• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    CDR: no tady to je logicky. servirka poleje hosta -> restaurace resi nahradu skody.

    to co se tu rozebírá je spíš jako když si koupíš flašku vína v lídlu, ta se ti rozbije v kufru a ty budeš žalovat lidl o nahradu škody.

    JON: Ale vždyt je doprčic úplně jedno jak teplý to kafe je. Nikdo normální si nedává pití v měkkym kelímku z mekáče do klína na sedačce v autě. A pokud to udělá a poleje se, nemůže vinit nikoho jinýho že má mokrou sedačku a flek na kalhotech. vždyť to neni tak těžký.
    JON
    JON --- ---
    KURE: viz
    JON: ono je to opravdu dost neintuitivni. Problem neni v tom, ze servirujou horky kafe, ale jak ho servirujou (i bude imho problem v tom, ze my jsme narod odkojenej turkem zalitym varici vodou, ale imho amici tou dobou pili i doma spis prekapavanou, takze ta vazba kafe = horky taky nebude tak silna jako u nas).
    JON
    JON --- ---
    SULTHAN: Jo, ono to je vlastne super divna situace: zdanlive kazdodeni cinnost - piti horkyho kafe - kterou kazdej doma zvlada, s na zacatku este teplejsi vodou, se tim pouzitym kelimkem dost rapidne meni: cerstve zalitej hrnek je horkej a max si ho za ucho neses ke stolu a za chvilku vychladne - a strkat si ho do klina by fakt napadlo jen radnyho fajnsmekra. Ale ten termohrnek servirovanej do auta tu situaci dost rapidne meni - obsah zdaleka tak rychle nechladne, ma to vicko a tak to vypada nevylitelne, zaroven to narozdil od hrnku je zmacknutelny. Zvenku to neni horky a chytit to v aute v kline uz pak nevypada jako tak blbej napad.
    KURE
    KURE --- ---
    chápu to dobře, že vy všichni vidíte problém v tom že servírujou horký kafe?
    a že tahle situace se musí řešit, předpokládam tím, že se bude servírovat kafe vlažný?
    To jako opravdu? no tak.

    SALVATOR: no esli se stara pani polila v autě kýblem horkýho kafe, a pak v tom nějakou dobu seděla, protože šok/bolest/absence kondice a nějakou dobu jí trvalo než se z toho vyhrabala, tak to byly vážný popáleniny. To je smutný.

    Hele oni v tom mekáči taky dávaj hořčici, a já si jí celkem pravidelně kydnu na košili. Víte že ta věc dělá fleky?
    Asi bych je měl žalovat žejo? Protože na tý hořčici neni napsaný, že si jí nemam dávat na košili, že to udělá flek. To je totálně jejich vina, že jsem si já pokecal košili.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Mimochodem to horké kafe bylo servírováno v termokelímku.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    KURE: Je škoda, že peníze, které McDonald's věnoval na mediální řešení této PR katastrofy (ano, dodnes všichni vědí o hloupé Američance, co nevěděla, že káva je horká), nešly radši na řešení...

    :-)))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KURE: Neomlouvej, proto to tady existuje, aby se nějak dal postovat tenhle druh věcí, jako dala TRISSIE a debatovat o tom.
    Ale podívej se na tu fotku, co dala do spoileru. Tohle kafe fakt nestačilo jen pofoukat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: hrozba společnosti je snaha o maximalizaci zisku v situaci, kdy to prokazatelně způsobuje vážná rizika (popáleniny třetího stupně fakt nejsou "trochu to pofoukat").
    Dneska by skončili s výrazně většími náhradami i pokutami.
    KURE
    KURE --- ---
    TRISSIE: ale notak. To jako vážně budeme předstírat, že kafe který musíš trochu pofoukat je hrozba společnosti?

    Nemá to cenu, tady se neshodneme.
    Omlouvám se za pleveleni diskuse.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: produkt, který prodával McDonald's, nesplňoval deklarovanou vlastnost "káva k pití" a neobsahoval žádné varování, že na rozdíl od zboží jiných společností prodaném na srovnatelném trhu, není určený k pití. McDonald's navíc sama ústy svých vlastních svědků přiznala, že si byla vědoma toho, že její produkt nesplňuje vlastnost "káva k pití", a že ji prodávala ve stavu "nevhodná k pití" za účelem maximalizace zisku.
    KURE
    KURE --- ---
    TRISSIE: ne. Ani trochu.
    Neprodavali nějakou podezrelou chemickou látku, o který zákazník nic netušil.
    Prodávali horké kafe. Něco čemu každej dospelej člověk na světě perfektně rozumí, bacha horké.
    A nepolili tím tu paní. Ani se to nestalo chybou balení.
    Paní se sama polila. Není co soudit.

    Ale chápu ten podtext, že si u soudu dělala bohatá korporace prdel ze staré paní tak moc, že to soudce nasralo a dal jim to sežrat. To je hezké.

    GREATDRAKE: :( to bolelo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: tak pro ty jednodušší: prodávali něco, o čem věděli, že je nebezpečný (protože z toho takhle měli víc peněz), a mysleli si, že škodu budou hradit akorát těm, co vypadaj, že by ji mohli vymáhat. A u soudu se chovali jako taková banda arogantních kreténů, že soudce sám se rozhodl je praštit přes prsty a přiznat babče peníze, o který ani nežádala. Už je to jasnější?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    KURE: prosíme střední části gaussovy křivky ať nevyrušují.
    KURE
    KURE --- ---
    TRISSIE: já nějak nechápu proč by měl někdo platit ty paní cokoliv, když si ona sama ve svém autě nalila vařící vodu do klína.
    stejnou logikou by mohl McDonald hodit zodpovědnost na dodavatele elektřiny, že jejich elektrika ohřála vodu, kterou se pani opařila.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RSZ: dneska jsem náhodou na nyxu narazila na video, v němž byla i fotka těch popálenin, a zbytek už byla králičí nora internetu, protože pod "opařit se kávou" si člověk obvykle představuje něco trochu víc triviálního.
    No a když už jsem se dočetla až na konec internetu v této kauze, tak proč se o to nepodělit, že :-)
    RSZ
    RSZ --- ---
    TRISSIE: "uvedení na pravou míru" už jsem četl několikrát, ale vlastně nikdy takhle detailně a přitom na pár řádcích, fér
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    všichni jste slyšeli o Američance, která zažalovala McDonald's za to, že se opařila jejich horkou kávou.
    ale věděli jste, jak to bylo doopravdy?

    Káva, kterou na začátku 90. let v McDonald's servírovali, byla nebezpečně vroucí (82-88C). Vedení řetězce o tom vědělo a dokonce už se s několika sty opařenými zákazníky mimosoudně vyrovnali - ale spočítali si, že je pořád vyjde levněji prodávat extrémně horkou kávu, protože zákazníci, kteří čekají v restauraci na to, až vychladne dost na to, aby se dala pít, si mezitím koupí něco dalšího. Jiné řetězce v té době prodávaly kávu nižší teploty a s nižším rizikem vzniku popálenin, rozhodně tedy nešlo o nutnost.

    Stella Liebecková byla skoro osmdesátiletá paní, která si jen chtěla v autě na parkovišti vypít kávu, ale zvrhla si ji do klína a způsobila si rozsáhlé popáleniny třetího stupně, což si vyžádalo delší hospitalizaci, transplantaci kůže a dva roky léčení. Po McDonald's nechtěla moc - jen 20k USD (za léčebné výlohy, které musela zaplatit ze svého, a za ztrátu příjmu dcery, která se o ni musela starat), a nebyla první ani jediná, kdo podobný nárok vznášel.

    Jenže v McDonald's si řekli, že je to stará chudá paní, která nemá žádné páky, a že tedy není potřeba se tím zabývat. Podobně přezíravě se chovali i během soudního řízení*, a ve finále soud Stelle Liebeckové přiřkl 160k USD jako kompenzaci léčebných výloh a 640k USD za punitive damages*.

    Je škoda, že peníze, které McDonald's věnoval na mediální řešení této PR katastrofy (ano, dodnes všichni vědí o hloupé Američance, co nevěděla, že káva je horká), nešly radši na řešení příčiny problému, protože podobných případů následovalo ještě mnoho. Stella Liebecková prožila zbytek života ve fyzickém diskomfortu a v opovržení ze strany médií i veřejnosti.

    Poznámky pod čarou a vysvětlivky:

    * výpovědi svědků předvolaných McDonald's jako žalovaného obsahovaly kupříkladu tyto perly:
    Christopher Appleton (McDonald’s Manager of Quality Assurance). Viewed as an ineffective witness, Mr. Appleton apparently admitted that he was aware of the risk of hot coffee and had no plans to reduce the temperature. (Gerlin, Andrea. “A Matter of Degree,” The Wall Street Journal, September 1, 1994). Further, Mr. Appleton stated that the number of reported burns from McDonald’s coffee in relation to the total number of cups sold was not high enough to justify the modification of the serving temperature.
    Dr. P. Robert Knaff (human factors engineer). Dr. Knaff testified that the number of prior coffee burn victims was statistically trivial in comparison to the number of cups sold.

    ** punitive damages je pojem anglosaského práva, který se v evropském příliš neobjevuje - je to soukromoprávní druh náhrady újmy, jehož účelem není způsobenou újmu kompenzovat nebo za ni poskytnout zadostiučinění, ale škůdce potrestat. Jsou přiznávány v zásadě v případech, kdy je jednání škůdce trestuhodné povahy, byť nedosahuje intenzity požadované trestním právem pro to, aby mohlo být považováno za trestný čin. Půjde zejména o situace, kdy povinný způsobil škodu úmyslně, újma na právech poškozeného byla zvláště veliká nebo když chování povinného svědčí o zjevné lhostejnosti k právům poškozeného.

    zdroje:
    Liebeck v. McDonald's Restaurants - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Liebeck_v._McDonald%27s_Restaurants
    http://abnormaluse.com/2011/01/stella-liebeck-mcdonalds-hot-coffee.html
    Najdeme v českém právním řádu pro punitive damag | epravo.cz
    https://www.epravo.cz/top/clanky/najdeme-v-ceskem-pravnim-radu-pro-punitive-damages-misto-113535.html

    a fotka radši ve spoileru:
    STENNY
    STENNY --- ---
    Že v Coca-Cole býval extrakt z koky, to se všeobecně ví. Méně se ví, že originální receptura limonády 7Up obsahuje sůl lithia - stabilizátor nálady. Což se asi docela hodilo, protože 7Up šel na trh dva týdny před velkým krachem newyorské burzy v roce 1929.
    Od roku 1948 už nápoj bohužel žádné zábavné ingredience neobsahuje.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Z toho článku na Guardianu:
    In the 1980s, the internet was frequented by three types of people: government officials, university scholars, and porn seekers. The three were not necessarily mutually exclusive. Today's thriving online pornography industry has its roots in the bulletin board systems (BBS) that evolved separately from the internet in the 1980s. They gave way to Usenet newsgroups and free FTP (file transfer protocol, a format for exchanging files over the internet). Users talked about things they had on BBSs and in the newsgroups, then traded the files online.

    "The earliest porn sites on the net were FTP sites run for free from college campuses, especially MIT for some reason," said one early watcher of the web who asked to remain anonymous. "All the free sites shut down under escalating traffic load in 93-94. Of course they were all rampant copyright violations, and lots of people stopped carrying the newsgroups because of the huge amounts of bandwidth and storage space they required."

    Tak třeba si pornoobrázky vyměňovali průkopníci na MIT už přes ARPANET. 🙃
    CROSS
    CROSS --- ---
    tady k tomu SPIKE411 bych ještě přidal sérii podcastů Hot Money, taky pár dobrých návratů do minulosti.
    Hot Money: Who Rules Porn? | Pushkin Industries
    https://www.pushkin.fm/podcasts/hot-money
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    NELLAS: Na otázku to neodpovídá, ale jestli se chceš pouštět do téhle králičí nory…

    Předpokládám, že první pornoobrázky se šířily e-mailem a/nebo BBS nebo něčím podobným, pak asi taky IRC (sám jsem měl nějaké kolekce fotek z BBS, i když ta doba mě minula), než nastoupily pornoweby.

    Tady nějaký studijní materiál
    The porn pioneers | Technology | The Guardian
    https://www.theguardian.com/technology/1999/sep/30/onlinesupplement
    https://www.internethistorypodcast.com/2015/01/history-of-internet-porn/
    https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/2hh1va/the_history_of_internet_pornography/
    https://11points.com/11-firsts-internet-history/
    What was the first porn video uploaded to the internet? Does it still exist? - Quora
    https://www.quora.com/What-was-the-first-porn-video-uploaded-to-the-internet-Does-it-still-exist
    https://www.quora.com/What-was-the-internets-first-porn-site

    A filmy taky jsou zajímavý :)
    https://www.oldest.org/people/porn/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam