• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    NJAL: zbylých 90% tanků bylo do bitev taženo kravským spřežením
    #kecy
    NJAL
    NJAL --- ---
    PISKVOR: V roce 1941 cca jen 10% sovetskych tanku jezdilo na diesel.
    ZPATKYNAZEM
    ZPATKYNAZEM --- ---
    PISKVOR: jj, a pak Němci výzbroj zastřelených psů prozkoumali, aby ji případně okopírovali, ale nakonec označili celý systém za neefektivní.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ZPATKYNAZEM: Jmenovitě se naučili čichat diesel, a německé tanky jezdily na benzín.

    Wehrmacht reagoval po svém: vydal rozkaz každého psa zastřelit na potkání.
    ZPATKYNAZEM
    ZPATKYNAZEM --- ---
    ERRTU: pak ještě jedna směšná teorie - cat-guided bomb. Myšlenka byla založena na kočičím instinktu vyhýbat se vodě, a proto shozená kočka s bombou v blízkosti lodi instinktivně navede bombu na loď, aby nezmokla. Jak by 5kg kočka naváděla mnohonásobně těžší bombu bylo nejasné. Projekt neprošel ani testovací fází, protože kočky upadaly do bezvědomí během pádu. Další neuskutečněný projekt navádění bomby s pomocí zvířete tzv. Project Pigeon (později Orcon).

    A na straně Sovětů využívaní anti-tank dogs. Nejprve byli vycvičeni, aby dopravili bombu k tanku a utekli; poté byla bomba odpálena dálkovým ovladačem/pomocí časovače. Aby bombu uvolnili, museli psi zatáhnout za pásek. To se ukázalo jako příliš komplikované a pes se často vrátil ke svému psovodovi, aniž by bombu vypustil. Takže nakonec se bomba připevnila přímo na psa. Výcvik probíhal vyhladověním psů a poté umístěním potravy pod cvičnou nádrž tanku. Při výcviku se průběžně přidávaly další zvuky bitvy, aby si psi zvykli. K prvnímu použití protitankových psů v boji došlo v roce 1941, což odhalilo několik problémů. Psi byli vycvičeni na sovětské tanky, ne na německé. Sovětské a německé tanky používaly různé druhy paliva a někteří psi vyčenichali palivo, na které byli zvyklí a tak odklusali zpět k sovětským tankům. Celá bitevní situace byla mnohem hlučnější než při nácviku, na psy se střílelo, a tak často nedosáhli cíle a utíkali zpět ke svým trenérům, kteří je museli zastřelit než dorazili zpět do zákopů (takto došlo k nechtěným šesti výbuchům v sovětských zákopech při 1. využití těchto psů). Nicméně je známo, že protitankoví psi vyřadili některé tanky, včetně bitvy u Kurska (14 tanků) nebo poblíž letiště Stalingrad (13 tanků). Sověti později oznámili, že celkem asi 300 tanků bylo zničeno protitankovými psy, ale mnozí toto číslo označují za propagandu sovětské vlády, která chtěla ospravedlnit program, zejména zabití tolika psů s tak malým počtem úspěchů. Výcviku protitankových psů se věnovali i Američané a Japonci. Naposled byl princip protitankového psa využit v roce 2007 povstalci v Iráku.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    NJAL: ...pac to byla b-25, nikoliv 52... himl :) jeste uvedu za tato bzunda stala 2 mega v tehdejsich usd, coz je v dnesnich zhruba 33 mega.
    NJAL
    NJAL --- ---
    ERRTU: Musel jsem si precist originaly abych zjistil, proc jsem se pri cteni shrnuti zniceho nic ocitl ve Vietnamu. ;-)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    ZPATKYNAZEM: v tom pripade nesmime opomenout projekt X-ray aneb:

    Netopyri bomba!
    po utoku na pearl harbor se v usa zrodila myslenka ze japonsko je vlastne docela horlava zeme. domy jsou i diky castym zemetresenim vetsinou ze dreva, ikonicke papirove steny...
    netopyr ma hezky zvyk zalezat pod strechy, krovy, tramy, na hezka temna a sucha mista, takze by mozna slo pridelat na nej malou zapalnou bombu s casovacem, no ni? zvlast kdyz na harvardu zrovna dr. louis fieser vynalezl napalm. a tak se stalo.
    kazdy netopyr dostal malou zapalnou nalozku. uz jen pridelat to na jemne telo nocniho tvorecka a nezranit ho, bylo udajne peklo.
    bomba sama byl defakto susak na houby, kulate osatky se spicimi netopyry pod sebou na snurach ve valci se roztahly gravitaci a netopyri se meli rozletet do okoli, najit ukryt, prekousat drat kterym meli bombu pripevnenou a uletet (zdroje neuvadi jestli se meli vratit na zakladnu a podat hlaseni). pripadne se meli vypoustet z jedouciho auta sabotery.
    i uspali zchlazenim v lednici prvnich 180 "dobrovolniku" a b-52 je vynesla do peti tisic stop. bohuzel, drtiva vetsina netopyru se nestihla probrat a drtive dopadla na zem. dal se experimentovalo, a i pres ruzne neuspechy typu nekdo nezavrel dvere a netopyr zapalil generalovo auto a kus letecke zakladny, se povedlo experiment dostat do faze kdy s pouzitim jedne bomby lehla na popel umela testovaci japonska vesnice.
    armadni experti byli spokojeni, podle jejich vypoctu bezne pouzivana zapalna bomba vyvola cca +/- 400 pozaru. bat-bomba jich svedla desetkrat vic!
    ale osud nepreje inovatorum a po jednom dalsim nestastnem pozaru prisli vedci o vetsinu materialu. a kdyz se generalita dozvedela ze se to dozenou nejdriv v pulce 1945, cely projekt byl zaplatpambu odpiskan. je smutnym faktem ze zadnemu z 6000 netopyru, z nichz mnozi polozili sve zivoty, se nedostalo zadneho radneho oceneni, pomoci veteranum, duchodu ani medaile.

    moar:
    The Bat Bombers--October 1990
    https://web.archive.org/web/20080531082803/http://www.afa.org/magazine/1990/1090bat.html
    https://www.history.co.uk/articles/project-x-ray-america-s-secret-ww2-plan-to-drop-bat-bombs-on-japan
    Old, Weird Tech: The Bat Bombs of World War II - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/technology/archive/2011/04/old-weird-tech-the-bat-bombs-of-world-war-ii/237267/


    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Když už jsem to hledala kvůli dotazu vedle (kdo ví, jestli to tam přežije nějakou tu čistku)...

    Na území dnešního Česka dorazil telefon poměrně záhy, už v roce 1879, tedy jen 3 roky po patentování telefonu byla podána první žádost o povolení zřídit v Čechách telefon.
    Ten úplně první byl pak zřízen 10. dubna 1881 a spojoval budovu dolu Hartmann v Ledvicích s nádražím v Duchcově u Teplic. Ve stejný rok pak byla zřízena i první telefonní linka v Praze.
    Pak už to šlo ráz na ráz, v roce 1883 byla vydána koncese pro městské telefonní sítě v Brně, Plzni a Liberci a v následujícím roce byla zprovozněna telefonní ústředna pro 50 účastníků na dnešním Hurbanově náměstí v Bratislavě.
    První telefonní seznam v Praze obsahoval 98 účastníků a vyšel v roce 1883. Praha tehdy klidně vystačila s dvojmístnými čísly a telefonistky na ústředně znaly většinu účastníků zpaměti, takže ani čísla nebylo třeba hledat.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/mobil/telefony/telefonujete-jiz-skoro-130-let-podivejte-se-cim.A070821_151412_telefony_lhc
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ZPATKYNAZEM: Zvědavost mi nedá, prodávala se včetně výbušniny?
    Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci...
    ZPATKYNAZEM
    ZPATKYNAZEM --- ---
    Explosive rat - zbraň „použitá“ při druhé světové válce. Explodující krysa byla vyvinuta britskými tajnými agenty (SOE). Krysí těla byla naplněna plastickou trhavinou a cílem bylo je umístit v kotelnách továren mezi uhlí, kde by je topiči po nalezení vhodili do ohně a spustili explozi. Němci zachytili kontejner s mrtvými krysami dříve než mohly být použity. Ale i tak měla tato zbraň mimořádný morální účinek. Hlodavci byli vystaveni na všech německých vojenských školách a vyvolal se tak hon po dalších transportech výbušných krys. Podle britských tajných služeb byla tato operace úspěšná, způsobené problémy byly větším úspěchem, než kdyby byly krysy skutečně použity.
    Tato krysa patřila důstojníkovi SOE, Maurici Ledainovi, známému jako Jack Dickens a byla prodána za 1875 USD.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Je jasný, že vákuem se nešíří zvuk, kdyby to ale šlo, byl by na Zemi neuvěřitelnej kravál, srovnávanej s proudovým motorem, nebo rockovým koncertem, jehož zdrojem by bylo naše Slunce. Ono to z dálky vypadá, že si tam tak mírumilovně svítí a jinak nic moc, ale na jeho povrchu probíhaj dost rapidní změny - konvekční buňky žhavý plazmy se neustále vynořujou a zanořujou, podle zdrojovýho článku takovej cyklus trvá řádově kolem pěti minut, jedna konvekční buňka je velká zhruba jako Texas a na povrchu Slunce by se jich mělo průměrně vyskytovat kolem milionu. To je pravděpodobně zdrojem extrémně silnýho hluku.

    NSF Inouye Solar Telescope First Light Image Animated (Small Field of View)
    https://www.youtube.com/watch?v=4nieF-e0OOs


    Sounds of the Sun - 10 Hours
    https://www.youtube.com/watch?v=aApnZaJi0NE


    What Would the Sun Sound Like If We Could Hear It On Earth? | Discover Magazine
    https://www.discovermagazine.com/the-sciences/what-would-the-sun-sound-like-if-we-could-hear-it-on-earth
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    Zdenek Srstka, budiz mu zeme, v 1960 reprezentoval cssr na olympijskych hrach jako vzperac v kategorii do 90kg.
    umistil se 9. z 20.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Verschlimmbesserung - německé slovo pro situaci kdy situaci zhoršíte snahou ji zlepšit.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    KUBIIK: dobry:) ten clanek na to kouka z jinyho aspektu, ze je to vlastne "no true scotsman":))
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    #kecy
    SKORZENY: podle obrázků je to spíš nezobrazování Ježíšových genitálií... no a to mně připomnělo, že jeden kamarád měl tuším španělského přítele Jesus [Chesus] a dělali si z něho legraci, že šuká Ježíše... taková trochu nevkusná legrace...
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    HAR4NT: Tady je to pěkne popsáno
    1000 věcí, co mě serou » #308 „VÝJIMKA POTVRZUJE PRAVIDLO“
    http://www.1000vecicomeserou.cz/308-vyjimka-potvrzuje-pravidlo/
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    Ak by ste chceli vediet viac o zobrazovani Jezisovych genitailii
    Aktualna tema!
    *Ostentatio Genitalium* in Renaissance Art – The Public Domain Review
    https://publicdomainreview.org/collection/ostentatio-genitalium/
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    HAR4NT: tak to jo :)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    CERNYRYBIZ: to byl jen takovej priklad v 1. osobe, neco jako kdyz hokejista vysvetluje po zapase uskali profesionalniho hokeje: "kdyz se pri hre zranis, tak ses pak zranenej a zranenej nemuzes hrat"..:))
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    CERNYRYBIZ: smernici nejspis ne, tam je ten imperativ a vadi mi to tam, mela by to byt informace a ne pokyn;) matematicky predpis a popis trendu jo.
    shodou okolnosti jsem myslim nedavno Salvatorovi v poste cpal nakou svoji teorii, ze lidi v kvantitativnich sporech/problemech casto vyuzivaj gaussovku a v kvalitativnich ten matematicky predpis, protoze je to docela dobrej nastroj na to, falesne dokazovat druhemu, ze se myli. a to lidi delaj moc radi;)

    filmova tvorba je asi uz moc konkretni a "umela" oblast na to, abych ty, hm, formule nebo vzorce, hledal uvnitr. ale pokud jsi slavny filmovy tvurce a dost se o tobe pise, tak pak to, ceho jsi dosahl, imho spada sem:"True glory consists in doing what deserves to be written, in writing what deserves to be read.":)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam