Big Walk / 20 hodin / ps5 / #dohranoVlastně vůbec sem žádné své texty s hashtagem dohráno nedávám, jsem zvyklý cizelovat a psaní je pro mě hlavně mazání a přepisování, ale jako raw text bez editace to sem fouknu, protože to byla fakt jízda a nechci u toho další 3 hodiny sedět a mazat a přepisovat. Kdybyste si chtěli přečíst jak a co o hrách píšu, můžete tady:
Jak podepsat hypotéku na feškerý volný čas aneb od mince k digitálnímu kasinu Jak nápřah vdechl duši kódu a spoutal hru plynulostí aneb od Disneyho kánonu k procedurálnímu realismuJde dohrát za deset hodin, ale bavilo mě chodit mezi různejma ostrovama (hrama) jako host (join game) a vyprávět příběhy jak potulný bard napříč virtuálním i reálným světem bloudil a zabloudil.
Tvůrci Untitled Goose Game (jo to je ta hra jak děláte nachvály lidem jako husa ve vizuálu Abecedy Petra Šmalce), australští House House se za covidu scházeli na Zoomu a ostatních konferenčních aplikacích, aby zjistili, že si musí vytvořit prostředí vlastní a v něm se bavit, domlouvat a blbnout.
Za šest let vznikla hra kterou tvůrci přezdívají Walker Talker. Na začátku vás něžně upozorní, že hra využívá proximity chat a že bez něj (resp. třeba s discordem) to nebude ono. A není. 2–12 lidí na ostrově podobném noname australskému národnímu parku chodí a kecá. Mám-li připodobnit – Myst a The Witness dohromady jak Čapkův dort, ale tady to oproti pejskovi a kočičce funguje skvěle.
Hra je jedinečná a inovátorská v tom, že naopak vnímáme ten realný čas mimo hru plnými doušky, protože jediné co v té hře kromě luštění hádanek děláte je mluvíte a chodíte. Přistihnete se tedy, že když jedete lanovkou, že se vám vybavují švýcarské alpy kde jste v lednu lyžovali, že když jdete lesem a sešeří se, že jste jak na Lipně, prostě v době kdy je steam zaplaven novým žánrem friendslop, House House přichází s graficky a interaktivně promakanou jednohubkou ne nepodobnou virtuální terapie u psychologa. Měřítko ostrova a velikost mapy má konečně ve videohře realný význam. Ono se musí opravdu chvíli chodit, aby ostatní napadlo vám něco říct. Doporučuji si dobře vybrat lidi s kterejma to chcete hrát, měli by vás inspirovat a měli byste mít k sobě úctu a respekt. Vše podporuje až mistrovský pokus o diegetický sountrack od AKSFX. Za mě velké doporučení, zatím nelepší co jsem letos hrál a to jsem toho zase hrál, že bych si měl dělat seznam…
Pokud tady skloňujeme ty dobré hry s tím, že si zkoušíme pamatovat nějaké naskriptované události a říkáme „na to nikdy nezapomenu“ Big Walk toto umí nenascriptovaně, s realnejma lidma. Nezapomenu jak mě ve finálové jízdě za koncem hry překvapil známej co svým tělem předváděl pružinu. GOTY,
#pocemnastav #nikdyužnebudelíp #blahobytskončil #videohracomasmyslhrat #čůzvajzlykomrejds