• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PISKVOR: Zábavní park :))
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SULTHAN: Stadion ve Vršovicích...
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    ROLAND: Eden? co to jako ma byt?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    SALVATOR: Vzhledem k DI neřekla respektive nenapsala.
    Jak jsem psal může to být i činnost planety. Nemám dostatečné znalosti a ani neznám složení a k přesnější „topologii“? a výškové vrstevnice, navíc v poušti se dost špatně definují.
    To co píšeš samozřejmě dává smysl.
    Jen bych chtěl podotknout že ten lehce oválný tvar, by i mohl udělat impakt do vody nebo dostatečně pohyblivé masy? Co jsem viděl nějaké modelové situace dopadů do různých vodních hloubek. Tím samozřejmě nechci říct nebo trvat si na spekulaci, že to je od dopadu. Těch zajímavostí v Sahaře je mnohem víc. Třeba ono Libyjské pouštní sklo. I když to už je hodně daleko a předpokládá se že to patří ke kráteru Kebira.
    Skla z Libyjské pouště: složení a možný původ | 3 pól - Magazín plný pozitivní energie
    https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/454-skla-z-libyjske-pouste-slozeni-a-mozny-puvod

    V každém případě je to asi to nejzajímavější místo na naší planetě? Byť i objevení Edenu podle starých popisů a pak hlavně díky satelitům bylo pro mě slušné wow.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ROLAND: Jenže ve článku je jasně, že s největší pravděpodobností není: "Renewed study of the formation of the structure by Matton et al. (2005) and Matton (2008) confirmed the conclusion that it is not an impact structure." a že je to nejspíš výsledek eroze dómu, ve kterým se střídaly vrstvy měkký a tvrdý skály, který díky tomu erodujou různou rychlostí: "The circular distribution of ridges and valleys is explained as the formation of cuestas by the differential erosion of alternating hard and soft rock layers uplifted as a dome by an underlying alkaline igneous complex of Cretaceous age." Přičemž ten dóm je útvar vznikající, když z větších hlubin vyvěrá něco pod povrch, ale až na povrch se to nedostane. Něco jako puchejř, kterej nepraskne.
    K tomuhle by ale asi daleko víc řekla MAR_TINA.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    ERRTU: To oko mě vždy fascinovalo. Teď si jen zaspekuluji na základě xyz: Uměl bych si představit, že je to od dopadu tělesa do vody - tekutého bláta. A nebo pozůstatek geotermální činnosti? Kdysi v té oblasti pravděpodobně tekla i pravěká řeka. Takže bahna dostatek.
    Tamanrasset River - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tamanrasset_River
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    par zajimavosti k Sahare, aneb co pod piskem jest skryto zrakum nasim :)

    podle posledniho vyzkumu slozeni pisecneho prachu na zapadnim pobrezi afriky se zda ze se Sahara (btw ta poust ma rozlohu jako cele usa) switchuje z destneho pralesa na poust a zpatky kazdych 20 000 let v navaznosti tom jak se uhel osy rotace zeme. tj. podle aktualniho odhadu by behem max 10 000 let mela byt opet pralesem. podle satelitnich snimku nekde pod marokem tekla mega-reka ktera byla delsi nez Amazonka. nynejsi jezero Chad (aktualne 1540 km2) melo rozlohu vetsi nez soucasne Kaspicke more (371000 km2 !!!)

    Richat Structure - Wikipedia
    Richat Structure - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Richat_Structure
    v maruetanii se nachazi tvz oko sahary. je viditelne z vesmiru, ma to 50km v prumeru, objevila ho geminny 5. a kurva nikdo netusi proc to tam je, co to tvori atod. neni to od asteroidu, neni to dno sopky, nebyla to eroze... star gate?

    Wadi al Hitan - Wikipedia
    Wadi al Hitan - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Wadi_al_Hitan
    wadi al-hitan - 150km jihozapadne o Kahiry se nachazi... wait for it... hrbitov velryb! Sahara byla sveho casu dnem oceanu Tethys mezi Laurasii a Gondwanou. no dobre, dobre, jsou to pozustatky Basilosaura, 21m dlouhe, zubate velryby, ale je to savec tak se to pocita i kdyz se to zivilo primarne zraloky :) taky jsou tam kostry hadu, zralogu, krokodylu, mrozu, zelv a dalsi haveti. zarazejici je koncetrace, a mnozstvi druhu pres vodni po suchozemske, ktera je svetove unikatni. taky tam byl nalezen Mansourasarurus, sauropod (no na pomery sauropodu prcek, 8 metru delky, vaha africkeho slona) ktery se tam vyskytoval v pozdni Kride (100-66 milionu prnl), coz teda rozhodne nemel (Krida slozenim kysliku uz temto megamrcham moc neprala), natozpak v Africe :) posledni sauropod pred asteroidem.

    HNILOB
    HNILOB --- ---
    HNILOB: "ka pů stu"
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Jako mirne zajimavy fakt uvadim, ze hrdlicky se svym zpevem dozaduji kapusty :))
    Hrdlička zahradní - The Eurasian Collared Dove (Streptopelia decaocto) - Zpěv/Song - YouTube
    https://m.youtube.com/watch?v=aXAKcOQ8JtM
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    známý prvorepublikový herec Antonín Novotný nebral herectví příliš vážně. daleko více ho zajímala chemie, kterou vystudoval až k doktorskému titulu, ve které podnikal, řediteloval, laboroval, vyučoval. zejména v oboru smaltů – silikátů. po 68 emigroval a dotáhnul až ke spolupráci s NASA na ochranných destičkách raketoplánů.

    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    SALVATOR: současná La Grace je přinejmenším v Česku nejznámější funkční plachetnice, a kdo se ptá po původu jména, dozví se ten příběh od nadšenců, kteří ji postavili jako věrnou repliku té jeho.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    a tady je ta jeho mapa ve velkém https://www.loc.gov/item/2002623131/
    bohužel žádné další mapy na loc.gov, jen nějaké články
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KOVOVAMINCE: Safra, kam se mi to podělo? O.o

    Jeden čas byla jednou z nejznámnějších korzárskejch lodí.
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    SALVATOR: Prosím o opravu/doplnění "jeho La grace byla jeden čas jednou z n".
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Narazil sem nedávno na zajímavýho Čecha jménem Augustin Heřman. Narodil se někdy před rokem 1621 na Kokořínsku, ale i s rodinou opustil Čechy někdy kolem 1627 kvůli bitvě na Bílý hoře. Žili pak nějakou dobu v Holandsku, kde se vyučil zeměměřičem a kartografem. Těžko říct, kdy a jak se dostal do Ameriky, ale vzhledem k jeho povolání se musel v holandskejch koloniích v Americe hodit. Máme záznam o jeho usazení v Novým Amsterdamu, čímž se stává prvním Čechem, u kterýho máme prokazatelný zprávy, že se v koloniích usadil. Zvláštní je, že tam ale fungoval as hlavně jako obchodník. Nicméně zdaleka ne jen jako obchodník, dal se i na korzárství a v Karibiku dost slušně zatápěl Španělům, přičemž jeho La grace byla jeden čas jednou z n Úplně skvěle se mu ale asi přece jen nedařilo, existuje záznam o jeho pobytu ve vězení pro dlužníky. Nakonec se ale k obchodu vrátil a stal se úzkým spolupacovníkem slavnýho Petera Stuyvesanta, podle kterýho se třeba jmenovaly cigarety, ale kartografii rozhodně nepověsil na hřebík. Vytvořil třeba jedny z prvních map Virginie a Marylandu, který prej byly tak dobrý, že se používaly eště 200 let poté. Vytvořil taky jedno z prvních vyobrazení Novýho Amsterdamu, který objevili až v roce 1992 Rakušani. Zajímavý je, že i když opustil Čechy jako hodně malej, byl dost patrioticky založenej. Svoje nemovitosti a pozemky pojmenoval Bohemia Manor, Little Bohemia, Bohemia Mills, nebo Three Bohemia Sisters, snad na počest svejch dcer. Řeka, která tudy protýká se jmenuje Bohemia River a její přítoky Big Bohemia Creek a Little Bohemia Creek. Svoje panství pojmenoval Nova Bohemia a ke svýmu jménu připojoval Bohemian' nebo Bohemiensis. Daj se tady najít i Bohemia Manor High School, Bohemia Manor Middle School, nebo na jeho počest pojmenovaná Augustin Herman Highway.

    Mapy.cz
    https://mapy.cz/s/nesesezuda

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Na důchody loni stát vyplatil 507,6 miliardy korun
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    mám to z Bizarní a neobyčejní živočichové kolem nás - tady na nyxu... od ID ZPATKYNAZEM:
    platýs ulehá na bok a přesunuje oko na opačnou stranu (obě oči se pak pohybují nezávisle na sobě)

    These Fish Undergo a Complete Metamorphosis
    https://youtu.be/kWvCp-Fu-tE


    Jen dodám, že když platýze nenecháte ulehnout na dno, je z ně prý "normální" ryba.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Obal alba Led Zeppelin II je původně fotka Jagdstaffel (Jasta) 11, který velel rittmeister Manfred von Richthofen.


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam