• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne




    Jak obstát výzvám 21. století a sublimovat touhu po střetu do uspokojení jiných potřeb

    Pokud o mě nějaký muž má zájem, tak to bývá už většinou docela statečnej exemplář :)

    Vítejte u tématu, které se snad brzo nevyčerpá:)

    Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.

    K založení tohoto klubu mě přivedlo (bohužel nikoliv první) setkání s opačným tématem, toxické maskulinity.
    Toxickou maskulinitu opisně vnímám jako něco, co je mužům někdy okolím, sobě navzájem i sobě samými vštěpováno například pomocí frází "kluci/chlapi/muži nikdy:
    Nebrečej, nevoněj se, netulej se k mámě, neprosej, neuhnou, neprebalujou deti, moc necuchaj ke kytkam a necumej na motyly, nevesej zaclony a nektery prej ani vyprany kalhotky wtf, v Sopranos mafiozove ani nepriznavali, ze lizou zencky, protoze kdyz jo, tak bys to urcite udelal i chlapovi cili ses jasna/y/ej %dosadte si ve vasi komunite oblibeny hanlivy vyraz pro gaye%"
    (davejte klidne do klubu dalsi priklady, co pravi chlapi nikdy nedelaj, rad doplnim a zasmeju se, nejspis uz jsem to delal;))

    Zaroven jsou udajne veci, co prej pravi chlapi vzdycky musej umet.

    Rad bych se ale nejdriv bavil o tom mechanismu NIKDY a zajimal by me vas pohled na soubor takovych zakazu jakozto prispevku k rozvoji chlapce v plnohodnotneho muže:)
    Domnivam se obecne, ze vychova pomoci zakazu neni dobra a minimalne polovina vyse zminenych "nikdy" vede k velke emocni frustraci jedince pripadne jeho okoli a naopak rozvoji cloveka brani.
    A v pripade, ze se takove imperativy jeste opiraji o jeho genderovou/pohlavni/sexualni roli, muze dojit k mylnym zaverum, zbytecne omezujicim jeho schopnost vstupovat do mezilidskych a /nebo partnerskych vztahu a udrzovat je (a pripadne je vcas ukoncit;))

    Nehledam uplakane prevonene muze pritulene k mame, co celou dobu prosej a pak stejne uhnou do posranych plinek a cumej radsi na motyly a uprimne doufam, ze takovy clovek neexistuje ani jeden!:))

    Chci se bavit o muzich, kteri se neboji priznat, ze maji emoce, davaji je okoli najevo, dokazi s nimi pracovat a zaroven v nich zeny neztrati opravneny pocit opory, duvery a spolehlivosti.
    Myslim, ze urcity strach z dojmu slabosstvi a z neho vyplyvajici ztrata vyse zminenych atributu muzstvi v ocich zen, je jeden z hlavnich duvodu, proc takovou vychovu mnozi muzi nakonec akceptuji a nektere vzorce chovani je pro ne i v dospelosti velmi tezke menit.

    Pojdme si o tom povidat z pohledu muzu, z pohledu na muze a i ze vsech jinych, ktere jsou vam vlastni nebo blizke.

    Prosim zadne 18+, pripadne jako spoiler s upozornenim.
    Omlouvam se za prechody do a z diakritiky, opravim. carky v souvetich uvitam, uz je moc neumim:)
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: neznáš motivy toho člověka, jen si domýšlíš proč co dělá, každej zaplacenej trol by mohl bejt stejnej
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PALEONTOLOG: proc myslis, ze nesouvisi?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: a jak jsi prisla na to, ze to souvisi s maskulinitou?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    toxicka maskulinita v praxi



    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STENNY: a cim si vysvetlujes, ze zeny kdyz nemaji osm deti ale jen dve, si s prebytkem energie poradily tak nejak tak, ze nevznika "krize zenstvi"?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ditko ted koukalo na vtipny minutovy video o tom, ze opice, ktery zustaly na jedne strane konga (mely min jidla, vic predatoru) se vyvinuly do simpanzu, coz jsou jedni z nejvic agresivnich druhu vubec, a opice, ktere zustaly na druhe strane konga (vice potravy, mene predatoru), se vyvinuly do bonobo, ktere jak vime souziti neresi agresi ale vseobecnym sexem, i kdyz UFO teda tvrdil opak - mas nejaky podrobnosti?

    takze ano, agrese je adaptivni na prostredi. ted aktualne chvilu, nez se rozpadne ekosystem, nase prostredi nevyzaduje takovou miru agrese ..?

    How This River Made Chimps Violent
    https://www.youtube.com/watch?v=c6Ko0Hzi47U
    STENNY
    STENNY --- ---
    YMLADRIS: Asi tak. Možná jsem rezignoval na přirozené soupeření v kolektivu, ale připadá mi, že v podmínkách střední Evropy je obvykle dost snadné si zajistit ty skutečně základní potřeby. Jasně, není to duha a jednorožci, ne každý dělá, co ho naplňuje, ale pravděpodobnost, že zemřu hladem nebo na nevyčištěný šrám na ruce je oproti většině dějin opravdu malá. Tady vnímám, že je možná z nějakého pohledu kořen problému - být hodně kompetitivní dává smysl, když je zdrojů málo. Urvu si nejvíc, zabezpečím svoje děti, geny se přenesou dál. Ale ve chvíli, kdy je snadné přežít... kam nasměrovat tu energii, kterou bych jinak potřeboval, abych si urval co nejvíc.?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: pro nas tedka pracujou ne stroje, ale hlavne lidi z chudych krajin. tak jako hromada cechu v devadesatkach odesla sbirat jahody do skotska, tak dnes zase jezdi ukrajinci stavet domy a rekonstruovat byty do cech. to je takovy vyuziti lidi z chudych zemi, kteri ti levne udelaji to, za co by domorodec uz nemakal.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VYHULENY_UFO: to jo no. taky o tom premyslivam. ja bych byla roba, zenska obrizka v 5 letech, prace, svatba, rozeni deti, 25%+ mrtvych deti, prace, prace, drina, smrt.

    co tim ale myslis? nase kultura cast driny outsourceovala na stroje apod., takze ted uz se muzu zabyvat vyssimi patry maslowovy pyramidy a napriklad prolomit zdanlivej naprostej evolucni imperativ "mit co nejvic deti" .. a misto toho uspokojovat jakousi seberealizaci a what not. muj zivot neni horsi, protoze uz nemam 8 deti. je lepsi, barevnejsi.

    tak stejne tak vas zivot muze byt lepsi (zajimavejsi? zabavnejsi?], pokud se procisti ty zakladni maskulinisticky programy typu boj boj boj, kdyz uz nejsou potreba
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: podle me je moznost diskutovat cely dny na nyxech nebo fakebookach jenom dusledek toho, ze jsme meli stesti a narodili se v blahobytu evropy. kolikrat se snazim predstavit, jaky by to asi bylo, kdybych se narodil nekde v pakistanu, bangladesi nebo treba Cine ci stredni Africe. Chodil bych kazdej den do prace, delal bych tak za dolar denne a kazdy den ze dne na den se tak snazil zajistit jidlo pro zenu a dite. vim rozhodne, ze bych asi nevedl diskuse o sve toxicke nebo netoxicke maskulinite.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VYHULENY_UFO: kdyz to vztahnu na nyx, tak me obohacuji debaty, kde se lidi snazi napr. spolecne prodebatovat co je na maskulinite toxicky, prinaset svoje pohledy, jako kdyz se spolecne stavi lego nebo se jamuje (hudebne)

    jakmile se z toho stane vzajemne napadani a prosazovani jednoho pohledu skrz ruzny zastrasovani shazovani atd., muj zajem opada, je to trapny infantilni
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Jinak příklad ze života jsou pro mě třeba silnice. Agresivní řidiči ohrožující ostatní, hystericky troubící, lepící se na zadek, netrpěliví...vždycky chlapi. Emocionální nestabilita spolu nulovou schopností respektovat ostatní účastníky provozu. Imo je to místo, kde si ventilujou svoje traumata a emoce.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    YMLADRIS: ok, já Muska nijak nesleduju, takže to bylo možná mimo hodnocení.

    Z čistě sobeckých cílů (chci být nejlepší a mít nejlepší samici) myslim zdravý jedinec přejde k cílům pro komunu nebo rodinu, protože v naší společnosti neni tak složité naplnit všechny základní potřeby, takže já tenhle koncept přeměřování pér taky nesdílim co se týče životního cíle. Jenom tu kompetetivní vrstvu nepovažuju nutně za toxickou, pokud se nějak kultivuje (a tedy nepotlačuje jako něco fuj).

    Mnozí muži dál, než do téhle mentální fáze nedojdou a jsou zahořklí a svět je pro ně jenom boj. A jo, tady může být ta krize mužství, protože pak si dospělé ženy přirozeně nemůžou vybrat mezi mnohými nedospělými jedinci.
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    Mě vždycky přisly jako ultimátní příklady toxický maskulinity příběhy mých kamarádů z některých gymů, kde se dělají bojový sporty. Jako že přijdeš poprvé na trénink kickboxu nebo thajskýho, ještě ani nevíš jak pořádně stát, natož jak uhnout nebo vykrýt a trenér tě nechá hned první hodinu spárovat. Když budeš protestovat, jsi bačkora, případně nemusíš příště chodit. Jeden kamarád si takhle z prvního tréninku odnesl zlomený žebro. Real story. Naštěstí se už snad už nejedná o pravidlo, ale spíš o výjímku.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: ano, vicecimene i v hospode u stolu se snazi opilci vzajemne prervat. zivot je celozivotni boj o to, aby sis urvala svuj kousek stesti. sestimsmir.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VYHULENY_UFO: myslis to tak, ze v kazde lidske interakci je inherentne ten boj mezi lidma, takze neni uniku a nevis co resim?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: urcite nemas nejakyho nymanda, ktery se necha zivit zenou, do prace nechodi a nijak se neangazuje. urcite ma aspon ucet na socialnich sitich, de resi dulezite problemy lidstva a mysli si, ze je ten chytrejsi. ne?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HONZAL: musk seriozne zvazoval ze se zabije, protoze zivot nedava smysl, ale pak si precetl Stoparova pruvodce po Galaxii, nejak mu to pomohlo, a rozhodl se ze jeho smysl je pomahat lidstvu stat se multiplanetarnim druhem. jeho prvni napad byl snazit se sehnat vice penez pro NASA, pak zacal jezdit do Ruska jestli by mu prodali nejaky rakety, a pak zjistil ze kdyz precte vsechno o raketovem inzenyrstvi, je schopen stavet lepsi a levnejsi rakety, mnohokrat mu to vybuchlo, mnohokrat byl na pokraji bankrotu, ale nejak to dal. kdyby jeho cil byl zviditelnovat se, mohl by prave delat cokoliv mene vycerpavajiciho, ale
    jeho cil je jinej - nasledovat svou misi

    to ti ted nepisu jako ze abys zmenil svuj nazor na nej, ale jako ze do debaty, co teda ktere muze pohani. pro me asi je sexy kdyz ten chlap (nebo obecne clovek) ma nejakej cil, kterej neni na tema "co na to reknou lidi"


    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VYHULENY_UFO: no to jo, ale ja jsem si ho vybrala, protoze byl originalni a delal si co chtel. ne proto, ze by mel pozici ve smecce a historii vitezstvi nad jinymi muzi. tak nevim
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: nemuzes zit bez smecky, i ty mas svoji smecku, do ktere si pribrala jiste pritele nebo manzela, ktery vyhovuje a nebylo ti uplne jedno, koho sis vybrala.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    YMLADRIS: tak tohle beru tak, že v sobě holt trochu toho zvířete máme po našich předcích a pár tisícovek let kultury kultury je jen mrknutí oka, takže nějak to vyiignorovat je nemožný, resp. je to poltačování a vykořenění. Může to člověk kultivovat, ale asi to nejde vytěsnit.

    V Guiney to třeba do značný míry ventilovali v tanci během slavností - prostě tam na sebe machrovali, kdo to dá nejvíc (viděl jsem tam celkem zřetelně, kde má kořeny battle v rapu a breakdancu).

    Musk to taky dělá, aby byl vidět nade všemi, to je jasný, jinak by nic tak zbytečnýho nedělal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam