• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    YMLADRIS: Je to zajímavý, dost chlapů zeslábne a tráví volnej čas u piva v hospodě. znam dost single kamarádek, který aktivní jsou, takže je pak tenhle materiál úplně nebere. Ale nevin, jestli to neni fenomén v postkomunistických zemích, mileniálové a mladší to maj možná dost jinak.

    btw. nedávno jsem se dozvěděl, že neolitckou revoluci maj na svědomí ženy. Protože nechodily lovit, tak nejspíš ony vymyslely celý know how ohledně pěstování a dalšího. Tím, že začali muži orat půdu (táhli voli), tak tím započal patriarchát. Mam to z toulek českou minulíostí a řikal to Porborský, takže asi podloženo
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STENNY: to by pak bylo takový docela vtipně postavený na hlavu: muž tradičně jako ten dominantní co si dělá co chce, ale nemůže si dělat co chce, protože musí čekat až mu společnost udělí souhlas

    žena jako tradičně subka, která dělá co se jí řekne, ale dnes klidně jezdí motokros, ať si kdekdo trhne nohou
    STENNY
    STENNY --- ---
    YMLADRIS: Za sebe tu krizi obecně vnímám spíš v ohledu toho, co vlastně společnost (resp. ostatní lidi) od mužů chce nebo jak je vnímá. Připadá mi, že ženy možná splavněji zvládly přechod do jiných oblastí činnosti... máš jako žena pocit, že mít moc mužské záliby je pro ženu v ženském kolektivu problém? Připadá mi, že společnost líp bere ženu, která pracuje jako policistka a o víkendu jezdí motokros, než muže, který se živí jako uklízeč a o víkendech rád vyšívá, když to mám vzít opravdu stereotypně.

    Z osobního hlediska - já jsem rád, že přežít je snadné a můžu uvažovat, jestli se mi spíš chce jet na vandr nebo na vodu, než přemýšlet, jestli má rodina dost zásob na zimu a jestli se mi vyplatí jít pytlačit na panské...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STENNY: jo taky nejsem sociolog, zeny mi pripadaji ze jsou na vzestupu, jsou cim dal emancipovanejsi, ladi si detaily zivotniho stylu, jedinej problem je sehnat kvalitniho chlapa. asi. nevim.

    snazim se rict, ze muzum klesl "boj o zivot" taky na zlomek, otevrelo se jim taky tuna moznosti jak travit zivot ... tak proc je nevyuzivaji a je tu krize muzstvi? jako v cem je ten rozdil
    STENNY
    STENNY --- ---
    YMLADRIS: Připadalo by mi dost smělé ze své pozice říkat, zda vzniká nebo nevzniká krize ženství (a proč), když nejsem žena. Pro mě "8 vs. 2 děti" je hodně podobné "muž v době železné vs. muž v roce 1900" - kulisy se změnily, ale nasměrování je podobné. Když otázku položíš jako "8 vs. 0 dětí," tak už se naboříme do široce přijímaného konceptu, že žena přece musí být matkou a pokud se rozhodne jinak, tak to velká část společnosti považuje bez dalšího přemýšlení za chybu, kterou by měla napravit.
    Druhá věc je, že během dvacátého století se myslím pro ženy otevřela široká paleta možností, které předtím neměly. Tím pádem existují relativně nové záležitosti, do kterých je možné investovat energii a mít z toho radost nebo prospěch. Ale to je čistě moje hypotéza.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PALEONTOLOG: proc myslis, ze nesouvisi?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: a jak jsi prisla na to, ze to souvisi s maskulinitou?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    toxicka maskulinita v praxi



    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STENNY: a cim si vysvetlujes, ze zeny kdyz nemaji osm deti ale jen dve, si s prebytkem energie poradily tak nejak tak, ze nevznika "krize zenstvi"?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ditko ted koukalo na vtipny minutovy video o tom, ze opice, ktery zustaly na jedne strane konga (mely min jidla, vic predatoru) se vyvinuly do simpanzu, coz jsou jedni z nejvic agresivnich druhu vubec, a opice, ktere zustaly na druhe strane konga (vice potravy, mene predatoru), se vyvinuly do bonobo, ktere jak vime souziti neresi agresi ale vseobecnym sexem, i kdyz UFO teda tvrdil opak - mas nejaky podrobnosti?

    takze ano, agrese je adaptivni na prostredi. ted aktualne chvilu, nez se rozpadne ekosystem, nase prostredi nevyzaduje takovou miru agrese ..?

    How This River Made Chimps Violent
    https://www.youtube.com/watch?v=c6Ko0Hzi47U
    STENNY
    STENNY --- ---
    YMLADRIS: Asi tak. Možná jsem rezignoval na přirozené soupeření v kolektivu, ale připadá mi, že v podmínkách střední Evropy je obvykle dost snadné si zajistit ty skutečně základní potřeby. Jasně, není to duha a jednorožci, ne každý dělá, co ho naplňuje, ale pravděpodobnost, že zemřu hladem nebo na nevyčištěný šrám na ruce je oproti většině dějin opravdu malá. Tady vnímám, že je možná z nějakého pohledu kořen problému - být hodně kompetitivní dává smysl, když je zdrojů málo. Urvu si nejvíc, zabezpečím svoje děti, geny se přenesou dál. Ale ve chvíli, kdy je snadné přežít... kam nasměrovat tu energii, kterou bych jinak potřeboval, abych si urval co nejvíc.?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: pro nas tedka pracujou ne stroje, ale hlavne lidi z chudych krajin. tak jako hromada cechu v devadesatkach odesla sbirat jahody do skotska, tak dnes zase jezdi ukrajinci stavet domy a rekonstruovat byty do cech. to je takovy vyuziti lidi z chudych zemi, kteri ti levne udelaji to, za co by domorodec uz nemakal.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VYHULENY_UFO: to jo no. taky o tom premyslivam. ja bych byla roba, zenska obrizka v 5 letech, prace, svatba, rozeni deti, 25%+ mrtvych deti, prace, prace, drina, smrt.

    co tim ale myslis? nase kultura cast driny outsourceovala na stroje apod., takze ted uz se muzu zabyvat vyssimi patry maslowovy pyramidy a napriklad prolomit zdanlivej naprostej evolucni imperativ "mit co nejvic deti" .. a misto toho uspokojovat jakousi seberealizaci a what not. muj zivot neni horsi, protoze uz nemam 8 deti. je lepsi, barevnejsi.

    tak stejne tak vas zivot muze byt lepsi (zajimavejsi? zabavnejsi?], pokud se procisti ty zakladni maskulinisticky programy typu boj boj boj, kdyz uz nejsou potreba
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: podle me je moznost diskutovat cely dny na nyxech nebo fakebookach jenom dusledek toho, ze jsme meli stesti a narodili se v blahobytu evropy. kolikrat se snazim predstavit, jaky by to asi bylo, kdybych se narodil nekde v pakistanu, bangladesi nebo treba Cine ci stredni Africe. Chodil bych kazdej den do prace, delal bych tak za dolar denne a kazdy den ze dne na den se tak snazil zajistit jidlo pro zenu a dite. vim rozhodne, ze bych asi nevedl diskuse o sve toxicke nebo netoxicke maskulinite.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VYHULENY_UFO: kdyz to vztahnu na nyx, tak me obohacuji debaty, kde se lidi snazi napr. spolecne prodebatovat co je na maskulinite toxicky, prinaset svoje pohledy, jako kdyz se spolecne stavi lego nebo se jamuje (hudebne)

    jakmile se z toho stane vzajemne napadani a prosazovani jednoho pohledu skrz ruzny zastrasovani shazovani atd., muj zajem opada, je to trapny infantilni
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Jinak příklad ze života jsou pro mě třeba silnice. Agresivní řidiči ohrožující ostatní, hystericky troubící, lepící se na zadek, netrpěliví...vždycky chlapi. Emocionální nestabilita spolu nulovou schopností respektovat ostatní účastníky provozu. Imo je to místo, kde si ventilujou svoje traumata a emoce.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    YMLADRIS: ok, já Muska nijak nesleduju, takže to bylo možná mimo hodnocení.

    Z čistě sobeckých cílů (chci být nejlepší a mít nejlepší samici) myslim zdravý jedinec přejde k cílům pro komunu nebo rodinu, protože v naší společnosti neni tak složité naplnit všechny základní potřeby, takže já tenhle koncept přeměřování pér taky nesdílim co se týče životního cíle. Jenom tu kompetetivní vrstvu nepovažuju nutně za toxickou, pokud se nějak kultivuje (a tedy nepotlačuje jako něco fuj).

    Mnozí muži dál, než do téhle mentální fáze nedojdou a jsou zahořklí a svět je pro ně jenom boj. A jo, tady může být ta krize mužství, protože pak si dospělé ženy přirozeně nemůžou vybrat mezi mnohými nedospělými jedinci.
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    Mě vždycky přisly jako ultimátní příklady toxický maskulinity příběhy mých kamarádů z některých gymů, kde se dělají bojový sporty. Jako že přijdeš poprvé na trénink kickboxu nebo thajskýho, ještě ani nevíš jak pořádně stát, natož jak uhnout nebo vykrýt a trenér tě nechá hned první hodinu spárovat. Když budeš protestovat, jsi bačkora, případně nemusíš příště chodit. Jeden kamarád si takhle z prvního tréninku odnesl zlomený žebro. Real story. Naštěstí se už snad už nejedná o pravidlo, ale spíš o výjímku.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: ano, vicecimene i v hospode u stolu se snazi opilci vzajemne prervat. zivot je celozivotni boj o to, aby sis urvala svuj kousek stesti. sestimsmir.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VYHULENY_UFO: myslis to tak, ze v kazde lidske interakci je inherentne ten boj mezi lidma, takze neni uniku a nevis co resim?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam