• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    ZPATKYNAZEM: v tom pripade nesmime opomenout projekt X-ray aneb:

    Netopyri bomba!
    po utoku na pearl harbor se v usa zrodila myslenka ze japonsko je vlastne docela horlava zeme. domy jsou i diky castym zemetresenim vetsinou ze dreva, ikonicke papirove steny...
    netopyr ma hezky zvyk zalezat pod strechy, krovy, tramy, na hezka temna a sucha mista, takze by mozna slo pridelat na nej malou zapalnou bombu s casovacem, no ni? zvlast kdyz na harvardu zrovna dr. louis fieser vynalezl napalm. a tak se stalo.
    kazdy netopyr dostal malou zapalnou nalozku. uz jen pridelat to na jemne telo nocniho tvorecka a nezranit ho, bylo udajne peklo.
    bomba sama byl defakto susak na houby, kulate osatky se spicimi netopyry pod sebou na snurach ve valci se roztahly gravitaci a netopyri se meli rozletet do okoli, najit ukryt, prekousat drat kterym meli bombu pripevnenou a uletet (zdroje neuvadi jestli se meli vratit na zakladnu a podat hlaseni). pripadne se meli vypoustet z jedouciho auta sabotery.
    i uspali zchlazenim v lednici prvnich 180 "dobrovolniku" a b-52 je vynesla do peti tisic stop. bohuzel, drtiva vetsina netopyru se nestihla probrat a drtive dopadla na zem. dal se experimentovalo, a i pres ruzne neuspechy typu nekdo nezavrel dvere a netopyr zapalil generalovo auto a kus letecke zakladny, se povedlo experiment dostat do faze kdy s pouzitim jedne bomby lehla na popel umela testovaci japonska vesnice.
    armadni experti byli spokojeni, podle jejich vypoctu bezne pouzivana zapalna bomba vyvola cca +/- 400 pozaru. bat-bomba jich svedla desetkrat vic!
    ale osud nepreje inovatorum a po jednom dalsim nestastnem pozaru prisli vedci o vetsinu materialu. a kdyz se generalita dozvedela ze se to dozenou nejdriv v pulce 1945, cely projekt byl zaplatpambu odpiskan. je smutnym faktem ze zadnemu z 6000 netopyru, z nichz mnozi polozili sve zivoty, se nedostalo zadneho radneho oceneni, pomoci veteranum, duchodu ani medaile.

    moar:
    The Bat Bombers--October 1990
    https://web.archive.org/web/20080531082803/http://www.afa.org/magazine/1990/1090bat.html
    https://www.history.co.uk/articles/project-x-ray-america-s-secret-ww2-plan-to-drop-bat-bombs-on-japan
    Old, Weird Tech: The Bat Bombs of World War II - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/technology/archive/2011/04/old-weird-tech-the-bat-bombs-of-world-war-ii/237267/


    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ZPATKYNAZEM: Zvědavost mi nedá, prodávala se včetně výbušniny?
    Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci...
    ZPATKYNAZEM
    ZPATKYNAZEM --- ---
    Explosive rat - zbraň „použitá“ při druhé světové válce. Explodující krysa byla vyvinuta britskými tajnými agenty (SOE). Krysí těla byla naplněna plastickou trhavinou a cílem bylo je umístit v kotelnách továren mezi uhlí, kde by je topiči po nalezení vhodili do ohně a spustili explozi. Němci zachytili kontejner s mrtvými krysami dříve než mohly být použity. Ale i tak měla tato zbraň mimořádný morální účinek. Hlodavci byli vystaveni na všech německých vojenských školách a vyvolal se tak hon po dalších transportech výbušných krys. Podle britských tajných služeb byla tato operace úspěšná, způsobené problémy byly větším úspěchem, než kdyby byly krysy skutečně použity.
    Tato krysa patřila důstojníkovi SOE, Maurici Ledainovi, známému jako Jack Dickens a byla prodána za 1875 USD.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Je jasný, že vákuem se nešíří zvuk, kdyby to ale šlo, byl by na Zemi neuvěřitelnej kravál, srovnávanej s proudovým motorem, nebo rockovým koncertem, jehož zdrojem by bylo naše Slunce. Ono to z dálky vypadá, že si tam tak mírumilovně svítí a jinak nic moc, ale na jeho povrchu probíhaj dost rapidní změny - konvekční buňky žhavý plazmy se neustále vynořujou a zanořujou, podle zdrojovýho článku takovej cyklus trvá řádově kolem pěti minut, jedna konvekční buňka je velká zhruba jako Texas a na povrchu Slunce by se jich mělo průměrně vyskytovat kolem milionu. To je pravděpodobně zdrojem extrémně silnýho hluku.

    NSF Inouye Solar Telescope First Light Image Animated (Small Field of View)
    https://www.youtube.com/watch?v=4nieF-e0OOs


    Sounds of the Sun - 10 Hours
    https://www.youtube.com/watch?v=aApnZaJi0NE


    What Would the Sun Sound Like If We Could Hear It On Earth? | Discover Magazine
    https://www.discovermagazine.com/the-sciences/what-would-the-sun-sound-like-if-we-could-hear-it-on-earth
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    Zdenek Srstka, budiz mu zeme, v 1960 reprezentoval cssr na olympijskych hrach jako vzperac v kategorii do 90kg.
    umistil se 9. z 20.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Verschlimmbesserung - německé slovo pro situaci kdy situaci zhoršíte snahou ji zlepšit.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    KUBIIK: dobry:) ten clanek na to kouka z jinyho aspektu, ze je to vlastne "no true scotsman":))
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    #kecy
    SKORZENY: podle obrázků je to spíš nezobrazování Ježíšových genitálií... no a to mně připomnělo, že jeden kamarád měl tuším španělského přítele Jesus [Chesus] a dělali si z něho legraci, že šuká Ježíše... taková trochu nevkusná legrace...
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    HAR4NT: Tady je to pěkne popsáno
    1000 věcí, co mě serou » #308 „VÝJIMKA POTVRZUJE PRAVIDLO“
    http://www.1000vecicomeserou.cz/308-vyjimka-potvrzuje-pravidlo/
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    Ak by ste chceli vediet viac o zobrazovani Jezisovych genitailii
    Aktualna tema!
    *Ostentatio Genitalium* in Renaissance Art – The Public Domain Review
    https://publicdomainreview.org/collection/ostentatio-genitalium/
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    HAR4NT: tak to jo :)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    CERNYRYBIZ: to byl jen takovej priklad v 1. osobe, neco jako kdyz hokejista vysvetluje po zapase uskali profesionalniho hokeje: "kdyz se pri hre zranis, tak ses pak zranenej a zranenej nemuzes hrat"..:))
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    CERNYRYBIZ: smernici nejspis ne, tam je ten imperativ a vadi mi to tam, mela by to byt informace a ne pokyn;) matematicky predpis a popis trendu jo.
    shodou okolnosti jsem myslim nedavno Salvatorovi v poste cpal nakou svoji teorii, ze lidi v kvantitativnich sporech/problemech casto vyuzivaj gaussovku a v kvalitativnich ten matematicky predpis, protoze je to docela dobrej nastroj na to, falesne dokazovat druhemu, ze se myli. a to lidi delaj moc radi;)

    filmova tvorba je asi uz moc konkretni a "umela" oblast na to, abych ty, hm, formule nebo vzorce, hledal uvnitr. ale pokud jsi slavny filmovy tvurce a dost se o tobe pise, tak pak to, ceho jsi dosahl, imho spada sem:"True glory consists in doing what deserves to be written, in writing what deserves to be read.":)
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    #kecy

    HAR4NT: S dovolením... tam jde spíš o to, co si pod slovem "pravidlo" člověk představí. Jestli matematický předpis ("takhle to prostě je"), popis obecně platného trendu ("takhle je to v drtivé většině případů") nebo směrnici určující, jak by svět měl fungovat ("dělejte to a to").

    To, co píše Salvator, platí v ideálním světě, pro matematiku - říkává se přece, že jenom matematický důkaz je skutečně důkaz.
    Ovšem aby to platilo i v ostatních oblastech, musely by tyto oblasti být neměnné a naše poznání těchto oblastí úplné. Ani jedno, ani druhé ale nebývá pravda. V důsledku jednak míváme tendenci spokojit se s pravidlem, které fungování toho-či-onoho jevu popisuje tak, aby se krylo s naším stupněm poznání tohoto jevu a umožňovalo nám predikovat chování tohoto jevu s rozumnou spolehlivostí, a za druhé musíme brát v úvahu i možnost, že se popisovaný systém lokálně změní aniž bychom o tom věděli, a tím pádem to, co dosud platilo obecně, najednou v určitém omezeném množství případů platit přestane. Jedním i druhým způsobem vznikne "výjimka"...

    I pravidla v přírodních vědách platí pouze "skoro vždy" - copak se nestává, že organismus přežije něco, co by jiné organismy téhož druhu přežít neměly? Copak evoluce nespočívá v tom, že se spontánně objeví způsob, jak platnost dosud obecně platného pravidla obejít?

    Pravidla ve společnosti, předpisy chování, taky platí prostě a jednoduše "pro většinu", tvůj příklad se silovými složkami je docela pěkný, a pokud se pamatuju ze školních lavic, tak o porušování obecně platných pravidel (mezi jiným) pojednává Macchiaveliho Vladař.

    "Pravidla" ve společenských vědách - to už je teprve arbitrární snůška tvrzení, která platívají jen v kontextu konkrétní doby, konkrétní kultury a konkrétní společnosti, a někdy dokonce jen pro konkrétní společenskou třídu. Společenské vědy jako by, matematicky vzato, zkoumaly fungování velmi úzkých definičních oborů, zato v mnoharozměrných prostorech (mnoho parametrů hraje roli) a stačí, aby se jediný z těch rozměrů odchýlil, i nepozorovaně, a výjimka je na světě.

    No a teď - běžný člověk (nevědec), jako tvor společenský, se nejčastěji setkává právě s pravidly ve smyslu "jak obvykle funguje jeho bezprostřední okolí" a případně s předpisy "jak by věci měly fungovat". Sám sobě ovšem nechce přiznat, že jeho znalost systému je nedostatečná k tomu, aby dokázal nahlédnout jeho fungování zvenčí a stanovit nějaká skutečně obecně platná pravidla, místo toho za pravidla považuje způsob, jak je zvyklý, že věci obvykle fungují v jeho bezprostředním okolí. Což jej zvýhodňuje, dokáže se pak rozhodovat jednodušeji, rychleji... A situace, které do jeho zkušeností daného vidění světa nezapadají, je jednodušší odmávnout s tím, že "výjimka potvrzuje pravidlo", pokud jsou vzácné, než se do hloubky zamýšlet nad pravidlem, které by zahrnulo jak průběh nastávající v drtivé většině situací, tak velmi vzácný odlišný průběh.

    (A mimochodem, profesně se hrabu mj. v teorii filmové tvorby, a veškerá "pravidla", která se v ní najdou, je technicky možné popřít, přesně proto, že jenom popisují zavedené trendy; stačí pochopit, z kterého trendu je to-které pravidlo odvozeno, z jakých základů (technických, fyziologických, kulturních...) ten trend vznikl, a následně je možné vymyslet situaci, kdy dojde k dodržení příslušných předpokladů a zároveň k porušení daného trendu-pravidla. Tedy, vymyslet výjimku.)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: Tak to nepřežeň
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: diky, potrebuju zabavit hlavu a tohle vydrzi na dlouho:) " Jedná se o nelogický vnitřní rozpor. Výjimka totiž pravidlo nepotvrzuje."
    cili je to mozna spis naopak priklad jednoduchyho neplatnyho vyroku a nic takovyho, ze suma jevu odpovidajicich pravidlu PLUS vyjimky do nej nespadajici pokryvaji cele spektrum VSECH jevu (v danem definicnim oboru prip. tride/kategorii/druhu/typu jevu/fenomenu)...
    necham to hemisfery chvili sezvejkat;)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: Hele já to vždycky vnímal jako něco jako výmluvu/omluvu proč bylo pravidlo porušeno. Rychlý pogooglení napovídá, že blíž pravdě si byl, když si to považoval za žvást.
    Že výjimka potvrzuje pravidlo je totiž podle všeho špatnej překlad buď latinskýho „Exceptio regulum probat“, což ale prej znamená, že výjimka pravidlo prověřuje, čili díky výjimce zjistíš, jestli pravidlo platí, nebo anglickýho „Exception that proves the rule“, kde prove je myšleno ve smyslu dokazovat - pokud se vyskytne výjimka a je aplikováno pravidlo, je tím dokázáno, že pravidlo existuje.

    „Výjimka potvrzuje pravidlo.“ | Význam a vysvětlení
    https://bezfaulu.net/clanky/vyjimka-potvrzuje-pravidlo/
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    pochopil jsem rceni "vyjimka potvrzuje pravidlo". vzdycky mi to prislo jako zvast, ale fakt to nekdy dava smysl, projevuje se to napriklad v:
    -monopol nasili bezpecnostnich slozek: obecne je jakykoliv nasili mezi lidma "Zakazany". ale aby se ten zakaz dal vymahat, tak musi bejt pro specifickou skupinu za specifickych podminek atd povoleny.
    nebo v tomhle citatu:
    "True glory consists in doing what deserves to be written, in writing what deserves to be read." (Cerstvy Pliny)

    u toho druhyho mi prijde, ze by to snad i slo prepsat do nejaky pravdivostni formule nebo tak..
    a ted jsem si vzpomnel, jak me kamoska pred asi dvema rokama naprosto omracila slovem dichotomie a ja sem vytasil svuj nejlepsi potemkin/poker face a palice mi zoufale srotovala, co to je, nez domluvila...(pak sme se tomu tlemili, ze to nepoznala a potemkin s ulevou mohl tasit smartfoun a operativne se dovzdelat;))

    neni to nejakej podobnej, ja nevim, vyrokovej, semantickej, filosofickej..jev, jako ta dichotomie, aby ten vyrok, predstava, uz fakt nevim;)..byly platny?

    (kdo vytasi kefalina a dichotomiu, tak je pekna padavka s nudli u nosu a nosi boty na suchej zip pac si neumi zavazat tkanicky!:P)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Téměř 50 let žil v zahraniční medicínské literatuře slovutný český vědec Dr.O.Uplavici
    O. Uplavici – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/O._Uplavici
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SALVATOR: osobně jsem rád, že se pomalu dostáváme zase z fáze "války proti drogám" do fáze racionálního přístupu, že se drogy užívají tam, kde mají přínos, třeba se poslední dobou koumá užívání psychedelik jako léčby depresí - to dělají konkrétně v NÚDZu, zkoumají psylocybin a ketamin - je možné se i přihlásit do studie, které to zkoumají - více info na stránkách https://www.nudz.cz/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Člověk se občas setká s použitím Marxova výrokem, že náboženství je opium lidstva, což dneska máme asi většinou tendenci vnímat jako negativní ohodnocení, protože drogy jsou špatné, áno? Jenže on ten citát je o dost delší, takže tady dochází k vytrhávání z kontextu a to jak celýho výroku, tak doby. Celej ten výrok zní:

    "Náboženská bída je jednak výrazem skutečné bídy, jednak protestem proti skutečné bídě. Náboženství je povzdech utlačeného tvora, cit bezcitného světa, duch bezduchých poměrů. Je to opium lidu. Zrušit náboženství jako iluzorní štěstí lidu znamená žádat jeho skutečné štěstí. Požadavek vzdát se iluzí o svém postavení je požadavek vzdát se postavení, ve kterém je zapotřebí iluzí. Kritika náboženství je tedy v zárodku kritikou tohoto slzavého údolí, jemuž náboženství tvoří svatozář."

    Opium tehdy ale bylo, mimo jiné, jedním z mála léků, který dokázaly účinně tišit bolest, ale stejně jako jiný prášky na bolest neléčí jeho příčinu. A jelikož Marx sám opium užíval na různý zdravotní obtíže, tak by se výše uvedený mělo vykládat asi spíš tak, že náboženství je v zásadě lék, ale problému samotnýho lidstvo nezbaví. To se přitom dá vztáhnout jak k tomu skutečně bolest tišícímu efektu, který opium má, tak k tomu efektu, kdy vytváří snový, halucinační světy, do kterejch má člověk nutkání se vracet, protože sou "lepší", než realita a sou o to lepší, čím je skutečná realita horší.

    Krátce - nemyslím, že Marx zatracoval náboženství jako něco inherentně špatnýho, ale jako něco, co sice má svůj užitek a použití, může to člověku pomoct cejtit se líp, skutečnej problém ale nevyřeší a cena může bejt až moc vysoká.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    The crinoline fashion trend that killed thousands of women, 1855-1870 - Rare Historical Photos
    https://rarehistoricalphotos.com/crinoline-historical-photos/

    It is estimated that, during the late 1850s and late 1860s in England, about 3,000 women were killed in crinoline-related fires. Although trustworthy statistics on crinoline-related fatalities are rare, Florence Nightingale estimated that at least 630 women died from their clothes catching fire in 1863-64.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam