• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    R_U_SIRIOUS: ok, pakliže to o sobě netvrdí, že je to věděcká práce, asi si může psát téměř cokoliv :) Podívej se na to video Is Success Luck or Hard Work - tam je role náhody pěkně vysvětlena a je tam i příklad, jak se třeba vyrábí - to s těmi kosmonauty ;)

    S těmi 10 na 29 bych asi taky byl opatrný, ony třeba vznikají páry antičástic ve vakuu a rozpínající vesmír by se nám trhal, pokud by se mezihvězdný prostor nepřizpůsobil, ostatně na počátku před velkým třeskem zřejmě existovala jen singularita (můžeme říct částice?) v jednom bodu... ale to se tuším ještě tak nějak koumá a není na to jednotný vědecký pohled. Jen mi přijde tvrdit, že částic je 10 na 29 - třeba svítící hvězda neustále proměňuje energii termonukleárních výbuchů mj. na světlo, které má taky částečně částicovou povahu - když bys vzal v úvahu, kolik je hvězd, kolik kvant fotonů každá hvězda každou vteřinou vyzáří do vesmíru (část asi časem zanikne a přemění se třeba na teplo, až dopadne např. na nějakou planetu), tak prostě počet části ve vesmíru není konstantní číslo, kdybych do toho zamotal tu fúzi - ze dvou atomů vodíku ti vznikne jeden atom hélia - ten počet částic prostě není konstantní...
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MEJLA77: Hele ok, jestli se ti to nelíbí, můžeš Horáčkovi napsat, že použil nevhodný slovo. Já už to tu dál rozebírat nebudu. Jenom podotknu, že zrovna jemu bych esoteriku nepodsouval, to si nezaslouží. Ta kniha je nanejvýš zajímavá, ale není to vědecká práce.
    Mě na tom víc zaujalo to číslo 10 na 29 molekul, čímž jsem ostatně začal.

    Trvám si na tom, že náhoda má nízký explikační potenciál, proto mě až tak ani nezajímá. Nerozumím tomu, jak se náhoda v realitě "vyrábí", a tuším, že to není triviální.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    když už tady strkám do odpovědi video z kanálu Veritasium, který mě baví svým pohledem na svět, ještě tady přidám jedno video - o obrovské díře pod matematikou a o hře Život:

    Math Has a Fatal Flaw
    https://youtu.be/HeQX2HjkcNo
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    Na starých mapách (z křesťanského okruhu) byl nahoře ráj, a protože byl na východ od Evropy, byl tam i východ, tedy latinsky oriens. Odtud orientace čili naštelování mapy a rozpoznání vlastní polohy. Posléze i další (dnešní) významy.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    R_U_SIRIOUS: o nastavení experimentu jsem se nezmiňoval a předcházení chybám v experimentech chápu jako dobrý základ pro dobrání se solidního výsledku... ale když zmiňuješ tu fyziku a pak do toho plácneš vytváření reality - sorry to je fakt mimo - to je skoro jak plácaniny toho Eckerharta Tolla, ten je taky schopný spojit cokoliv kamkoliv, tím ale nedokazuje, že vše souvisí se vším, spíš podle mě dokazuje, že pořádně ničemu nerozumí.) - ve fyzice je obrovský rozdíl vytvoření a změna - veškerý náš svět a jeho fungování je vlastně jen změna formy existující energie, nevytváříš žádné nové částice, žádnou energii - ani nejde energii zničit, jde jen změnit její formu - jestli je to látka, pole, záření apod. - doporučil bych oprášit základy fyziky, jinak tady budeme hlásat zákon nezachování energie :)

    R_U_SIRIOUS: s tou svobodou volby jsem taky váhal, ale nakonec jsem se rozhodl ji použít jako funkci mozku, ne vědomí - ok, tuhle můžeme vynechat, jestli chceš jít hlouběji a řešit, že svobodná vůle není produktem vědomí, ale hlubších mozkových struktur, každopádně k náhodě doporučuji zhlédnout tohle video:
    Is Success Luck or Hard Work?
    https://youtu.be/3LopI4YeC4I
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Jednoho dnes nepřekvapí, že nemůže jen tak zajít do lékárny a koupit si balení strychninu nebo arseniku. Nebylo tomu tak vždy, jedy bývaly volně prodejnou látkou a k omezování prodeje došlo až po nějakých těch incidentech. Jeden si dokáže představit, že možnost otrávit někoho cíleně je tak nějak dobrým důvodem a po nějakých těch desítkách až stovkách cíleně otrávených soků/rodičů/dětí/strýců by na nějaké to omezení došlo tak jak tak. Nicméně pár momentů v historii takové omezení volného prodeje a zpřísnění nakládání s jedy znatelně urychlilo. The Bradford Sweet Poisoning byl jeden z takových momentů.

    Joseph Neal, pekař produkující sladké pečivo si nemohl vždy dovolit sladit ho cukrem a tak jej nastavoval trochou pálené sádry, kterou nakupoval v nedaleké lékárně. Byly to drsné časy, ale holt peníze bylo třeba vydělat a celkem mu to procházelo. Tedy až do doby, kdy lékárníkův pomocník při jedné takové objednávce popletl úložní místa a místo bílého prášku dodal jiný bílý prášek - arsenik. Nealův dlouhodobý velkoodběratel William Hardaker pak, jako obvykle, prodal výslednou várku oblíbené pečiva u svého stánku široké populaci.
    Výsledkem bylo cca 200 otrávených, ve výsledku 21 dohledaných mrtvých a významné přispění k vzniku příslušného zákona Pharmacy Act 1868
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NELLAS: možná pro tebe, pro zbytek světa jsou ještěrky pouze čeleď ještěrkovitých.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PALEONTOLOG: Nevím. Do kodaňský? Do CT? Do MRI?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    R_U_SIRIOUS: twl do jaký kvantovy fyziky??? :D
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MEJLA77: Tím, že realitu změníš, tak ji nespoluutváříš? Řekl bych, že dost významně. Některé jevy a jejich interpretace, resp. výstup závisí na tom , jak sestavíš experiment. Např. dvouštěrbinový experiment nebo dvou-dvouštěrbinový experiment. Ten ukazuje kvantovou provázanost, superpozice, nebo také částicově-vlnový dualusmus.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MEJLA77: Mně ale přijde, že vůbec nejsi s Horáčkem ve sporu. Zkusím napsat, proč. Zajímavé na tom je, že jsem vždycky psychiatrům vyčítal, že ve svém uvažování ustrnuli jen na úrovni biochemie, ale brání se jít hlouběji, třeba do té kvantové fyziky. Tímto se omlouvám Horáčkovi, který svým intelektem a přehledem moji kritiku vyvrací. Jenže v tomto případě se ta fyzika postavila Horáčkovi do opozice. Zbytečně. On totiž neříká, že náhoda neexistuje, ale že s postupem poznání se náhoda jakoby vytrácí - umenšuje. Říká jen to, že pro některé jevy nemáme kognitivní aparát, jeho slovy adekvátní nastavení nervového systému. A proto se ty jevy jeví jako náhodné.

    K dalšímu se zkusím vyjádřit za sebe. Princip neurčitosti znám, ale ten neříká, že svět je náhodný, ale jasné ukazuje, že náš svět není determinovaný - předurčený. Náš svět jednoznačně dává možnost volby.
    O svobodě vůle se vedou stále vášnivé spory, viz třeba tato přednáška https://neurazitelny.cz/mozek-a-svobodna-vule-vladimir-komarek/
    Protože je to tak ošemetný pojem, tak se mu raději vyhýbám a volím pojem svoboda volby. Na svobodě volby trvám, ale náhodu k tomu nepotřebuji.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NELLAS: ty ses ještěrka, prosimte, varani a leguani jsou taky ještěrky, protože patří pod supinate plazy ( resp ještěry-sauria)?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: antropocentrické konkrétně tohle: realitu si svým vědomím vytváříme nebo významně spoluvytváříme - realita existuje taková, jaká je, my si ji jen interpretujeme a svým vědomím a volním jednáním ji sice můžeme měnit, ale ne vytvářet...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    R_U_SIRIOUS: mně to přijde takové antropocentrické až trochu ezoterické... dost s tím nesouhlasím - nikdy nemůžeme znát všechny hodnoty jakéhokoli systému - viz např. Heisenbergův princip neurčitosti - nemůžeme současně určit přesnou polohu a rychlost, čím přesněji určíme jednu hodnotu, tím nepřesněji jde určit druhá - více o tomto na wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/Princip_neur%C4%8Ditosti

    Náhoda podle mě náhodou existuje, díky náhodě asi existuje i náš vesmír, zrušením náhody bys popřel třeba i svobodnou vůli, kreativitu, která náhodu často využívá atd.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    R_U_SIRIOUS: Tak jsem u kompu, a protože se mi to nechce opisovat, ani to nemá smysl. tak si to tady zkusím shrnout svými slovy.

    Horáček říká, že náhod se děje vzácně hodně. Tedy spíše málo. Myslí si, že náhody si sami vybíráme, anebo je dokonce vytváříme nastavením svých nervových systémů. Hovoří o tom, že realitu si svým vědomím vytváříme nebo významně spoluvytváříme. U událostí, u kterých neznáme příčinu, si myslíme, že jde o náhodu, protože se odehrávají nepravidelně a nepředvídatelně - chybí u nich mechanismus, který z příčin produkuje následky. Je to tím, že příčiny a následky mohou být v čase a prostoru moc blízko sebe (třeba subatomární nebo kvantové děje), nebo naopak moc daleko - jako třeba dějiny lidstva. Takové události jsou zprostředkované tolika mezikroky, takže se stávají nepřehledné, protože jsou mimo kapacitu našeho nervového systému. A tím se pro nás stanou náhodami. Změna nastavení a kapacity nervového systému může vést k posunu v porozumění, čímž náhody zapadnou do kauzálních řetězců příčin a následků a povýší se na tzv. regularity. Tomu se pak říká "poznání".

    Tady ten jeho výklad je mi sympatický v tom, že nahodilosti či náhody také považuju spíše za nedostatek poznání skutečnosti, která je (možná dočasně) mimo naše kognitivní schopnosti. Jinak má náhoda nuzný explikativní význam. Spíše je to rezignace na vysvětlování. Dospěl jsem k tomu náhodou a zcela samovolně. :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Zjišťuju, že to plno lidí překvapivě neví, takže... slepýš není had, slepýš je ještěrka. Při manipulaci s ním buďte prosím ohleduplní a opatrní, ať mu neublížíte. Nekroutit!
    A v případě nebezpečí může odhodit kus ocasu, právě jako některé jiné ještěrky.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    XCHAOS: OK, k té náhodě či nahodilostem Horáček hovoří mj. od s. 23 do s. 26. ;) Jsem na mobilu, takže opis je mimo mmntální časové možnosti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    R_U_SIRIOUS: no nevím, jestli bod 3. lze prezentovat jako fakt. Evoluce organismy občas zesložiťuje, občas zjednodušuje, protože jednou se jako životaschopnější může ukázat zesložitění, jindy zjednodušení... jsou to náhodné mutace, nemyslím, že tam jde prokázat "směřování".

    (To jen tak na okraj)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    V nové knize rozhovorů Jiřího Horáčka Vědomí a realita. O mozku, duševní nemoci a společnosti (2021) jsem se dočetl, že celé lidské tělo je složeno z 10na29 molekul. Tohle číslo si zatím neumím dát do souvislosti. Snad kromě toho, že Adrian Paenza v populárně naučné knize Matematiko,jsi to ty? uvádí, že počet atomů ve vesmíru může být zapsaný číslem jedna s devadesáti nulami.

    Dále Horáček uvádí:"Tato struktura, kterou označujeme jako "já", však nevzniká náhodou, ale je součástí základního plánu života. Je v plném souladu s logikou evoluce, která má tu zvláštní vlastnost, že k něčemu směřuje. Toto směřování se v moderní biologii označuje jako teleonomie. Život směřuje ke trojici procesů: 1. udržení vnitřní homeostázy, 2. replikaci a 3. postupnému zvyšování vlastní složitosti, tedy komplexifikaci."

    (s. 15)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam