• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Narazil sem nedávno na zajímavýho Čecha jménem Augustin Heřman. Narodil se někdy před rokem 1621 na Kokořínsku, ale i s rodinou opustil Čechy někdy kolem 1627 kvůli bitvě na Bílý hoře. Žili pak nějakou dobu v Holandsku, kde se vyučil zeměměřičem a kartografem. Těžko říct, kdy a jak se dostal do Ameriky, ale vzhledem k jeho povolání se musel v holandskejch koloniích v Americe hodit. Máme záznam o jeho usazení v Novým Amsterdamu, čímž se stává prvním Čechem, u kterýho máme prokazatelný zprávy, že se v koloniích usadil. Zvláštní je, že tam ale fungoval as hlavně jako obchodník. Nicméně zdaleka ne jen jako obchodník, dal se i na korzárství a v Karibiku dost slušně zatápěl Španělům, přičemž jeho La grace byla jeden čas jednou z n Úplně skvěle se mu ale asi přece jen nedařilo, existuje záznam o jeho pobytu ve vězení pro dlužníky. Nakonec se ale k obchodu vrátil a stal se úzkým spolupacovníkem slavnýho Petera Stuyvesanta, podle kterýho se třeba jmenovaly cigarety, ale kartografii rozhodně nepověsil na hřebík. Vytvořil třeba jedny z prvních map Virginie a Marylandu, který prej byly tak dobrý, že se používaly eště 200 let poté. Vytvořil taky jedno z prvních vyobrazení Novýho Amsterdamu, který objevili až v roce 1992 Rakušani. Zajímavý je, že i když opustil Čechy jako hodně malej, byl dost patrioticky založenej. Svoje nemovitosti a pozemky pojmenoval Bohemia Manor, Little Bohemia, Bohemia Mills, nebo Three Bohemia Sisters, snad na počest svejch dcer. Řeka, která tudy protýká se jmenuje Bohemia River a její přítoky Big Bohemia Creek a Little Bohemia Creek. Svoje panství pojmenoval Nova Bohemia a ke svýmu jménu připojoval Bohemian' nebo Bohemiensis. Daj se tady najít i Bohemia Manor High School, Bohemia Manor Middle School, nebo na jeho počest pojmenovaná Augustin Herman Highway.

    Mapy.cz
    https://mapy.cz/s/nesesezuda

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Na důchody loni stát vyplatil 507,6 miliardy korun
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    mám to z Bizarní a neobyčejní živočichové kolem nás - tady na nyxu... od ID ZPATKYNAZEM:
    platýs ulehá na bok a přesunuje oko na opačnou stranu (obě oči se pak pohybují nezávisle na sobě)

    These Fish Undergo a Complete Metamorphosis
    https://youtu.be/kWvCp-Fu-tE


    Jen dodám, že když platýze nenecháte ulehnout na dno, je z ně prý "normální" ryba.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Obal alba Led Zeppelin II je původně fotka Jagdstaffel (Jasta) 11, který velel rittmeister Manfred von Richthofen.


    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    tohle mi prijde super, od ty doby, co mi Paleo tady za rohem v dlazbe taky nakej xenolit ukazal, jsem si toho zacal vic vsimat a obcas neco objevim:))

    „Své exkurze startuji obvykle tady. Ve vestibulu vlakového nádraží Praha-Smíchov. Jde o jedinou budovu v hlavním městě, která má takto téměř nedotčené obložení z hlavonožcového vápence. Čili z materiálu, v němž jsou dávní predátoři dosud skvěle vidět,“ říká Rak poté, co jsme se sešli u dlouhodobě nepoužívané pokladny číslo pět.

    „Zde vidíme dno tropického oceánu starého 350 milionů let. V něm lze zblízka objevit bílé puntíky představující tisíce zkamenělin mušlí, mlžů a dalších prehistorických živočichů. Vidíte? Tady je k vidění lilijice, což je třída evolučně nejstarších žijících ostnokožců. Díky svému stonku připomíná květinu, je to však živočich,“ zaníceně popisuje Rak.

    V dubnu se mají proto v několika stanicích pražského metra objevit na zdech QR kódy. Po jejich načtení chytrým telefonem se cestující, respektive novopečení geologové, dozvědí, zda není flíček na obkladu před nimi náhodou kousek druhohorního predátora. Rakova filozofie je totiž prostá. Ač sám zmapoval 61 pražských stanic metra, kde v tuto chvíli našel a zaznamenal každého mlže, lasturku a trilobita, nechtěl jen tak lidem poskytnout přesnou mapu k jejich nalezení. V tom se ztrácí veškeré kouzlo.

    Vládci prvohor se ukrývají v metru i u nepoužívané pokladny. Poradíme vám, jak je najít - Metro.cz
    https://www.metro.cz/vladci-prvohor-se-ukryvaji-v-metru-i-u-nepouzivane-pokladny-poradime-vam-jak-je-najit-gab-/praha.aspx?c=A220202_153912_metro-praha_hyr
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    CDR: Jo, sorry. Neumím číst. Big rip je alternativa ke smrštění a singularitě. Holt jsem to četl u oběda a do toho si volal s kolegou 🤷‍♀️
    CDR
    CDR --- ---
    AUDIAC: ovšem zde u big ripu právě žádné smrštění není .)
    Ale jistě se v mýtech dá najít nějaká alegorie na "roztržení se v nic"
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    CDR: To docela odpovídá hinduistický legendě o Brahmově dechu, kdy se nejdřív při nádechu vše zrodí, rozpíná se, a při výdechu zase smršťuje, až se nakonec vše zničí. A zase znova dokola. a teď kdo opisoval od koho 😄
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    MATHEZ: animák, loutkovej. Leošův materiál by byl natolik dobrej, že by se to dalo dělat v Němčině aby to mělo přístup na pořádnej trh...
    SATAI
    SATAI --- ---
    MATHEZ: desim se toho, kdo by je mohl v Cesku hrat...
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    SATAI: napiš Kyšovi, vážně zvažuju, že se ho zeptám kolik lajků potřebuju nasbírat aby se do toho pustil.
    S trochou kreativní licence by do toho šel vhodně zakomponovat nějaký tlustý C.K. voják co všechno poplete, Stalin by mohl být bankovním lupičem, Freud bude pochopitelně fantazírovat nad (asi svou) matkou během kokainových večírků, mohla by to být slušná jízda.
    CDR
    CDR --- ---
    teprve asi před měsícem jsem se dočetl, že "viditelný" vesmír je cca 90 miliard světelných let, což je zdánlivě v protikladu se stářím vesmíru cca 13,7 miliardy let, vše jde navrub rozpínání vesmíru.
    A k tomu se přidal výraz, který jsem neznal.
    Big bang je provařený a ví o něm skoro každý, ovšem Big Rip, to už je jiná káva.
    ***
    "V momentě, kdy vesmíru zbývá pouhých 10−19 sekundy, dojde k rozpadu molekul, atomů a vzápětí i jejich jader. V posledním zlomku sekundy se rozletí i jednotlivé kvarky tvořící baryony, a nakonec nezbude nic než prázdný prostor. Úplný rozpad elementárních částic v posledním zlomku sekundy existence vesmíru způsobí, že stav energie~hmoty v následujícím okamžiku již bude totožný se stavem (známým jako falešné vakuum), z něhož před 13,8 miliardami let náš vesmír vzešel. To je velice lákavá alternativa ke klasičtějšímu scénáři, podle něhož by měl vesmír po skončení expanze přejít v kontrakci a skončit v singularitě (z níž by pak mohl opětovně expandovat dalším velkým třeskem).
    ***
    Z fyziky jsem na gymplu propadl, přesto rád tyhle věci čtu. Valné části textu nerozumím, ale fantazie a imaginace jede na plné obrátky.
    Strom vesmírů.
    Big Rip. Červí díry :3
    DeSitterův vesmír.

    Více zde, je to opravdu bohatá studnice informací ze současné fyziky/astrofyziky


    David Zoul: Kvantování prostoročasu – multiverzum
    https://www.aldebaran.cz/bulletin/2022_03_mul.php
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Mud ball wrestling s dvacetikilovou dřevěnou koulí

    The festival is held from the 12th to the 14th of the fourth lunar month and celebrates the victory of four brothers - Truong Hong, Truong Hach, Truong Lung and Truong Lay - who defeated a group of demons in a mud ball wrestling match in a marsh in the fourth (possibly fifth) century.

    vow-26-nurturing-presence

    Vietnamese villagers compete in mud ball wrestling festival | Daily Mail Online
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-5774893/Vietnamese-villagers-compete-mud-ball-wrestling-festival.html

    Vietnam’s mud ball wrestling a unique world tradition - VnExpress International
    https://e.vnexpress.net/news/travel/places/vietnam-s-mud-ball-wrestling-a-unique-world-tradition-3810326.html
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    SATAI: Rozhovor, Vídeň 1917:
    - Už jste to slyšel? V Rusku vypukla revoluce!
    - Ale prosím vás, a kdo by to tam podle vás asi tak řídil? Snad ne pan Trocký z Café Central!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ERRTU: Jen si posluž, ručník mám po ruce.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    KOVOVAMINCE: chvilku jsem premyslel zda ty plusy dneska nesmazat, pockat dva dny a nahazet je znova ale pak jsem si rekl ze nebudu vyvolavat paniku :)
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    ERRTU: Teď jsem trochu zklamaná, ale dobře žes bídně neutonul!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Hurá, tu ho máme!
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    KOVOVAMINCE: ted uz trochu :D
    abych ukoncil to napeti, uz jsem se vynoril. a abych vnesl jasno do meho skakani, jako premiova mrcha mam nastaveno bzilion prispevku na stranku, nejak se mi refreshlo a ja, ackoliv plaval...eee.... vystoupil ve spatnem patre :)
    titulu si samozrejme vazim a na pohar si pripravim zvlastni policku!
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    SALVATOR: Jo. Teď mi olajkoval koaly z 20.1. Myslim, že nás trollí :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam