teprve asi před měsícem jsem se dočetl, že "viditelný" vesmír je cca 90 miliard světelných let, což je zdánlivě v protikladu se stářím vesmíru cca 13,7 miliardy let, vše jde navrub rozpínání vesmíru.
A k tomu se přidal výraz, který jsem neznal.
Big bang je provařený a ví o něm skoro každý, ovšem Big Rip, to už je jiná káva.
"V momentě, kdy vesmíru zbývá pouhých 10−19 sekundy, dojde k rozpadu molekul, atomů a vzápětí i jejich jader. V posledním zlomku sekundy se rozletí i jednotlivé kvarky tvořící baryony, a nakonec nezbude nic než prázdný prostor. Úplný rozpad elementárních částic v posledním zlomku sekundy existence vesmíru způsobí, že stav energie~hmoty v následujícím okamžiku již bude totožný se stavem (známým jako falešné vakuum), z něhož před 13,8 miliardami let náš vesmír vzešel. To je velice lákavá alternativa ke klasičtějšímu scénáři, podle něhož by měl vesmír po skončení expanze přejít v kontrakci a skončit v singularitě (z níž by pak mohl opětovně expandovat dalším velkým třeskem).
Z fyziky jsem na gymplu propadl, přesto rád tyhle věci čtu. Valné části textu nerozumím, ale fantazie a imaginace jede na plné obrátky.
Strom vesmírů.
Big Rip. Červí díry :3
DeSitterův vesmír.
Více zde, je to opravdu bohatá studnice informací ze současné fyziky/astrofyziky
David Zoul: Kvantování prostoročasu – multiverzumhttps://www.aldebaran.cz/bulletin/2022_03_mul.php