• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MOIRAIN: peoble before can opener be like:
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ASNEK: smím-li drobný přípodotek, otvírák na konzervy byl vynalezen cca 50 let po vynálezu konzervy https://www.todayifoundout.com/index.php/2012/06/the-can-opener-wasnt-invented-until-48-years-after-the-invention-of-the-can/
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    AMANT: Ježiš, bacha na to. Čistá duše. Znáš to, ne? ;)

    AMANT
    AMANT --- ---
    SALVATOR: to neni divergentni, ja sem schopnej tu ideu celou udrzet konzistentni a po stopach asociaci se vratit k puvodni myslence, tedy peru...:))))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    AMANT: Míval sem kolegu s podobně divergentním myšlením. Vobčas sem měl co dělat, abych ho něčím nefláknul.
    AMANT
    AMANT --- ---
    SALVATOR: vsecko souvisi se vsim prece!:)) a me vzdycky bavilo vnimat veci v souvislostech;)))

    tetovani imho taky
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    AMANT: Shledávám tvou schopnost dostat se na prostoru dvou vět od vnímané anachroničnosti piercingu u viktoriánské populace k modistkám naprosto fascinující :-D
    Ale jasně, princ Albert je dobrej point, ale i když je známek, přesto není piercing u lidí ty doby bráno jako něco relativně obvyklýho.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    AMANT: Tak on dočasně prodal i Thomase, a pak ho koupil zpět. Holt neměl peníze (zchudnul během Britské blokády za sedmileté války, kdy se z kolonií nedalo exportovat). A pokud jsem to pochopil správně, tak je potřeboval na cestu do Francie. A do Francie se vracel, aby dědil :)
    Jinak dle tehdejších francouzských zákonů vždy dělil jen nejstarší mužský potomek, takže ten měl vždy pro otce speciální postavení (zákon změněn právě za Napoleona).

    Jinak Alexander Dumas sám tolik románů nenapsal. Náměty mu dodával Auguste Maquet. Dumas sám zaměstnával několik dalších spisovatelů, kteří pro něj pracovali, ale hlavně dokázal do románu dostat ty správné romantické prvky, které čtenáři chtěli - a navíc to uměl dobře prodat (například romány na pokračování). Už v jeho době se to hanlivě označovali jako "Továrna na romány". Dumas měl astronomické zisky, ale neuměl zacházet s pěnezi a celý život byl na hranici bankrotu.

    Dlužno říci, že v jeho románech se často objevují prvky ze života jeho otce.
    AMANT
    AMANT --- ---
    SULTHAN: "matku a další děti před návratem prodal" - to se to pak sedi ve vezi s apanazi utrzenou za strejdy a tety a pise se dobrodruzny romany!:)))


    SALVATOR: tak prince albert do pindoura se prej jmenuje po TOM Albertovi, mel ho prej xxxl a tim piercem si ho nak pripinal vevnitr v kalhotach.
    coz vysvetluje, proc Viktorie tak truchlila a navzdy chodila ve smutecnim. dokonce prej nakou dobu hromadne krachovaly v londyne modistky, byl smutek, spolecensky zivot se zastavil na iks mesicu. a to vsecko kvuli peru. jesteze to neskoncilo necim jako trojskou valkou...:))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Existuje něco, čemu se říká Tiffany problem, nebo Tiffany paradox. Ve zkratce jde o to, že některý věci, ač jsou historicky správně, působěj jako anachronismus.
    Typicky právě jméno Tiffany. Autor knihy, jejíž děj by spadal do období středověku, dost dobře nemůže pojmenovat ženskou postavu Tiffany, protože to jméno zní moc moderně a nedůvěryhodně. A přitom by klidně moh, protože jméno existuje někdy od 12. století a vzniklo ze jména Theophania. Ale Tiffany je prostě blonďatá středoškolská roztleskávačka z Iowy a tečka.
    Do Tiffany problému spadá třeba i to, že gladiátoři v aréně dělávali celkem běžně reklamu různejm produktům, třeba olivovýmu oleji a vlastně se tak nelišili od současnejch špičkovejch sportovců. Narazil na to i Ridley Scott, když točil Gladiátora a chtěl to zahrnout, nakonec to ale radši vynechal - z obav, že by mu to lidi nevěřili.
    Další příklad můžou bejt piercingy. Nějak je úplně nemáme spojený s lidma z viktoriánský doby, ale oni přitom piercingy, často třeba bradavek, mívali.
    A týká se to třeba i věcí denní potřeby. Třeba tohle si dokážu docela dobře představit na stole teenagerky z 80. let spolu s walkmenem a dalším bordelem a v tom třeba šminky:



    Ale je to perleťová krabička na šňupací tabák z 18. století.

    Tohle na mě působí jako z dílny avantgardního umělce třeba někdy ze 20./30. let 20. století:



    Pochází to taky z 18. století.

    Apartní vestička s osmibitovými liškami:




    První polovina 19. století.

    A nakonec obraz, kterej jako by vypad ze současný humoristickýho plátku se zaměřením na karikatury:



    Ale ten je taky z 18. století :)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Yohimbovník se česky nazývá Bujarník.



    Corynanthe yohimbe, česky bujarník yohimbe, je až 20 metrů vysoký strom z čeledi mořenovitých. Roste v deštných pralesích afrického kontinentu, nejvíce pak v jihozápadní Nigérii, Kamerunu, Kongu a Gabonu.

    Užívanou částí je kůra s afrodiziakálními účinky, kvůli které je ale nutné zničit celý strom, což se bohužel nutně musí projevit v ceně. V současné době je sice bujarník v některých zemích (Kamerun a Nigérie) pěstován pro čistě komerční účely, ale místní produkce přestává sílící poptávce stačit. Sloupnutou kůru je třeba dobře vysušit a poté nasekat na malé kousky, popř. rozemlít na jemný prášek, který je v současnosti nejžádanější.

    Kůře nebo extraktu z bujarníku se říká zkráceně yohimbe. Jeho pozitivní účinky na libido a touhu po sexu objevili už africké kmeny Křováků a Pygmejů. Odvar z kůry bujarníku se používal při magických obřadech a také při svatbách.

    Léčivý a povzbuzující nápoj se získává povařením kůry v horké vodě. 1 lžička sekané kůry (dávka pro jednu osobu) se povaří 15 minut v kotlíku s vodou nad prudkým ohněm. Poté se oheň částečně zadusí a nápoj se nechá ještě 10 minut louhovat. Pije se po malých doušcích. Účinky prý vydrží dlouho, někdy i dva dny 🙂

    Nápoj z kůry bujarníku má prý velmi silné afrodiziakální účinky. Povzbuzuje chuť na sex (u mužů i u žen), napomáhá mocné a plně ovladatelné erekci, zlepšuje kvalitu spermatu a zintenzivňuje sexuální prožitek u obou pohlaví. Účinek vydrží mnoho hodin, protože účinné látky působí přímo v hypotalamu a částečně ovlivňují také míchu.

    Při požití dojde postupně ke stimulaci mozku a k bohatému prokrvení pánevní oblasti. Kromě povzbuzení sexuální touhy se odvar z kůry bujarníku rovněž používá k potírání špatně se hojících mokvajících ran a ekzémů a popíjí se také při horečce, kašli, malomocenství a léčbě chorob psychického rázu.
    SATAI
    SATAI --- ---
    SATAI: TOXICMAN upozornuje, ze se to nejak splaclo, takze jeste link: https://imgur.com/qhZ8Gi3
    SATAI
    SATAI --- ---
    KURE
    KURE --- ---
    Letos, 29.ledna při závodech plachetnic jedné lodi naměřili rychlost 98.73 km/h !
    A to při rychlosti větru 41km/h skoro stovkou na plachetnici , to bych chtěl zažít.
    AC75 - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/AC75
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    LORD_DE_SEIS: Však jo, jasně se tam píše, že export se již neobnovil :)
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    SATAI: ale to bylo humanitární bombardování ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    TOOMIX: "Po bombardování továrny Severoatlantickou aliancí byla produkce pozastavena a export se již neobnovil."
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    V 80. letech se v Srbsku vyrábělo auto Yugo, které šlo čistě na export do USA. Celkem bylo exportováno 120 000ks a byl to strašlivý, strašlivý propadák.

    Yugo – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Yugo
    NJAL
    NJAL --- ---
    SPIKE411: Take dobra kniha na stejne tema:

    Katastrofa 1914 - Max Hastings | Knihy Dobrovský
    https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/katastrofa-1914-616158

    Tedy az na kapitolu o namorni valce. Tam jsem jako armchair admiral neskonale terminologicky trpel. :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SULTHAN: Pěkný propletenec vztahů a delší historie (v dějepise redukovaný v podstatě na konflikt Trojdohody a Trojspolku odpálený nějakým náhodným srbským anarchistou) byly i na počátku 1. světové války.

    The Sleepwalkers: How Europe Went to War in 1914 by Christopher Clark
    https://www.goodreads.com/book/show/18669169-the-sleepwalkers
    (koupil jsem a četl jsem na Kindlu)

    Vyšlo i česky a koukám, že je (zase?) skladem (2. vydání):

    Náměsíčníci: Jak Evropa v roce 1914 dospěla k válce - Christopher Clark | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/193518/namesicnici-jak-evropa-v-roce-1914-dospela-k-valce/

    Nevím, jak česky, ale anglicky to bylo velmi čtivé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam