• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: me treba docela bavi resit obleceni. ruzny vesely barevny doplnky a tak. ale spousta mych kamaradu nebo vrstevniku se obleka ve stylu Model-T od Fordu - nosi obleceni jakekoliv barvy, pokud je to cerna:))) ale taky uz se mi stalo, ze sem sel v barevnejch keckach, svetle modrejch kalhotach a zlutym triku z kramu a nakej kopac tam posmesnej zacal pozpevovat "ja sem gay, jsem tepleeej". tak sem se zastavil a rikam, ze to dneska vubec neni zadna prekazka pro to najit si lasku a ze mu preju hodne stesti.
    docela cumel a ostatni delnasove se mu smali, ze ho ztrapnila naka buzna:))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    EKG: ctu to jako 1) oblikat se zabavne muze byt, v parte, zabavny 2) ale mam hruzu napr. "vypadat hezky". diky

    podle me je to podobny jako kdyz pred sto lety mela zena hruzu "nevypadat hezky". podvedomy psycho jake si vyslouzi pohledy pokud by se oblikla dnes jako kdyz si jde zena zabehat, nebo jak se dnes oblekaji urcite subkultury. feminismus zeny presvedcil, ze nakonec je win-win delat to, v cem se citi dobre, nejakou dobu vydrzet "pohledy" a ono se to normalizuje a dnes uz zena muze chodit treba v maskacich a je to jeji volba

    tak si predstavuju, ze naopak pro muze by bylo prinosny, kdyby -nejak- byli podporeni v tom, ze muzou vic delat to, na co maji aktualne chut, i kdyz to nezapada do role (projevovat city, otevrit svou sexualitu, oblikat se "hezky", ...)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    EKG: Jestli dobře chápu, žiješ v UK, která se Brexitem izolovala od zbytku Evropy, takže asi to tam s tou otevřeností taky nebude úplně růžový? Nemaj tam stejnej neduh, jako vlastně všude, tj. velký města liberální a progresivní, zbytek naopak a polarizovaná společnost, kde si oba tábory už naprosto nenaslouchaj?

    Se jen ptam, jak sem zdálky pozoroval volby v USA, tak mi to tam přijde hodně vyhrocený (a sledoval sem z ČT24, ne nějaký proruský media, co chtějí vykreslit liberální Západ jako jdoucí do pekel)
    NYA
    NYA --- ---
    EKG: ok, chceš mi uraženě sdělit, že v britským skladu máš lepší rozhled než já v český humanitární neziskovce. Dobře.

    Já jsem myslela, že se ptám, co je špatně na tom, že některý kluky baví fotbal.
    Znám totiž velmi respektující i feministicky citlivý muže, kteří mají fotbal rádi. Tak moc nechápu, proč z toho dělat nějakej problém.

    Dědictví? A co jsi teda zdědil kromě chromozomu Y? Kolektivní vinu?
    Neber to jako rýpání, ale fakt ti nerozumím.
    EKG
    EKG --- ---
    YMLADRIS: Cyve, to by asi nejvic ze vseho narazilo na moji hruzu z barvicek a "vypadat hezky". A kdyby me oslovil opravdovy gay, asi bych honem rychle nevedel, jak se chovat, signaly, co ze to vlastne komu slibuju. Ale tak to vidim takhle z dalky, kdyby doslo na vec, asi bych si nejak poradil, treba by bylo i rande;)

    Par let (a kilo) zpatky si kamoska k petadvacetinam vymyslela program odpo paintball, vecer travesti party. Tak jsme si zastrileli, holky nam namalovaly nehty a ksichty...

    Na vecirku se zjistilo, ze tequilla je zlata a pomerance ani skorici nemame. Ok, ladies, let's go shopping. Je ovsem fakt, ze to bylo uz po setmeni, Friday Night, kosmopolitni cast mesta, a svet byl tehdy mnohem pratelstejsi.

    Dobre bylo, chlapi se s nama fotili na ulici, prodavaci nam vybrali ty nejlepsi pomerance;)
    EKG
    EKG --- ---
    LAKSHMANA:
    NYA:

    No jo, vy si holt rozumite. To se mate. Jste si tak krasne jisty. Ona ta ceska kotlina je tak krasne uzavrena, ze se tomu globalnimu kontextu dobre schovava.

    Ja abych zas sel na fb, podivat se, ktery stary znamy uz radsi nikdy neuvidim, nez abych tise skripal zubama, jak jsou si zasrane krasne jisti.

    Zkuste obcas v ramci dusevniho cviceni rozlisovat mezi vinou a dedictvim. Fakt.
    NYA
    NYA --- ---
    LAKSHMANA: noo, média zase tak nesleduju, ale kdyby to bylo tak jak píšeš, tak si myslím, že bych si všimla..

    EKG: co je špatně na tom, že kluci mají rádi fotbal? A proč bys jim do toho měl kafrat?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    EKG: diky za prijeti vyzvy

    jeste ti zvysim level. prakticnost v obleceni je jeden aspekt, ale zkus si predstavit, ze jdes v sobotu do parku a jses oblecenej jako uber gay. barevny kalhoty, make up, ...

    muzes to udelat? imo ne. chapu reakci "proc by takovou blbost delal"

    jen to prozkoumavam, neni v tom zadnej zamer jako ze tlacit ze by neco melo nejak byt
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    NYA: Perlíš? :-D Jako ženský to možná tak nevnímáte, ale chlap(ec) dneska otevře ráno noviny /internet / bednu / reklamu na Gillette, já nevim co všechno, a přečte si, že je toxickej. To už se pak prostě nedá.
    EKG
    EKG --- ---
    YMLADRIS: Zajimava vyzva;)

    Rtenku v praci urcite ne, to v potravinarstvi nejde. Btw je velmi osvezujici videt zensky, jak se s tim dokazou porvat a byt krasny zevnitr, i kdyz nemuzou pouzivat "podpasovky" jako makeup, parfemy a sperky, vlasy v sitce se holt taky po par hodinach umastej, ale zit se musi dal.

    Obleceni, no tak ja nosim cerne pracovni kalhoty UK Navy prakticky porad, protoze mi vyhovuji. Na jeansy me holt neuzije. Ale nestydim se treba v praci vytahnout jehlu a nit a zacit opravovat kapsy. Ted jsem treba presival pracovni rukavice, aby se mi do nich vesly i ty moje pazoury. Sukne by ve skladu asi taky neklapla, no nic.

    (Cyve ale rozjet hnuti, ze by chlapi chodili po setmeni hlidkovat do parku a mhd v zenskym obleceni? To uz tady bylo a melo to celkem uspech.)

    Placu pri zpevu nekterych pisni. Treba "Chvalte Pana a podavejte munici", to si davam pozor, abych zrovna neridil jesterku. Preci jen je potreba videt na vidle. V tomhle me treba pekne pohladil po dusi Brandon Sanderson v jednom rozhovoru, kde rozebiral, co ho privedlo k psani. Ze vlastne nedokaze mit emoce. A jedina moznost, jak neco lidskeho citit, byl dobry pribeh.

    Tak ja vidim ten pozitivni muzsky priklad, tedy toho kneze, ktery odlozil bibli a stoupnul si k tomu protiletadlovymu kanonu. A slo mu to vyborne, to je na tom velmi prinosne sdeleni, dokazat opustit komfortni zonu. Pro me zase predstavuje vyzvu a opusteni komfortni zony uznat, ze i knez muze byt k necemu dobrej.

    Jeste bych mohl zacit klukum v praci starostlive hledet do oci, kdyz zacnou mluvit o fotbale a vydrzi jim to dyl nez spolecensky unosne dve minuty. Jako co si tim kompenzujou, a ze me se muzou sverit. Ja to nikomu (v Anglii) nereknu ;)
    NYA
    NYA --- ---
    LAKSHMANA: nojo, EKG mě tady nechtěně přesvědčil, že na tom, co píšeš, nakonec něco bude :)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    LAKSHMANA: Já to čet kdysi.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    NYA: A to je právě produkt kampaní typu "toxic masculinity". Kluci si pak začnou myslet, že nějak za všechno nesou vinu. A to je to, co je pro lidskou duši opravdu toxický.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    YMLADRIS: asi nejsem :-) Po zamyšlení si rozpomínam, že moje jinakost byla vždycky přijímána spíš od žen. Ty posudky si vybavuju spíš z pracovního prostředí, ale to bylo specifický, právě často toxic prostředí (kompetitivní, čistě racionální, neempatický...)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHIVALA: ty uvazovane priciny jsou dost zajimavy, plus to, ze ma jit o ztratu "deep masculine" (furt o te toxicite uvazuju spis jako o normalnich rozmerech muznosti ktere se ale utrhly z retezu). Ten Zelezny Jan (na konci) jsem si dlouho chtela precist ale nikdy na to nedoslo, cetl to nekdo? Kazdopadne uz je to 30 let a dneska uz to muze byt (ve svete) jinde

    According to sociologist Michael Messner, mythopoets believe that the rise of the urban industrial society "trapped men into straitjackets of rationality, thus blunting the powerful emotional communion and collective spiritual transcendence that they believe men in tribal societies typically enjoyed".[5] The movement seeks to restore the "deep masculine" to men who have lost it in their more modern lifestyles.[5]

    Other causes claimed by advocates for the loss of the "deep masculine" include:

    Men no longer being comrades who celebrated their masculinity together. Rather, they had become competitors within their workplaces.[5]

    Men spending more time in their houses with women than they did with men (in non-competitive terms outside of work). Excessive interaction with women generally kept men from realizing their internal masculinity.[5]

    Feminism bringing attention to the 'feminine voice.' Through this, the mythopoetic men felt that their voices had been muted (though Bly and others are careful in not blaming feminism for this).[5]

    The separation of men from their fathers kept them from being truly initiated into manhood, and was a source of emotional damage.[6]

    Men were suffering further emotional damage due to feminist accusations about sexism. Men should celebrate their differences from women, rather than feeling guilty about them.[6]

    Men being discouraged from expressing their emotions. Male inexpressivity is an epidemic and does not correspond to their "deep masculine" natures.[5]

    The mythopoetic men's movement spawned a variety of self-help groups and workshops, led by authors such as Robert Bly, Michael J. Meade and Robert L. Moore. Among its most famous advocates was the poet Bly, whose book Iron John: A Book About Men (1990) spent 62 weeks on The New York Times Best Seller list,[7]

    NYA
    NYA --- ---
    EKG: hele to je už ale ustřelený toto. My, co si tady píšeme, jsme všichni v globálním měřítku velmi privilegovaní. Vůči zemím globalniho jihu máme všichni velkej dluh.
    Ale kladení kolektivní viny na individuální jedince je teda nesmysl. Ty fakt nemůžeš za to, co se dělo ve středověku, já nemůžu za uprchlíky v Řecku ani hladomor v Súdánu.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    EKG: Máš lepší vzít zodpovědnost jenom sám za sebe a svoje činy. Tý kolektivní vině je potřeba říct ne (ať už si z ní dělají zbraň, feministky nebo kdokoliv jinej).
    EKG
    EKG --- ---
    LAKSHMANA: Ale hovno smradlavy a rozpatlany.

    Proste se nevyhybam zodpovednosti za ty tisice let nerovnosti. Tisice let, ktery zdaleka nelezi vsechny v minulosti, Bohum zel.

    A nezapominam ani na chvili na to, ze si ziju celkem klidne a spokojene i diky privilegovanymu postaveni, ktery vyplyva z toho, o co jsem se nezaslouzil. Nenecham se v touze po spravedlnosti preoperovat na cernou lesbu se dvema a vice detma z vynucenyho manzelstvi, tedy co produkt znasilneni, ale budu si s dovolenim i nadale uvedomovat, ze to mam ve skutecnosti zatracene snadny.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HONZAL: Ad babičky - každej mechanismus má nějakou funkci. Dřív byla ta skupinová koheze (aby lidi byli předvídatelní, chovali se dle své role, ...) asi vážně zásadní věc pro stabilitu komunity. Fajn. Ale je to dneska ještě potřeba?

    Ad méně mužských pravidel. Jses si jistej? Můžeš třeba chodit oblečenej jak chceš? Můžeš používat rtěnku? Můžeš brečet v kině? Cvičení: napiš deset věcí, který nemůžeš dělat, protože by to hrozně znáročnilo fungování v tvojí mužské partě
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Napadla mě taková analogie. Slušnej mladej chlap když jde v noci po ulici kde jsou osamělé ženy, tak si je vědom, že ty ženy se ho implicitně bojí. On je naprosto slušnej a naopak by se jich zastal, kdyby třeba něco, ale taková je situace. Mají z něj strach. Je mu to líto, ale nejde s tím nic dělat - kdyby jim to chtěl nějak vysvětlit, začnou ječet a přidají do kroku. Může možná tak akorát přejít na druhou stranu silnice a zpomalit, aby nepřikládal do ohně.

    Přibližně takhle se Laksmano citím, když čtu že zlí spiklenci postavili(y) vedle sebe pojmy muž a jed a kdo se nad tím zamyslí, ten už navždy upadl do pasti kdy cokoliv řekne bude použito proti němu. Feministky jako čiré zlo. Jako fakt? A přitom můj cíl je, aby si chlapi dekonstruovali, který mužský strategie jsou prospěšný a který nakonec poškozují i je, vyzkoušeli si různý způsoby žití a navýšili svou osobní svobodu, tak jak to pro nás udělal feminismus.

    Je mi to líto, ale nejde s tím nic dělat. Ty víš, že jde o smrtelný nebezpečí. Můžu tak akorát přejít na druhou stranu ulice a nerýt do tebe. Jinak nevím
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam