• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    NJAL
    NJAL --- ---
    GANDHI: Ja bych zejmena mezi valecnice nemichal velitelky, ktery nebyly v prvni linii (Johanka z Arku, Boudicca).
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    KURE: ten prapuvodni zdroj je tady: https://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_ancient_warfare

    nicmene ty lucistnice byly v oddilech, ktery branily zasobovaci konvoje Timura, nikoli nejakyho araba - takze tam vzhledem k nomadskymu charakteru tyhle populace pro to byly imo predpoklady
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Tohle je třeba moc zajímavá osoba:

    Enriqueta Favez (c. 1791 – 1856) also known as Henriette Favez[1] and Henrietta Faber, was a Swiss physician and surgeon who practiced medicine in the Napoleonic Wars and in Cuba. Although female, Favez lived as a male surgeon for approximately four years in Cuba—a fact that culminated in a well-documented trial and expulsion from the Spanish territories. Following her expulsion, she lived the remainder of her life as Sor Magdalena, a nurse for Daughters of Charity Services in New Orleans, eventually rising to the position of Mother Superior for that congregation.

    Na Kubě si dokonce vzala ženu.

    Enriqueta Favez - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Enriqueta_Favez
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    GANDHI: Nějaké byly, ale byly to spíš jednotlivé osoby. Myslím, že článek o shieldmaidens to popisuje poměrně výstižně.

    Dochovaných písemných zmínek je hrstka, dvě zmíněné vyprávějí o něčem, co se odehrálo 300 let před jejich zaznamenáním a byzantský kronikář píše o něčem, co se stalo 70 let před jeho narozením. Nelze samozřejmě vyloučit, že v některých ozbrojených konfliktech se ženy objevily, ale byla to výjimka. Ono třeba i 15-30 žen v tisícihlavé armádě byla taková kuriozita, že byla hodná zaznamenání nebo toho, aby se o ní vyprávělo ještě o několik generací později.

    Shield-maiden - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Shield-maiden

    Kolem té ženské válečnice z Birky jsou také určité nejasnosti. Ale i kdyby to žena byla (a podle genetiky je, pokud nedošlo k nějakým zmatkům), tak to neznamená, že po severní Evropě pobíhaly houfy válečnic. Mohlo jít o panovnici nebo solitérní ženu, která z nějakého důvodu převzala mužskou roli. Takové případy jsou mnohem častější a lépe dokumentované než společenské vrstvy/skupiny válečnic. A když se podíváš na dobová vyobrazení pirátek, povstalkyň a vojevůdkyň, tak většinou vypadají, že se identifikovaly jako muž.
    KURE
    KURE --- ---
    GANDHI: k těm lučištnicím je nějakej zdroj?
    Já žiju v představě, že lukostřelba je fyzicky nejnáročnější bojová disciplína (oproti popkulturní logice, kde ten slabej dostane luk) vyžadující daleko větší sílu než třeba šerm mečem.
    A i když arabský/osmanský/mongolský luky byly chytřejší než rovný západoevropský, tak bez hrubý síly se z vojenskýho luku prostě střílet nedá.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    SALVATOR: Našel jsem podle tagu akorát tohle: taky zajímavý název skupiny Toxic Dildos.
    Anal Canal Music & Artists | Bandcamp
    https://bandcamp.com/tag/anal-canal?from=tralbum&artist=3559028505
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ROLAND: SALVATOR

    SALVATOR: Hm, Anal Canal by nebylo špatný jméno pro kapelu.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    ono tech zenskej valecnic je v historii celkem dost, byt samozrejme ne tolik jako chlapu, staci pouzit google:p

    btw. v Rime byly na nejaky prehlidce prezentovany coby amazonky zajatkyne z bitvy s nejakejma Gotama, pak tu mame treba Boudicu, Johanku z Arku a pomerne dost zaznamu z Orientu, nicmene krom zminky o tom, ze jakysi arabsky (iirc) obchodnik pouzival k ochrane svejch karavan oddil lucistnic jsem nenasel zminku o nejakym vetsim utvaru nebo masovejsim nasazeni. Bylo ale pomerne prekvapivy zjistit, kolik zenskejch fungovalo na vedoucich pozicich, at uz velely vojskum v bitvach nebo byly primo vudkyne armad
    KURE
    KURE --- ---
    NELLAS:
    KOVOVAMINCE: protože jsou menší a slabší. na obojím tak nějak záleželo.
    Samozřejmě že nějaké militantní jezynky, třeba jako vy dvě, v nestřeženém okamžiku snadno oblbly a odkráglovaly libovolného muže. :D


    ROLAND: Rolande, žádnej takovej kmen neni. Amazonky jsou pohádka. A kterej že má bejt ten druhej, Vlasta a její parta z Děvína?
    A víš proč žádnej takovej kmen není a nebyl? protože když v bitvě umře tři čtvrtě chlapů, následující jaro jsou stejně všechny ženský v tom a rodí novou generaci vojáčků. Když umře třičtvrtě žen, tak s tim ti chlapi nic neudělaj.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PALEONTOLOG: Maximalne tak obracene, testicular feminization je XY jedinec necitlivy na muzske hormony, takze vypada jako holka. Kdezto v tom hrobe je XX jedinec.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIKE411: mas recht, alzbeta. dneska jsem spal jen 4h a uz fakt melu picoviny.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PALEONTOLOG: O objevu Otzi vím, ale to s tím sperma je pro mě novinka. Pokud se nepletu tak s ním si vybavuji ten objev o prvních sandálech nebo botách vystlaných senem aby mu nezábly nožičky?

    Jinak jak píšeš, jen minimum žen se povedlo dosáhnout uznání jako bojovnic. A z historie si vybavím snad jen řekněme dva kmeny kde měli ženy jiné postavení a byly válečnice. A z nichž nejslavnější jsou ony Amazonky. I když tam to mám stále napůl jako mýtus a napůl jako fakt. A stále se mi to plete a evokuje okolí té řeky.
    Nemluvě o ženách co vedly národ a kde to spíše spadalo do dědičného práva výše postavených kast.

    A z Evropských končin, právě ty severské germánské kmeny, byly prostě dost divoké a expanzivní. Válka a obchod, takový tehdejší super kapitalisti. To byly Vikingové. Takže když žena dokázala se fyzicky vyrovnat nebo spíše i překonat fyzicky muže, mohla získat úctu jako válečnice. Proto je ruská mentalita taková jaká je, protože mísení Slovanů a obchodně dobyvačných germánských kmenů - Varjagů. Zajímavé by bylo jak by to vypadalo když by nebyl Kavkaz? Tam je to také hodně zajímavá historie.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PALEONTOLOG: Viktorie?

    Myslíš Alžbětu, toho jména první?

    Queen Elizabeth I: a case of testicular feminization? - PubMed
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3900653/

    Nechceš si dát pauzu? ;)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIKE411: třeba byl ten wiking tranďák, když mu chyběly ženský znaky na kostech, podobně spornej jako královna viktorie ;)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PALEONTOLOG: Nejmenoval se ten časák náhodou Lambda Nachrichten?

    What’s the story with Otzi the gay caveman? - The Straight Dope
    https://www.straightdope.com/21342081/what-s-the-story-with-otzi-the-gay-caveman
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    To mi připomnělo tenhle kronikářský záznam. Thrákyně zabila Varjaga (vikinga), který se ji pokusil znásilnit. Jeho kumpáni ji za to pochválili a dali jí jeho věci.

    Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Madrid_Skylitzes

    (Kronika ovšem popisuje 300 let byzantských dějin a nevím, ve které části je toto, protože Varjagové v Byzanci sloužili celou tu dobu. Nemůžu tedy vyloučit, že to kronikář neznal jen z vyprávění.)

    image-935-2022-03-24
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SALVATOR: tos mě dostal, já to četl v časáku v 90s, v kadeřnictví s velkoformátovejma fotkama :D od tý doby bez revize. takže díky za opravu!

    každopádně jsem tím chtěl poukázat na netradiční nálezy a jevy, který jsou nám z nějakýho důvodu těžko interpretovat, případně je interpretace tak jednoduchá, až zaráží, že diverzita lidskejch zálib se v čase až tak moc nemění.

    Though modern notions of sexuality--specifically "gay" and "straight"--may not have had the same meanings to people in antiquity, scientists believe that they have found the remains of a "gay caveman" who died around 5,000 years ago and was buried near what is now the city of Prague in the Czech Republic.

    Gay United States News and Entertainment | EDGE Media Network
    https://www.edgemedianetwork.com/story.php?118295=
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SATAI: a nechat bojovat v bahně?
    Ty chceš zrušit války, přiznej se!
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    NELLAS: Taky si furt rovnaj sukně, aby neukazovaly kotníky a nedávaj pozor!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam