• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    Band of Brothers - The Red Devils - British 1st Airborne Division
    https://youtu.be/YTScQdp3emM

    2:37

    delší dobu mi trvalo kde a jak se v seriálu band of brothers vzal pokřik "wahai mohammed!" zrovna u britských rudých ďáblů, což byli jakožto anglická 1st Airborn Division v podstatě ekvivalentem 101st Airborne Division amíků, kteří je vytáhli z nepřátelského území. no pokud jsem někde v překladu neudělal botu tak jsem ze střepů googlení vylovil toto:

    při nasazení v africe proti rommelovu afrika korpsu při nějakém přesunu potkala banda britské 1st chlapa který se vehemetně snažil donutit svého mezka k pohybu užitím kopanců, tahání a hulákáním zníměného wahaai (tj. asi hyjé) mohammed (jméno dotyčného mezka). chlapcům se to pro komičnost celé scény tak zalíbilo že u nich pokřik zdomácněl. stal se typickým pokřikem jednotky, svolával na panáka v hospodě, apod. ale to by samozřejmě byla nuda kdyby to bylo celé :)

    před vyloděním 6.června 1944 v Normandii byla americká 101. spolu s mnoha dalšími nachystaná v anglii. invaze se mnohokrát odkládala tu kůli dění v italii, tu na východní frontě, tu počasí nebylo vhodné, tu snad géniové zodiakální či osmapadesátá vyšší inteligence byli toho příčinou, že furt hergot nic. vojáci se nudili. no a ač se to nerado komunikuje (na tuhle frázi jsem obzvláště hrdý!) tak ta 101. byla složená ze spousty správnejch texaskejch synků, modrookejch hošanů jak lusk, a rasistů jak řemen. a co dělali když byla přetěžká nuda? no šli pochlastat a při dobrém rozmaru se rozhodlí osvěžit se zmlácením pár negrů žejo vole, voni si tu normálně choděj jako bílí, co to jako kurva je.

    anglie se svojí indickou a africkou... ééé... konotací, kupodivu neměla zas až tak moc sklony k nějakému jebnutému rasismu, ano debilové jsou všude ale v anglii této doby nijak extra nad běžný průměr. a ďáblíkům se fakt nelíbilo že se jim tady najednou roztahujou psí ksichti (američtí vojáci měli obecně přezdívku dogfaces, stejně jako německý voják byl jerry a japonec džap (btw u němců byl amík pro změnu tommy a od toho se odvíjí německý název pro tank m4 sherman = tommy cooker. on měl chudák tendence k hoření...).

    takže: kdykoliv se stalo že britský para měl vycházku a narazil na bandu usa para která dělá problémy, zařval z plna hrdlá svolavácí wahaai mohammed a ostatní v doslechu to hulákali dál, něco jako pískaní policejní píšťalky. ďáblové údajně pro zaslechnutí pokřiku vstávali od nedělních obědu, opouštěli dívky uprostřed rande, přeskakovali sedačky v kinech apod aby se dostali ke kamarádovi a přiložili pěsti k dílu. samozřejmě že válka a společný nepřítel a zaplať pámbů už to vylodění a nasazení kurvadrát uhladilo spoustu ostrých loktů a z wahaai mohammed se stalo spíš něco jako broken arrow (help! sem úplně v píčí a asi brzo umřu, kamarádi příjďte si pro mě!) nebo naopak kdož sú bóží bojovníciiiii (řežte ty zmrdy hlava nehlava!), podle situace.


    dva drobné věci k americkému rasismu (btw možná že tohle je i důvod aktualní antirasistické histerie v usa stejně jako stalé po skoro 75. letech je německo úplně v afektu z možného spáchání antisemitismu a válkychtivosti).

    1917, první světová válka. krom standartních jednotek do evropy z usa přichází i čistě černošské divize. jsou tam vyslani jako kopáči zákopů a latrýn, nosiči beden a munice a prostě vůbec fér rovnocení lidé. a amíci specialní depeší francouzskému velení požadovali, aby pochybní černoši nebyli v žádném případě nikdy ozbrojeni, nasazováni v boji a vůbec, jsou to sluhové v uniformách a ať nezvedají rypáky od lopat a práce. ale francie měla alžír a spoustu dalších kolonii takž klukům ze 93. a 92. pěší po výstupu z transportu sebrala lopaty rozdala lebelky 1886 (ikonické francouzské pušky z ww1). a z 93. a 92. se stali harlem devils. na bojišti plně respektovaní řezníci, kluci, je to v cajku, harlemští jsou tady! dovedete si představit co se stalo po jejich návratu do usa. oni už tak nějak nechtěli rýt držkou v zemi, leštit boty bílejm a vrátit se na druhou kolej, někam mezi člověka a mezka. no skončilo protestnímy pochody, festovní přestřelkou a začatkem jakéhos takéhos řešení dozvuků otrokářství v usa.

    1944 zima, belgie, adreny, bitva o bastone (opet band of brothers, dil se jmenuje, kupodivu, bastone). 101. výsadkova tam dostala fakt hroznou bídu ale necukla. na konci dílu si můžeme v dramatických titulcích přečíst větu zhruba ve vyznění
    "jako děsnou bídu, ale ani jeden člen 101. nikdy nepřipustil že by jednotka potřebovala pomoc."
    patetické jako prase že? jeden úplně salutuje před fotkou bíleho domu... než... a je to tu zas :)
    101. z toho zmrzlého, hladového, zákopového průseru dostal totiž 761. tankový batalion (black panthers). a co je na něm zajímavé a proč to má i ve jméně? složený exkluzivně z čenochu! stejně jako red tails, černošká experimentalní stíhací peruť americké armády (prosím, na ten film se radši nekoukejte jako na něco co má jen smykem vazbu na realnou historii, je to strašná guilty-pleasure soap opera... já vás varoval). on si takhle jednou patton řekl "docházej mi tanky. co já bych s tím... tyvole jak že v anglii je připravenej prapor tankánů komplet ve stavu? a co že jsou to čenoší? beru i eskymáky jestli si uměj oplátovat iglů a sřílet z něj 76mm ammo! sklapněte a už ať jsou na cestě! wtf kkti fkt!!"

    výňatky z proslovu pattona ku 761st tankové:
    "I don't care what color you are as long as you go up there and kill those Kraut sonsofbitches."
    "They say it is patriotic to die for your country. Well, let’s see how many patriots we can make out of those German"

    takže k orvanejm 101. paragánům po týdnech boju konečně dojel tank, který rozsekal všechno co jim dělalo zle. tank zastavuje. paragáni jásají, tleskají, slzy, silný okamžik.
    dekl ve veži se zvedá. velitel tanku vyleze aby pozdravil obrace.... a on je to... doprdele!
    :)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    SCHWAB: nojono... to bude ta linka vedouci az od Jana Husa...
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    SCHWAB: sorry, V ČR 28.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    V Rusku je 33 krematorií?!

    V ČR 27.

    V ČR je nejvíce krematorií na počet obyvatel na světě.



    Ruská krematoria nestíhají, docházejí i prostory na pohřbívání - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-ruska-krematoria-nestihaji-dochazeji-i-prostory-na-pohrbivani-224485
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    STARE_CASY: Tady výřez z mapy kolem Keflavíku kterou dělala žena pro kamarády co by měli vidět na islandu.

    PETRUSCHKA
    PETRUSCHKA --- ---
    NELLAS: stačí si cvaknout vstupenku v nějakém klubu svlečených slečen/matek/matron nyxu
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    STARE_CASY: to si našel nějakou haluz, vstupenka je 90$, a tágo tak za 30. Jinak přímo na letišti v Reykjavíku je termální bazén na pláži hned za runwayí zadara.

    Blue Lagoon Comfort Admission & Transfer From Keflavík Airport | Blue Lagoon Iceland | Reykjavik Excursions
    https://www.re.is/tour/keflavik-blue-lagoon-comfort-admission-and-transfer/

    Nauthólsvík - Nauthólsvík
    https://nautholsvik.is/
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    NELLAS: já to ani vědět nechtěl. Jenom jsem zjišťoval, co by se dalo dělat na Islandu, když tam člověk v půlce října skončí na 14 hodin při přestupu do Toronta.

    Počasí v tu dobu optimistické, teploty kolem 8 °C, běžné jsou několikahodinové lijáky, ale málokdy prší celý den, takže vlastně dobrý.

    Jde se nechat odvézt do venkovních horkých bazénů (vyjde to na 6000 Kč na osobu včetně odvozu z letiště a zase zpět, v ceně jeden drink a bahenní zábal, jídlo není v ceně).

    Dá se navštívit muzeum Vikingů. To je tak na hodinu.



    Zajet si autobusem do Reykjavíku a zkusit místní národní muzeum (to vypadá docela dobře)... nebo teda ono falologické muzeum s největší kolekcí penisů (zhruba tři stovky exeplářů téměř stovky živočišných druhů, největší exemplář je údajně dlouhý 170 cm a váží 70 kg)...



    A nebo si půjčit auto a prostě zkusit štěstí, že chvíli nebude pršet a člověk se podívá aspoň na některé z mnoha desítek úžasných přírodních lokací - sice s příletem o půlnoci a odletem ve dvě odpoledne to není úplně ideální, ale jestli ta cesta vyjde (sice asi ne, ale nebudu se vzdávat předčasně), tak radši než Hið íslenzka reðasafn zkusím třeba Reykjanesfólkvangur nebo jiný jazykolam.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ELIZHANNAH: imho je vyžle stene tohohle staryho plemene loveckyho psa:)
    Vizsla - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Vizsla
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    WRNQ: Žehlička, nebo penis, bába, nebo sníh...
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    STARE_CASY:. v Bečově nad Teplou je rodinné muzeum žehliček.
    Teď už to víte.
    De nada.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    TRISSIE: vyžle bylo ve středověku, možná i na začátku novověku plemeno psa. Byl to pes hubený, jako vyžilý, odtud název. Nebyl totožný s chrtem
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    TRISSIE: Snad se neujme hubenej jako Řepka (Zdravíme do Nory)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PETRUSCHKA: To je v nějaké speciální záložce?
    PETRUSCHKA
    PETRUSCHKA --- ---
    STARE_CASY: na Nyxu je prý muzeum penisů v každé ženské poště. Nemáte zač
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    STARE_CASY: To jsem měla vědět před rokem a půl, a ne až teď!
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Na Islandu je Muzeum penisů. V Reykjavíku.

    Nemáte zač.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ATUARFIK: to je nějaká báseň? O pudinku plném krve?

    Jo, vlastně, studánka je to.
    KURE
    KURE --- ---
    TRISSIE: takže takový trochu jelito... :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: To máš jako s pudinkem. V Americe sladký, v Anglii plný krve.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam