• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    JDAG
    JDAG --- ---
    ROLAND: Děkuji za info, na tady ty různé vykrádačky by mohl někdo vytvořit průlomovou aplikaci :D
    SATAI
    SATAI --- ---
    SALVATOR: Večerní televizní zprávy začíná hlasatel Igor Kirillov slovy: "Občané, budete se nejspíš smát, ale už zase nás postihla tragická ztráta."
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    JDAG: Omlouvám se, ale tohle je za mě jasné skryté reklamní sdělení. Navíc jak to tak vypadá nejspíše i vykrádačka. Nic převratného ani náznak nějakého vylepšení, již existujících, kdy některé mají i možnost trochu ten hlas tvarovat. A ani s intonací věty nevidím rozdíl. Možná převratné by bylo, jestli tohle celé nedělal nějaký prototyp AI bota, který obhospodařuje ten Twiter a Instagram co tam má. Ale to také nepovažuji za nic přelomového a různých AI bot "vtípků" nebo spíše zneužívání si bohužel napříč internetem dost "užíváme" a kolikrát o tom ani nevíme. :/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PISKVOR: "Jejich tělesná a duševní zchátralost dosahovala makabrózních rozměrů, nebyli schopni srozumitelně mluvit a pohybovat se bez pomoci tělesných strážců." Co mi to sakra připomíná...?
    JDAG
    JDAG --- ---
    Technologie z Brna ztrojnásobí dolet dronů
    https://m.cad.cz/aktuality/77-aktuality/11227-technologie-z-brna-ztrojnasobi-dolet-dronu.html
    Spo­leč­nost Ho­ney­well vy­ví­jí novou tech­no­lo­gii pro lehké drony, která ztroj­ná­so­bí je­jich dolet při nižší míře za­po­je­ní ope­rá­to­ra do prů­bě­hu letu. Za­tím­co běžné drony této třídy po­u­ží­va­jí ba­te­rie a rá­di­o­vé spo­je­ní vy­ža­du­jí­cí pří­mou vi­di­tel­nost, drony vy­ba­ve­né tech­no­lo­gií Bey­ond Vi­su­al Line of Sight (BVLOS) od Ho­ney­wellu do­le­tí dále, unese těžší ná­klad, vyhne se ne­bez­pe­čí až na vzdá­le­nost tří ki­lo­me­t­rů a do­ká­že živě pře­ná­šet obraz z letu kam­ko­liv na světě.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Apropos mírně zajímavé zjištění: právě odtud pochází ten vtip "-báááčááá! ~čóóó jééé? -Brežněv zomreeeel! ~čóóžéé?! -Brežněv zomreeeeel!! ~čóóžéé?! -Brežněv zoooomreeeeeeeel, čo si hluchý?! ~Nie sooom, no dobre sa to počúvá!" - lze ho aktualizovat na kohokoli, ale bez toho kontextu pětiletky nádherných pohřbů to není zdaleka tak dobrý.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SHEALA: Aka "závody na lafetách okolo Rudého náměstí".

    Pětiletka nádherných pohřbů – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/P%C4%9Btiletka_n%C3%A1dhern%C3%BDch_poh%C5%99b%C5%AF
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MILKOV: období krásných pohřbů?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Roky 1939 a 1980 jsou od sebe stejně vzdálené jako roky 1980 a 2021.
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    MATEEJ: No jo, takzvané "období krásných pohřbů". Rusové mají s chlastem (a taky inbreedingem) mimo městská centra obrovský problém.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SALVATOR: vzhledem k tomu, že jsme dlouhodobě v top10 v množství spotřebovaného alkoholu na hlavu za rok, to asi bude mít vliv i teď...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MATEEJ: Pokud si dobře vzpomínám, tak podobnou motivaci měl i car. Co si budeme povídat, když je každej této obyvatel na plech, nemůže se to na ekonomice neprojevit. Ale paradoxně byl hospodářskej důvod i za popularizaci chlastu. Jeho propagace v kombinaci se státním monopolem přinášela do státní kasy nemalý peníze a nejen za cara. Komunistický hospodářství z masový konzumace alkoholu těžilo taky. Zápory ale v obou případech převážily klady.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    SALVATOR: Nevím, jaké byly motivace carského režimu, ale Gorbačovem zavedená prohibice byla jedním z opatření, která měla zefektivnit, respektive resuscitovat sovětské hospodářství, prohibice konkrétně zvýšením efektivity práce, o zdraví či morálku lidu vlastně nešlo.

    Celý ten balíček opatření byl známý jako perestrojka. V souvislosti s ní se u nás mluvilo primárně o glasnosti, tedy o větší transparentnosti státu a svobodě informací, ale její jádro bylo především ekonomické povahy, měla poměrně zásadně reformovat hospodářství a zavést konkurenční prostředí mezi socialistickými podniky. Což se moc nedařilo, mimo jiné i proto, že i vedení těch samotných podniků to spíš sabotovalo.

    S perestrojkou souvisí řada nepříliš známých zajímavostí, protože u nás se jí báli ještě víc než v SSSR, takže jsme o ní měli minimum informací. Jedna z nich (která ve své době nebyla známá ani v SSSR, ale zjistila se až z archivů) je třeba to, že nutnost zásadní hospodářské reformy si uvědomovali už Brežněv a Andropov, který nastoupil po něm. Ač to oba byli kovaní a bezohlední bolševici (Andropov byl dlouhá léta šéfem KGB), tak v oblasti hospodářství neměli konzervativní názory (primárně asi proto, že si je prostě nemohli dovolit). První bádání nad tím, co s tím, inicioval Brežněv, na veřejnost s tím pak vyšel Andropov coby jeho nástupce, který během své vlády začal levelovat Gorbačova jako někoho, kdo bude v tom plánu pokračovat a zrealizuje ho, protože v té době narážela hospodářská reforma SSSR i na politický odpor části politbyra. Ta po smrti Andropova prosadila Černěnka a až po jeho rychlém skonu nastoupil Gorbačov a s ním i perestrojka. Nicméně hospodářská reforma, která byla jejím jádrem, nebyla dítě jeho, ale toho konzervativního dědka Brežněva o 5-8 let dřív.

    (Zdroj: Pullmann: Konec experimentu)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Nedávno sem na podobný téma viděl video, kde byla mimo jiné zmíněna zajímavost, že carskej režim padnul nedlouho poté, což se car Mikuláš pokusil zavést prohibici a o to samý se nedlouho před pádem komunismu pokusil Gorbačov.

    Why Russians Drink So Much
    https://youtube.com/watch?v=iSai0oIIsMQ
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Od 28. prosince 1909 do 6. ledna 1910 se v Rusku konala Konference pro umírněnost v konzumaci alkoholu.
    #fakt

    Mám rozečtené Stručné dějiny ruské revoluce a tech perliček asi bude víc:-)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    JDAG: pozitivní zprávy jsou fajn, máme tuším i auditko tady na nyxu, kam se dají dávat... ale na tom webu jsem mj. zahlédl tohle:
    Následujte vášeň svého srdce a naslouchejte své intuici, radí lékař Jan Vojáček

    Já nevím, jestli je to tím naším českým "ateismem", který je spíš vírou ve všechny možné pověry a možná kvůli tomu se množí i šíření všelijakých bludů a nepotvrzených informací, které se tváří, že mají solidní základ - zde "radí lékař" - jako kdyby mi poradil přestat kouřit, tak to chápu, to je jeho obor, ale naslouchat intuici je často špatně a se zdravím to zas tolik společného nemá - jednoduchý příklad, kde to má šanci pochopit docela dost lidí:

    máte konev a s vodou váží 11 kg a voda je o 10 kg těžší než konev - kolik váží konev? To je typický příklad, kde vás intuice, že konev váží celý kilogram vede k nesprávné odpovědi a takových situací může být více a nemusí to být tak zřejmé, např. intuitivně cítím, že mi chutnají chipsy a čokoláda, tak se tím budu cpát - intuice někdy může pomoci, ale je potřeba dávat pořádně pozor, kdy nás intuice táhne do zádele.

    Pardon za takovou odbočku, ale zase mně přijde jako #fakt dobré se na intuici úplně nespoléhat.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    JDAG: nemuzu se prestat smat nad vyberem nazvu
    JDAG
    JDAG --- ---
    Přelomová aplikace studenta VUT. Vytvoří nahrávku libovolného textu v češtině i světových jazycích


    Zvuková podoba není populární pouze u audioknih. Hlasový doprovod nachází čím dál častěji využití také v instruktážních videích k výrobkům nebo v muzejních programech. Nástroj Hlasem.com snadno vytvoří zvukovou nahrávku libovolného textu v několika jazycích.

    Pozitivní zprávy
    https://pozitivni-zpravy.cz/aplikace-vytvori-nahravku-jakehokoli-textu-v-cestine-ale-i-svetovych-jazycich/
    JDAG
    JDAG --- ---
    Nadzvukové tornádo po dopadu z konce křídy | DinosaurusBlog
    https://dinosaurusblog.com/2021/08/06/nadzvukove-tornado-po-dopadu-z-konce-kridy/

    Nadzvukové tornádo po dopadu z konce křídy

    …aneb Nové poznatky o fyzikálních efektech impaktu K-Pg
    JDAG
    JDAG --- ---
    Nová studie: Černé díry by mohly pokročilé mimozemské civilizaci sloužit jako zdroj energie | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/vyuziti-cerne-diry-jako-zdroje-energie-mimozemstany_2108220010_voj
    Vědci zkoumali hypotetickou možnost, že by civilizace kolem černé díry vytvořila takzvanou Dysonovu sféru, kterou už astronomové hledají u hvězd desítky let.

    Šlo by o soustavou umělých obřích struktur obklopujících těleso, které by z něj získávaly veškerou energii.

    Astronomové si následně položili otázku, jestli by se to vyplatilo i v případě pozůstatků některých zhroucených hvězd - tedy černých děr. Ve studii publikované časopisem Monthly Notices of the Royal Astronomical Society došli k závěru, že by tímto způsobem mohli také získávat hodně energie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam