Probírali se zde egyptské válečné vozy - dvoukoláky.
I já k tomu mám zajímavý "špek".
Váže se k historii žonglování (manipulace/spinování).
Z Egypta jsou první zmínky o flowersticku/devilsticku (větší "centrální" hůlka ovládaná dvěma menšími hůlkami), například na wiki je to popsané jako holý fakt.
Jeden z nálezů je popsán jako rovná tyčka, která má na obou koncích připevněné (provázky? smůla? klíh?) lehké kulaté sopečné kameny.
V článku, ze kterého cituji (a který nemůžu zaboha najít), bylo tvrzeno, že v Egyptě se devilstick nepoužíval relaxačně, ani pro zábavu, ale jako zbraň.
A zde se už dostáváme k egyptským dvoukolým vozům, tato zbraň měla být používána v nich.
Celé to zní hrozně přitaženě za vlasy (a je to možná jen něčí fabulace, k tomu se dostanu dál v textu).
Osobně si s devilstickem hraju asi od roku 2000, celkem solidně ho jsem schopen ovládat jednou rukou - hůlkou/handstickem, přesto je představa, že stojím vedle "řidiče" na natřásajícím se a skákajícím voze a snažím se handstickem dosáhnout takové rychlosti rotace devilsticku, aby jeho úder měl nějaký význam, aby doletěl aspoň desítku metrů a abych se trefil, taková představa je úsměvná a imho dost absurdní.
Košík krátkých kopí, kamenů, luk, to vše by mělo daleko větší význam a účinek.
Případně si dokážu představit něco jako bola.
Ale devilstick?
K oné fabulaci. Článek nejsem schopný dohledat, pamatuji si, že byl v češtině.
Devilstick a Egypt. Je to na wiki, je to tupě kopírováno z jedné diplomové práce do druhé. A je to možná nesmysl.
Ale vyhledat dobovou kresbu z Egypta se mi nepodařilo.
S angličtinou moc nekamárádím (jen se základní). Ale při zběžném hledání lze narazit na zásadní rozpor, paradoxně je to na jednom webu, dva naprosto protichůdné výroky.
Žonglování s míčky (kameny?) je doložené z nástěnných egyptských maleb, to ano, ohledně devilsticku se dozvíme toto:
"Evidence of this form of juggling exists in drawings on Egyptian tombs."
a o kousek dál
"There are no drawings of devilsticks on egypt tombs, this is a rumour that spread in early american flowerstick community"
O bojových vozech pro jistotu ani písmeno :)
Pokud byste měl někdo doplňující informace, rád si je přečtu.