri checkpointy ve Voke, ale pak kdyz umru hraju to cely znova - to me odradilo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam