• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TMA
    TMA --- ---
    SALVATOR: Prý až do roku 2014 naopak neměli Ukrajinci na Rusy nijak zvlášť pifku. S tím hladomorem to mohlo být chápáno i jako společné sovětské utrpení. Vnímali se jako jiný národ, ale měli k Rusům a Bělorusům možná dokonce lepší vztah, než Češi ke Slovákům. Spousta jich mluvila rusky, ukrajinština pro ně byla druhý jazyk.

    Nu a po roce 2014 se to změnilo. Doma se už nemluví rusky, děti se už rusky doma neučí. Známá z Kyjeva, která mi to vyprávěla, říkala, že předtím, než sem odešla, tak se se svými přáteli bavila normálně rusky, protože i když to byli Ukrajinci, tak to byl jejich rodný jazyk. Ale teď jejich děti rusky neumí. Nebudou přeci mluvit jako Nepřítel.
    HARALD
    HARALD --- ---
    TRISSIE: Ten tvůj příspěvek byl zajímavý a rád jsem si ho přečetl. Ale nedával smysl v tom kontextu, že už byl reakcí asi na třetí reakcí a byl formulován tak, že bez toho flejmu předtím nedával smysl.
    Kdybys ho tam dala samostatně a ne primárně jako reakci na reakcí, určitě tam zůstane.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Nejen to, minimálně ten 46-47 musí mít eště žijící pamětníky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: když si vezmeš, že na začátku 30. let bylo Ukrajinců něco kolem 30 milionů, tak čistě statisticky zařval jen na Holodomor každý desátý. Zažili to prarodiče dnešních čtyřicátníků a padesátníků (a většina z nich musela znát někoho, kdo při tom zemřel), takže to musí žít ještě prakticky v ústní tradici.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: K tomu pro otrlé doporučuju film https://www.imdb.com/title/tt0104228/ a doplnim, že ukrajinská verze Wikipedie jako jediná obsahuje i stránky ještě k hladomorům v letech 1921-23 a 1946-47 kde u obou je jako příčina uvedená etnicky vyhlazovací politika SSSR a obou počty obětí v řádu milionů. Pak se má člověk divit, maj Ukrajinci na Rusy pifku.

    Голодомор в Україні (1921—1923) — Вікіпедія
    https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80_%D0%B2_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96_(1921%E2%80%941923)

    Голодомор в Україні (1946—1947) — Вікіпедія
    https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80_%D0%B2_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96_(1946%E2%80%941947)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jinak teda pro zpřesnění, 3-5 milionů mrtvých je jen na Holodomor (Ukrajina); týkalo se to víc států pod stalinskou botou a celkový počet obětí se odhaduje někde mezi 6-9 miliony.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KOVOVAMINCE: To jako jo, ale zatim se to nestalo a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo začít dít a věřim, že právě díky tomu, jak je to tady zaměřený.
    RIMSAK: Ne, autoři se nevhodných příspěvků raději vystříhají, právě abych na ně nenaběh.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jsem si dneska zrešeršovala a ozdrojovala počet ztrát na životech R-U armády během první světové a počet civilních obětí ukrajinského hladomoru 1932-1933 (2 miliony ku 3-5 milionům) a zmizelo to taky, takže do zjištění už fakt píšu jen takové ty bonmoty a nekontextové věci, protože s fakty tam člověk moc neuspěje.

    mmch ten Holodomor je hodně zajímavá otázka, ač historii oblibuju a jednu dobu jsem docela vrtala i do té ukrajinské, tak tohle šlo naprosto mimo mě, nebo spíš se o tom vlastně vůbec začalo psát během posledních několika málo let, minimálně teda v českém prostředí.

    A v souvislosti s tím, docela zajímavé zjištění, Pullitzerova cena může být odebrána, a to i posmrtně a po mnoha desetiletích. Nebo minimálně může být zahájena revize toho, jestli měla být udělena, jak se to stalo v případě amerického korespondenta New York Times Waltera Durantyho, který svou cenu dostal v roce 1932 za reportáže z Ruska, a o němž bylo doloženo, že znal rozsah toho, co se na Ukrajině děje, ale veřejně všechno popíral a zastával značně prostalinské názory. Cena mu nakonec zůstala, bohužel.
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    SALVATOR: z dostupné odborné literatury mám dojem, že za úplňku vlkodlak rozsápe prostě toho na koho narazí.... ty ve vlčím těle vždy běžíš rozsápat autora nevhodného příspěvku?
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    PALEONTOLOG: Jenže když sem někdo začne ve větší míře psát "zajímavosti" jako "zeman je vůl", přirozeně se zvrhne styl moderování i tady.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SALVATOR: bezesporu souhlasím, ale nikdo pány nenutil spravovat klub takto. čili tovje moderace je pro tak široký téma vhodnější
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PALEONTOLOG: Pro mě to, co psal HARALD jen dokazuje, že ta subjektivita je problematická, ale bohužel v tak široce zaměřeným auditku jako Zjištění je nevyhnutelná a navíc se nevztahuje jen na to, co kdo postne, ale i na to, co kdo smaže.
    A jak už sem řikal, tady pro takovou míru subjektivity není úplně prostor a proto se tady flejmy vlastně nedějou a já tím pádem ani dost dobře nemám co mazat. Druhá možnost je síla mojí přirozený vlkodlačí autority.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    HARALD: ale jo, zjisteni, ze oznaceni etnika jako romy je diskriminacni a spravnejsi je oznaceni cigan, ktery shrnuje vsechny etnicky vetve. no to je fakt tezkej rasismus a na faktcheck neni prostor, ze
    HARALD
    HARALD --- ---
    Ok. Tak než se do toho pustím, tak musím říct, že se vyjadřují jen za sebe, nikoliv za ostatní lidi s právem mazat.

    Ty pravidla jsem si stanovil jako zpřesnění toho, co je v pravidlech klubu. Obecně co se snažím mazat:
    - osobní útoky bez zjištění
    - komentáře bez přidané informace nebo jen s minimem přidané informace
    - komentáře jen s osobním sdělením ("tohle se mi taky stalo")

    Co je sporná zóna:
    - osobní útoky se zajímavým komentářem - to většinou zmizí pokud vedou k rozsáhlé hádce;
    - ostré politické či silně subjektivně zabarvené zjištění, které už podstatou vedou k reakcím - mohou zmizet, když vedou k hádce
    - zjevně hrubé či rasistické příspěvky
    Tohle je samozřejmě komplikované. Zkouším eliminovat osobní pohled a když se jedná třeba o politické statementy, tak si zkusmo přeobsazuji do příspěvků osoby jako by to psal někdo s podobným pohledem na svět. Když mi to přijde za hranou i tak, mažu.


    Co se snažím i v chatech zanechat a nemazat:
    - reakce, které by obstály jako samostatné zjištění i bez toho, že by byly reakce
    - reakce, kde si někdo dal práci a skutečně fundované uvedl do problematiky
    Tím mohou vzniknout "slepé reakce" na smazané příspěvky.

    Jinak, nerozhoduje u mě kdo to psal. Když na to přijde a někdo fakt hodně chatujte (obvykle 5+ příspěvků), dívám RO na počet dní rovný počtu smazaných příspěvků.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HARALD: Ale než se rozepíšeš: já vám to ani nějak nemůžu mít za zlý. Chápu, že zaměření Zjištění je tak široký, že k tomu dojde snadno, stačí, aby někdo napsal, že zjistil, že Zeman je kretén a stačí jedinej člověk, aby mu oponoval a je naděláno a musí se to uklidit. Tady pro to není prostor. Jen ten způsob úklidu zdá se občas býti poněkud nešťastným, jak už ostatně poznamenala NELLAS.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Ha, rakouské povídání.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PALEONTOLOG: to bychom se ale obloukem dostali k tomu, že když se něco třeba nyxovi nelíbí a jde o komentář jedné osoby na druhou někam k seznamu přátel, tak ač se ho to netýká, tak si selektivně zasáhne "dle svého uvážení" s odkazem na netiketu, ačkoliv se to pravidlům vymyká.
    ehm, transparentnost s přístupem nyxe minimálně kolidují
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HARALD: Klidně, beze všeho
    HARALD
    HARALD --- ---
    SALVATOR: Jestli debata zde se může vztahovat i na mazání ve Zjištění, tak se Millstatt rozpovídám
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    MEJLA77: v tom pripade jeste doporucim:
    Codex Seraphinianus,[1] původně publikovaný v roce 1981, je ilustrovaná encyklopedie fantastického imaginárního světa. Byl vytvořen italským umělcem, architektem a průmyslovým designérem Luigim Serafini mezi lety 1976 a 1978.[2] Obsahuje zhruba 360 stran a je napsán ve smyšleném, imaginárním jazyce.[3]
    Původně byl publikován v Itálii, ale později byl vydán i v dalších zemích.

    Codex Seraphinianus – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Codex_Seraphinianus

    komplet pdf. taky mindblowing.
    https://www.holybooks.com/wp-content/uploads/CodexSeraphinianus.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam