• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SULTHAN: na Sultána jsem úplně zapomněl, ještě by mě zajímalo, jestli něco znamenal i Tyrl - a jo, on už to někdo napsal - prý z němčiny - malé zvířátko :)

    Scienceworld | Perlička: Proč se Proškovi psi jmenovali Sultán a Tyrl?
    https://www.scienceworld.cz/clovek/perlicka-proc-se-proskovi-psi-jmenovali-sultan-a-tyrl-1896/
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    SULTHAN: to s tim jelenem mi vubec nedavalo smysl - tak jsem si zapatral a zjistil, ze je to udajne pozustatek prvni svetovy valky, resp sluzby rakousko uhersky armade, kde se madari hlasili onim "jelen" coby "pritomen" - a "jelen" se pak stalo vlastne na zaklade tohoto slangovym oznaceni cesky/slovensky mluvivich vojaku pro madary.

    V kontextu s imho bezne uzivanym "jsem z toho madar"/ "nebud madar" to dava vlastne docela smysl:)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    MEJLA77: Jo, to je prý už od obléhání Vídně. V Babičce se jeden ze psů také jmenuje Sultán (psáno bez H).
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SULTHAN: To mi připomnělo jistou škodolibost v našem jazyce, kdy pro pojmenování prasat a psů - zvířat, která muslimové (a kupodivu nejen oni) nemají moc rádi se poměrně často užívá jméno Alík (zdrobnělina od Ali) nebo Pašík (paša).

    Bohužel se mi nedaří dohledat zdroj, tuším, že to bylo někde na UJČ... případně děkuji za dodatečné ozdrojování.)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SULTHAN: Tak ještě upřesnění na jelena. Prý je na to víc teorií a řeší se to už od 30. let.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Čeština má docela dost slov převzatých z maďarštiny, většinou skrze slovenštinu. Namátkou:
    herdek (ördög = čert), čutora, karabáč, bunda, pohár, tlumočit, potkan, pašák, papuče.

    Nejvíce mě překvapily:
    vzít roha (rohanj = běž)
    jsem z toho jelen (jelen = přítomen)

    #linguistics #etymology
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    Nemyslel jsem to komplikovane. Ciste prijdu a napisu: dame do zahlavi Objectivity? A dela se anketa. Nadpolovicni vetsina = ano.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Já bych to zbytečně nekomplikoval :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MEJLA77: To je jasný, ale Ezechias píše "estli je to vhodny zdroj tohoto typu faktu". To mi vyznívá dost vágně. Jak by měly bejt kritéria a tak...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SALVATOR: hlasování = anketa? možná bych se úpravy nástěnky mohl ujmout...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    EZECHIAS: To nezní špatně, zítra bych měl mít trochu času, tak se na to kdyžtak podívám. Jen mi možná není úplně jasný, jak to myslíš s tím hlasováním.
    MEJLA77: A jakou granularitu si představuješ? Spousta tvůrců je dost eklektickejch a řešit, do kterejch různejch kategorií kdo spadá se mi úplně nechce. Ale jestli se toho ujmeš, tak nemám nic proti.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    Co se dělo s desítkami tisíc padlých v bitvách?

    Najít na místě historických bitev, především těch z 19. století, kostry vojáků je vzácnost. Někteří sice byli řádně pohřbeni, ale kam se poděla těla těch tisícovek bezejmenných padlých?

    Jakmile byla nějaká bitva rozhodnuta, začalo na místě drancování. Hodilo se všechno – vedle zbraní a nejrůznějších cenností se šikly i mrtvoly vojáků a koní, které se hromadně z bojiště odvážely. Jejich kostry totiž byly v 19. století velmi žádaným artiklem, především v Anglii. Kosti namleté na prášek totiž skvěle posloužily jako hnojivo, především díky obsahu fosforu.
    S nějakou morálkou si obchodníci a překupníci hlavu nelámali, zužitkovaly se i zuby padlých vojáků, které bývaly ideálním materiálem pro výrobu zubních náhrad. Především proto, že oběťmi takových bitev byli mladí muži se zdravým chrupem.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    EZECHIAS: to záhlaví není špatný nápad... případně to tam trochu rozdělit jako třeba čistá věda/fakta nebo technické ulítlosti, matematické zajímavosti apod.

    Jak se živím grafikou, tak mě ještě hodně baví Captain Disillusion, který vysvětluje videotriky ve virálních videích a navíc mi přijde docela vtipný :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    INDIAN: Jestli se nepletu, tak MiG 29 je třeba do dneška vybavovanej elektronkama. To už je ale pro případ atomovýho konfliktu, kde elektromagnetickej puls má přece jenom výrazně silnější dopad, než jen nějakej bit flip :-)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    SALVATOR: V souvislosti s timhle si uvedomuju na zminku jeste ze stredni, ze ve vojensky technice jeste dlouho prezivaly elektronkovy radiostanice prave kvuli odolnosti vuci radioaktivite oproti tranzistorovym
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    V létě 1985 Robert Ballard, profesor oceánografie vyhlásil, že se svým týmem jde hledat potopený Titanik.
    Celé to ovšem byla jen zástěrka, protože byl financován námořnictvem USA aby našel potopené jaderné ponorky USS Scorpion a USS Thresher. Prof. Ballard opravdu ponorky našel. A jelikož je našel opravdu rychle, zbyl mu čas a finance, tak se vydal hledat ten Titanik a našel i ten.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Stává se, no. Za třicet let s běžnými počítači se mi to doložitelně stalo jednou: program měl pevně zabudovaný číselník hodnot, které mohl předat někam dál v rámci nějaké operace, která byla hodně daleko od nějakého uživatele - řekněme, že to bylo něco z "START, STOP, RESTART". No a jednou přišla divná chyba: "unknown operation: CTART". Dumali jsme nad tím dlouho, protože to byl totálně nedosažitelný a nesmyslný stav. No a pak jsem šel kolem ASCII tabulky...a ejhle: S a C jsou právě jeden bit od sebe! Tohle navíc byla náhoda na druhou: flipnul se bit v místě, které bylo string, a navíc takový, který se při chybě zapsal do logu - kdyby se to stalo o fous jinde, netušili bychom.

    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    SALVATOR: Me uprimne mrzelo, ze Vsauce sel cestou YT red/premium. Ale pomohlo mi to objevit jine zdroje jako prave Tom Scott.

    A coz takhle veci z “produkce” Brady Haran? Jako Objectivity, Numberphile, Sixty symbols a Periodic videos?

    Rikam si, ze bychom mohli dat podobne veci do zahlavi. Mohli bychom vzdycky nahodit hlasovani, estli je to vhodny zdroj tohoto typu faktu :]
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MEJLA77: Jo. A taky Kurzgesagt mám rád. Dobrej obsah na rozhodně taky Vsauce, tam mi ale občas dost vadí Michael. Moc zajímavý videa má taky Tom Scott.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam