• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    ...



    NJAL
    NJAL --- ---

    7.) Allen Swift's 1928 Rolls-Royce Piccadilly P1 Roadster

    Why It's Crazy: Mr. Swift's Rolls was given to him by his father in 1928 as a graduation gift. He drove it regularly up until his death in 2005, putting over 170,000 miles on the car. He held the record for longest Rolls-Royce ownership by an individual, and was recognized by the company and awarded in 1994. The car still runs, and is currently in the collection of a museum in Springfield, Massachusetts.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MARASAN: Nemyslíš náhodou Exekutora zabavujiciho pračku před Nejvyšším správním soudem?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MEJLA77: sierpinskyho kobrecek muzes mit i ve 3D a pred budovou Krajskeho soudu v Brne je dokonce jako pomnik prave 3D sierpinsky!
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: obdoba tohoto fraktálu jen se čtverci je vlastně Mengerova houba:
    Mengerova houba – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Mengerova_houba

    a nevím, jesli je možné mít obdobný fraktál třeba z šestiúhelníků...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Existuje fraktál - Sierpinskiho trojúhelník a co jsem netušil, že jde vytvořit pomocí jednoduchého pravidla, které je založenona náhodě (viz chaos game v tom wiki odkazu):
    Facebook
    https://www.facebook.com/reel/896379101772982
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sierpi%C5%84ski_triangle
    KURE
    KURE --- ---
    Black Pearl, 106 metrů dlouhá, třístěžňová jachta.
    Schopná plout rychlostí přes 20 uzlů jen na plachty.
    Plachty může řídit jedinný člověk z můstku pomocí dotykové obrazovky a jojstycku.
    V plachtách jsou solární panely a lodní šrouby můžou fungovat jako turbíny na výrobu elektrického proudu.
    To znamená, že lze plout zcela bez spotřeby paliva, přestože loď spotřebuje tolik elektřitny jako několik rodinných domů.

    The Black Pearl Super Yacht
    https://youtu.be/IdehUFrPmNs
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: tedy moc nekvetou, jde spíš o metabolickou funkci :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Rypoši lysí se změní na rostliny, když mají málo kyslíku — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2094614-ryposi-lysi-se-zmeni-na-rostliny-kdyz-maji-malo-kysliku
    STENNY
    STENNY --- ---
    TRISSIE: Tak já ještě přidám plán úteku, který zahrnoval dřevěný kluzák s desetimetrovým rozpětím: https://en.wikipedia.org/wiki/Colditz_Cock
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARASAN: hele, a tohle (převzato z wiki) v té hře bylo taky?
    Because of the number of Red Cross food parcels, prisoners sometimes ate better than their guards, who had to rely on Wehrmacht rations. Prisoners could use their relative luxuries for trade and, for example, exchange their cigarettes for German Reichsmarks that they hoped could later use in their escape attempts.

    (ten příběh je s každou další informací lepší a lepší :-)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TRISSIE: Oflag IV-C je chvalne proslulej gameskou Escape From Colditz!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: teda o operaci noha si víc přečtete tady: https://www.keymilitary.com/article/operation-leg
    (zpracovávala jsem operace z víc zdrojů a pak dala ten míň obsáhlý - a vzhledem k tomu, co za haluz ta operace byla, fakt doporučuju si přečíst tu delší verzi :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    stejně jako se člověk jednou za uherskej rok dozví použitelnou věc v rámci nyx-rady ( [HOWKING @ Textove ftipy - taky ste na modemu a vecne se opakujici obrazky vam kazi pozitek? /pouze cj, pripadne slovencina/] ), tak se může stát, že se zajímavou věc dozví i v diskusi na novinkách (obojí se mi zatím stalo přesně jednou, ale... očividně to není nemožné!)
    Takže můj dnešní úlovek z diskuse k https://www.novinky.cz/clanek/muzi-v-kvetnu-prisel-o-obe-nohy-den-po-vyroci-valky-se-ukrajinec-s-protezami-vraci-do-boje-40423886 :



    O Maresjevovi jste určitě všichni slyšeli, ale co takhle Sir Douglas Robert Steuart Bader?

    Bader nastoupil k RAF v roce 1928 jako čerstvě osmnáctiletý a o tři roky později při nepovedeném akrobatickém letu přišel o obě nohy. Uzdravil se, s protézami absolvoval opakovaný letecký výcvik a žádal o znovupřijetí k RAF, ale doktoři ho poslali do důchodu. V roce 1939 už tak vybíraví nebyli. Bader se jako stíhací pilot účastnil bitvy o Francii a bitvy o Británii - připisuje se mu 20 osobních sestřelů nepřátelského letounu, čtyři sestřely společné, šest pravděpodobných osobních sestřelů a jeden pravděpodobný společný sestřel. Patřil k nejstarším stíhacím pilotům RAF - jeho věk ovšem paradoxně kompenzovalo právě jeho postižení, protože kvůli chybějícím nohám (kam by odtekla krev z mozku při vysokém přetížení) vydržel při vědomí déle než jeho mladší kolegové.

    V srpnu 1941 byl sestřelen nad Francií (pravděpodobně "přátelskou palbou") a zajat. Němci se k němu chovali s velkým respektem - generál Adolf Galland, velitel německých stíhacích sil (a jeden z nejúspěšnějších německých stíhacích pilotů), dokonce zorganizoval operaci, při které Angličani doručili Baderovi náhradní protézu za tu, o kterou při seskoku padákem přišel (tuhle operaci musel odsouhlasit sám Hermann Göring!). Bader se jim za to odvděčil tím, že za pomoci svázaných prostěradel utekl z nemocnice (bohužel teda byl zrazen jednou z nemocničních sester a dopaden). Ani to ho nezastavilo a následující roky dováděl své věznitele k zoufalství dalšími pokusy o útěk, jak z nemocnice, tak z vězeňských táborů. Konec války a osvobození zažil v nechvalně proslulé pevnosti Oflag IV-C.

    Bader zemřel na infarkt ve věku 72 let - a jedním z hostů, kteří se účastnili jeho pohřbu, byl Adolf Galland, s nímž ho pojilo téměř čtyřicetileté přátelství ještě z dob války.

    o Operaci "Noha" si můžete přečíst tady: https://www.rafbf.org/news-and-stories/raf-history/operation-leg-pilot-unlike-any-other
    o Baderových spoluvězních v Oflagu IV-C tady: https://en.wikipedia.org/wiki/Oflag_IV-C
    a o Baderovi samotném třeba tady: https://www.rafmuseum.org.uk/research/online-exhibitions/douglas-bader-fighter-pilot/

    a ještě foto jednoho poválečného Badera, abyste viděli, že ty jeho protézy byly fakt něco:
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Kapybary jsou děsně zajímavá zvířata!
    tak kupříkladu:
    dospělé kapybary vydrží pod vodou až deset minut.
    kapybaří mimina ale plavat neumí.
    kapybary se páří ve vodě.

    co z toho vyvodíte, to už nechám na vás (a jako bonus dodám, že kapybary se kamarádi s krokodýli. Jako že prostě z nějakýho důvodu krokodýli kapybary prostě nechávají na pokoji a neútočí na ně, ani když se kapybara vyplácne vedle krokodýla na břeh)
    SITH
    SITH --- ---
    Augustin Heřman - 1621 – 1686. Narozen v Mšenu u Mělníka.

    zajímavosti:
    - první jasně zdokumentovaný čech na území USA
    - představte si, že je vám cca 20 a vy se vydáte zaoceánskou lodí kolem roku 1640 na několikatýdenní plavbu plachetnicí do nové země, které říkali Amerika
    - zdatný mapopisec a kartograf, což mu vyneslo dobré jméno a postavení, za odměnu za nakreslení mapy Chesapeake bay dostal panství Bohemia manor

    wiki:
    Augustine Herman - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Augustine_Herman

    SITH
    SITH --- ---
    Vojtěch Náprstek, původním německým jménem Adalbert Fingerhut, též známý jako Vojta Náprstek

    - revolucionář
    - emigroval do USA, kde byl v kontaktu s kmenem Dakota
    - založil Český klub turistů
    - propagoval kremaci, nikoliv pohřeb těla. Jeden z prvních čechů, jehož tělo bylo zpopelněno


    wiki:

    Studia
    Do 60. let 19. století podle pobytových přihlášek nebo až do roku 1880 Náprstek užíval německou formu svého jména Adalbert Fingerhut. Vystudoval klasické Akademické gymnázium. Od raného dětství projevoval zájem o cizí kultury a chtěl studovat orientalistiku. Na přání matky ale začal studovat práva ve Vídni.

    Exil
    Během studií práv se v roce 1848 aktivně zúčastnil povstání v Praze i ve Vídni. Poté, co byla revoluce potlačena, musel před zatčením uprchnout. Spolu s přítelkyní nastoupili do zaoceánské lodi a odjeli do emigrace do USA. Ve Spojených státech prožil celkem 10 let, v jejichž průběhu se živil různými činnostmi – jako truhlář, nádeník, knihkupec, politik a diplomat.

    Jeho knihkupectví se stalo krajanským střediskem pro vystěhovalce přicházející z Čech. Byl členem vládní expedice, jejímž úkolem bylo prozkoumat indiánský kmen Dakota; toto byl pravděpodobně první impuls, který jej nasměroval k národopisu.

    Praha
    V roce 1858 se vrátil do Prahy a změnil – za vydatné spoluúčasti své matky Anny Náprstkové – rodinný pivovar a palírnu destilátů „U Halánků“ v domě čp. 269/I na dnešním Betlémském náměstí v centrum české inteligence. Zde se zasazoval za šíření osvětové činnosti. 25. února 1875 se oženil s Josefou Křížkovou. Za její vydatné pomoci propagoval emancipaci žen a podporoval šíření pokroku do domácností, především prostřednictvím Amerického klubu dam.[5]

    Byl považován za „Českého konzula“ všech Čechů žijících v zahraničí. Rád navštěvoval Anglii jako kolébku průmyslového pokroku, zúčastnil se například první Světové výstavy v Londýně roku 1851, stýkal se se zakladateli South Kensingtonského muzea a dalšími představiteli sbírkových institucí, například v Německu. Také díky tomu stále více rostly jeho sbírky, proto roku 1862 změnil svůj rodný dům na České průmyslové muzeum (dnešní Náprstkovo muzeum), jehož významnými sponzory byla jeho matka i manželka. Přispěvateli do jeho sbírek byli například cestovatelé Emil Holub, Josef Kořenský, Enrique Stanko Vráz, zoolog Antonín Frič, jazykovědec Bedřich Hrozný, básník Julius Zeyer, první ředitel muzea Ludvík Kottner s manželkou, nebo Vojtova manželka Josefina, která pravidelně průmyslové výrobky z oboru textilu a galanterie nejen nakupovala, ale také vybírala dary předmětů od členek Amerického klubu. Přesto se pomalu oslaboval původní účel muzea, a to přinášet veřejnosti praktické ukázky soudobé techniky, řemesel a průmyslu. Stále větší důraz byl kladen na rostoucí národopisné sbírky. V roce 1866, když už bývalý rodinný pivovar nestačil, dal Náprstek na přilehlých pozemcích zbořit staré domy a postavit novou budovu, která dodnes nese jméno svého zakladatele – Náprstkovo muzeum.

    V srpnu 1868 patřil mezi 81 signatářů státoprávní deklarace českých poslanců, v níž česká politická reprezentace odmítla centralistické směřování státu a hájila české státní právo.[6]

    11. června roku 1888 společně s Vilémem Kurzem st., Františkem Čížkem a Vratislavem Pasovským založil Klub českých turistů.

    Své pokrokové smýšlení projevoval veřejně jako bezvěrec a hlásal je i po smrti, kdy si jako jeden z prvních Čechů přál být zpopelněn. Protože to však tehdejší rakousko-uherské zákony neumožňovaly, jeho ostatky musely být převezeny ke zpopelnění do města Gotha v Durynsku (Německo). Zemřel bezdětný, v závěti svůj majetek připsal svému muzeu; součástí jeho osobních sbírek bylo 46 tisíc svazků knih a 18 tisíc fotografií. Jeho urna je uložena v Náprstkově muzeu v Praze.

    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    já věřím, že tady snad budu nosit dříví do lesa, ale dneska jsem na FB u jednoho známého (dezolát) našel "úžasnou" animaci, kde měsíc ovlivňuje vodu na planetě, bohužel tam byla chyba a ovlivnění hladiny vody bylo jen na jedné straně planety - prosím vás ten příliv a odliv se děje na "dvou místech" planety současně (ony to nejsou dvě místa, ale nevím, jak to napsat, snad mě chápete, přikládám pro jistotou link na animaci)

    Tides - Moon: NASA Science
    https://moon.nasa.gov/resources/444/tides/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Když máme dnes to výročí... největš "maskirovka" ever? Ani nafukovací tanky za 2.světové, ani nafukovací Himarsy (vyráběné u nás) dneska. Ke konci 1.světové války se Francie pustila do projektu "falešné Paříže", která měla v noci mást německé piloty (ono to bylo hodně dlouho před vynálezem GPS nebo i starších forem pozemních radiomajáků a naváděcích paprsků):
    Seeing Double: The Fake Paris Of The First World War
    https://theculturetrip.com/europe/france/paris/articles/seeing-double-the-fake-paris-of-the-first-world-war/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam