• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    S tím fontánovým efektem jste mně připomněli jiný efekt... Kaye efekt

    Bizarre liquid jets explained - the Kaye effect
    https://youtu.be/WC6tjcDOShU
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: eee no jasne, je pitomost stavet tu otazku takhle, mas recht, zamenil jsem vakuum a stav beztize:))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: výbornej tip na dárek!
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    GUMBA: tyjo to zni fakt fajnove, to bych chtel pozorovat!:))) pokud to teda lidskymi smysly nejak jde, beztak ale kryostat co se dostane pod 2K nemam, vlastne, abych se priznal, nemam zadny:/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: jinak myslím, že si pleteš bud stav beztíže s vakuem, nebo jednotky zrychlení s jednotkami tlaku, ale viz předchozí: souhlasím, fyziku je třeba potrápit, za trest za to, jak ona trápí nás (termodynamické zákony a takové blbosti...)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Klid, žádnej hijack se nekoná, zaměření na historii nikdy nemělo bejt převažující.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GUMBA: tak pokud to odkapává z normální banky ze dna, tak to asi bude odkapávat i z nejnižších bodů kleinovy láhve. já jen že by bylo cool, kdyby to helium "zabloudilo" zpátky po povrchu dovnitř ty kleinovy láhve, protože přece když umí "přelejzat" okraj banky i do kopce. (Jako jen chci říct, že když může matematika mást nás, že bychom měli zkusit jí to oplatit!)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    HAR4NT: To bych si taky objednal, za flašku nebo tak ... samozřejmě až se to naučí na té Tvé šále/čepici :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: nevím. ale chtěl jsem asi jít na vysokou školu, kde by mi nechali lít supratekutý helium do kleinových lahví, místo abych se musel biflovat lineární algebru bez zjevného vysvětlení, co tím vlastně počítám a dostat šanci dělat v tom numerický chyby při počítání na papíře :-/

    je zkátka potřeba udělat revoluci ve zpřístupnění vědy lidovým masám... stejně zásadní, jako když Marie Terezie udělala experiment s tím, co se stane, když děti vidláků pošle naučit se číst a psát (hint: nejdřív jaderná bomba a později bitcoin a antivaxeři :-)) když budeme pokračovat dál, tak za pár let tady budeme mít kolaps vakua, počítám... :-)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    XCHAOS: Jestli myslíš fontánový jev a související věci, tak bych asi nic extra neočekával. Ono to není moc vidět ani normálně (nehledě na to, že k tomu celkem potřebuješ kryostat se skleněnými stěnami a slušnou pumpu ... a kryostat navíc celkem dobrý, aby ses dostal dostatečně pod 2 K).


    HAR4NT: Ano, "potřebuješ" na to gravitaci. Jde tam o souhru smáčivosti, lehkosti helia (jako kapaliny) a dalších faktorů. Tohle jsou ale spíš takové side-efekty, samotná supratekutost spočívá hlavně v tom, že supratekuté helium vede tak dobře teplo (asi o 5 řádů lépe než měď), že v něm mohou vznikat vlny teploty (resp. entropie, říká se jim "druhý zvuk") a podobné fajnonvosti. Slušné psycho je pak ještě helium-3, které je kromě supratekutosti (za ještě nižších teplot než helium-4) navíc ještě magnetické. Akorát to není magnetismus elektronů, ale jader :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    V lublaňské ZOO používají pijavky pro odebírání krve zvířat. Za sebe musím dodat blefuj.
    ČT24 - Pijavice usnadňují péči o zvířata chovaná v zajetí
    https://fb.watch/bhQDmj72AY/
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    GUMBA: tvl to si necham uhackovat od segry!!!!!:))
    Klein Bottle Hats and Scarves
    https://www.kleinbottle.com/klein_bottle_hats.htm
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: a udelalo by to neco jinyho ve vakuu a neco jinyho treba pri 1G?:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GUMBA: náhodou, zajímavá otázka je, co by provedlo supratekutý helium napuštěný do Kleinový láhve
    Supratekutost – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Supratekutost
    (sorry, nějak tu dochází k forum hijacku od historiků k nerdům :-) česká stránka na wiki nic moc, v anglické najdete náznaky, že jde o makroskopický kvantový jev, což je, ehm, cool....)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    HARNT: Je i týpek (Cliff Stoll, https://www.kleinbottle.com/ ), co to vyrábí ze skla .... a taky další podobné ptákovinky (kleinovská čepice, mobiovská šála atd).
    Moje nejoblíbenější je kleinovka s kalibrovanou stupnicí :))

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak komu z Monty Hall paradoxu vybuchuje hlava, tak pro toho jsem to naprogramoval v rámci nedělního raního odpočinku v Pythonu
    [XCHAOS @ Diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)]
    (o příspěvek pod tím je výstup v případě spuštění a ano.. když to pouštíte opakovaně, tak pravděpodbnost strategie keep konverguje k 1/3, pravděpodobnost strategie change k 2/3 a pouze pravděpodobnost strategie "chaos", tedy náhodné rozhodnutí mezi setrváním a změnou k intutivní 1/2...)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    dycky to jmeno zapomenu!:) ale prej se da vyrobit treba z duse z kola a nalejt se do toho taky neco da..
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: Kleinova láhev není moc dobrá na skladování tekutin, ačkoliv má její povrch jen jednu stranu, obtížně se myje

    #funfact
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: teď nevím, jestli tady nenosím dříví do lesa... ale Kleinova nádoba - to co je vidět na obrázku náhledu videa je dvojitá Kleinova láhev - je vlastně 3D podoba Möbiovy pásky - nejde určit, kde začíná a končí vnější a vnitřní část povrchu

    Kleinova láhev – Wikipedie
    Kleinova láhev – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Kleinova_l%C3%A1hev

    #funfact
    Kleinovy láhve se objevily i v seriálu Futurama, mezi starým dobrým Fortranem a Pauliho vylučovacími principy

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MEJLA77: no, v jaderné fyzice bude asi topologie asi až někde hodně "uvnitř" toho, čím se zabejvaj... ale to sem teda nepatří jako fakt, to je spíš takový můj pocit :-) jako můj komentář byl takovej jakoby rádoby cool, vím, že se to řeší, ale moc netuším jak. Jedinej "topologickej" problém, kterej jsem v životě jako programátor vyřešil, byl minialgoritmus, který dokázal rozhodnout, jestli je bod (souřadnice myši) uvnitř obecnýho polygonu (s možností děr) - a byl jsem na to přehnaně nafoukanej. Obracení naruby je naproti tomu vyšší dívčí (v případě té tvé pneumatiky dokonce doslova :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam