• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    Jerry Cans: The True Secret Weapon of WWII
    https://www.youtube.com/watch?v=XwUkbGHFAhs
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    NELLAS: (první okénko Red Meatu s Earlem)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Delfíni skákaví rozeznávají své přátele nejen pomocí již dlouho známého pískání, ale i skrze chuť jejich moči. Naznačuje to nová studie mořského biologa Jasona Brucka ze státní univerzity Stephena F. Austina v Texasu, o které informoval měsíčník National Geographic.
    Delfíni poznají kamarády podle chuti jejich moči. O čich je připravila evoluce — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3492552-delfini-poznaji-kamarady-podle-chuti-jejich-moci-o-cich-je-pripravila-evoluce
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    Jeden moment trvá cirka minutu a půl.

    Takže například uvařit vajíčka na hniličku trvá tak čtyři momenty :)

    Což je 2256 atomů.

    10 Little-Known Units of Time | Mental Floss
    https://www.mentalfloss.com/article/60080/10-little-known-units-time

    p.s. Německý termonukleární stellarátor zkracuje dobu uvěznění plazmy na jeden atom :)
    https://cs.sciencemodern.com/11864547-german-thermonuclear-stellarator-brings-plasma-confinement-time-to-160-milliseconds
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    huh?!:)
    After the Russian Revolution of 1917, Transcathay (Ukrainian: Закитайщина, romanized: Zakytayshchyna) was a projected country in the Russian Far East. After the establishment of the Bolshevik Far Eastern Republic on April 6, 1920, Far Eastern areas with an ethnic Ukrainian majority attempted to secede and establish an entity called Green Ukraine. This movement quickly proved abortive.

    Geographically, Green Ukraine borders the present-day Chinese province of Heilongjiang and North Korea.

    Green Ukraine - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Green_Ukraine
    ARANIUS
    ARANIUS --- ---
    CDR
    CDR --- ---
    JESTEDMAN: vidím, nějaká variace na zemní hokej :)

    Jinak zde cekem poctivě se udává až 18.století. Ten článek, kde se tvrdí, že byl v Egyptě devilstick zbraní mám možná někde v záloze, se podívám večer.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    CDR: po letmém hledání se všichni odkazují na obrázky v hrobce Beni Hassan #15, ale dle "Encyclopedia of Play in Today's" se jedná o hole zahnuté, tudíž spíš hokej, zde pár obrázků https://www.alamy.com/stock-photo/beni-hasan.html
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ALI
    ALI --- ---
    HNILOB: pardon za offtopic, ale ja zaboha nemuzu najit ceskou stranku, kde se dal napr. prepocitavat objem na "vozy skoda felicia" apod. nevite nekdo, prosim?
    CDR
    CDR --- ---
    Probírali se zde egyptské válečné vozy - dvoukoláky.
    I já k tomu mám zajímavý "špek".
    Váže se k historii žonglování (manipulace/spinování).
    Z Egypta jsou první zmínky o flowersticku/devilsticku (větší "centrální" hůlka ovládaná dvěma menšími hůlkami), například na wiki je to popsané jako holý fakt.
    Jeden z nálezů je popsán jako rovná tyčka, která má na obou koncích připevněné (provázky? smůla? klíh?) lehké kulaté sopečné kameny.
    V článku, ze kterého cituji (a který nemůžu zaboha najít), bylo tvrzeno, že v Egyptě se devilstick nepoužíval relaxačně, ani pro zábavu, ale jako zbraň.
    A zde se už dostáváme k egyptským dvoukolým vozům, tato zbraň měla být používána v nich.
    Celé to zní hrozně přitaženě za vlasy (a je to možná jen něčí fabulace, k tomu se dostanu dál v textu).
    Osobně si s devilstickem hraju asi od roku 2000, celkem solidně ho jsem schopen ovládat jednou rukou - hůlkou/handstickem, přesto je představa, že stojím vedle "řidiče" na natřásajícím se a skákajícím voze a snažím se handstickem dosáhnout takové rychlosti rotace devilsticku, aby jeho úder měl nějaký význam, aby doletěl aspoň desítku metrů a abych se trefil, taková představa je úsměvná a imho dost absurdní.
    Košík krátkých kopí, kamenů, luk, to vše by mělo daleko větší význam a účinek.
    Případně si dokážu představit něco jako bola.
    Ale devilstick?

    K oné fabulaci. Článek nejsem schopný dohledat, pamatuji si, že byl v češtině.
    Devilstick a Egypt. Je to na wiki, je to tupě kopírováno z jedné diplomové práce do druhé. A je to možná nesmysl.
    Ale vyhledat dobovou kresbu z Egypta se mi nepodařilo.
    S angličtinou moc nekamárádím (jen se základní). Ale při zběžném hledání lze narazit na zásadní rozpor, paradoxně je to na jednom webu, dva naprosto protichůdné výroky.
    Žonglování s míčky (kameny?) je doložené z nástěnných egyptských maleb, to ano, ohledně devilsticku se dozvíme toto:

    "Evidence of this form of juggling exists in drawings on Egyptian tombs."

    a o kousek dál

    "There are no drawings of devilsticks on egypt tombs, this is a rumour that spread in early american flowerstick community"

    O bojových vozech pro jistotu ani písmeno :)

    Pokud byste měl někdo doplňující informace, rád si je přečtu.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    CERNYRYBIZ: (jmenuju nazvy knih-povidkovych sbirek, ne jednotlivych povidek. A konkretne Musicophilia se venuje uz vic konkretnim zmenam vnimani, a pribehy lidi jsou v ni vetsinou jen z ilustracnich duvodu.)
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    WRIGLEY: aha, v tom pripade se omlouvam za sarkasmus. Myslel jsem, ze Oliver Sacks je znamy a snadno progooglovatelny...

    Je (byl; nedavno umrel) to neurolog, ktery nektere sve zajimave pripady sepisoval do popularizacnich povidek o neurologii, v podstate vycet dat o tom, jak mel ten-ktery clovek zmenene vnimani (a proc) doplnil pribehy tech lidi - odkud vzesli, jaci byli, jak je zmeny ve vnimani a premysleni ovlivnily. Dobre se ctou Antropolozka na Marsu a Muz, ktery si pletl manzelku s kloboukem. Titulni povidka tehle druhe dokonce inspirovala jednu epizodu nejakeho americkeho serialu (tusim Ally McBealove, ale ruku do ohne za to nedam). O jeho vlastnich zkusenostech pojednava Na cem si stojim (o pocitu, ze jeho po urazu docasne zchromla noha neni soucasti jeho tela). A pro uvahy o hudbe a hudebnim premysleni je hrozne dobra Musicophilia.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    CERNYRYBIZ: zminoval jsi ji jako povidkovou postavu se superschopnosti (ktere literarni postavy klidne mohou mit) a me prijde dost cool, ze je to ve skutecnosti realna osoba, ktera dokazala nejen prekonat svou slabinu (autismus), ale jeste z toho tezi maximum pomoci logickeho mysleni.
    No offense intended

    Mimochodem to vciteni do krav byla proste detailni analyza, vcetne zkoumani reakci a chovani krav, nasledovana navrhem, ktery eliminuje rusive prvky na jatkach a snizuje tak stres krav pred porazkou. Napriklad si vsimla, ze je plasi pruhy svetla pres cestu.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    GANDHI: i ja si prihodim moudro: vsimnete si ze ma sip zalozeny z prava, ne z leva na legolase. to umoznovalo vyrazne rychlejsi strelbu a na rytinach z te doby jsou znazorneni lucistnici kteri maji v prave ruce mezi vsemy prsty zalozeny sip (tj 3). tak mohli lucistnici defakto rychle vysypat kratkou davku a zalozit nove, pripadne drzeli celou hrst sipu.

    viz:
    Reinventing the fastest forgotten archery.
    https://youtu.be/2zGnxeSbb3g?t=91


    a obecne kanal tohoto pana, je tam spousta veci na show ale stejne je to polobuh:
    https://www.youtube.com/user/larsandersen23
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    WRIGLEY: mirne zajimavym faktem je, ze v hovorove lidske komunikaci existuji takove prvky, jako posunute/preneseny vyznamy, obrazna vyjadreni (pr. kdyz je struna hlucha, nevztahuje se to k jeji schopnosti slyset, ktera je nemenne nulova, ale ke schopnosti vydavat plny, cisty ton), hyperboly (aneb nadsazky - matka zlobivemu diteti leckdy rekne ze ho zabije, ale skoro nikdy to doopravdy neudela) a idiomy (kdyz padaji trakare, ve skutecnosti obvykle jen silne prsi nebo snezi).

    A kdyz pouzijeme slovo "superschopnost" , obvykle tim myslime schopnost, kterou naprosta vetsina lidi z nejruznejsich duvodu nema a/nebo mit ani nemuze, a ne doslovne superschopnosti zname z komiksu. :)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    CERNYRYBIZ:povodku neznam, ale jde o skutecnou osobu a nejedna se o superschopnost, ale jen zamereni na detaily - videl jsem s ni napr. Tedtalk, kde to rozebira.
    STENNY
    STENNY --- ---
    SALVATOR: Ono taky "vyjet do bitvy"... tyhle vozy jsou leckdy spíš něco jako tribuna, vzhledem k tomu, jak drahé bylo je nechat postavit a udržovat. Aristokrat se projíždí kolem bitvy a sype šípy do vřavy, ale narozdíl od pěšího lukostřelce je dobře schopný vzít roha, když se štěstěna odvrátí.
    Ale udržet se na té neodpružené plaňce určitě velká legrace nebyla, o tom žádná.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    SALVATOR:
    tady je pomerne dobre videt jak to fungovalo - to kryti mel na sobe lucistnik a casto i ti kone meli supinaty prehozy. A navic se to imo pouzivalo pro rychly rideby utoky a ne pro frontalni najezdy do formaci. ale i tak to musela kvuli jakykoli absenci odpruzeni nebo stabilizace celkem adrenalinova jizda pro toho lukostrelce - ten vozataj se mohl aspon drzet otezi:)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Vůbec nechápu, že tohlo mohlo někoho vůbec uvézt, vzhledem k tomu, jak masivní koule muselo vyžadovat vůbec na něčem takovým vyjet do bitvy.

    [STENNY @ Zjištění]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam