• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Jestli chcete archetyp odříznutosti, koukněte se na rakouskou vesnici Jungholz. Tu nespojuje se zbytkem Rakous žádná cesta. Do příchodu Eura používala Marky a do roku 1995 byla v celní unii s Německem.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LOPIK: "Jedinou podmínkou je, že data musí být v minimálním rozsahu tří logaritmických intervalů (tj. v minimálním rozsahu tří desítkových řádů).", hmm. Zajímavé.

    Logaritmy (a tedy spirály) cloumají vesmírem i přírodou důkladně a zrovna u toho Zipfa není potřeba nějaký extra matematický trénink, aby za tím člověk opět viděl spirálu a nějaký druh stromu s logaritmickou složitostí. Sorry za #offtopic, ale zrovna tuhle na nedělní vycházce do přírody jsem s jedním programátorem debatoval, jestli může existovat datová struktura, která by měla O(log)(N) (nebo jak se to píše) složitost i pro vkládání dat, i pro vyhledávání (pak jsme se už přesunuli k obligánímj a více aktuálnějšímu tématu ChatGP a neuronových sítí s miliony parametrů, ale jsem přeci jen dost pošahaný matikou, aby mě zajímaly i ty nadčasovější a jednodušší otázky - a ano, Zipfův zákon přímo zavání tím, že evolučně vznikající struktury rády vyhledávají s logaritmickou složitostí, ale otázkou je to přidávání - protože jazyk i města vznikají tisíciletou evolucí - pokud to tedy není "celé jen v naší hlavě", že - tak ta složitost vytváření těchto struktur asi moc logaritmická nebude :-)) Protože jsme se nevyvinuli tak, abychom si jen tak "mezi řečí" s nějakým člověkem vytvořili vlastní jazyk se zipfovým rozdělením, který budeme používat jen mezi sebou a ne navenek :-)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    XCHAOS: Ono nejde jen o lingvistiku - podobná věc je i v matematice - https://cs.wikipedia.org/wiki/Benford%C5%AFv_z%C3%A1kon a týká se četnosti jednotlivých číslic u skoro jakýhokoliv souboru přirozených čísel, co má nějakou oporu ve skutečnosti.. Není to jen v naší hlavě.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Ale on je ve světě okolí, když se týká i velikosti měst, kráterů na měsíci, slunečních erupcí... Ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: no mrazivé je, pokud ten Zipfův zákon doopravdy není ve světě okolo, ale jen v naší hlavě :-) to patří do nějaké filosofické konference, každopádně. Většina lidí, co o tom přemýšlejí, ale připouští, že jazyk hodně formuje způsob, jakým vnímáme svět. Ted' tu máme pravidlo, které ale popisuje, jak se formuje jazyk, pokud je pro lidský mozek rozpoznatelný jako jazyk. A to člověka samozřejmě trkne - takže tady si už podruhé vytýhl zákonitost, která mi fascinuje a když ne do tohohle klubu, taky jsem o tom už psal... (např. že Voynichův rukopis, který hodně jazykovědcům a kryptologům vrtal hlavou, pravděpodobně není nějaký čistě dekorativní fake, protože je psaný něčím, co zipfovo rozložení dodržuje...)

    Jak říkám, filosofické spekulativní důsledky jsou sice mírně zajímavé, ale nejde je kvalifikovat jako "fakt". Pokud to chceš řešit dál, můžeme v některém z mých všeobecně použitelných klubů, protože mě zajímají kromě faktů i spekulace, nebo snaha vydedukovat z faktů nějaké zobecnění, ale nechci tím tady spamovat...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Můžeš to nějak rozvést? Že si vytváříme slovníky mi přijde samozřejmý a uniká mi, kde v tom je ta mrazivost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: na tomhle je mrazivý, že tím pádem je to jen nějaká zákonitost týkající se toho, jakým náš mozek vnímá realitu. že si zkátka vytváří "slovníky"...
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    SALVATOR: Asi to bude Zipfův zákon, ale v tomhle videu to nebylo. Vsauce tam ty města zmínil jen na pár sekund, já viděl video přímo o městech. Tipoval jsem to na Wendover productions, jenže on toho má o městech taky dost, tak jsem se tím ještě neprokousal :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ha, já věděl, že sem to i na nyxu kdysi někde zmiňoval.

    [SALVATOR @ Zjištění]
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Aha tak je to asi Zipfův zákon:

    "V sociální geografii je tato mocninná funkce známá pod názvem pravidlo velikostního pořadí (měst) (anglicky rank-size rule) nebo Jacksonův zákon..."

    Zipfův zákon – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Zipf%C5%AFv_z%C3%A1kon

    A imo si to asi viděl v tomhle díle Vsauce:

    The Zipf Mystery
    https://youtu.be/fCn8zs912OE
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NIKDAS: Hele a nebude se na to prostě vztahovat Zipfův zákon? On se původně měl týkat četnosti výskytu slov v jazyce, ale pak se zjistilo, že se týká víc oblastí. Například těch největších kráterů na měsíci jsou jednotky, menších desítky, ale nejmenších desetitisíce ne-li statisíce.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Dneska jsem zjistil, že Ústí nad Labem má ~stejný počet obyvatel, jako Hradec Králové, pro mě (z druhého konce republiky) velké překvapení, Ústí jsem čekal někde na chvostu první dvacítky a ne top10.
    Každopádně jsem si díky tomu vzpomněl na jedno video (které teď nemůžu najít, CGP grey, Numberphile, Veritasium, Wendover production...těch kanálů co sleduju je prostě moc), ve kterém dokazovali, že existuje "přirozené matematické pravidlo" podle kterého mají první tři nejobydlenější města v daném státě stejný poměr obyvatel, jako první tři v ostatních státech. Bylo to nějak největší=x, druhé největší 1/3x, třetí nějvětší 1/4x a tyto města rostou ~stejnou rychlostí a je na světě jen několik málo výjimek, kdy tomu tak není.

    Sry za případné nepřesnosti, už je to x let, co jsem to video viděl.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Z historie brněnské filosofické fakulty:

    „Stěží uvěřitelnou ukázku situací, před které byli představitelé meziválečné univerzity stavěni, reprezentuje ,hrušková aféra‘. Týkala se Filozofické fakulty, která část svého areálu v bývalém městském sirotčinci sdílela s ředitelstvím drah. Železniční zaměstnanci měli nárok na úrodu z místních hrušek, a když se v zahradě někdejšího sirotčince začalo v roce 1922 s přípravami na výstavbu zoufale absentujícího rektorátu, ve jménu nároku na ovocnou úrodu se jí postavili a dokonce vyhrožovali žalobou. Zemská správa se jejich kroku zalekla do té míry, že se s kácením hrušní – a tedy i výstavbou rektorátu – muselo kvůli sklizni několik měsíců počkat.“
    Oslavy 100 let od zahájení výuky | Filozofická fakulta MU
    https://www.phil.muni.cz/oslavy-100-let-od-zahajeni-vyuky
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    V klubu Kreslené stripy je dneska Garfield, který přímo odkazuje na pondělí 13. února. Přeposílám kamarádce, která Garfielda miluje, obrázek na dobré ráno. Je skvělé, jak to dneska pěkně vyšlo. No a jak často teda tenhle strip platí?
    Garfield vychází od roku 1978, kdy zrovna i bylo pondělí 13.2., ale vychází až od 19.cervna, takže to se nepočítá. Takže dál to bylo 1984, 1989, 1995, 2006, 2012, 2017 a 2023. Takže tenhle strip fungoval za dobu Garfielda 7x. A znovu si ho můžeme užít až v roce 2034.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    HOWKING: ikona to bude pro lidi kolem grafiky/reklamy a apple produktů, běžná populace to mohla úspěšně minout... ještě bych tedy pro neznalé doplnil, že je to inspirováno románem 1984 od G. Orwella a tuto reklamu Applu režíroval Ridley Scott, ale tak nějak tuším, že zde budu spíš nosit dříví do lesa :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MIC: Neblbni. Tohle je ikona.To snad znají všichni. Já měl za to, že to Janeček použil právě proto.
    MIC
    MIC --- ---
    Že to co měl Karel Janeček jako předvolební klip jsem věděl že není originál, ale nepamatoval jsem si z čeho to je. Tak je to reklama na Apple z roku 1984(!)
    Apple 1984 Super Bowl Commercial Introducing Macintosh Computer (HD)
    https://youtu.be/2zfqw8nhUwA
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    A Královec.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    SALVATOR:
    GANDHI: a Malta
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam