• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    VONBONBON
    VONBONBON --- ---
    SALVATOR: my zabíjeli buvola před týdnem, tak to udělám z buvola. A jasně že to nebudu žrát nedosolený, jen protože na BBC psali, že jen půl lžičky soli:D.
    Jen když jsem to četl, tak jsem si říkal, jestli se fakt dřív solilo tak málo a stačilo jim to, i když nám by to přišlo prostě bez chuti, málo slaný… Nebo byla sůl vzácná/draha ? Určitě se o tom píše v té knížce o vaření, kterou jsi nedávno četl a zmiňoval jí v příspěvku níž. Čím třeba v pravěku nahrazovali sůl? I když ono v tý době bylo jídlo hlavně o potřebě, než o nějákym gastronomickým zážitku a jak by mohli nahrazovat něco, co neznaj žejo:D. Měli třeba neandrtálci nějáký hody, oslavy spojený s “honosným” jídlem, nebo prostě zabili, opekli, nasušili a hotovo?
    KURE
    KURE --- ---
    VONBONBON: no asi takhle: “They’re not very informative recipes – maybe four lines long – so you are making a lot of assumptions,”
    takže ty míry a váhy bych bral "with pinch of salt" ;)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    VONBONBON: Jo, taky vo tom uvažuju. Jen teda asi z hovězího. A co se týče takovejch věci jako sůl, cukr, koření v jídle, to stejně neřeším, ani v současnejch receptech a ochucuju podle sebe :-)
    Koukám, že i na BBC jedou tu verzi, že suhutinnu je cibulovina, tak já zkusím tu verzi s mrkví. Stejně tam už je cibule a pórek.
    VONBONBON
    VONBONBON --- ---
    SALVATOR: to je dobrý, to zkusim uvařit.
    Našlej sem si článek na BBC a tam je na 1 lb skopového uvedena půl lžíce(prej čajový) soli. Tak nevim jestli byla ta sůl dřív tak vzácná, nebo jestli naši předci prostě jen míň solili, ale na půl kila masa mi to přijde celkem málo:D
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Rusko začalo pokládat kabel propojující Arktidu - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/internet-a-pc/clanek/rusko-zacalo-pokladat-kabel-propojujici-arktidu-40368497
    Potreboval jsem si to vizualne predstavit, protoze na tech vebech se asi obecne predpoklada, ze vsichni vime kde je A: Murmansk a B: Vladivostok tak sem si to musel najit.

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    R_U_SIRIOUS: No, tak to nikdo neví. Protože "Whole parts of some of the recipes have been chipped off the tablets and lost to time, and what we can read is desperately lacking in measurements and cooking times." Všechno to jsou jenom odhady, přizpůsobený současnejm chutím. Troufnu si ale tvrdit, že lidský chutě se sice měněj (čet sem teď knížku o vaření v pravěku a středověku, některý věci tam byly dost šílený), ale nejspíš zas tak moc ne. Hlavně ty základní. Maso je prostě lepší zatáhnout, protože je pak šťavnatý, vysušenou hužvu přece nemohli mít rádi ani Babyloňani, a podobně :-)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    SALVATOR: EDIT> libru jehněčího, libru řepy = 0,454 kg.

    Čili asi půl kila jehněčího a půl kila řepy.

    Jak velké byly asi v té době ty hrnky a lžičky? ;)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: Tak eště doplnění, protože sem narazil na tuhle stránku, kde se tvrdí, že samidu je vlastně semolinová mouka a že suhutinnu je kořenová zelenina - mrkev, petržel/pastiňák, nebo brukev. Takže recept může bejt taky spíš hustší stew zahuštěný semolinou a s mrkví nebo tak. Tu si tam dokáží docela dobře představit.

    Some Mesopotamian Ingredients Revealed – Silk Road Gourmet
    https://silkroadgourmet.com/some-mesopotamian-ingredients-revealed/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Zajímalo by vás, jak se žralo v Babylóně? Tak si to klidně můžete vyzkoušet - uvařte si skoro 4000 let starej recept na tuh'u. Podařilo se rozluštit recept z hliněný tabulky, u který se nepředpokládá, že je mladší, než z roku 1730 př.n.l.

    Budete potřebovat:

    libru jehněčího
    olej nebo jehněčí sádlo
    sůl
    hrnek piva
    malou cibuli
    hrnek rukoly
    hrnek šalotky nebo jarní cibulky
    půl hrnku čerstvýho koriandru
    lžičku římskýho kmínu
    libru řepy
    půl hrnku pórku
    2 stroužky česneku

    Na ozdobení:

    dvě lžičky sušeného koriandru
    půl hrnku čerstvýho koriandru
    půl hrnku pórku

    Postup:

    V kastrolu rozehřejeme tuk, přidáme jehněčí na kostky a necháme zatáhnout. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli a zesklovatíme. V dalším kroku přidáme na kostky nakrájenou řepu, rukolu, koriandr, šalotku/jarní cibulku a římský kmín. Necháme chvíli opékat, přidáme pivo a přivedeme k varu. Následně snížíme teplotu, přidáme pórek a utřený česnek a dusíme asi hodinu, dokud tekutina nezhoustne. Podle potřeby podléváme vodou. Když je jídlo hotové, podáváme zdobené nadrobno nasekaným pórkem a čerstvým a sušeným koriandrem. Podávat můžeme s bulgurem, nebo chlebovou plackou.

    Dvě slova se teda nepovedlo rozluštit úplně, jsou tam nejasnosti. Jsou to "samidu" a "suhutinnu". Předpokládá se ale, že samidu je nějakej druh cibule, ale jinej, než "normální". Tady se jako samidu uvádí šalotka nebo jarní cibulka. "Suhutinnu" je pravděpodobně druh pórku.
    Problém je samozřejmě taky s pivem, protože pivo, co se dělalo v Babylóně se tomu našemu nepodobá. Docela dobrá náhrada prej je pšeničný pivo v kombinaci s nějakým kyselým pivem. A pokud to chcete mít suprautentický, udělejte si babylónský pivo sami! Recept se nám dochoval v Hymnu Ninkasi, bohyni piva, to určitě vygooglíte. Potřebujete jen pšenici, vodu a datle. Pokud si budete chtít dát svoje bybylonský pivo i k jídlu, a ne jen z něj vařit, měli byste ho pít brčkem a s kamarádama. Pití piva byla pro Babyloňany společenská událost, ale pivo nefiltrovali, proto ty brčka - na dně i na hladině piva sou pak kousky, který pít nechcete.

    A pustit si k vaření můžete třeba tohle:

    "Hurrian Hymn No. 6" (c.1400 B.C.E.) Ancient Mesopotamian Music Fragment
    https://www.youtube.com/watch?v=9c-hmFN610g
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    SALVATOR: Jak naznačuje třetí sloupec téhle tabulky, rozdíl může být způsobený např. daty a jejich sběrem či odhadem (případně i tím, jaká úmrtí byla ve které kultuře zaznamenáníhodná a jaká ne).

    Jenom pro upřesnění (respektive pro ty lidi, co si tuhle tabulku nenajdou na wiki celou), ta čísla uvedená v druhém sloupci jsou předpokládané dožití v okamžiku narození.

    Nicméně pokud už se člověk dožil patnácti, tak mohl očekávat dalších 20–30 let navíc k těm patnácti, v Řecku a Římě řekněme dalších 30–40 let.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MATEEJ: A btw pokud bych měl brát doslova "dávnou historii", kde historie je období, o kterým už máme psaný záznamy, na rozdíl od prehistorie, tak by to bylo cca někde mezi 20 a 33 rokama. Docela by mě zajímalo, čím je daná ta nižší dolní hranice v případě Říma oproti Řecku. Docela bych si tipoval celkem intenzivní expanzivní války.

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MATEEJ: Já právě měl za to, že už se to celkem daří vyvracet, ale může to bejt jen bias způsobenej tím, že o tom sám vím + mám přece jenom docela vzdělanou sociální bublinu :)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    SALVATOR: Statistický vliv dětské úmrtnosti zas až tak známý není, člověk pořád naráží na informaci, že v dávné historii se lidi dožívali v průměru 45-50 let, ale to je číslo vzniklé zprůměrováním, kde ten průměr obrovsky sráží vysoká dětská úmrtnost. Jak píšeš, i v přednovověkých dobách nebyl problém dožít se sedmdesátky, pokud se člověk dožil dospělosti.

    (Zdroj: nějaký díl historie.cs, ale už nevím, jestli to bylo o raném středověku u nás nebo dokonce o lovcích mamutů na jižní Moravě, shromáždění historici tam právě tenhle zavedený omyl uváděli na pravou míru).
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Asi se obecně celkem ví, že ještě docela nedávno nebyla průměrná délka lidskýho života nic moc. Co je ale taky celkem obecně známo je fakt, že průměr výrazně snižuje vysoká dětská úmrtnost. Takže i když aristokracie je případ sám pro sebe, tak členové britský šlechty měli mezi rokama 1400 - 1550 dost slušnou šanci dožít se 70 let, pokud se dožili 21 let. To se samozřejmě postupně zlepšovalo, během Průmyslový revoluce se v Británii se úmrtnost dětí do 5 let snížila ze 74,5 % (1730–1749) na 31,8 % (1810–1829). No a jelikož situace byla, jaká byla, tak když se dítě dožilo určitýho věku, byla to celkem velká událost, kterou bylo záhodno oslavit. Třeba v Korei maj sérii speciálních oslav, který vlastně nejsou narozeninový. První se slaví Seire, 21 dní po narození, 100 dní po narození je to Baek-il, rok po narození se slaví Dol nebo Doljanchi, pak se slavila dospělost (v 15 u holek, ve 20 u kluků), pak dlouho nic a další speciální oslava je až v 60 letech Hwangap - jednak proto, že dožít se 60 přece jenom bejvalo celkem vyjímečný, i když člověk přežil svoje dětství, jednak proto, že to trvá 60 let, než se celej korejskej zvěrokruh dostane do výchozího bodu (kvůli různejm kombinacím znamení, elementů a asi eště něčeho, nezkoumal sem).

    Narazil sem na nějaký fotky z oslavy Baek-il a je to hrozně vtipný:


    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Velšana Owena Williamse loni sral příliv turistů bez masek, hlavně Angličanů, tak udělal sérii odrazujících plakátů. Mělo to dost ohlas a Angličani prej hojně rušili rezervace ubytování ve Walesu (nepodařilo se mi ověřit). Williams ten nápad dostal, když velšskej úřad pro cestovní ruch postnul tweet "Visit Wales. Later."






    People in Wales Are Urging Others to Stay Home Through Sassy Posters
    https://www.insider.com/wales-urging-people-to-stay-home-through-sassy-postcards-2020-4

    #fakt
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Tak sem zpátky z dovolený, mám radost, jak ste tady byli civilizovaný.
    KULA
    KULA --- ---
    TOXICMAN: dík, teď nutně potřebuju rajskou a plněné papriky.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    5 houskových knedlíků je cca 2500 kJ
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    AMANT: to je podobně zlé jako název fóbie z dlouhých slov - hipopotomonstrosesquipedaliofobie :)
    AMANT
    AMANT --- ---
    Aibohphobia je strach z palindromu.
    aibohphobia - Wiktionary
    https://en.wiktionary.org/wiki/aibohphobia
    Etymology
    Deliberately constructed to be a palindrome, combining the suffix -phobia with its reversed spelling.

    opakem je Ailihphilia, vasen pro palindromy:)))
    ailihphilia - Wiktionary
    https://en.wiktionary.org/wiki/ailihphilia#English
    Etymology
    Deliberately constructed to be a palindrome, combining the suffix -philia with its reversed spelling.

    soucasna veda se temto fenomenum ovsem (zatim?) prilis nevenuje. jeji skoda!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam