• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MILKOV: období krásných pohřbů?
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    MATEEJ: No jo, takzvané "období krásných pohřbů". Rusové mají s chlastem (a taky inbreedingem) mimo městská centra obrovský problém.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SALVATOR: vzhledem k tomu, že jsme dlouhodobě v top10 v množství spotřebovaného alkoholu na hlavu za rok, to asi bude mít vliv i teď...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MATEEJ: Pokud si dobře vzpomínám, tak podobnou motivaci měl i car. Co si budeme povídat, když je každej této obyvatel na plech, nemůže se to na ekonomice neprojevit. Ale paradoxně byl hospodářskej důvod i za popularizaci chlastu. Jeho propagace v kombinaci se státním monopolem přinášela do státní kasy nemalý peníze a nejen za cara. Komunistický hospodářství z masový konzumace alkoholu těžilo taky. Zápory ale v obou případech převážily klady.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    SALVATOR: Nevím, jaké byly motivace carského režimu, ale Gorbačovem zavedená prohibice byla jedním z opatření, která měla zefektivnit, respektive resuscitovat sovětské hospodářství, prohibice konkrétně zvýšením efektivity práce, o zdraví či morálku lidu vlastně nešlo.

    Celý ten balíček opatření byl známý jako perestrojka. V souvislosti s ní se u nás mluvilo primárně o glasnosti, tedy o větší transparentnosti státu a svobodě informací, ale její jádro bylo především ekonomické povahy, měla poměrně zásadně reformovat hospodářství a zavést konkurenční prostředí mezi socialistickými podniky. Což se moc nedařilo, mimo jiné i proto, že i vedení těch samotných podniků to spíš sabotovalo.

    S perestrojkou souvisí řada nepříliš známých zajímavostí, protože u nás se jí báli ještě víc než v SSSR, takže jsme o ní měli minimum informací. Jedna z nich (která ve své době nebyla známá ani v SSSR, ale zjistila se až z archivů) je třeba to, že nutnost zásadní hospodářské reformy si uvědomovali už Brežněv a Andropov, který nastoupil po něm. Ač to oba byli kovaní a bezohlední bolševici (Andropov byl dlouhá léta šéfem KGB), tak v oblasti hospodářství neměli konzervativní názory (primárně asi proto, že si je prostě nemohli dovolit). První bádání nad tím, co s tím, inicioval Brežněv, na veřejnost s tím pak vyšel Andropov coby jeho nástupce, který během své vlády začal levelovat Gorbačova jako někoho, kdo bude v tom plánu pokračovat a zrealizuje ho, protože v té době narážela hospodářská reforma SSSR i na politický odpor části politbyra. Ta po smrti Andropova prosadila Černěnka a až po jeho rychlém skonu nastoupil Gorbačov a s ním i perestrojka. Nicméně hospodářská reforma, která byla jejím jádrem, nebyla dítě jeho, ale toho konzervativního dědka Brežněva o 5-8 let dřív.

    (Zdroj: Pullmann: Konec experimentu)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Nedávno sem na podobný téma viděl video, kde byla mimo jiné zmíněna zajímavost, že carskej režim padnul nedlouho poté, což se car Mikuláš pokusil zavést prohibici a o to samý se nedlouho před pádem komunismu pokusil Gorbačov.

    Why Russians Drink So Much
    https://youtube.com/watch?v=iSai0oIIsMQ
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Od 28. prosince 1909 do 6. ledna 1910 se v Rusku konala Konference pro umírněnost v konzumaci alkoholu.
    #fakt

    Mám rozečtené Stručné dějiny ruské revoluce a tech perliček asi bude víc:-)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    JDAG: pozitivní zprávy jsou fajn, máme tuším i auditko tady na nyxu, kam se dají dávat... ale na tom webu jsem mj. zahlédl tohle:
    Následujte vášeň svého srdce a naslouchejte své intuici, radí lékař Jan Vojáček

    Já nevím, jestli je to tím naším českým "ateismem", který je spíš vírou ve všechny možné pověry a možná kvůli tomu se množí i šíření všelijakých bludů a nepotvrzených informací, které se tváří, že mají solidní základ - zde "radí lékař" - jako kdyby mi poradil přestat kouřit, tak to chápu, to je jeho obor, ale naslouchat intuici je často špatně a se zdravím to zas tolik společného nemá - jednoduchý příklad, kde to má šanci pochopit docela dost lidí:

    máte konev a s vodou váží 11 kg a voda je o 10 kg těžší než konev - kolik váží konev? To je typický příklad, kde vás intuice, že konev váží celý kilogram vede k nesprávné odpovědi a takových situací může být více a nemusí to být tak zřejmé, např. intuitivně cítím, že mi chutnají chipsy a čokoláda, tak se tím budu cpát - intuice někdy může pomoci, ale je potřeba dávat pořádně pozor, kdy nás intuice táhne do zádele.

    Pardon za takovou odbočku, ale zase mně přijde jako #fakt dobré se na intuici úplně nespoléhat.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    JDAG: nemuzu se prestat smat nad vyberem nazvu
    JDAG
    JDAG --- ---
    Přelomová aplikace studenta VUT. Vytvoří nahrávku libovolného textu v češtině i světových jazycích


    Zvuková podoba není populární pouze u audioknih. Hlasový doprovod nachází čím dál častěji využití také v instruktážních videích k výrobkům nebo v muzejních programech. Nástroj Hlasem.com snadno vytvoří zvukovou nahrávku libovolného textu v několika jazycích.

    Pozitivní zprávy
    https://pozitivni-zpravy.cz/aplikace-vytvori-nahravku-jakehokoli-textu-v-cestine-ale-i-svetovych-jazycich/
    JDAG
    JDAG --- ---
    Nadzvukové tornádo po dopadu z konce křídy | DinosaurusBlog
    https://dinosaurusblog.com/2021/08/06/nadzvukove-tornado-po-dopadu-z-konce-kridy/

    Nadzvukové tornádo po dopadu z konce křídy

    …aneb Nové poznatky o fyzikálních efektech impaktu K-Pg
    JDAG
    JDAG --- ---
    Nová studie: Černé díry by mohly pokročilé mimozemské civilizaci sloužit jako zdroj energie | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/vyuziti-cerne-diry-jako-zdroje-energie-mimozemstany_2108220010_voj
    Vědci zkoumali hypotetickou možnost, že by civilizace kolem černé díry vytvořila takzvanou Dysonovu sféru, kterou už astronomové hledají u hvězd desítky let.

    Šlo by o soustavou umělých obřích struktur obklopujících těleso, které by z něj získávaly veškerou energii.

    Astronomové si následně položili otázku, jestli by se to vyplatilo i v případě pozůstatků některých zhroucených hvězd - tedy černých děr. Ve studii publikované časopisem Monthly Notices of the Royal Astronomical Society došli k závěru, že by tímto způsobem mohli také získávat hodně energie.
    AMANT
    AMANT --- ---
    Patafyzika, neboli „věda konkrétního”, se nezabývá studiem zákonitostí řídících obecné opakování pravidelných jevů, spíše analyzuje hry řídící jednotlivé výskyty ojedinělých jevů. … Jarry žertovně aplikuje stejnou metodu ve vztahu k literatuře, jakou Nietzsche s vážným záměrem používá ve vztahu k filozofii. Nicméně, oba myslitelé se ve skutečnosti pokoušeli vypracovat „veselou vědu”, jejíž joie de vivre nejvíce vzkvétá ve chvílích, kdy v nás tyranie pravdy vyvolává úctu ke lži a tyranie rozumu úctu k šílenství.
    DEB
    DEB --- ---
    NELLAS: jjo bohužel
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TRISSIE: toto je kvalitni pristup :)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Přesně tak.
    Kolem Staromáku chodí tolik Rumunů, co jsou chudáci z Afghánistánu..
    JON
    JON --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Možná občanská válka, Tamilové vs Sinhálci a tak? To se tam vleče snad nějak doteď?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GREATDRAKE: Nemám bohužel úplně čas na to koukat, tak se zeptám: znáš důvod takový eskapády? Chápal bych, to tohle udělaj lidi z nějaký autoritářský země, jako způsob, jak zdrhnout za kopečky, ale to Srí Lanka zrovna není, ne?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    V roce 2004 přijel do Německa národní tým házenkářů ze Srí Lanky. Bylo to na víza v rámci sportovního výměnného programu který tehdy Německo provozovalo.
    A pak se celý, 23 členný, tým prostě ztratil. Zanechali zprávu, že jedou do Francie, ale nejspíš zmizeli někam do Itálie, včetně trenéra a manažera.

    Nejzábavnější moment ale nastal v okamžiku, kdy po nemožnosti tým najít, Německo kontaktovalo Srí Lanku a zjistilo se, že žádný takový tým neexistuje. Prostě někdo jen dodal velmi oficiálně znějící a plausibilně vypadající dokumenty na ambasádu.

    Z členů týmu se, co vím, nikdy nikdo nenašel.
    Ale natočili o nich film ( Machan, https://www.imdb.com/title/tt1172522/ )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam